Moje spełnione marzenie... tu.ja cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja Halinki oczekuje od rana u niej a Ona sobie z kawusia biega po forum. :P
Witaj Izunia miłego dzionka Ci życzę. :lol:
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

bishop pisze:
agape pisze:[...] A już w lutym- nasionka, allegro...
...cięcie jabłoni :lol:
...Wertowanie baz roślin i książek w celu zrobienia spisu na wiosenne "polowanie"
:lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Giguniu, miło mi, że mnie odwiedziłaś, dziękuję za odwiedzinki :-)

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wybaczcie mi moi mili,że ostatnio rzadko zaglądam do Waszych ogródków ( a jeśli mi się uda to wpadam chwilkę i nie zostawiam śladu). Choruję na notoryczny brak czasu i mam problemy z dostępem do kompa ( teraz dzieci więcej czasu spędzają w domu ).
Dzisiaj do obiadu było słonecznie choć zimno. Skorzystałam z tej pogody i znów kilka godzin spędziłam na działce - nawet M mi towarzyszył. Oczywiście było sprzątanie i ogólne "strzyżenie". Nie wiem czy to dobry czas ku temu, ale przycięliśmy leszczyny, 2 jabłonki, a także jałowca i 2 stare tuje. Po przycięciu tych iglastych miałam trochę gałązek do przykrycia tulipanów. Już od jakiegoś czasu zastanawiałam się czym poprzykrywam swoje rośliny na zimę - tyle tego się nazbierało. Została jeszcze połowa cebulowych, róże i hortensja do przykrycia, tam gdzie są lilie też by się przydało coś rzucić na ziemię. Sama nie wiem skąd wziąć tyle jedliny...
Wczoraj kupiłam budkę dla ptaków, o której wcześniej wspominałam. Karmik obiecał M zrobić własnoręcznie.

Obrazek Obrazek

A to moje znalezisko sprzed kilku dni - przyda się na rabatkę:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Karpa super, budka też. Ale coś mi nie pasuje w budce. W rożnych poradnikach czytałem, ze przed otworem nie powinno byc żadnej podporki, bo właściciele z niej i tak nie korzystają, a ułatwia szkodnikom dobieranie się do jajek. A tu jest...
Czy ta budka nie jest aby tylko ładna? Czy będzie też praktyczna? Dla jakich to ptaków jest przewidziane? Bo od tego zależy wielkość otworu i wielkość budki...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To mi teraz "zabiłeś ćwieka" Krzysiu...Muszę ją jutro dobrze wymierzyć. Żadnej informacji przy niej nie było dla jakich ptaków jest przewidziana. Ja kupiłam ją z myślą o sikorkach. A ten próg to można oderwać jeśli jest zbyteczny.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Jak otwór będzie za duży, to można na niego nałożyć (przykręcić) cienką małą deseczkę z mniejszym otworkiem. A Ten prożek, lepiej rzeczywiście zlikowidować, bo większe ptaki czepiając się go, niekiedy wygrzebują jajka z budki.
A na wielkość to cieżko na oko powiedzieć.
Korzeń - piękny! Można go też ładnie zaimpregnować...
Jak Izo będziesz chciała, to mogę znaleźć Ci gatunki ptaków w zależności od wielkości otworów- jakie się prawdopodobnie zagnieżdżą.

To link od Bishopa z rozmiarami:
http://podszarotka.republika.pl/index1. ... budki.html
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Izo dzięki za wizytę u mnie!
Ja już wróciłam do pracy. Szybciej czas płynie i nie ma za dużo czasu na rozczulanie się nad sobą. A co dalej - to życie pokaże. Mam nadzieję, że do wiosny wrócą mi siły. Oglądałam przed chwilą Twoją relację z sadzenia tujek i tak sobie myślałam"Dobrze że to nie na mojej działce" Nie zdobyłabym się na taki wyczyn w tej chwili.
Pozdrowienia z Gdańska Maria
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mario- miło Cię widzieć u mnie. To prawda,że jak człowiek ma więcej obowiązków i jest między ludźmi to ma mniej czasu na gdybanie i rozczulanie się nad sobą. Jestem pewna,że nabierzesz sił przez zimę i wiosną ruszysz stęskniona na działkę.
Dzięki Aga za ten link. Sprawdziłam te wiadomości już na Twoim wątku. Otwór raczej trzeba będzie troszkę rozwiercić co sama przyznasz,że jest łatwiejsze niż pomniejszanie. Po zakupie budki zmierzyłam tylko otwór,bo reszta wymiarów nie wydawała mi się taka ważna. Dowiedziałam się przy okazji w na którą stronę świata powinien wychodzić wylot. Okazało się,że popełniłabym błąd chcąc umieścić go w stronę działki i parku. Oczywiście budka zawiśnie na brzozie. Mam cichą nadzieję,że znajdzie lokatorów.
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam!
Budka - super, a korzenia po prostu zazdraszczam :lol: . Szukam czegoś podobnego dla siebie, na razie bez powodzenia....
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Mogę Ci podrzucić, jednego taszczyłam przez pól miasta, dwa przywiozłam z lasu...Jednago ukopałam sama...Jeden był... :roll: No, dużo mam :D
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga - przyjęłabym z radością, ale na Śląsk kawał drogi. No chyba że zrobimy obiecany najazd, gdy nam mężowie odetną internet :lol: :lol: :lol: , znów mi się konduktor będzie bardzo dziwnie przyglądał ( jak wracałam z targów obładowana kwiatami, to za każdym razem sprawdzając bilet tak dziwnie patrzył. Nie widział ogrodowej maniaczki cy co :lol: :lol: :lol: ?)
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

A co ja mam powiedzieć jak turlałam korzenia???? Samochody zwalniały tak mi się przyglądali :;230
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Izo, to super! Na wiosnę, bedziesz miała zabawę- czy to "już" czy jeszcze "nie"... Myślę, ze taka przyjazna budka, znajdzie lokatorów już w tę wiosnę!
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Witaj Izunia. U ciebie mimo zimna praca nadal wre. Sliczny domek dla ptaków, o korzeniu nie wspomne. To chyba sie nam udziela, bo jak byłam na grzybach to oprócznich też przywiozłam 2 korzenie. Agnieszke podziwiam i gratuluje jej zapału.
Pozdrawiam Was dziewczyny w ten ponury dzień.Obrazek
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”