Zielone pokoje, Ibrakadabra i Półdiablę Weneckie, cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielone pokoje, Ibrakadabra i Półdiablę Weneckie, cz. 8

Post »

Serdecznie witam z głębi czarnej dziury!
Pogrążenie się w niej i zamartwianie w niczym mi nie pomogło i pewnie dalej nie pomoże. Zatem przestaję się martwić i wynurzam się. Medycy zajmą się mną na początku marca, a do tego czasu niech się dzieje co chce...
Dzień Kota uważam za dobry pretekst do przerwania forumowego milczenia.
No i serdecznie dziękuję wszystkim, którzy mnie pocieszali, pocieszali i pocieszyli.
Wielkie dzięki ;:180.

Zakwitło moje drzewko szczęścia. Czy można to uznać za dobry prognostyk na przyszłość?

Obrazek

Obrazek

Ewo ;:196, dobre myśli przyjmuję z wdzięcznością, może połączone Twoje i moje dadzą dobry rezultat..., ale kciuki trzymaj.

Muffinko ;:196, wspaniały z Ciebie pocieszyciel. Nie masz pojęcia jak się cieszę, że Cię mam!

Dzięki, Marysiu i Jolu ;:196!
Spotkanie w Matarni było bardzo miłe. Gdybyż tylko było nas tam więcej... ;:224.

Justynko ;:196, ja się powoli za uszy wyciągam z czarnej sterty liści. Mam nadzieję, że pójdziesz w moje ślady. Szkoda, ze Cię w Matarni nie było...

Ewelino
;:196, przy Twoim serdecznym wsparciu mój optymizm pewnie wróci szybciej.

Tamaryszku ;:196, czytam i podziwiam Twój blog. Czasem się z Tobą zgadzam, czasem (przekornie) nie. Ale mody traktuję z dużym dystansem. Uważam, że w jakimś stopniu trzeba iść z tzw duchem czasu, ale bez przesady i bez utraty własnego stylu. Sądzę, że tu byśmy się zgodziły.
Monty Don trochę mnie nudzi. Może dlatego, że jeszcze dobrze pamiętam jak Gardener's World prowadził nieodżałowanej pamięci Geoff Hamilton. Teraz bardziej mnie ciekawią wizyty w innych ogrodach niż człapanie Montego z nieołączną taczką pełną badyli po niezliczonych zakamarkach Long Meadow ;:218.
A tak na marginesie - bardzo ciekawa jest jego biografia. Pewnie ją znasz.

Małgosiu ;:196, przywołujesz kolory? Proszę bardzo:

Obrazek
Obrazek

Obrazek

A wczoraj, żeby nie wypaść z obowiązującego kanonu (coś dla Tamaryszka :uszy), nabyłam sobie bielusieńki falenopsis.

Reszta odpowiedzi i komentarz do zaprezentowanych kotków jutro.
Dobrych nocy i dobrych dni.

Kotki wszystkich krajów łączcie się!

Obrazek

:wit Jagi
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pozdrawia Malutki- jego pierwszy raz w ogrodzie. Zdjęcie z przed roku.
Obrazek
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Grubosz Ci zakwitł ;:oj ?? . Mam swoje drzewko od 3 lat i jeszcze nigdy nie widziałam kwiatów :oops: . Nawet nie wiedziałam, że kwitnie :;230 . Latarenka i niebieski dzwonek ;:215 . Anturium ma ciekawy kwiat, wygląda jak nawoskowany . Pozdrawiam :wit .
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć!
Zastanawiam się nad ideą rozmaitych "Dni". No bo jaki jest ich sens. Te poświęcone ludziom jakoś się tłumaczą. Dzień Dziecka, Babci, Dziadka, kiedyś Górnika, Odlewnika. Była (i nadal może być) klapa, rąsia, buźka, goździk, torcik, laurka lub uroczystość w przedszkolu..., ale Dzień Kota, Ziemi, Niezapominajki ;:218? Kto kocha ziemię i to, co na niej żyje, będzie to szanował, pielęgnował i dbał o to przez cały rok. A kto nie - temu żaden kalendarz tego nie narzuci.
A koty? Moje chcą mieć Dzień Kota kiedy same tego chcą, a przeważnie sa to Godziny Kota, bo dnie urządzają sobie same. Ciekawe, czy taka niezapominajka wie, że 15 maja to jej dzień... ;:224?

