Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O!
To bardzo kulturalna ta ekipa fachowców :lol: Jeśli im zależy na tym żeby ludziom nie nabrudzić w mieszkaniach i nie zniszczyć kwiatów :lol: to chwała im za to!
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Ewa - ciumaski, prezent od Konstantego bezwzględnie wykorzystam!
Nasze targi będą dopiero w pierwszy weekend października...
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

i ja poprosze przepis na kogrosałatke
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lisko przepis wysłany na pw.Być może niektóre składniki masz własnego chowu.
Ambo-dziś zbijanie tynku z podnośnika, nadal z duża uwagą.Ogródek Konstantego przeniesiony zza okna do kuchni.
Rano krótko przepadało i Podwórkowy wymyty.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ostatnie zdjęcie to zamiast "wlazł kotek na płotek..."
To: "wlazł kotek na krzesło......"
Zdjęcia zrobiłam, ale wstawię już ze swojego komputera. Tu nie mam czasu rozpracowywać zmniejszania zdjęć na programie córki.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w ten piękny jesienny dzień
Ambo, a wiesz to taki duży kot,a leciutko wskakuje i lubi wędrować po półokrągłej poręczy tego krzesła. Zrazu przy pracach na elewacji siedział na zwykłym miejscu -na parapecie,nic nie zdziwili go panowie na wysięgniku w oknie,ale jak zaczął lecieć gzyms i nadokiennik to wycofał się na z góry upatrzoną pozycję właśnie na poręczy.
W sobotę spełniłam jedno ze swych marzeń czyli białe szafirki już mam w domu, jedno opakowanie - 5 sztuk.Okazuje się z Ożarowa.Do sklepu ogrodniczego na Kościuszki zaglądałam właściwie po koszyki na tulipany brata.
Dziś umówiliśmy się na giełdę i wyszłam z takim niedużym oskardem do renowacji.Przyda mi się do wykopywania korzeni.Stargowałam na 10 zł.Trzonki luzem widziałam chyba w OBI.
Przyniosłam kilka kamieni(wapienie) do barwinków,a przy okazji zrobiłam zdjęcia obu języczek kwitnących i miodunek,ta o liściach wydłużonych jest od Elwirki i u niej była dużo większa, ta z liśćmi okrągłymi jest od Olgi, część z pierwiosnka lekarskiego udało mi się już wydłubać i przesadzić.Ta o okrągłych liściach jaśniejsza jest z Ogrodnictwa Łuccy i ślimaki ją zjadły przed sprzedażą,ale ma już nowe liście.
Noce coraz zimniejsze, Hanka wspominała,że swego czasu z agaw została jej zielona miazga, bo za późno chciała je zabrać pod dach, no to agawki idą od jutra do pracy.Większa jeszcze troszkę zaczeka ale będę uważnie śledzić prognozy pogody.

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pozbieralam dla Ciebie w ogrodzie nasiona wieczornika wtej chwili zaczynają sie sypać, więc myślę że to co ci sie samo posiało to nie był wieczornik panieński tylko inne chwasty. Ma to bardzo cieńkie strączki. wybiorę się do Krakowa ale nie w najbliższym tygodniu chciałabym trafic na róże w Ogrodach Łobzów.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu-to wspaniale!To obok wieczornic wyrwałam.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Ewo gratuluję kwitnącej acidantery....z moich torebkowych 12 sztuk zakupionych w biedronce zakwitły sztuk dwie. :roll: ...ale i tak się cieszę zwłaszcza, że ponoć są trudne w hodowli.
Widzę, że zapasy na zimę już się robią no i okna też będą nowe jeszcze przed zimą....zobaczysz, że będzie zdecydowanie cieplej. Fajnie, że masz miodunkę bo to bardzo wdzięczna roślinka szczególnie na wiosnę kiedy zakwitnie tymi kolorowymi drobnymi kwiatkami. Cebukowe też już kupiłaś widzę :P ...ja w tym roku dokupiłam tylko cztery tulipany z gatunku Viridiflora "Nightrider" i dwie pomarańczowe cesarskie korony.
Pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elżbietko-miło,że wpadłaś.Acidanterę miałam jedną,ale mieczyków było 5, a zakwitł tylko jeden z nich.I tak jak trafię w "Biedronce" to znowu kupię tę Madame de Paris, bo mi się podoba.Nauczona doświadczeniem od razu im zrobię ogrodzenie,żeby się nie wykładały.
Kwitnienia miodunki jeszcze nie przeżyłam,już same liście są niezwykle dekoracyjne-prawda?
Zapasy na zimę w tym roku mniejsze niż zwykle,czasu było mniej, w przyszłym tygodniu jeszcze Kogrosałatki wielowarzywne będą wykonywane i może buraczki z papryką.
Cebulowych troszkę kupiłam,wpadały w oko, a nie wszystkie tylko dla mnie.Szczególnie cieszę się z szafirków.Czekam na odpowiedź Oli z Kościana, bo pokazała szafirki żółte i niebieskie z białym czubkiem, jak to było w Myślenicach to warto podjechać, tutaj nie widziałam.Szafirki będę też sadzić w misie w domu.Bardzo je lubię.
Cesarskie korony były w dwu kolorach, nie kupowałam.
Zaraz sobie zerknę w necie jakie są te Twoje tulipany.
Awatar użytkownika
eury
200p
200p
Od: 1 kwie 2009, o 22:46
Kontakt:

