W moim ogródeczku ... Halina 2009 cz3
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W moim ogródeczku ... Halina 2009 cz3
Halinko, mam jeszcze swój wątek z kwiatami domowymi, widziałam, że mają ludzie pod normalnym podpisem właśnie dodane to drugie, jak mam zrobic?
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Małgosiu
zaraz Ci napiszę na PW, tylko najpierw muszę odnaleźć ten Twój wątek z kwiatami domowym, albo podaj mi link tego wątku na PW
Oluniu Droga
wielkie dzięki
to chyba o te kwiatki mi chodziło
Zaraz poszukam i poczytam w googlach
_oleander_, czy Ty wiesz, że w moim przedszkolu ogrodowym rośnie Twoja, od Jacka, lepnica orientalna
Ja, o tym zupełnie zapomniałam
Dobrze, że Jacek mi o tym wczoraj przypomniał
Już zapisałam w kajeciku, ale tak na wszelki wypadek, to pamiętaj o tym
Dla tych, którzy zachwycali się programem : "Jak zostać ogrodnikiem" i chcieliby sobie ten program przypomnieć, podaję link: http://video.google.com/videoplay?docid ... 2148666793#

Oluniu Droga

Zaraz poszukam i poczytam w googlach

_oleander_, czy Ty wiesz, że w moim przedszkolu ogrodowym rośnie Twoja, od Jacka, lepnica orientalna

Ja, o tym zupełnie zapomniałam

Już zapisałam w kajeciku, ale tak na wszelki wypadek, to pamiętaj o tym

Dla tych, którzy zachwycali się programem : "Jak zostać ogrodnikiem" i chcieliby sobie ten program przypomnieć, podaję link: http://video.google.com/videoplay?docid ... 2148666793#
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Halinko bardzo dziękuję za przypomnienie i linka.
U mnie już zaczyna być zielono w ogródku a u Basówki pod śniegiem nawet kwiatki kwitną.
Lecę zobaczyć na kalendarz, bo trzeba mi wysiać pierwszą partię pomidorków na wczesny zbiór.
Pomyślności.

U mnie już zaczyna być zielono w ogródku a u Basówki pod śniegiem nawet kwiatki kwitną.

Lecę zobaczyć na kalendarz, bo trzeba mi wysiać pierwszą partię pomidorków na wczesny zbiór.
Pomyślności.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- HalinaK
Oluniu
poczytałam na temat: Homeria
http://www.projektoskop.pl/panel/pub/im ... 7.7997.jpg
"Cechy:
Zapotrzebowanie na światło: Duże
Okres kwitnienia: pełne lato
Wysokość: 30 - 60 cm
Rozstawa: 10 cm
Homeria to roślina dorastająca do wysokości 50 cm. Najlepiej prezentuje się w dużych grupach. Kwitnie latem kwiaty koloru pomarańczowego. Pojedynczy kwiat umieszczony na długiej łodydze utrzymuje się kilka dni, ale ilość pąków zapewnia kwitnienie na kilka tygodni."
http://www.projektoskop.pl/encyklopedia ... ,1788.html
I wyczytałam jeszcze, że:
"HOMERIA - Roślina ta wymaga słonecznego stanowiska i przepuszczalnej gleby. Nadaje się do uprawy w doniczce jak i w gruncie. Sadzimy ją wiosną na głębokość 3-4 cm . W czasie wegetacji systematycznie odchwaszczamy i w razie suszy podlewamy. Jesienią wykopujemy, oczyszczamy i przechowujemy przesypane torfem lub piaskiem w piwnicy. Rozmnaża się z nasion, przez podział bulwek lub odrosty jesienią.
http://www.kwiaty-na-balkonach.waw.pl/s ... oslin.html
Czyli, będę musiała cebulki wykopywać na zimę
a pan w sklepie powiedział, że nie trzeba wykopywać
A oto zakupione cebulki, wielkość 1,5 cm

Mają kwitnąć na żółto i pomarańczowo, ale jak by tak zakwitnęły na różowo, albo fioletowo, to wcale bym się nie zdziwiła, bo ja takie szczęście mam
Grażynko
dziękuję
... 

