Mój mikroskopijny ogródeczek - Ania Kropelka
- Ania Kropelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2009, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam odwiedzających i dziękuje za komplementy. Troche mnie tu nie było i nawet ni mogłam odnaleść swojego wątku. Związane to było z pobytem mojej małej rozrabiary w szpitalu z rozbitą głową. Na szczęście skończyło sie na kilku szwach na czole i wielkim stresie rodziców - czyli nas.....
Ale jest już w porządku, rozrabia dalej, a ja mam całe mnóstwo fotek, których nie miałam czasu w oczywistych powodów wstawić.
Ogródek w pełni rozkwitu, prawie wszystkie róże posadzone wiosną mają pąki i będą kwitły, kwitną goździki, nadal orliki (rozszalały się diabły tez posadzone na wiosnę
), krzewuszki powoli przekwitają, różaneczniki powoli też kończą pokaz.
No własnie, jeśli chodzi o różaneczniki to w niedzielę odwiedziłam "nasze" arboterium w Wojsławicach i powiem tylko że było pięknie. Kilka fotek wrzuciłam już do wątku o ogrodach botanicznych, a kilka innych wrzucę tu wieczorem. Oszałamiająca ilość niesamowitych RH i azalii, hosty powalające na kolana, żurawki, derenie i cała masa innych roślin.
Oczywiście z pustymi rękami nie wróciłam....... dostałam w prezencie wielką azalię pontyjską (tę mocno pachnącą) - jest naprawdę ogromna w donicy jest wyższa ode mnie o jakiś kilka centymentów (ja mam niecałe 160 cm wzrostu.....
) i lawendę o tych "dużych fioletowych pomponikach" nie pamiętam odmiany. Teraz sie kłopoczę gdzie tę azalię posadzić, żeby móc upajać sie jej pięknym zapachem przyszłej wiosny.,......
No to tyle opisówy, wieczorem wrzucę trochę zdjęć dla zobrazowania tego co tu wysmarowałam, żeby nie być gołosłowną..

Ale jest już w porządku, rozrabia dalej, a ja mam całe mnóstwo fotek, których nie miałam czasu w oczywistych powodów wstawić.
Ogródek w pełni rozkwitu, prawie wszystkie róże posadzone wiosną mają pąki i będą kwitły, kwitną goździki, nadal orliki (rozszalały się diabły tez posadzone na wiosnę

No własnie, jeśli chodzi o różaneczniki to w niedzielę odwiedziłam "nasze" arboterium w Wojsławicach i powiem tylko że było pięknie. Kilka fotek wrzuciłam już do wątku o ogrodach botanicznych, a kilka innych wrzucę tu wieczorem. Oszałamiająca ilość niesamowitych RH i azalii, hosty powalające na kolana, żurawki, derenie i cała masa innych roślin.
Oczywiście z pustymi rękami nie wróciłam....... dostałam w prezencie wielką azalię pontyjską (tę mocno pachnącą) - jest naprawdę ogromna w donicy jest wyższa ode mnie o jakiś kilka centymentów (ja mam niecałe 160 cm wzrostu.....

No to tyle opisówy, wieczorem wrzucę trochę zdjęć dla zobrazowania tego co tu wysmarowałam, żeby nie być gołosłowną..

- Ania Kropelka
Iwonko, płotek był montowany do metalowych słupków na których wcześniej wisiała siatka. Tzn. do metalowych słupów przykręcane były poziomo drewniane łaty, a dopiero do nich w zasadzie płot. Płot oczywiście malowany samodzielnie drewnochronem z woskiem w kolorze pinii.iwonaxp pisze:Ładnie wygląda płotek powiedz mi jak go montowałaś czy na betonie czy tylko na aluminiowych stopach ?no i czy zapuszczałaś go jakimś drewnochronem czy już zapuszczony kupiłaś ?
Wiesz ... po lewej stronie tam jeszcze masz taki murek nie zastanawiałaś się nad zasłonięciem góry murka ?
A ten murek po drugiej strony oczywiście tez będzie zakryty, zastanawiam sie tylko czy zrobić taki sam płot, czy tylko wstawić drewniane nowe kraty a beton pomalować np. na biało. ZZobaczymy na co zgodzi się sąsiad bo ta ochyda jest jego..

No i będę to robić chyba dopiero w przyszłym roku.
- Ania Kropelka
zgodnie z deklaracją kilka fotek z mojej niedzielnej wycieczki:
Ponieważ najfajniejsze zdjecia zostały umieszczone w wątku o ogrodach bot.
i parkach tu tylko te wg mnie ukazujące park Wojsławicki z innej, ciekawej strony..
niesamowita, kwitnąca magnolia z bliska
kalina japońska (z daleka byłam pewna że to hortensja)
taka sobie kompozycja

bez komentarza....
łan żurawek
i łan paproci
Wspaniale pachnące drzewko, szkoda że nie mam miejsca, bo jest naprawdę piękne
piękne połaczenie hosty i różaneczniki
my....

