Papryka do gruntu. Część 8
-
- 200p
- Od: 18 lis 2022, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 8
U mnie najlepiej wzeszły papryki które sama zebrałam nasiona czyli papryka rokita i chilli. Kupiłam natomiast na allegro 10 nasionek czereśniowej za 8 złotych, dostałam dwa gratis i z tych 12 nasionek wzeszły tylko dwie roślinki. Oby dotrwały do sadzenia w gruncie
Jak wszystko pójdzie po dobrej myśli , to też bym wyciągnął nasionka. Masz jakiś sprawdzony sposób na ich przygotowanie do kolejnego wysiewu, czy po wyjęciu po prostu odczekać aż lekko się podsuszą i można pakować do woreczków?
Nie chciałbym twierdzić, że pnos jest zły , tylko chyba taka natura tych kupnych i należy wziąć to pod uwagę? sporo ludzi jak przeglądałem to podobnie miało. Przy tych tanich nasionkach nie jest to wielka strata ,ale u ciebie już i owszem
Nie chciałbym twierdzić, że pnos jest zły , tylko chyba taka natura tych kupnych i należy wziąć to pod uwagę? sporo ludzi jak przeglądałem to podobnie miało. Przy tych tanich nasionkach nie jest to wielka strata ,ale u ciebie już i owszem

- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w tym roku siałam kilkanaście odmian z kilku firm, głównie Legutko , Plantico i Premium Seeds i wszystkie nasiona wykiełkowały. Siałam z zamiarem po 2 rośliny z odmiany i dałam w zapasie po 4 nasiona w doniczkę. Teraz mam sporą nadwyżkę sadzonek. 

- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W pierwszej kolejności należy wyeliminować własne błędy, dopiero później ewentualnie winić producenta...

Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
Ja zawsze wychodzę z założenia, że jedna odmiana to za mało. Niezależnie jaka roślina. Można trafić na wadliwą partię, albo jakieś inne przygody. Nie wiadomo jak to później będzie rosło. Zawsze lepiej mieć różnorodność. Nawet, gdy potrzeba tylko kilka sztuk.
Ta papryka to u mnie tak przypadkiem została kupiona. Dopiero później im bliżej wiosny to człowiek zaczyna się rozwodzić nad zwiększeniem arsenału.Następnym razem postawię na większą różnorodność. Chciałem zobaczyć jak się będzie ta z opinii wczesna i prosta papryka zachowywać w mojej ziemi.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Dziś na waciki poszły papryczki ostre Cyklon i Jalapeno, Zorza i Roberta F1, Jak przyjdzie list od Przemka to wysieje King Arthur F1 i Kaptura.
Papryczka będzie rosła w cylindrach 7litrów plus do tego fertygacja ciepłą wodą z beczki z nawozem.
Papryczka będzie rosła w cylindrach 7litrów plus do tego fertygacja ciepłą wodą z beczki z nawozem.
Piotr
Moje na waciki poszły 2 dni temu. Zastanawiają się jeszcze

Uprawiał ktoś odmianę papryki typowo przeznaczoną do suszenia, tylko słodką?
Gdzieś zgubiłam nasiona, które siałam przed kilku laty i chciałabym zamówić jakąś sprawdzoną odmianę.

Gdzieś zgubiłam nasiona, które siałam przed kilku laty i chciałabym zamówić jakąś sprawdzoną odmianę.
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
aria używam do suszenia wszystkich papryk słodkich o cienkich ściankach np. Corbaci, Lombardo, Kapia,
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Specjalną do suszenia miałam nasiona z Węgier . Nazwy nie pamiętam . Nie przywiązywałam do tego wagi , bo ja tak
jak Asia suszę wszystkie nadwyżki . Nasiona osobno , przydają się do preparatów na szkodniki .
jak Asia suszę wszystkie nadwyżki . Nasiona osobno , przydają się do preparatów na szkodniki .
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
No właśnie ,też chciałam się zapytać jak suszycie słodką paprykę ?
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Suszę w suszarce do żywności.
Dzięki za odpowiedzi
Ja suszę nawlekając na nitki, zawieszam na dworze w cieniu, potem jesienią, jak mam więcej czasu, zdejmuję i mielę. Aromat takiej papryki jest niesamowity. Suszona chilli, po kilku latach dalej pachnie. Nie ma porównania z kupną.