W ogrodzie Doroty cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W ogrodzie Doroty cz. 11

Post »

Bardzo zamglony niedzielny poranek, na pewno będzie to dzień słoneczny bo widać promienie, tylko najpierw ta mgła musi zniknąć, a wydaje mi się, że teraz jest dużo gęstsza niż o 7 rano. Nocą na pewno było w okolicach 0st.

Danusiu jeszcze kwitną chryzantemy, są już lekko przylizane przymrozkiem, ale wyglądają nadal fajnie. Kwitną też rudbekie, róże okrywowe. Kolor kwiatów róży Rapsody jest dla mnie uroczy, choć na fajne jej kwitnienie musiałam poczekać kilka lat. Ta róża na pewno nie lubi prażącego słońca, wtedy ma płatki mocno zwiędnięte i na końcach wysuszone.

Lucynko Wiem, że Ty jesteś specjalistką w zbieraniu nasion, Twoja lista każdego roku długa i imponująca ;:215 Mnie zbieranie malutkich nasion sprawia dużą trudność, często też przegapię ten odpowiedni moment i nasionka się wysypią. Lepiej idzie mi z nasionkami o większych gabarytach ;:131
Marcinki tego sezonu kwitły bardzo obficie i długo. Muszę je odmłodzić, bo łodyżki przy ziemi już puste nie za ładnie wyglądają. Najlepiej byłoby mi to zrobić jak kwitną, bo już kolorki się wymieszały, odmiany wrosły w siebie. Cynie w tym sezonie nie zachwycały, siałam tyle nasion, a tylko pojedyncze sztuki wykiełkowały.
Życzę również miłej, słonecznej niedzieli ;:3

Wspomnienia października

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czarna Zuzanna jednym oczkiem mruga.Róże pięknie kwitną jak latem.
Dobrze wiedzieć,że Rapsody nie lubi zbytnio słońca,bo bardzo mi się podoba.
U mnie chryzantemy kwitną teraz pięknie,aż szkoda,że już nie zobaczę.
Trzymaj się Dorotko. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

No, nie wierzę :roll: :roll: Dorotko. W październiku tak ładnie jeszcze kwitły liliowce?!
Bardzo ładne dalie, bratki, nachyłki jeszcze kwitnące, pysznogłówka, aksamitki ;:303 ;:303 ... I różyczki! ;:138 ;:138

Dobrego, zdrowego tygodnia. ;:167 ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko miło pooglądać październikowe kwiaty. ;:215 Pełny nagietek mnie zachwycił, ;:oj rzadko takie widać w ogrodach.
Tytoń leśny miałam jeden rok, ale wyrósł na 170 cm i kładł się na innych roślinach. ;:222 Urody mu nie można odmówić i pachnie. Teraz tylko zwykłe, niższe przesadzam na rabaty, same się wysiewają. ;:108
Spokojnego tygodnia i dużo zdrowia. ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się bardzo, że mili goście odwiedzają mój wątek, dziękuję bardzo ;:196 za każde dobre słowo, każdą pochwalę szczerze dziękuję ;:168
Wczoraj mocno ładowałam akumulatory, nie ma jak dobra książka i domowe ciepełko.
Zaraz wyruszam do ogrodu z łopatą przyszedł czas na kopanie dalii. Już jestem ubrana dość ciepło na przysłowiową cebulkę, czekam tylko na to aby mgła opadła( która i dziś mocno wszystko przysłoniła).

Danusiu róże tego sezonu naprawdę pięknie kwitły, na pewno jest to zasługa dobrych rad jednej forumowiczki. Zimą odnalazłam jej ciekawy wątek, zaczęłam czytać, oglądać różane piękności. Starałam się dbać zasilać odpowiednio różane wg podanych wskazówek i to przyniosło efekt ;:215 Mało tego to bardzo zachciałam mieć kilka piękności u siebie wiosną zamówiłam 9 szt, a niedawno dokupiłam 4 różane nowości. Kilka nieciekawych iglaków, trzmieliny, orliki poszły pod łopatę od razu miałam miejsce na różyczki ;:306
Polecam różę Rapsody, ja na odkrycie jej piękna musiałam czekać kilka lat, dziś wiem warto było ;:215 chyba ona specjalnie uczyła mnie cierpliwości. Tego sezonu kwitła i kwitnie nadal ilość kwiatów zaskakująca ;:oj

Lucynko liliowce przycięłam w sierpniu, a one szybko zaczęły odbudowywać liście i jeszcze wypuściły łodyżkę kwiatową, sama byłam w szoku :roll:
Teraz sobie przypomniałam, że miałam jedną nowość liliowca przesadzić, oj chyba to zadanie zostanie do wiosny.
Aksamitki już wyrwałam, przymrozek je ściął, nawet z nich nasion nie pozbierałam, po kilku latach każdego sezonu porosły dużo wyższe, pokładały się, kwiaty pokrzyżowały się. Trzeba będzie kupić nowe nasionka, bardzo lubię aksamitki dlatego każdego sezonu muszę je mieć na rabatkach.
Lucynko dzięki za życzenia, wzajemnie ;:168