Post »

Ewo,ja w tym roku nie kupuję już koszyczków na tulipany.Sama je robię z pojemników po mięsie i niepotrzebnych już plastikowych doniczek.Wystarczy powycinać kilka otworków - i gotowe a zaoszczędzona kaska idzie na kolejne cebulki :twisted:
Jak masz kartę do Selgrossa to od 1.09 koszyki mają być w promocji.
Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Ewuniu...przyszłam cię odwiedzić a tu zakupy jesienne na całego. Oj muszę koniecznie popędzić jutro do miasta. Przecież ja jeszcze nic z cebulowych nie kupiłam. Pozdrawiam.......życzę dobrej nocki. :lol:
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Ewo podoba mi się języczka z postrzępionymi liśćmi.
Pewnie dlatego, że takiej nie mam :lol:
Z acidantery zrezygnowałam, bo tak rzadko udało mi się zobaczyć jej kwiaty,
choć bardzo przyjemnie pachnie, tak podobnie do białych zwykłych narcyzów.
Jeszcze nie szaleję z cebulkami, ale tylko dlatego, że nie mam okazji,
nie mijałam ostatnio ogrodniczych, muszę się wybrać.
Chcę dokupić cesarską koronę i szachownicę kostkowaną, no i drobne żonkile. :roll:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam poniedziałkowo.Czekam na panów z MPO-od tygodnia domofon nie otwiera bramy,awaria zgłoszona.Poranek mocno chłodny.
Olu O.-dzięki za szafirkowe namiary!Bardzo mi się podobają te nowości.
Eury-koszyczków nabyłam w sumie 6 dużych, dwa mniejsze to dla brata,żeby się nie denerwował,że krety mu przemieszczają cebulowe i jeden pojedynczy dla mnie na zimowita od Elwirki.Kosztowały od 1.80 w lipcu do 2.40 pod koniec sierpnia.Masz rację łatwo je będzie wykonać samodzielnie.Mam już dwa pojemniki po lodach, które przerobię na lekko owalne koszyczki dla żonkili i narcyzów.
Elsi-to języczka tangucka, trafiłam na nią przypadkiem, podobno zasadniczo są na wiosnę.Ta była jedna jedyna i nawet myślałam,że jest wadliwie opisana,( że kartki się pomieszały.)bo taka niepodobna do pomarańczowej.Czy zapisać i kupić Ci wiosną?Tija obiecała mi jeszcze języczkę Przewalskiego, Jadzia pisała,że także żółto kwitnącą.W Ogrodzie Botanicznym naturalnie w cienistych miejscach było ich kilka różnych.Zaglądałam do różnych ogrodnictw w sierpniu.Są niedaleko i z łatwym dojazdem komunikacją miejską.Cesarską koronę widziałam w dwu kolorach, szachownica także była,może dlatego,że to sklep firmowy Polanu zwykle dobrze zaopatrzony,a prawie cały sierpień miał urlopową przerwę i jeszcze nie wykupione?
Mam nadzieję,że acidantera w przyszłym roku zakwitnie mi równie ładnie.W wazonie rozwijała poszczególne dzwonki przez 10 dni, zapach delikatny, bardzo przyjemny.
A wiesz wyczytałam,że Chatte rozczarowana zapachem tuberozy, że Tuwim go przereklamował wierszem....Mimo to chciałabym się także nawet i rozczarować.
Zeniu-wiesz jak kuszą cebule po 1-2 zł!Sklepy urlopowo pustawe, możesz wybrać,zastanowić się....
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Witaj Ewciu, Ranny Ptaszku, dobrze że zajrzałam do Ciebie.
Wczoraj przerabiałam kawał trawnika na rabatkę cebulową. Wsadziłam pięć koszyków, z krokusami dwa i trzy niespodzianki (dostałam cebule jeszcze wiosną przekwitnięte z kwiaciarni) i zostało sporo miejsca. Dzięki Tobie teraz dokupię już tylko cebulki tulipanów a koszyczki zrobię właśnie z pojemników po lodach. Mam nadzieję, że moje wszystkie cebule są wiosenne bo w tym miejscu latem chciałbym mieć begonie, zakochałam się w nich- u mojej znajomej kwitły calutkie lato a najpiękniejsze miała żółte. Widziałam w centrum ogrodniczym torebki z nasionkami i chyba już kupię, by mieć własne sadzonki.
Miłego dzionka życzę, u nas świeci słoneczko i jest bardzo rześko.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”