Ustronie pod miedzą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ustronie pod miedzą cz.2

Post »

Uwielbiam takie pola usiane makami :tan No i to nocowanie na działce ;:oj A rano biegasz po rosie?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko, warzywnik jak spod igły! Piękny ;:63
Z wielką radością obejrzałam zdjęcia z szerszej perspektywy i nie zawiodłam się. Śliczny ogród stworzyłaś ;:138 ;:180
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Dzień dobry! :wit

Nie było mnie tu ponad 2 tygodnie- za dużo pracy, obowiązków związanych z komunią, pośpiech, galop wręcz, codzienne jeżdżenie do ogrodu, by podlać...
Znów 5 już chyba fala tym razem rekordowych upałów, ale na szczęście już wakacje i mogę odpocząć od pracy zawodowej. Skończyłam na makach, a w ogrodzie dzieje się teraz, co najpiękniejsze...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kasiu róz nigdy dość, więc kupuj, nie ociągaj się. Sama zamyślam jeszcze nad powiększeniem jednej rabatki i kupnej choć 3- 4 sztuk... Dla takich widoków warto!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To tylko próbka możliwości moich panien i będę do nich wracać w kolejnych wpisach. ;:108

Iwonko biegam po rosie, a jakże, uwielbiam chodzić boso po trawie..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu jestem wiejska dziewucha, choć już 13 lat w mieście, to z serca wsi nie wyrzucę i ona też w moim ogrodzie jest.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotko dziękuję ;:167 Dla Ciebie jeszcze ujęcia z warzywnika

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedziemy podlewać ogród. Do zobaczenia!

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć.
Przykro, że nikt nie zagląda, ale pewnie jak ja macie dużo pracy w ogrodzie i nie tylko plus wakacyjne wyjazdy.
Ja w czwartek jadę do rodziców. Zostawiam ogród z duszą na ramieniu, u nas susza i nie pada wcale, a moje ogórki zaczęły owocować. Będę prosiła znajomych o podlanie, ale może z raz przyjadą- mąż będzie z nami kilka dni i przez ten czas ogród musi sobie radzić sam. Póki co jest tak piękny, że nie mogę się opamiętać i robię setki zdjęć- nie jestem w stanie ich pokazać nawet w części, bo mam tak mało czasu, a one się tak wolno wgrywają.

Na działce sobie działam o tyle, że ścinam przekwitłe kwiatostany- róże już prawie skończyły, lawenda jest w pełni kwitnienia, przycinam inne co przekwitło. Wczoraj podlałam powojniki, hortensje i róże dedykowanymi nawozami i podlewam całą działkę non stop i tyle. Ogród sobie radzi- byle wody było więcej.

Napiszę jeszcze o sytuacji, jaka mnie spotkała. W czerwcu złożyłam w Zarządzie ROD kwestionariusz zgłoszenia do konkursu Zielony Poznań. Prezeska wzięła to ode mnie przez palce, z bardzo nieprzychylnym wyrazem twarzy, pytając przez zęby która działka? ;:224
Jak się dopytywałam jak się dowiem czy przeszłam do 2- miejskiego etapu- to usłyszałam, że jak przejdę to się dowiem. Zignorowała moje zapytywania, że przecież nie mieszkam tam i jak przyjdzie komisja, to chciałabym być na działce i jak mnie poinformują, kiedy zamierzają być? Ostatnio mąż tam był po talony na Dzień Działkowca i zapytał o to, bo już było po 1 etapie. Dodam, że nikogo u mnie nie było z żadnej komisji. Dowiedział się, że nie mamy się co interesować tematem, bo nie przeszliśmy do 2 etapu. Cały dzień byłam bardzo rozgoryczona. Myślałam o tym i aż mi się chciało płakać, tym bardziej, że potwierdziły się moje przypuszczenia, że działki pierwszy etap przechodzą po znajomości. Myślałam o moim 5 letnim wkładzie pracy, o mnogości roślin, o moim cudownym ogrodzie, który z taką pasją tworzę już 5 lat. Napisałam pismo do Urzędu Miasta, do komórki, która jest odpowiedzialna za konkurs, wysłałam kilka zdjęć z szerszymi kadrami- nie dlatego, że nie zostałam wybrana, ale że regulamin jest nieszczelny, dopuszcza kumoterstwo i samowolkę zarządów ROD. W takim tonie sporządziłam pismo, w którym stwierdziłam, że jak mogą dopuszczać niejasnym regulaminem, by działki zgłoszone do konkursu nie przechodziły weryfikacji, kto i jak o tym decyduje. Wg mnie powinien być potrzebny podpis osoby zgłaszającej, że komisja była, jakieś kryteria i wszystkie wyniki (np kto przeszedł) powinny byc jawne, a nie tajne jak u mnie. Chciałabym zobaczyć kto przeszedł u mnie i porównać sobie. Minęło kilka dni i nikt mi nie odpowiedział. Poczekam jeszcze trochę i wyślę pismo do Uniwersytetu Przyrodniczego, który też odpowiada za konkurs. A do UM napisze jeszcze raz, że oni jednak dobrze o tym wiedzą, co było w moim piśmie i że im to pasuje, i że to dla nich ogromny wstyd. Dodam, że pismo wysłałam anonimowo, bo jednak z prezeską nie chcę zatargów, a że baba wredna- to widać. Najbardziej mnie boli w kontekście wyróżnienia- ogród przyjazny pszczołom. U mnie etomolodzy mogliby się uczyć, są setki owadów, aż huczy- ogród jest przyjazny nie tylko pszczołom ale wszystkim owadom, naturalny, bioróżnorodny- tylko mam brzydką altanę bo ciężko mi zrobić jej remont ze względów organizacyjnych i finansowych, choć wiem,że ugryzę ten temat. A nikt się o nim nie dowie, bo stare rury z zarządu przepuszczają tylko swoich znajomych. Przykre to strasznie- na układy nie ma rady... ;:223

