Kawon (arbuz) - część 11
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 11
Podlać można nie " naparem z pokrzywy", tylko dobrą gnojówką z pokrzywy, cebuli, czosnku, trawy (azot+mikro)... Na szybko to warto dać jakiś wieloskładnikowy dolistny z chelatem żelaza. Bo to na chlorozę wygląda jakby. I sprawdź odczyn pH gleby.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Karczownik
- 200p
Gnojówka na burze nie ma wpływu 
Azotu w gnojówce jest OPÓR, bo śmierdzi amoniakiem jak nic. Im bardziej śmierdzi, tym więcej azotu. Chyba, że go zwiążesz np. mąką bazaltową... Kupiłem i działa.

Azotu w gnojówce jest OPÓR, bo śmierdzi amoniakiem jak nic. Im bardziej śmierdzi, tym więcej azotu. Chyba, że go zwiążesz np. mąką bazaltową... Kupiłem i działa.
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
To była dobra gnojówka rozcieńczona z wodą bo była by za mocna (capiła, że z kilkunastu metrów czuć było). Więc powiedźcie co dać dolistny nawóz ??
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
Powtórzę się. Nie posiadam wielkiej wiedzy, wiem tyle ile wyczytałam z tematach z poprzednich sezonów arbuzowych (więc niech mnie śmiało poprawiają bardziej doświadczeni jeśli wypisuję herezje).
W którymś z poprzednich wątków polecano Kristalon do nawożenia arbuzów i pobudzenia ich do wzrostu.
Z tego co czytałam dobrze się przyswaja dolistnie. Ale można też używać do fertygacji.
Na tym etapie dobry będzie chyba chyba zielony.
Jeśli jednak są lepsze opcje to sama chętnie się dowiem.
W którymś z poprzednich wątków polecano Kristalon do nawożenia arbuzów i pobudzenia ich do wzrostu.
Z tego co czytałam dobrze się przyswaja dolistnie. Ale można też używać do fertygacji.
Na tym etapie dobry będzie chyba chyba zielony.
Jeśli jednak są lepsze opcje to sama chętnie się dowiem.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Kristalon jest przeznaczony głównie do fertygacji. Dolistnie też można.
Na obecnym etapie to i żółty się jeszcze nadaje na lepsze ukorzenienie, później zielony na wzrost masy.
Co do gnojówki z pokrzyw to już były robione badania bardziej profesjonalne i wychodziło, że żadnych magicznych właściwości nie posiada, łącznie z zawartością azotu. Bo i sama pokrzywa ma go tyle co inne rośliny zielone, a podczas samej fermentacji azot się nie rozmnaża

Na obecnym etapie to i żółty się jeszcze nadaje na lepsze ukorzenienie, później zielony na wzrost masy.
Co do gnojówki z pokrzyw to już były robione badania bardziej profesjonalne i wychodziło, że żadnych magicznych właściwości nie posiada, łącznie z zawartością azotu. Bo i sama pokrzywa ma go tyle co inne rośliny zielone, a podczas samej fermentacji azot się nie rozmnaża

- Krzysztof_18
- 200p
Jeśli chodzi o pH w miejscu gdzie nie mam agrotkaniny to dwa urządzenia dwa różne pomiary:

W miejscu gdzie jest agrotkanina znów różne pomiary:

W miejscu gdzie jest agrotkanina znów różne pomiary:

- Karczownik
- 200p
Lepiej polać rozcieńczoną gnojówka (niekoniecznie z pokrzyw) niż mocznikiem , bo po tym drugim, jak laik stosuje ,to tylko moga być zgliszcza i popiół
. Kiszonki są dobre nie tylko dla roslin. Ludzie , trzymajcie jakiś umiar i zdrowy rozsądek. Kompost jest najlepszym nawozem ze wszystkich. Fermentowane gnojówki naprawdę mogą zastąpić saletry , moczniki itd. Kompost i naturalne nawozy. Reszta interwencyjnie. Szczególnie na choroby i szkodniki. Producenci tzw. towarowi mają pewnie inne zdanie, ale ja mówię o produkcji dla siebie...

- Krzysztof_18
- 200p
Tak jestem takiego samego zdania ale to niestety nie pomaga moim aribzom i nie wszystkie choroby zwalczą takie specyfiki.
- Karczownik
- 200p
Jak patrzę, to nie masz problemu z chorobami, tylko ze stanowiskiem, na którym posadziles sadzonki. Zadbaj o nie (stanowisko) w następnym sezonie i nie będzie problemu. W tym roku też może być ok. Podsyp sadzonki dobrym kompostem, spulchnij lekko grunt. pH masz.ok. daj oprysk raz czy dwa bodaj florovitem z chelatem żelaza dolistne. I cierpliwości...a gnojówkami zasilaj raz na tydzień i tyle ;)
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jak nie będzie padać pod wieczór to skocze do swoich arbuzów. W Poznaniu była burza, a czy u mnie to nie wiem.
Jak zapowiedzą jakąś noc bez deszczu, to wlatuje z opryskiem do arbuzów. Pojdzie coś azotowego na pobudzenie wzrostu.
Jak zapowiedzą jakąś noc bez deszczu, to wlatuje z opryskiem do arbuzów. Pojdzie coś azotowego na pobudzenie wzrostu.
- Krzysztof_18
- 200p
A ja mam dość miała być susza a ciągle pada ;/ sobota i niedziela ulewne burze a dzisiaj od rana deszcz w ogrodzie już zaczęło wszystko gnić ;/
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zaczynam doceniać piaszczysta ziemie.
Jak lało lało padało i potem znowu lało
to i tak nigdzie bajorka nie było.
Jak lało lało padało i potem znowu lało

-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02