Madzik - moje storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękne storczyki i fotki. chciałabym umieć robić takie ładne zdjęcia.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak zwykle zresztą przepiękne zdjęcia i piękne kwiaty ;:8 Biały phal.equestris to moje marzenie :roll:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Madziu, storczyki cudowne, a zdjęcia po prostu rewelacja :shock:
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Dziękuję wszystkim za miłe słowa :) Phal. equestris to jeden z moich ulubionych gatunków - czekam na kwitnienia kolejnych odmian, które posiadam :) No i oczywiście wzdycham do tych, których jeszcze nie mam ;)

Teraz kolejna porcja zdjęć - jeszcze bardziej rozwiniętego kwiatu :)
Na pierwszym obrazowe (mam nadzieję ;)) pokazanie wielkości kwiatka :)

Obrazek Obrazek

A tutaj porównanie normalnego Phal. equestris z odmianą Phal. equestris ilocos var. alba - ten ostatni nie jest jeszcze w pełni rozwinięty.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne te equestrisy... chciałabym mieć equestrisa (albo jakiegoś mieszańca z nim, żeby tylko miał podobne kwiatki, ale trochę większe). a masz bellinę?
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Madziu, cuda pokazujesz, ty to potrafisz oczarować i te zdjęcia w pięknym wykonaniu, aż się patrzeć chce. Widzę ,że kolekcja idzie w kierunku, bardziej profesjonalnym -tak trzymaj.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Madziu, nie jest tak źle, z tymi "uparciuchami" o których pisałaś. Wiele jednak wspaniale z Tobą współpracuje :!:
A obydwa Phal. equestris - niesamowite. Nie dziwię się, że miałaś ochotę obfotografować je z każdej strony :)
Możesz być dumna ;:215 Gratulacje !
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Duśka - mam Bellinę, ale to sadzonka (pokazywałam ją już kiedyś). Mam cichą nadzieję, że w tym roku zakwitnie, ale czas pokaże...

Renatko - masz rację, od jakiegoś czasu moje nabytki to głównie storczyki gatunkowe i hybrydy pierwszorzędowe. Apetyt, jak to mówią, rośnie w miarę jedzenia i jakoś tak naturalnie to było następstwem miłości do "marketowych". Choć nie ukrywam, że i takie potrafią mnie zachwycić :D

Joanno - z tą współpracą to różnie bywa...Equestris ilocos miał chyba z pięć pąków, z których ostał się ten jeden jedyny (choć bardzo się cieszę, że w ogóle dane było mi zobaczyć rozwinięty kwiatek).
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

madzik pisze:
Phal. manni, z którego został jeden pomarszczony listek (i którego chciałam już wyrzucić, bo stwierdziłam, że i tak już nie ma szans na przeżycie) położyłam luźno na sphagnum i umieściłam w akwarium, gdzie jest duża wilgotność. Od czasu do czasu zwilżam sphagnum. Jakież było moje zaskoczenie gdy zaczął wychodzić drugi listek...Ostatnio pojawiła się też malutka wypukłość, z której mam nadzieję wyjdzie korzonek :roll:

Obrazek Obrazek

Jest dalsza część tej historii "ku pokrzepieniu..." :D

Obrazek Obrazek

Za jakiś czas będzie też chyba nowy listek :heja

Dlatego też z większą dozą optymizmu podchodzić już będę do przypadków beznadziejnych :wink:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Magdo, gratuluję udanej walki o storczyka ;:63 ;:63 ;:63 Zawsze warto walczyć do końca, bo dopiero po takiej walce możemy stwierdzić czy dany przypadek był faktycznie beznadziejny.
Awatar użytkownika
ares13
50p
50p
Od: 30 gru 2008, o 13:40

Post »

jak widać zawsze trzeba mieć nadzieję :wink:
Pozdrawiam, Arek :)
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Madzik - mam pytanie - jak długa jest łodyga kwiatowa Twojego Aerangisa? Cały czas czekam aż mój zakwitnie ale jego łodyga wydłuża się, pokazałaś tylko kwiaty, które są piękne. Nie mogę doczekać się kwiatów, będą u mnie całe białe.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mambo, ares13 - sama nie bardzo wierzyłam w powodzenie, ale stwierdziłam, że niczym nie ryzykuję wsadzając ten jeden zdechły listek do akwarium... Co najwyżej mogę go uratować. No i się udało (choć długa droga przed nim do pełni zdrowia), z czego bardzo się cieszę :D

Deirde - cała roślinka wygląda tak:

Obrazek

Łodyżka ma długość 9 cm (bez naciągania i prostowania :wink: ). A Twój Aerangis ilu centymetrowy ma pęd?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

W obecnej chwili łodyga ma 7 cm, nadal ładnie rośnie, w moim wątku jest nowe jej zdjęcie. Zastanawiam się tylko kiedy rozpocznie kwitnienie.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Magdo bardzo się cieszę, że udało Ci się uratować storczyka będącego w tak kiepskim stanie , to nam daje nadzieję, i udowadnia, że naprawdę warto walczyć, bo storczyki potrafią być żywotne i czasami udaje się nawet z przypadkiem beznadziejnym :D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”