http://www.projektoskop.pl/panel/pub/im ... 7.7997.jpg
"Cechy:
Zapotrzebowanie na światło: Duże
Okres kwitnienia: pełne lato
Wysokość: 30 - 60 cm
Rozstawa: 10 cm
Homeria to roślina dorastająca do wysokości 50 cm. Najlepiej prezentuje się w dużych grupach. Kwitnie latem kwiaty koloru pomarańczowego. Pojedynczy kwiat umieszczony na długiej łodydze utrzymuje się kilka dni, ale ilość pąków zapewnia kwitnienie na kilka tygodni."
http://www.projektoskop.pl/encyklopedia ... ,1788.html
I wyczytałam jeszcze, że:
"HOMERIA - Roślina ta wymaga słonecznego stanowiska i przepuszczalnej gleby. Nadaje się do uprawy w doniczce jak i w gruncie. Sadzimy ją wiosną na głębokość 3-4 cm . W czasie wegetacji systematycznie odchwaszczamy i w razie suszy podlewamy. Jesienią wykopujemy, oczyszczamy i przechowujemy przesypane torfem lub piaskiem w piwnicy. Rozmnaża się z nasion, przez podział bulwek lub odrosty jesienią.
http://www.kwiaty-na-balkonach.waw.pl/s ... oslin.html
Czyli, będę musiała cebulki wykopywać na zimę

A oto zakupione cebulki, wielkość 1,5 cm

Mają kwitnąć na żółto i pomarańczowo, ale jak by tak zakwitnęły na różowo, albo fioletowo, to wcale bym się nie zdziwiła, bo ja takie szczęście mam

Grażynko

-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ale cuda wynajdujecie
Gdzie ja miałam oczy, że takich Homerii nie widziałam? Melduję, że zgodnie z zamieszczonym kalendarzem porobiłam zaszczepki pelargonii
A teraz będę oglądać świetny serial - Jak zostać ogrodnikiem Dziękuję 

- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Nie słyszałem jeszcze o takiej roślinie ale wierzę, że jest piękna.
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
To Ci będzie to !!!One już puszczają dziubki!!!Homerie są żółto-pomarańczowe .
Wsadź je do doniczki w wilgotną ziemię ogrodową i na wysokość cebulki przysyp ziemią.
Przetrzymaj jeszcze cebulki w zimnym pomieszczeniu 0 do +3 stopnie aby zahamować rozwój.
Halinko często sprzedawane wiosną cebulkowe są do wykopania na jesień .
Te co zimują sprzedają jesienią.
Moje cebulki homerii są przechowywane w piwnicy u szwagra i nie mam teraz do nich dojścia ale tak mi się kojarzy
że były z taką szorstką ,grubą i szarą łuską.
Wsadź je do doniczki w wilgotną ziemię ogrodową i na wysokość cebulki przysyp ziemią.
Przetrzymaj jeszcze cebulki w zimnym pomieszczeniu 0 do +3 stopnie aby zahamować rozwój.
Halinko często sprzedawane wiosną cebulkowe są do wykopania na jesień .
Te co zimują sprzedają jesienią.
Moje cebulki homerii są przechowywane w piwnicy u szwagra i nie mam teraz do nich dojścia ale tak mi się kojarzy
że były z taką szorstką ,grubą i szarą łuską.
- malgocha1960
O jakich zaszczeplach pelargonii znowu mówicie. Chwilami mam wrażenie jakbym słuchała mowy w innym języku. Chyba nie ogarnę tego wszystkiego.
- HalinaK
Małgosiu
nie przejmuj się
... ja też wszystkiego nie ogarniam
A jeżeli chodzi o nazwy roślin i warunki, jakich potrzebują, to makabra
Czytam, czytam, czytam ... niby taka już mądra jestem, wszystko wiem, a jak przyjdzie co do czego, to pustka w głowie - nie pamiętam, jakie wymagania glebowe, jaką wilgotność czy nasłonecznienie dana roślina potrzebuje
Najgorzej jest z tymi nowymi nabytkami
Olu
to mnie już uświadomiłaś w sprawie tych cebulek
Z cebulek, to chciałabym jeszcze kupić tylko ismenę i cyklameny.
Kręcą mnie jeszcze, baaardzo wilczomlecze dlatego gonię w poszukiwaniu nasionek. Cały czas mam przed oczami wilczomlecz Griffitha - jest cudny !!!
Poczytała jeszcze w "Twój ogrodnik" luty 2010 o pszonkach iii już o nich nie mogę zapomnieć, szczególnie o tych kwitnących na żółto i pomarańczowo: Perowskiego i Allioniego
Przemku
mój zakup tych cebulek homeria był zupełnie przypadkowy
Jak wejdę do ogrodniczego, to nie mogę wyjść z pustą ręką, muszę choć, co, kupić, a że pan powiedział, że tych cebulek nie trzeba wykopywać na zimę, to je kupiłam.
Już się wycwaniłam i każę sobie pisać nazwy cebulek na opakowaniu, ale i tak nic z tego, bo żeby nie Ola, to bym dalej nie wiedziała, co kupiłam, taka jestem zielona w tych nazwach
Iza-belko
cieszę się z zrobionych przez Ciebie, zgodnie z kalendarzem, zaszczepek pelargonii, pozostaje mi teraz trzymać mocno kciuki, żeby się wszystkie przyjęły 
Dzisiaj też oglądałam "Jak zostać ogrodnikiem", żałuję, że nie ma, albo nie znalazłam, wersji w języku polskim

