Narcyzy,żonkile - cz. 1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Żonkile i narcyzy

Post »

Fox,dzięki :D znalazłem odmianę o którą mi chodziło to Lobularis to jest właśnie ten stary
Mam jeszcze pytanie,dlaczego te narcyze stare wonne i trąbkowe mogą u mnie rosnąć przez 20 lat i dalej a odmiany które kupuje w centrach ogrodniczych np te pełne rosną przez dwa lata i znikną na zawsze,może trzeba je wykopywać albo nakrywać nie wiem ,proszę o pomoc ;:oj ;:oj ;:oj
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
baobab100
50p
50p
Od: 10 lis 2012, o 15:18

Post »

Cebulki narcyzów jak jest ciężka , mroźna i bezśnieżna zima mogą wymarznąć. Ja nie wykopuję co roku , ale staram się przykryć gałązkami iglastych lub rzucam w to miejsce gdzie rosną szmaty aby przykryć. Ale jak jest tzw. zima stulecia to i tak wymarzną.
Awatar użytkownika
Marzka
100p
100p
Od: 11 sie 2009, o 11:27

Post »

Witam,
przeszukałam pobieżnie wątek, więc z góry przepraszam jeśli coś podobnego już było
Otóż, wykopywałam parę roślin w zeszły weekend, z jednej z rabat i natrafiłam na koszyk z cebulkami narcyzów - zupełnie o nich zapomniałam !! :/ No i wykopałam koszyk, oczyściłam cebulki i odłożyłam do poźniejszego posadzenie.
Ale dziś sobie uświadomiłam, że w sumie to moje pierwsze narcyzy i nie jestem pewna kiedy powinno się je wykopywać i sadzić, więc troche poczytałam i widzę, że wykopać powinnam jakies 3, 4 tygodnie po przekwitnięciu, a to przecież było chyba późną wiosną :/
No i teraz moje pytanie - jak poleżą zamiast parę miesięcy tylko powiedzmy miesiąc i wsadzę je pod koniec września to jest szansa, że zakwitną ? mogło im jakoś zaszkodzić to dłuższe siedzenie w ziemi ? Czy może nie powinnam się przejmować ? :)
Marzy mi się taka żółta kępa wiosną, ech...
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nic im nie będzie, ale zrób przegląd. Usuń chore, uszkodzone, a reszta niech schnie w cieniu. Sadź w połowie września ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Marzka
100p
100p

Post »

ufff..... :D dziękuje, tak zrobię
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam pytanko w sprawie moich narcyzów, wczoraj przeglądałem cebulki i zauważyłem tak jak by wyrastała biała łodyżka a na końcówce ,niby łodyżki, jest zaschnięte co mam robić żeby wszystkie cebulki trafiły w swoim czasie do ziemi a nie do doniczki :?:
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cebulki narcyzów tak właśnie wyglądają - cebula a z niej wychodząca podstawa łodygi, Chodzi o to, że cebula narcyza jest wieloletnia i łodyga zawsze wychodzi z niej z tego samego miejsca. Natomiast u tulipana wychodzi z boku, bo tulipan tworzy po sezonie nowe cebulki (narcyz tylko się dzieli) ;:131
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli można je sadzić do gruntu,np w pazdzieniku
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Narcyzy powinno się sadzić najpóźniej do końca września, bo powinny dobrze ukorzenić się przed zimą ;:oj .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Marzka
100p
100p

Post »

No a u mnie po narcyzach :(
Ja się jakiś czas temu zabrałam za ich posadzenie, to okazało się, że mimo, że na pierwszy rzut oka wyglądały normalnie to ...są jakby miekkie i puste w środku i zajrzałam do jednej i ...brrrrr ...gruba larwa. Sprawdziłam w necie i to pewnie udnica cebulówka :(
Wszystkie zaatakowane i wszystkie do wyrzucenia. Oderwałam tylko parę takich co wyrosły z tych starych, malusieńkie - nie wiem czy coś z tego będzie, ale wsadziłam do ziemi.
Zastanawiam się co by było, gdybym od razu wykopała, jak powinnam, te pare tygodni po kwitnieniu, a nie na koniec lata ... Ech...
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przecena w Real-u,grzechem byłoby nie kupić.7x5 dużych cebul.Niektóre z przybyszowymi. Obrazek
Awatar użytkownika
Marzka
100p
100p

Post »

Właśnie znalazłam dwie dobre cebulki, zupełnie o nich zapomniałam :/
Znalazłam je kiedyś wykopując konwalie i włożyłam do kieszeni bluzy ;:223 i tak sobie pobyły u mnie w domu i .... puściły już kiełki :(
Wyglądają generalnie na zdrowe i tylko nie wiem co teraz - wsadzać szybko do gruntu czy może do doniczki, zostawić w domu, a do gruntu wiosną ??
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Do gruntu.
Awatar użytkownika
Jagodaaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 gru 2014, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie czy moze ktoś mi powiedzieć czy można posadzić narcyzy białe w domu ? Zakwitną? Z góry dziękuje za odpowiedz.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Jagodo, nie wiem. Kupiłam okazyjnie kilka cebulek i wsadziłam do doniczki...Taki eksperyment :twisted: Co ma być, to będzie
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”