Kiełki (wykorzystanie w kuchni)
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1670
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)
Zachęcam teraz miłośników kiełków do uprawy pędów. Jakaś podstawka, troszkę ziemi i jest swoja zielenina.
Na zdjęciu pędy słonecznika, całkiem smaczne.
Na zdjęciu pędy słonecznika, całkiem smaczne.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)
Ja zawsze na przedwiośniu zaczynam kiełkować rzeżuchę. Wystarczy płaski pojemnik - tacka, wkładam płat ligniny, dobrze zwilżam, odlewam nadmiar wody i wysypuję nasiona rzeżuchy dość gęsto. Tackę wkładam do woreczka foliowego i stawiam na parapecie okiennym nad kaloryferem. Po dwóch dniach zaczyna kiełkować, a po paru dniach mamy zieleninę do ścinania, pyszna na kanapki, do białego serka .
Pozdrawiam, Zosia
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4956
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia, gmina Długołęka
Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)
Słonecznikowe to jedne z moich ulubionych, mają tą jedną wadę, że słabo udają się w słoiku/kiełkownicy, a raczej potrzebują odrobiny podłoża.
Drugie ulubione to rzodkiewka, kiełki o tej porze przebijają o głowę smakiem podwiędnięte rzodkiewki marketowe
ullak zainspirowałaś mnie kiełkami kaszy, próbowałaś je już, dobre są?
Drugie ulubione to rzodkiewka, kiełki o tej porze przebijają o głowę smakiem podwiędnięte rzodkiewki marketowe
ullak zainspirowałaś mnie kiełkami kaszy, próbowałaś je już, dobre są?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1670
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)
Próbowałam oczywiście. Smak kwestia gustu, o wiele bardziej delikatny niż np. palonej. Gotuje się je krócej i wchłaniają więcej wody, wiec trzeba dobrze odcedzić. Trochę soli, masełka i będzie dobre.
Uprawa pędów w ziemi na podstawce ma tę zaletę, że odpada płukanie. Rzeżucha oczywiście też dobra, ale nie trzeba się ograniczać tylko do niej.
Uprawa pędów w ziemi na podstawce ma tę zaletę, że odpada płukanie. Rzeżucha oczywiście też dobra, ale nie trzeba się ograniczać tylko do niej.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)
Ja kiełki rzodkiewki produkuję w normalnym litrowym słoiku. Wsypuję nasiona, zalewam na noc wodą, rano wodę odlewam, przykrywam słoik kawałkiem gazy i nakładam gumkę recepturkę. W ciągu dnia kilka razy wlewam wodę, zlewam pływające łupinki, wylewam wodę przez gazę i odstawiam słoik na blat kuchenny bez odwracania do góry dnem. Po kilku dniach mam kiełki, jeśli ktoś chce mieć bardziej zielone, to należy wystawić bliżej okna. W ten sam sposób kiełkuję też nasiona łuskanego słonecznika, z tym że my zjadamy kiełki w początkowej fazie. Aby uzyskać kiełki duże zielone takie jak ze sklepu, koniecznie musi kiełkować na tacce z ziemią .
Pozdrawiam, Zosia
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1670
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)
No i chyba muszą być niełuskane.
Można też lekko podkiełkować na sitku pszenicę i zrobić z niej np. bardzo smaczne naleśniki.
Można też lekko podkiełkować na sitku pszenicę i zrobić z niej np. bardzo smaczne naleśniki.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Re: Kiełki (wykorzystanie w kuchni)
Dobry prosty patent na produkcję kiełków, tu akurat fasolka mung, po tygodniu https://www.youtube.com/watch?v=-m74YYPVbWU