Rabatka w pełnym słońcu

Zablokowany
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rabatka w pełnym słońcu

Post »

Witaj Marzenko :wit Miło , że zajrzałaś :tan
Tak, przesadzam całkiem spore tuje ponieważ były za gęsto posadzone , teraz będą miały więcej miejsca na rozrastanie :D
Jestem wykończona :wink:
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teraz będzie lepiej jak podrosną ;:108
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też tak myślę :D
Będą miały więcej miejsca, słonka , deszczu i ładniejszy pokrój, bo już teraz boki miały zgniecione :wink:

I jeszcze pokażę pnącą różę czerwoną nn, całe pędy zielone, oczywiście zimowała bez okrycia.
Muszę w tym roku przyjrzeć się jej dokładnie i spróbować rozpoznać odmianę :wink:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładnie wygląda. Moje Elffi i Eden Rose jakoś dziwnie wyglądają :(
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlaczego dziwnie? Są czarne, czy wypuszczają oczka?
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, gratuluję zielonych pędów różanych! Takie widoki zawsze cieszą. Jestem pod szczególnym wrażeniem zimotrwałości piennej The Fairy. Super! Na moim osiedlu widzę wieloletnią szczepioną The Fairy, która ma wyjątkowo dobre miejsce i nigdy nie przemarza, chociaż zimuje "na golasa", tj. bez okrycia. Jaki ona daje pokaz latem ;:224 ;:224 ;:224 . Z Twoją pewnie będzie podobnie ;:63 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Kasiu, dajesz radę z tujami. ;:108 Będzie fajnie wyglądać. Dobrze, że nie są jeszcze takie duże jak potrafią wyrosnąć. :D Teraz będą ładnym tłem dla roślin. Super pomysł. ;:oj
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaniu, dziękuje ;:196
Niektóre bez okrycia radzą sobie dobrze, inne pod przykryciem wymarzają, na pewno duże znaczenie ma zaciszne miejsce :)
W 2009 miałam 10 piennych krzewów, została ta jedna. Chociaż je bardzo osłaniałam - zmarzły, więc tą hartuję , co ma być to będzie :wink: Jest śliczna jak kwitnie, a taka starsza, jak piszesz , musi wyglądać cudnie ;:173
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia są szaro czarne. Oczek nie widzę nawet po odgarnięciu kopczyków. Jeśli będę musiała ostro przycięc to przesadzę je w inne miejsce .
Wczoraj to dostęp do kompa miała po kilka minut, jak była jakaś przerwa w meczach ligi niemieckiej :;230 A dzisiaj nic lepiej nie będzie bo gra Radwańska ze stękającą Szarapową. Oszalec można jak się ją słucha ;:222 . Za naszą Isię trzeba dzisiaj trzymac kciuki ;:108 i dopingowac ;:114
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś, myślę ,że to jest ostatni dzwonek aby je przesadzić. Niektóre były ponad 2 metrowe, ciężko się wykopuje, boki mają chude, bo były zgniecione w szpalerze. Ale efekt podoba mi się , za rok, dwa, całkiem zakryją te przerwy. A poza tym będę miała całą działkę obsadzoną :heja
Bardzo lubię tuje i inne iglaki, stanowią ładne tło dla roślin i uzupełniają kompozycję :D
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

witaj Kasiu, jeżeli można spytać to jaką będą miały te tuje odległość od siebie teraz? Będziemy sadzić w tym roku tuje przy płocie żeby zrobić fajne tło dla innych roślin (rabatka dopiero powstaje) i zastanawiam się jaką odległość zachować między nimi. myślałam żeby tak z 60cm... ale czy to nie będzie za mało? Czekamy na ciepełko i lato no i oczywiście na kwitnienie Twoich pięknych róż. :D
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko, widzę że rasowy kibic z Ciebie ;:224
Te różyczki jeszcze zostaw, nie przesadzaj, może jeszcze wypuszczą z miejsca szczepienia pod ziemią, teraz popadało więc powinny ruszyć.
Myślisz ,że to miejsce im nie pasuje, że chcesz je przesadzić?

Justynko, oj ja też nie mogę doczekać się ciepełka i słoneczka, szczególnie dziś gdy wiatr, deszcz i grad :evil:
Tuje były posadzone co 50 cm, tak nam poradzili w szkółce gdzie były kupione :wink:
Teraz będą co 1 metr, myślę ,że będzie akurat, one mają ładny pokrój czego do tej pory nie było widać bo były stłoczone. W ogrodzie u kuzynki mają takie kilkunastoletnie szmaragdy i są naprawdę wielkie i szerokie.
Wiem, że małe posadzone co 1 metr wyglądają niepozornie, ale teraz żałuję ,że nie posadziliśmy ich tak od razu :wink: Mam kupę roboty z przesadzaniem, i mają zniszczony pokrój ( mam nadzieje że się zagęszczą po bokach)
Brabanty posadziłabym też co 1 metr, albo jeszcze rzadziej, te to dopiero wyrastają wielkie.
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Ja też będę miała Szmaragdy. Brabandy mi się nie podobają, bardziej łyse (kolumnowe), brzydki kolor w zimę i w dodatku ta ilość szyszek które szpecą. Sąsiadka co roku z dwa tygodnie poświęca na usuwanie szyszek bo szpecą. Ma tak ich dużo że cała tuja aż brązowa od nich.
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To prawda, Brabanty nie są takie ładne, one bardziej nadają się na formowany żywopłot, można je ciąć i zagęszczać.
Ze Szmaragdów jestem zadowolona, nie zmieniają koloru, ładnie pachną , tylko wolniej rosną, ale warto poczekać :wink:
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie róże jeszcze zostaną, zobaczę co będzie w drugiej połowie kwietnia
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”