Soniu cieszę się, że moje rabatki z kwitnącymi kwiatami zatrzymują na chwilę Twój wzrok ;:168
Mój tytoń był na pewno wysoki, ja mam 170 cm wzrostu, a jedna gałązka mnie dużo przerosła. Do tej pory nie miałam żadnego doświadczenia z tą roślinką. Zachwycił mnie bardzo, zapach odczuwalny był z daleka, szczególnie wieczorami mocno pachniał. Nasionka od Ciebie posiałam do doniczek, porządnie opisałam, mam nadzieję, że będę miała czym się cieszyć w kolejnym sezonie. A może coś samo się rozsieje :lol:
Oby ten tydzień był spokojniejszy musimy się cieszyć każdym promieniem słońca ;:3 bo zapowiadają, że to ostatnie tak fajne dni.

Zamęczę Was tymi zdjęciowymi wspominkami, nadal październik i widok na jesienny przedogródek

Obrazek

i reszta rabatek z tyłu domku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Dorotko:)

Ja też już wykopałam dalie i suszą się w domku.Jeden liliowiec siedzi w donicy i ma pąka, ale czy zdąży zakwitnąć? Raczej wątpię...
Ja skosiłam trawę i chyba mnie przewiało, bo coś kicham w nadmiarze ;:224
Dorotko czy Ty masz u siebie kłosowce?

Pozdrawiam miło ;:3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dalie udało mi się wykopać, robiłam to szybko, zresztą ilość dalii też nie za duża, więc poszło sprawnie. Sporo czasu zajęło mi ich ścinanie, opisywanie, trochę poszłam na łatwiznę, robiłam szybko bo zimnica dzisiaj okropna. Wiosną będę główkowała co mam ;:202 Przy kompostowniku zostawiłam ścięte badyle, nie dałam rady ich z zimna pociąć. Trzeba będzie daliowe pudła zawieźć do piwnicy koleżanki, to jutro zrobimy.
Bardzo zmarzłam pewno to odchoruję.
Mam kłosowce dwie odmiany fioletową o zielonych liściach i białą wysoką. Pozbierałam z nich nasionka.
Pozdrawiam Dorota
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No, co Ty, Dorotko! :lol: Takimi zdjęciami nas nigdy nie zamęczysz. ;:303 Takie energetyczne kolory kwiatów to miód na serca ogrodomaniaków. ;:167
Cieszę się, że udało Ci się wykopać dalie ;:303 i mam nadzieję, że się ustrzegłaś przeziębienia. ;:108
Zdrówka. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko to cieszę się, że nie zanudzam zdjęciami ;:196 muszę je uporządkować tyle się nazbierało. Ogród dla mnie jest wielką terapią na odstresowanie trudnych chwil, a te ostatnimi czasami jak się do nas przykleiły nie chcą się odkleić. Wczoraj było bardzo ciężko, dobrze że rano z wielkim zapałem poszłam do ogrodu, zrobiłam to co zaplanowałam, bo później nie szłoby mi nic. Musiałam odreagować, mąż zabrał mnie na zakupy, planowaliśmy już dawno jechać, ale ja za sklepami nie przepadam. Zakup konkretny, udany, plany kolorystyczne były zupełnie inne, wybór dla nas zaskakujący ;:oj teraz tylko czekamy na fachowca, miał przyjść na początku lipca, wszystko przesunięte, a ja sobie tłumaczę widocznie: Tak ma być, nic nie dzieję się bez przyczyny. No i znowu trochę prywaty wplotłam w wątek ogrodniczy ;:124
Dalie dzisiaj zostaną przewiezione do piwnicy koleżanki. Wczoraj mnie mocno przewiało, także dzisiaj nie wyjdę do ogrodu, kilka dni odpocznę w domowych pieleszach. No nie ;:202 muszę iść do kompostownika wyrzucić okrawki, a tam leży sterta badyli do pocięcia, po drodze na trawniku wiele liści do wygrabienia. Udam ślepą, nie zauważę niczego ;:306 spędzę ten dzień na fotelu, może uda mi się skończyć czytać super książkę.

Kilka zdjęć. Tego sezonu po wiosennych przymrozkach wiele kwiatów na winogronach przemarzło, myślałam nic nie będzie, ale jednak coś tam się zawiązało, do zebrania na pewno byłaby spora miska, czekałam ze zbiorem aż dobrze dojrzeją. Aż jednej niedzieli zauważyłam wczesnym rankiem podlatujące do winorośli szpaki, odlatywały w dziobach trzymając moje winogrona. Nawet nie za bardzo na nie się zdenerwowałam, obserwacja tych mądrych ptaków sprawiła mi dużą przyjemność, jakie zorganizowane, pracowite, zjadły wszystko ;:145 Dobrze, że wcześniej zrobiłam zdjęcia kiściom

