Poziomki - uprawa cz. 1
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Poziomki - uprawa
Na pierwszym zdjęciu wygląda jak by były przelane, ale może to te być wina zdjęcia, siewki wyglądają ze są ok.
Jak nic nie pada to jest dobrze, gdzie je trzymasz??
Jak nic nie pada to jest dobrze, gdzie je trzymasz??
- Pozdrawiam Jurek
Ze strychu tydzień temu (za mało światła miały, bo słoneczka nie było - strona południowa) przeniosłam je do sypialni - strona zachodnia. Dzisiaj jednak słońce się pojawiło, więc poleciały z powrotem na strych - jest tam bardzo jasno i światło rozproszone. A z przelaniem - to dzisiaj przedobrzyłam
na razie nic nie pada

na razie nic nie pada

- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje też juz od tygodnia stoją w miejscu. Być może tak właśnie ma to wyglądać:)
Od tygodnia nie podlewałem siewek i gleba wyraźnie się przesuszyła. Wystawiam też je na dwór na słoneczko. Jednak cały czas siewki padają. Pojęcia nie mam od czego.
Od tygodnia nie podlewałem siewek i gleba wyraźnie się przesuszyła. Wystawiam też je na dwór na słoneczko. Jednak cały czas siewki padają. Pojęcia nie mam od czego.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Moim zdaniem jest za zimno na wystawianie tak małych roślinek na zewnątrz.
Wydaje mi się, że to może być przyczyną padania.
Nie zaszkodziłoby podlać je Previcurem, bo może to zgorzel siewek, lub inny grzybek je atakuje.
Moje poziomki również rosły dość wolno, ale po przepikowaniu ruszyły ostro z miejsca
Nie zaszkodziłoby podlać je Previcurem, bo może to zgorzel siewek, lub inny grzybek je atakuje.
Moje poziomki również rosły dość wolno, ale po przepikowaniu ruszyły ostro z miejsca

Pozdrawiam, Jacek
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
Ale ja zacząłem je wystawiać dopiero od dwóch dni a padały dużo wcześniej. Ciekawe czy ta choroba wybije wszystkie siewki.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
- santana51
- 500p
Moje stoją już od tygodnia i mają się całkiem dobrze, stoją i nie ciągną się, mam zamiar tak je jeszcze przetrzymać do 10 marca,bioy pisze:Moim zdaniem jest za zimno na wystawianie tak małych roślinek na zewnątrz.
z tym że trzymam ja na balkonie i nawet w nocy temp nie spada poniżej 2 stopni
- Pozdrawiam Jurek
- bioy
U mnie w nocy sporo na minusie, a i w dzień okolice zera i zimny wiatr.
Wszystko zależy od mikroklimatu. Ale po co chłodzić by się nie wyciągały? Nie lepiej posiać we właściwym czasie?
Założę się że im to na zdrowie nie wyjdzie.
Jednak z autopsji wiem, że łapki swędzą ;)
Wszystko zależy od mikroklimatu. Ale po co chłodzić by się nie wyciągały? Nie lepiej posiać we właściwym czasie?
Założę się że im to na zdrowie nie wyjdzie.
Jednak z autopsji wiem, że łapki swędzą ;)
Pozdrawiam, Jacek
- bioy
W tamtym roku siałem poziomki bardzo późno - na trzy tury od końca marca do końca maja.
Najwcześniejsze do gruntu poszły początkiem lipca i roślinki były mocno rozkrzewione i bardzo silne.
Po wysadzeniu rozrosły się błyskawicznie i owocowały obficie (oprócz ostatniej partii wysadzonej końcem lipca).
Dla porównania, ciotka siała już końcem lutego i jej roślinki owocowały znacznie gorzej i były słabsze i mniejsze przed zimą.
Tak więc uważam, że pośpiech nie jest wskazany
Najwcześniejsze do gruntu poszły początkiem lipca i roślinki były mocno rozkrzewione i bardzo silne.
Po wysadzeniu rozrosły się błyskawicznie i owocowały obficie (oprócz ostatniej partii wysadzonej końcem lipca).
Dla porównania, ciotka siała już końcem lutego i jej roślinki owocowały znacznie gorzej i były słabsze i mniejsze przed zimą.
Tak więc uważam, że pośpiech nie jest wskazany

Pozdrawiam, Jacek
- santana51
- 500p
To że nie za bardzo się ciągną nie znaczy że ich system korzeniowy się nie rozrasta,zobaczymy poeksperymentować warto.
- Pozdrawiam Jurek
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
Będę może namolny, ale powtórzę to co napisałem wcześniej.
Siać najwcześniej w marcu. Rośliny potrzebują słońca i powietrza.

Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
romix uważam, że masz rację
Posiałam w lutym - padły . Łapy swędziały - posiałam wczoraj - zobaczymy, co z nich będzie. Mam jeszcze 2 paczki nasion, mogę poeksperymentować.

- santana51
- 500p
Nie jesteś namolny,jak najbardziej zgadzam się z Tobą i z innymi którzy tak uważają.Moje poziomki traktuje troszkę eksperymentalnie,(łapki swędzą)oczekując na właściwe wysiewy ,a będą nimi pomidory które zamierzam wysiać 25marca.Jeśli chodzi o moje poziomki to jestem pewien że uda mi się je utrzymać w bardzo dobrej kondycji do momentu wysadzenia.Na balkonie gdzie je trzymam nawet w dni mroźne (-5,-8) jest +1,+3 (dziś musiałem rozsunąć okna) a roślinki jak widzę są w dobrej kondycji.Na pewno nie omieszkam zdać relacji foto przed wysadzeniem ich na docelowe stanowiskoromix pisze:Będę może namolny, ale powtórzę to co napisałem wcześniej.
-- 2 mar 2013, o 08:58 --
Ruda2011 Chyba wysiewaliśmy razem i u mnie wszystko ok czyli raczej zakładam ze w twojej uprawie był jakiś błąd
- Pozdrawiam Jurek