Zostawię kilka zdjęć i pędzę do dalszych obowiązków. Nie jestem w stanie pokazać wszystkiego na bieżąco i chyba będę do tego zimą wracała. :roll: :(
Napiszcie coś czasem. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Porównawcze:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Moni, niesamowite zmiany! A altanka wcale nie jest taka zła, przykra sprawa z tym konkursem, aż się scyzoryk otwiera. Tylko jak UM ma Ci odpowiedzieć, skoro napisałaś anonimowo?
Zazdroszczę Ci lawendy.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anido wysłałam mail. Adres zwrotny jest. :)
Podałam też swoje imię.
Co do altanki jest trochę paskudna, zwłaszcza ze strony, z której najbardziej jest widoczna-odrapana i brudna . Unikam jej na zdjęciach. :wink: Chcę coś z nią zrobić, najlepiej obić panelem z tworzywa, ale nad mężem pracuję już 2sezony.. :;230

Wymagania co do działek są bardzo wyśrubowane. Nie tylko ogród, ale i altana, pergole, murki, meble ogrodowe, ogrodzenia itp. A przecież człowiek jest tam częściej kilka mcy w roku. Ciężko temu sprostać. Ciężko też równać się z działkowiczami z 40 letnim stażem. Być może mam sporo niedociągnięć, ale że nikogo nie było na oglądaniu i nikt nie widzi problemu w podejrzanej rekrutacji, to już szczyt wszystkiego. ;:224
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko bardzo kwitnąco i kolosalna różnica na przestrzeni lat ;:138 ;:oj Rozumiem Twoje rozgoryczenie bardzo niefajna sytuacja ;:4

Pozdrawiam serdecznie ;:4
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anido, Aneto, dzięki raz jeszcze za odzew. ;:7

Postanowiłam po prostu robić swoje. Moja działka jest tak usytuowana, że jej nie widać WCALE z alejki. Widać tylko trochę tę najbrzydszą ścianę altany- reszta jest ukryta za wysokim żywopłotem z tui moim i sąsiadki. Na dodatek do mojej działki prowadzi od większej alejki krótka dróżka, która jest jednocześnie parkingiem moim i sąsiadki. Sąsiadka prawie mieszka, więc auto zawsze stoi. Nikt tam nie wejdzie za auta zobaczyć i nikt o mojej działce nie wie, to działka przy samym ogrodzeniu, za którym nie ma drogi tylko szczere pole, a dwa pozostałe boki działki to tuje łączące mnie z sąsiadką i tył działki sąsiada, którego altanę też widać na zdjęciach. Mam prywatność i to też jest bezcenne.
Może kiedyś wygram ten konkurs, a może nie i też przeżyję. :)

Na warzywniku rosną sobie warzywka. Sałatę dopiero teraz zjedliśmy, była przez dwa miesiące krucha i pyszna. Teraz rosną ogórki, cukinie, marchewka różne pietruszki, buraczki, por, seler. z pierwszych ogórków i cukinii zrobiłam kiszonki.

