Mój ogród - moja pasja.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Mój ogród - moja pasja.

Post »

Łano, przybiegłam i ja do Twojego ogrodu obejrzeć słynne już na całe forum piwonie.
Rzeczywiście są piękne i pewnie dlatego popadły w niełaskę u cesarzowej, która może była brzydka i nie lubiła konkurencji ;:224
Ja mam w ogrodzie piwonie lekarskie, które już przekwitły i bylinowe chińskie - właśnie w trakcie kwitnienia :P
Ale jakoś tak się dzieje, że jak tylko zaczną kwitnąć piwonie, od razu pada deszcz i niszczy ich śliczne kwiaty. I własnie u mnie od wczoraj leje, a biedne piwonie opuściły nabrzmiałe wodą główki :(
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wpadłam na peonie.Jak będę chciała poprawić sobie nastrój i popatrzeć na coś niezwykle pięknego, to zajrzę na Twój wątek, zwłaszcza do tych peonii subtelnie różowych ;:180
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie u Ciebie, przeczytałem cały wątek.Kupiłaś tę odmianę azalii - Schneegold? Wg mnie jest to obowiązkowa pozycja w kolekcji, lepsza niż np. Persil, Toucan. Jest to moja najulubieńsza z azalii, właśnie weszła w pełnię kwitnienia.
Ostatni zakup różanecznikowy świetny, u nas nie widziałem tej odmiany.
Miałem się zapytać o coś w związku z piwoniami drzewiastymi, ale zapomniałem, o co ;)
Jak sobie przypomnę, to nie omieszkam.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Jagusiu, witaj!
Zapraszam serdecznie o każdej porze dnia i nocy :D
Grażynko, rzeczywiście, kobiety i jeszcze i cesarzowej, jaka tu może być konkurencja? Piwonie z góry na przegranej pozycji ... ale do czasu ... :) :wink:
Dalu, witaj w moich skromnych progach :D Dzięki za komplement dla moich piwonii :D Moja kolekcja dopiero powstaje, a na forum są wspaniałe wielkie kolekcje tych przepięknych kwiatów.
Ostatnio byłam na wsi, zaczynają kwitnąć piwonie bylinowe, ale znowu nadchodza upały, więc kwitnienie nie potrwa długo :(
Jolu, nowe zdjęcia mam, postaram się wkleić wieczorem.
Jurek, witaj! Miło Cię widzieć u mnie :D Na azalię 'Schneegold', niestety, nie trafiłam, ale kupię ją na pewno. Ale trafiłam na jeszcze jeden bardzo ciekawy różanecznik 'Creamy Chiffon' :heja Już posadzony, zobaczę, jak się zaaklimatyzuje u mnie
:)
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

:wit
Trochę zdjęć z wczorajszego wypadu na wieś :D

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

No i ostatni zakup, rh 'Creamy Chiffon', o którym pisałam wyżej.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Łano masz nieprawdopodobnie piękną kolekcję piwonii. To prawdziwie królewskie kwiaty, są przepiękne. Ja mam tylko 2 odmiany i w tym roku nie nacieszę się ich kwitnieniem, przez upały niesamowicie szybko przekwitają....po rozwinięciu kilka dni i już na kilku krzaczkach płateczki opadają :(
Rh przepiękny.....
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

... i jeszcze kilka różnych zdjęć ...

Obrazek Obrazek
lilia wodna 'Gonnere' / magnolia tripetala

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Agness, witaj!
Dziękuję ;:167
Niestety, zapowiadają dalsze upały ... Obawiam się, że jak przyjadę następnym razem na wieś, to też już nie będzie co podziwiać ...
:(
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Będę nudzić i za poprzednikami wpiszę: piękna kolekcja piwonii. Chyba się skuszę na jakąś drzewiastą, bo u mnie tylko bylinowe. A ostatnio doczytałam, że:
...w Chinach, krzew ten uważany jest za króla kwiatów, a gatunkom bylinowym przyznawano rangę jedynie jego ministrów.
:;230 . Więc muszę mieć króla. A u Ciebie cała kolekcja do wyboru.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Łano masz przepiękne piwonie.
Oczu nie można od nich oderwać.
Nowy zakup też całkiem udany. ;:224
Grażyna.
kogro-linki
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Masz tulipanowca variegata? - pewnie wrażliwszy jeszcze bardziej na mróz niż ten zielony?
A co to za "szczotka do mycia butelek" wystaje z wody przy lilii wodnej?
Rh, jak rh, ale piwonie - te mnie kręcą :P . Masz ich sporo, ale gdzie się podziały nazwy odmian :?:
Wiesz, zakwitła mi zakupiona w ubiegłym roku (w cebule,pl) piwonia Duchesse De Nemours......... na bordowo :;230 .
Wybrałam białą, bo miała rozdzielać na rabacie odcienie różowo-fioletowe od żółto - pomarańczowych . :roll:
W sumie to ona mi się podoba, jest bardzo ciemna, pojedyncza, ze złotym środkiem, podobna do Twojej z ostatniego zdjęcia,
ale znacznie ciemniejsza, takie bordo, jak w "czarnych" różach.
Ten biały kwiat to ste.....coś tam. ?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Już wiem, o co miałem zapytać.
Na moich dwóch 2-letnich piwoniach drzewiastych zawiązało się po 1 pąku kwiatowym. Problem w tym, że te pąki nie rozwijają się od 2-3 tygodni, wzrost ich stoi w miejscu, mają około 1-2 cm średnicy.
Czy jest szansa, że one zakwitną,czy to tylko falstart i mam to traktować bardziej jako zapowiedź kwitnienia w przyszłym roku?
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witajcie kochani!
Komplementy moim piwoniom przekażę i mam nadzieję, że w nast. roku będą kwitły jeszcze bardziej obficie :D :wink:
Marysiu (olibabka), króla koniecznie trzeba nabyć, koniecznie! Znajdź tylko dla niego odpowiednie miejsce (zaciszne), a o takie w Twoim wielkim ogrodzie chyba nie trudno? Odwdzięczy się, na pewno! Dzięki za odwiedzinki :D
Grażynko, dzięki :D Pogoda zbyt gorąca, piwonie u mnie rosną w pełnym słońcu, więc, niestety, kwitnienie będzie szybkie ...
Elu, tak, to tulipanowiec 'Aureomarginatum'. U mnie rosnie z 5 lat, dopiero zaczyna dawać jakieś widoczne przyrosty, a to siedział i praktycznie nie rósł. Nie przemarzał, chociaż zimy były dość mroźne. Nie pamiętam, jak się nazywa ta "szczotka do mycia butelek", muszę zobaczyć w notatkach. Piwonie podpiszę, wiem, że trzeba od razu, ale nie miałam czasu ...
Elu, u mnie najgorszy zakup to zeszłoroczny na alll., chyba wszystkie zakwitną na bordowo ... Jeżeli tak się stanie, to napiszę o tym tej pani, od której kupowałam, jest to zwykłe oszukaństwo! Z cebule.pl jak na razie odmiany się zgadzają.
Biały kwiat, o który pytasz, to magnolia Siebolda.
Jurku, podobny falstart to ja miałam na jednej drzewiastej w zeszłym roku. W tym roku już kwitła normalnie. Niestety, nic juz z tych pąków się nie rozwinie ...
:(
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

elsi pisze:A co to za "szczotka do mycia butelek" wystaje z wody przy lilii wodnej?
Elu, zobaczyłam w notatkach, jest to przęstka pospolita . Teraz to i ja będę pamiętała :) :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”