Lisico!
Dzięki za pozdrowienia z Trentino. Obudziły wspomnienia. Włodzimierz Wysocki śpiewał, że lepsze od gór mogą być tylko te, których jeszcze nie widział. Przyznaję, góry są piękne, potężne, majestatyczne, budzące respekt, człowiek przy nich to maleńki robak. Mnie jednak przytłaczają, podobnie jak nadmiar zabytków we Włoszech... Ale zobaczyć je powinien każdy, choć ja wolałabym je widzieć latem lub jesienią.

A Koteczek? Bez pardonu zajął zaciszną "werandkę" Kadabry,

Obrazek

a tu razem z nią wpatruje się w okienko po przeciwnej stronie ulicy...,

Obrazek

w którym kokietuje ich urocza sąsiedzka kociczka w koroneczkach.

Obrazek

A smakołyków domagają się nieustannie ;:303.

Krysiu, żebyś wiedziała! Czarna dziura wciąga jak bagno ;:oj. A jak złapie za nogi lub myśli, ciężko się z tego wydobyć. Ale się staram.
Nie ukrywam, wiosna by pomogła. Tyle jest do zrobienia w ogrodzie, mimo że porządek jesienią zrobiłam. Ale różane listki trzeba by zebrać, trawniki wygrabić z naniesionych liści, gałązek i śmieci itd. Zresztą sama wiesz...

Teraz o kotkach:
Do Lisicy: co te małe kotki maja w sobie, że każdego chciałoby się mieć! Przy nich bledną nawet ogrody...
Do Madzi: ależ Ci się trafiła niezwyklej urody kociczka ;:oj.
Do Marysi Maski: słusznie Maciek odcelebrował swoje święto :;230. Ten kotek ma bardzo wyraziste zielone oczy (jak Ibrakadabra).
Do Krysi: Twoja Misia korzysta z technologicznych udogodnień. Mądre stworzonko.
Do Slili, którą niniejszym serdecznie witam w zielonych pokojach: Daszeńka, kotek o słodkim imieniu i diabolicznym wyglądzie ;:oj. I jęzorek nam pokazuje ;:306.
Do Megi z radością, że się zjawiła: Misiek - piękny przykład pręgowanego kota burego, tak lubianego przez Lisicę.
Do Ewy: dzięki za kotka błękitnookiego ;:333.
Do Kasi: uroczy ten Twój Malutki i jaką ciekawość świata ma w żółtych ślepkach ;:oj.

Dzięki wielkie za możliwość poznania tylu wspaniałych i różnych kotków ;:180.

Ewelino, mój grubosz ma kilkanaście lat, a kwitnie od kilku. Podejrzewam, że powodem kwitnienia jest bardzo rzadkie podlewanie (stoi w mało używanym pokoju), a wręcz okresowe zaniedbywanie ;:209.

Dzięki Wam za wizytę i do następnego razu.
;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Witajcie,
dopadła mnie paskudna infekcja górnych dróg oddechowych. Kaszlę, kicham tak okrutnie, że z opóźnieniem wysyłam pozdrowienia dla Wszystkich Kociastych od moich pupilków w dniu ich święta.

Oczusia i Kicek tej zimy mają się dobrze.

Obrazek

Gdzie ta wiosna? - myśli Różowiaczek.

Obrazek

Zdążę się zdrzemnąć zanim nadejdzie.

Obrazek

Jagódko,
Nie wiedziałam, że grubosz - drzewko szczęści może tak pięknie zakwitnąć. To wyjątkowe zjawisko z pewnością jest zapowiedzią kolejnych niezwykłych zdarzeń w tym sezonie.

Lisico,
piękne zdjęcia zimowych gór pokazałaś. Góry to niewyobrażalna potęga.
pozdrowienia , Jola
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Jagódko ;:196
pięknie zakwitło Ci drzewko szczęścia. ;:oj
Oby na szczęście. ;:215
Podobnie jak Jola , nie miałam pojęcia, że to może zakwitnąć w naszych domowych warunkach.

Całkiem "zakocił" Ci się wątek. :;230
Ale co to za ogrody bez kota ?
Na widok tych fotek od razu cieplej na sercu się robi.
Mam nadzieję , że Tobie również. ;:168
:wit
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Jak tak patrzę na Wasze kotki, to zaczynam je naprawdę lubić! Urocze, naprawdę urocze!
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jagi ;:196

Rozczuliły mnie Twoje miseczki dla kotków - a jakże, oczywiście niebieskie !

