Większość nasadzeń

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Większość nasadzeń

Post »

Ewuś moje chwasty nawet nie czekały na urlop właścicieli, żeby się rozpanoszyc ;:224 Wystarczy, że się odwrócę w prawo a po lewej już nowy chwast rośnie :? Zwłaszcza na rabatach, które uszczęśliwiłam kompostem :D ale co tam, chwasty się wyrwie, grunt ze oprócz nich ogród miał dla ciebie tyle piękności, że oczu oderwać nie można ;:173 Tyle lilii... jeżówek... róż... i już nawet hortensje takie piękne... a ławeczka ślicznie wpisuje się w całość ;:63
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit . Tak, chodziło mi o odmiany ;:108 . Masz ich na prawdę sporo i już znalazłam kolejną perełkę ;:131 . Jak tak dalej pójdzie to zachoruję na jeżówkozę albo coś w tym stylu ;:306 . Jeśli chodzi o hortensje to ja już dawno przestałam wierzyć znacznikom :roll: . Z reguły to pomyłki a niektóre odmiany są tak podobne, że ciężko potem je odróżnić. Hortensja Great Star jest raczej tą bardziej rozpoznawalną chociaż pewnie są i podobne do niej. Ja w zeszłym roku kupiłam hortensję Phantom i wyobraź sobie, że zakwitła mnóstwem kwiatów ale jest malutka . Myślę czy to przypadkiem nie jest Bobo ale ciężko mi rozróżnić :roll: . Róże cudnie zaczynają powtarzać, oby tak dalej. Pozdrawiam :wit .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ewuś, dziękujemy za miłe przyjęcie, pokazanie nam jak można sobie radzić, mimo iż nie wszystko podane jest na tacy i za roślinki, które od teraz zamieszkają w moim ogródeczku ;:196 Nie uwierzysz, ale musiałam pojechać do BR, po taka cudną rutewkę. Nie wiem, czy mi się udało dostać taką samą, więc może na wszelki wypadek spróbuj zebrać ze swojej nasiona? Pozdrawiam i do kolejnego spotkania ;:196
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Witaj Ewo! :wit

Chyba u nikogo nie widziałam aż tak okazałych łanów jeżówkowych jak u Ciebie! Pięknie je wyeksponowałaś i nagromadziłaś takie ilości. Cudowne są ;:167 ;:167 ;:167

Liliowce i lilie też masz urocze. Piękny, kwietny ogród. ;:63
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Małgosiu (clem3) z chwastami nie mogę dać sobie rady ponieważ wciąż podnoszę tren na innych rabatkach. I taka zabawa, trochę plewienia, trochę plac ziemno-porządkujących teren. Bardzo cieszy mnie "Aleja różana" Dobrze, że chociaż ona nie straszy. Kwiaty rekompensują mi nieład budowlany panujący dookoła. Dziękuję za miłe słowa ;:196

Ewelinko (ewelkacha88) zmotywowałaś mnie do policzenia odmian jeżówek. ;:196 Doliczyłam się 40 ;:oj, sama jestem zaskoczona. :roll: Jeżeli chodzi i hortensje to w większości kupowałam je na miejscu jako kwitnące okazy a i tak mam jedną pomyłkę. Kupiłam niby dwa Silver Dollar, ale to raczej nie ona. Dolar chyba pozostaje biały a moje różowieją. I tak mi się bardzo podobają.

Moniko (Shire) jeżówki o tej porze roku bardzo zdobią ogród. Bardzo się cieszę, że im u mnie pasują warunki glebowo- atmosferyczne. Dziękuję za miłe słowa ;:196
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko (Iwonka1) bardzo mi miło, że mogłyśmy się poznać w realu i wzajemnie odwiedzić. Równie miło było mi Was gościć, Ciebie i Twojego męża Leszka. Sympatyczni z Was ludzie i bardzo odważni, że nie uciekliście z mojego placu budowy ;:196 . Nie dziwię się, ze odwiedziłaś Bylinowy Raj, grzech byłoby tego nie zrobić. ;:306

Pozdrawiam i może kiedyś uda się to powtórzyć ;:196 :wit

Pozdrawiamy Wszystkich bardzo serdecznie :wit

Obrazek
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz roślinki.

Mam nowego liliowca, który w tym roku zakwitł pierwszy raz. Wydawało mi się, że jest identyczny jak ten, którego mam już od dawna. Zerwałam kwit i porównałam je. Okazało się, że jednak jest różnica. Kwitnie pierwszy raz więc za rok kwiat będzie jeszcze bardziej okazały. Przy okazji pozapylałam nim inne liliowce. Ciekawe, czy zdążyły się zapylić bo pod wieczór spadł deszcz.

Po prawej nowy, po lewej stary

Obrazek

Hortensja Great Star miała sesje fotograficzną

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róża Lichfield Ange , czyżby kolejny kameleon. Kolejne kwiaty tak wyglądają

Obrazek

Róża Spirit of Freedom , dużo lepiej radzi sobie teraz niż podczas pierwszego kwitnienia.