Obrazek

Obrazek

Muszę kończyć na dziś.
Dobrej nocy.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Fajnie takie kiszonki wygladają, ale ja tradycyjnie tylko ogórki kiszę. Może kiedyś na coś się pokuszę, ale teraz w pędzie, robię tylko to co znam i wiem, że lubię. Lawendy cudne, a domku bym się nie czepiała. Jest jaki jest, to co pokazujesz wygląda dobrze, a resztę zrobisz w swoim czasie. Nie wszystko od razu. Miłego wypoczynku :wit
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może przy ścianie domku postawić pergolęi puścić fajne pnącza, które zarosną szybko. Kiszoną cukinię masz w Twoim wątku kulinarnym?
Pozdrawiam Anida

Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę o takim trejażu doklejonym do bocznej ściany altany. Zmieniłyby się proporcje całej bryły budynku na korzyść.. Zrobię to, ale dopiero, jak ściana zostanie uporządkowana. Bezpośrednio przy niej jest chodnik i trakt komunikacyjny, więc rośliny musiałyby piąć się od bocznej rabatki.
Co do cukinii nie mam jej w wątku i w ogóle go zaniedbałam, a robiłam trochę różności (dżem agrestowo- miętowy z kiwi i limonką i truskawki z daktylami, różą i cytryną). Robię ją jak ogórki, cukinie im mniejsze tym lepsze- najlepiej z kwiatami. Do kiszonek dodaję świeży estragon i cząber z grządki ziołowej.

rusałka admirał

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iwonko ja kiszę dużo rzeczy- uwielbiam marchewkę, zielony kalafior, rzodkiew, brukselkę, paprykę, robiłam różne kombinacje- papryka z kapustą, ogórki z papryką :wink: itp Kiszonki są pyszne i zdrowe. ;:108

Żabki są u mnie w ogrodzie i ropuchy też. :)

Obrazek

I innych owadów masa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim miłego dnia. :wit
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko, masz piękny ogród a domek bardzo ładnie się prezentuje. Aż mi ślinka pociekła jak przeczytałam o rarytasach, które wyczarowujesz w kuchni. Zwłaszcza te z dodatkiem róży zrobiły na mnie wrażenie. Mam nadzieję, że jesienią i zimą pokażesz choć część zdjęć, które zrobiłaś teraz. Tak, łapiemy te piękne dni i zamykamy w słoikach lub na nośnikach pamięci :D.
Tak na marginesie, wszelkie formuły konkursowe wzbudzają we mnie niechęć. A już zwłaszcza szkolne. Jako dziecko byłam notoryczną laureatką konkursów i olimpiad szkolnych. Dorosłam i patrzę na to teraz już zupełnie inaczej.
Cóż to za nagroda czeka na zwycięzców, że prowokuje tak grubo szyte "machlojki" ? 8-)
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu główna nagroda w tym konkursie to tysiąc złotych. Jednak nawet w zwykłym konkursie ROD na najładniejszą działkę o puchar i dyplom są przekręty :D
Co do przetworów, to z róż robiłam olejek różany, cukier różany, nalewkę rożaną. Zdobyłam fajny przepis na syrop różany, tylko płatki się już skończyły prawie.
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakaś ogrodowa mafia :evil:
Pozdrawiam Anida

Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Moniko :wit . Powaliły mnie zdjęcia róż z lawendą, cudowne po prostu ;:167 . Uwielbiam takie klimaty ;:108 . Warzywa masz świetne i jak na nie patrzę to aż mi głupio pokazywać swoje nawet z daleka :;230 . Jesienią muszę porządnie przygotować ziemię pod warzywnik . Tego roku koniecznie chciałam mieć jakieś zieleninki , szarpnęłam się ale niepotrzebnie tylko zmarnowałam czas bo wysiałam na ugorze, który nie był uprawiany od kilku lat. Myślałam, że coś z tego będzie ale niestety szału nie ma ;:185 . Liczę jedynie na zieleninę typu natka,koperek i szczypiorek bo koktajlówki cienko i cukinia także. No nic, może w przyszłym roku będzie lepiej. Wracając do Twojej działeczki to fajnie, że wstawiłaś zdjęcia porównawcze . Na nich najbardziej widać ile serca i pracy włożyłaś żeby działka wyglądała tak jak teraz ;:138 . Pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”