Ponieważ najfajniejsze zdjecia zostały umieszczone w wątku o ogrodach bot.
i parkach tu tylko te wg mnie ukazujące park Wojsławicki z innej, ciekawej strony..

niesamowita, kwitnąca magnolia z bliska

kalina japońska (z daleka byłam pewna że to hortensja)

taka sobie kompozycja

bez komentarza....

łan żurawek

i łan paproci

Wspaniale pachnące drzewko, szkoda że nie mam miejsca, bo jest naprawdę piękne

piękne połaczenie hosty i różaneczniki

my....

- Ania Kropelka
Witaj Agnieś w moich skromnych progachAgnieś pisze:Aniu dziękuję za miłe słowa o moim ogrodzie i zapraszam częściej. W Twoim ogrodzie zachwyciły mnie drzewa owocowe, zwłaszcza podczas kwitnienia.... kiedy ja się takich doczekam![]()
pozdrowienia dla Ciebie i małego Ogrodnika z ostatniego zdjęcia

A ten mały ogrodnik to mała ogrodniczka z 5 szwami na czole, tak zawzięcie "urzędowała" w ogrodzie

- Ania Kropelka
Grzesiu, proszę: Wybielacz do roślin. Warzywa przykryte takim ceramicznym "kapturem" bieleją i stają się delikatniejsze w smaku (szparagi, rabarbar, endywia, cykoria, seler naciowy, kapusta pekińska).Grzesik pisze:Zazdroszczę wycieczki! A cóż to za wybielacz do roślin? Bo tego drobnego druczku na etykiecie to już nie widzę![]()
A ta kalina to po prostu bajka
Zrobił na mnie wrażenie...

- Ania Kropelka
A teraz trochę obiecanych zdjęć. Na początek portretówki:
Aucuba - tegoroczny nabytek
Barwinek- variegata
Berberys Thunbergii Aurea - jeśli robię błędy w nazwach roszę o poprawki - piszę z pamięci - w tle klon palmowy purpurea i Weigela variegata
bez czarny aurea

runianka variegata
Rododendron Polat Nacht z taaakimi przyrostami
Prusznik obił, byłam pewna, że zmarzł
Dereń NN
Dereń NN
DyPtam, w tle donica z Żylistkiem
goździki - uwielbiam je

hortensje
świat oczami kota - kocimiętka - bardzo mi się podoba :P
do fioletowej i białej lawendy dołączyła taka
miodunka - posadzona tej wiosny, obok hosta NN a nad hostą schowana modrzewnica, ślicznie kwitła wiosną
pieris - ładnie rośnie, też tegoroczny zakup

nie pamiętam nazwy - Osmanthus heterophyllus

skalniaczki rosną....

moje dzisiejsze zakupy
zielny zakątek. Nie widac całości ale od lewej tymianek pstry, oregano, szałwia, dwie lawendy fiolet i biała, estragon, melisa, w tyle mięta, czeka do dosadzenia bazylia zielona i czerwona, mięta jabłkowa, szałwia dwubarwna, ruta i lubczyk z różanej rabaty
i koktailiki już kwitną :P

Aucuba - tegoroczny nabytek

Barwinek- variegata

Berberys Thunbergii Aurea - jeśli robię błędy w nazwach roszę o poprawki - piszę z pamięci - w tle klon palmowy purpurea i Weigela variegata

bez czarny aurea

runianka variegata

Rododendron Polat Nacht z taaakimi przyrostami

Prusznik obił, byłam pewna, że zmarzł

Dereń NN

Dereń NN

DyPtam, w tle donica z Żylistkiem

goździki - uwielbiam je

hortensje

świat oczami kota - kocimiętka - bardzo mi się podoba :P

do fioletowej i białej lawendy dołączyła taka

miodunka - posadzona tej wiosny, obok hosta NN a nad hostą schowana modrzewnica, ślicznie kwitła wiosną

pieris - ładnie rośnie, też tegoroczny zakup

nie pamiętam nazwy - Osmanthus heterophyllus

skalniaczki rosną....

moje dzisiejsze zakupy

zielny zakątek. Nie widac całości ale od lewej tymianek pstry, oregano, szałwia, dwie lawendy fiolet i biała, estragon, melisa, w tyle mięta, czeka do dosadzenia bazylia zielona i czerwona, mięta jabłkowa, szałwia dwubarwna, ruta i lubczyk z różanej rabaty

i koktailiki już kwitną :P

- Ania Kropelka