A jeżeli chodzi o nazwy roślin i warunki, jakich potrzebują, to makabra

Czytam, czytam, czytam ... niby taka już mądra jestem, wszystko wiem, a jak przyjdzie co do czego, to pustka w głowie - nie pamiętam, jakie wymagania glebowe, jaką wilgotność czy nasłonecznienie dana roślina potrzebuje

Najgorzej jest z tymi nowymi nabytkami

Olu

Z cebulek, to chciałabym jeszcze kupić tylko ismenę i cyklameny.
Kręcą mnie jeszcze, baaardzo wilczomlecze dlatego gonię w poszukiwaniu nasionek. Cały czas mam przed oczami wilczomlecz Griffitha - jest cudny !!!
Poczytała jeszcze w "Twój ogrodnik" luty 2010 o pszonkach iii już o nich nie mogę zapomnieć, szczególnie o tych kwitnących na żółto i pomarańczowo: Perowskiego i Allioniego

Przemku

Jak wejdę do ogrodniczego, to nie mogę wyjść z pustą ręką, muszę choć, co, kupić, a że pan powiedział, że tych cebulek nie trzeba wykopywać na zimę, to je kupiłam.
Już się wycwaniłam i każę sobie pisać nazwy cebulek na opakowaniu, ale i tak nic z tego, bo żeby nie Ola, to bym dalej nie wiedziała, co kupiłam, taka jestem zielona w tych nazwach

Iza-belko

Dzisiaj też oglądałam "Jak zostać ogrodnikiem", żałuję, że nie ma, albo nie znalazłam, wersji w języku polskim

- malgocha1960
Ludzie!!!!!!!!!! o jakich zaszczepkach mówicie?
- HalinaK
Małgosiu
według kalendarza "Rok w ogrodzie" dzisiaj był najkorzystniejszy dzień do szczepienia pelargonii i ukorzeniania rozłogi paproci. 

- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Halinko do Twojego przedszkola mogę dorzucić kilka cebulek ismeny. Takie do podrośnięcia
i w pierwszym roku mogą nie zakwitnąć.
Ale ismeny też się na zimę wykopuje i przechowuje w temp ok.15 stopni.
Ja moje mam w naszej blokowej piwnicy.
i w pierwszym roku mogą nie zakwitnąć.
Ale ismeny też się na zimę wykopuje i przechowuje w temp ok.15 stopni.
Ja moje mam w naszej blokowej piwnicy.
- malgocha1960
Przykro mi, ale i tak nie wiem o co chodzi. Ja pierwszy raz próbuję przetrzymać pelargonie z cmentarza, ale pewnie mi nie wyjdzie.
- HalinaK
Oluniu
to bardzo proszę, trzymaj dla mnie te cebulki ismeny

- HalinaK
Małgosiumalgocha1960 pisze:O jakich zaszczeplach pelargonii znowu mówicie. Chwilami mam wrażenie jakbym słuchała mowy w innym języku. Chyba nie ogarnę tego wszystkiego.

Ania - Raczek, wszystko tam pięknie i dostępnie opisała.
Małgosiu, w którymś wątku pytałaś, co zrobić z kupionymi ,w Biedronce, w słoiczkach, hiacyntami.
Otóż, ja po przekwitnięciu hiacyntów, przesuszone cebulki, w maju, wkopuję do ogrodu.
Robię tak co roku i w następnym roku kwitną już w ogrodzie.
Musisz wiedzieć, że cebulki hiacyntów należy w czerwcu wykopać z ziemi, przesuszyć, a we wrześniu, po zaprawieniu jakimś środkiem przeciwgrzybowym np "Funabenem" umieścić ponownie w ziemi.
Od Izy - chatte wiem, że: "Hiacynty często ulegają chorobom grzybowym, które mogą je zniszczyć, dlatego trzeba je koniecznie zaprawiać przed sadzeniem."
Ja, w tym roku będę pierwszy raz zaprawiała cebulki hiacyntów, ponieważ wcześniej o tym nie wiedziałam