Obrazek Obrazek

i kwiatki z mojej rabatki :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na koniec coś na ząb, wiecie że ja jeszcze je zbieram, już nie są tak słodkie, wkładam je do zamrażarki

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U Ciebie kolorowo jak latem.Nawet jakieś owady fruwają.
Mam nadzieję,że się nie przeziębiłaś bo teraz to szybko łapie choroba.U mnie tylko chryzantemy i marcinki kwitły jak byłam ostatnim razem.
Ostatnie róże ścięłam i zabrałam do domu.Teraz mam ładny bukiecik.Czerwone szałwie ładnie rozjaśniają ogród.Widoczne są z daleka.
Miłego dnia w zdrowiu. ;:168
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Winogrona musiały być pyszne, skoro szpaki tak szybko się z nimi uporały ;:306 Podoba mi się twoje podejście, mam podobne, chociaż u mnie za wiele one nie znajdą. trochę objedzą borówkę, ale dla nas i tak zostaje stanowczo za dużo ;:108
zanudzaj Dorotko zdjęciami ile wlezie, ja się dam zanudzać bez końca :tan Pięknie miałaś w ogrodzie w październiku, z chęcią zobaczę więcej.
Pozdrowionka Kochana ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu muchy nadal latają, najbardziej mnie denerwują jak są w domu.
Na szczęście zdrowie mi dopisuje, dziś stwierdziłam, że czas wyjąć ciepłe buty, bo nogi marzną.
Ścięłam róże do flakonu, ale one szybko łebki pochyliły. Dzisiaj pospacerowałam kilka zdjęć zrobiłam.

Iwonko chyba były już dobrze dojrzałe, szpaków przyleciało sporo, podlatywała jedna grupa, a na ich miejsce za chwileczkę przylatywała następna. Stałam w oknie i z ciekawością wszystko obserwowałam. Zostawiłam ptakom aronię, ją ominęły wisi do dziś. Borówce mąż zrobił konstrukcję, zabezpieczona na czas dojrzewania owoców była zabezpieczona siatką. Ja mam tylko 5 małych krzaczków.
Iwonko dzisiaj wleję aktualne zdjęcia.

Moje rabatki dziś

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dorotko, czy październik, czy listopad w Twoim ogrodzie niezmiennie kwitną różyczki, które wspaniale towarzyszą przepięknym kępom ukwieconych chryzantem. ;:138 ;:138 ;:138 Pięknie! ;:215
Malinki i u mnie ciągle jeszcze dojrzewają ;:108 , jednak smak już nie taki.
Winogron nie miałam na działce, ale sąsiadki miały ich tyle, że i my się cieszyliśmy ich słodyczą. :tan
Za rok powinniśmy już zajadać własne, bo ładnie urosły młode sadzonki. ;:303
Wyczytałam między wierszami, że znowu jakaś nieprzyjemność Cię dopadła, ;:174 ale wiem, że Ty jesteś twarda sztuka i wszystko powoli potrafisz wyprostować, ;:63 wszystkiemu zaradzić ;:333 i wyjść na prostą, czego życzę Ci z całego serca. ;:167
Ogród to fantastyczny odstresowacz, mnie też terapia działkowa pomaga. ;:215
Zdrówka. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wróciłam z ogrodu, udało się pociąć badyle dalii na kompost, wyrwałam wszystkie aksamitki, kwiaty jednoroczne, na rabatkach robi się porządek, znikają suchości.
Niebo zasnute chmurami, ale na szczęście bez wiatru, także zimno nie jest.

Lucynko różyczki tego sezonu kwitły pięknie, okrywówki dalej szaleją mają setki pąków.
Maliny mają wiele zielonych owoców, nie są już smaczne te co dojrzeją, wczoraj upiekłam z nimi ciasto, posypałam cukrem pudrem i smakowo ok. Jak maliny będę przycinała jesienią, to łodyżki utnę wyżej tak na 50 cm. Marta, która obdarowała mnie sadzonkami malin podpowiedziała, że cięte wyżej szybciej wchodzą w dojrzewanie.
Ja jestem bardzo twarda sztuka, pełna optymizmu, nie poddaję się szybko, ale nieraz mnie rozkłada na przysłowiowe łopatki ;:306 Głową muru nie przebiję. Na troski najlepsza dla mnie łopata, jak mi wtedy idzie super kopanie coś o tym wiem, przypominam sobie moje wykopywanie starych malin to od razu się śmieję ;:7

Napiszę tak było kolorowo jeszcze niedawno na rabatkach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

w moim ogrodzie wyrosła pieczarka

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chryzantemy wprost cudowne.Powiedz jak tniesz borówki?
Oglądałam program o cięciu róż piennych ze szkółki Pana Hyżego.Polecali na wiosnę nawóz pod róże "Yawa Milo Complex",będę szukała u nas.
Ciekawe czy taki mają.Chciałam kupić torf ,żeby zasypać dalie w piwnicy,ale zamknięte do 14.XI.Jeżeli to pieczarka to może urośnie więcej?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”