Ach, cudne ma kwiaty

Obrazek

Obrazek[/URL

[url=https://www.fotosik.pl/zdjecie/fef55cc594f56f61]Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Ewo 40 odmian ;:oj ?? No to faktycznie sporo ;:224 . Ja mam około 15 ;:131 . Na tym jednak nie poprzestanę bo jednak ta bylina ma sporo plusów. Przede wszystkim nigdy nie widziałam żeby chorowała, kwitnie długo i cudnie a w dodatku ta chmara motyli ;:138 . Gdyby jeszcze tak posadzona rosła przez kilkanaście lat byłby ideał ;:131 . Pisałam właśnie w wątku Iwonki, że takie porównania są najbardziej miarodajne bo widać czarno na białym co i jak. Faktycznie liliowce różnią się między sobą chociaż nieznacznie. Pozdrawiam i udanego dnia Ci życzę :wit .
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Ten nowy po prawej wygląda jak 'Green Mystique' :wink: ale ten po lewej tez go przypomina, a nie jest to po prostu zmienność odmiany? choć mój 'Green Mystique' ma właściwie wszystkie kwiaty takie same, nie ma aż takiej rozbieżności.

Hortensja 'Great Star' wygląda super, ostatnio rozważałem jej zakup - gdybym widział wcześniej Twoje zdjęcia to pewnie kupiłbym ja :wink: Ale poczekam i za rok kupię :wink: Może od razu trafi do mojego nowego ogrodu :wink:
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko (ewelkacha88) Sama nie dowierzam, ze tyle ich się nazbierało. Ty też już masz dużo. Zgadzam się z Twoją opinią o jeżówkach. Faktycznie w większości są bezproblemowe. Niektóre z czasem się wyradzają.

sauromatum Ten nowy liliowiec to siewka do Emila. Ma już kilka lat, ale rosła w bardzo trudnych warunkach i nie kwitła. Ten stary - zapomniałam nazwę. Hortensję Great Star polecam. Potrafi zachwycić.

Kochani, bardzo lubię robić zdjęcia i bardzo lubię mój powstający ogródek. Wybaczcie mi proszę tą ilość zdjęć.

Dzisiaj

A Shropshire Lad (Ausled)

Obrazek

Nowy floks

Obrazek

Spirit of Freedom

Obrazek

Meteor Yellow

Obrazek

Obrazek

St. Swithun (Asuwith)

Obrazek

Obrazek

Prym wiedzie hortensja Limelight

Obrazek
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Evelin, którą jestem oczarowana - i ten zapach

Obrazek

A tutaj Hortensje bukietowe Magical Moonlight i jeżówka Catheriana.

Obrazek

Jezówka Hope

Obrazek

Obrazek

I jeszcze ptasi Aquqpqrk

wykapać się, czy nie ?

Obrazek

A to się wykąpię

Obrazek

A ja nie będę gorszy

Obrazek

Oj, zazdrościłam ptaszkom kąpieli. Przydałby sie basen bo dzisiaj ukrop.

Teraz jadę po pergolę dla pnących róż

Wszystkim życzę miłej niedzieli ;:4 :wit :wit
Awatar użytkownika
bejsonki84
200p
200p
Od: 7 maja 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :wit
Róże rzeczywiście ładnie ci rosną, do tego piękne hortensje z floksami - świetnie to wszystko skomponowałaś ;:108 . W każdym zakątku coś się dzieje i jest się czym zachwycać ;:108. Lecz mnie strasznie interesują Twoje kępy jeżówek ;:167 . W poprzednim tygodniu dotarło do mnie 10 nowych odmian - tak mnie na nie wzięło ;:167
Może napiszesz coś więcej o każdej odmianie ;:108. W necie często jakieś przekłamane kolory i różne wysokości :?
Czy mogę np posadzić jeżówkę przy murku, na tzw patelni? Rosną tam już róże lecz często chorują na przędziorka :roll: Nie wiem jak to jest z jeżówkami, bo dopiero zaczynam z nimi przygodę ;:108
Aha, na jednym zdjęciu zauważyłam przecudnego zawilca ;:oj Pamiętasz może nazwę?
Pozdrawiam Werka
Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie.
Wisława Szymborska
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ewciu, również i moim zdaniem ten liliowiec po lewej to Green Mystique. A siewka, to siewka - wiadomo że jest niepowtarzalna.
Świetne masz zestawienie białych hortensji i zółtych liliowców. Zawsze taka kombinacja była dla mnie niezwykle elegancka i taka jakaś "świeża". ;:173
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pozdrawiam obydwie sympatyczne Dziewczyny na ławeczce! Ewuniu ogród wygląda świeżo i wspaniale jakby go susza nie dosięgła. Kępa floksów wygląda tak świeżo, u mnie w części uschnięte a częściowo jeszcze kwitną. U mnie ptaszki siedzą pod roślinami i jak przemierzam ogród to wyfruwają spod większych liści i kąpiel urządzają sobie w różnych podstawkach :D
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Hej Ewcia:)

Jeżówka Catherine mi przepadła,a ten kolor mnie uwiódł ;:167 Długo ją masz?
Zdjęcie ptaszka w kąpieli ;:215 Oj i ja bym wskoczyła do basenu ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”