A Koteczek z Kadabrą mają taki sam widok z okna jak moje bandziory, które z uporem myją mi od świtu szyby łapkami /mokrymi oczywiście, bo obok zlew :twisted: /chcąc jak najprędzej dotrzeć pod okno pięknej, trzy kolorowej sąsiadeczki, która spokojnie i z wdziękiem kończy w tym czasie poranną toaletę ! Panowie nieco otyli /ponad 9 kg każdy/, skoki przez płot im nie grożą, więc sąsiadeczka spaceruje prowokacyjnie z drugiej strony, prężąc wdzięcznie grzbiet i odwracając z niesmakiem głowę, gdy Panowie zbyt nachalnie okazują swoje atencje . Widok jest przedni - mogę obserwować bez końca. Nawet ptaszki oblegające karmniki nie są wtedy ciekawe ! Wpatrują się w sąsiadeczkę jak w obraz, tylko łebkami kręcą, wodząc zachwyconymi oczami za tym biało/rudo/czarnym cudem natury. A koteczka, gdy nazbyt już znudzona ich awansami, znika w czeluściach domu, pozostawiając dwie sieroty wpatrzone z nadzieją w czarną czeluść okna... Aż mi ich czasem szkoda :;230

Grubosz kwitnie u mnie co roku, ale stoi w nie ogrzewanej werandzie, gdzie ma chłodno zimą. Może to jest powód ?

Ściskam, machając serdecznie z zadymionej stolicy :wit
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

Podglądam ale piszę pierwszy raz :D Drzewko pierwszy raz widzę tak obficie kwitnące - moje leni się- gratulacje. Jestem pewna, że to bardzo dobry prognostyk na ten rok - będzie dobrze ;:196
Kotki - potrafią wywołać uśmiech nawet wtedy, gdy człek nie ma na to ochoty. Pozwolę sobie wkleić dwa zdjęcia - potem usunę...

Nie martw się - wiosna będzie niedługo... Tosia pociesza Maksia:

Obrazek

Na tym zdjęciu "strażnik ogrodu" - Masza /mama Tosi i Maksia/:

Obrazek
Pozdrawiam Krystyna
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Szanowne Forum!
Nie tak dawno przytoczyłam pewien cytat:

"Otwórz drzwi, żeby wpuścić dobry dzień, i przygotuj się na zły".

I taki przydarzył się poprzedniej niedzieli. Z dwudniowej włóczęgi Zlatanek wrócił ledwo żywy. Gwałtowne torsje szarpały kotkiem przez pięć dni i nocy, a i mnie nerwy i brak snu o mało nie wykończyły. A że nieszczęścia chodzą parami, w zeszły poniedziałek wysiadł laptop.
Zlatanek dzięki staraniom miłej pani weterynarz został wyleczony, "leczenie" komputera jednak było nieopłacalne i trzeba było kupić nowy.
Przede mną jeszcze odczyszczenie domu po ciężkich przejściach, oraz odespanie razem z kotkiem straconych nocy.

Na razie więc tylko pozdrawiamy - wymaltretowani Zlatanek i Jagi

Obrazek
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wygłasiaj Zlatanka. Współczuję dramatycznych wydarzeń obojgu. ;:168
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Jagi, tak dawno już u ciebie nie gościłam, że pozwoliłam sobie na dłuższy pobyt :;230 A nadrabiać miałam co, nawet o zeszły rok zahaczyłam;:224
Zaciekawiła mnie rozmowa o ograniczaniu ilości odmian roślin w ogrodzie. Bardzo mi bliski temat bo męczy mnie zbyt duże zróżnicowanie, traktuję je nawet jak swoisty bałagan. Wygładzam linie i ograniczam zarówno gatunki jak i odmiany. Mam wrażenie, że wprowadzam w ten sposób spokój do mojej duszy.
Podziwiałam przegląd zaprzyjaźnionych kotów, tu też sporo odmian kolorystycznych się pojawiło :;230 Ich jednak nie ograniczajmy :wink: Chociaż ja nawet zwierzęta mam monochromatyczne ;:306 (zupełnie przypadkowo, zapewniam)
I przyszedł mi do głowy pewien paradoks. Przecież na wiosnę będziemy cieszyć się z każdego koloru, z każdej roślinki i nie będziemy myśleć o błogiej jednorodności, nieważne czy kolorystycznej czy odmianowej. Będzie cieszyło nas wszystko, co pokaże choć odrobinę woli życia.
Dlatego, mimo mrozów dzisiejszych (u mnie -15) życzę Ci dużo zdrowia i nadziei na lepsze. Wszak wraz z wiosną odzyskujemy humor wbrew wszystkim burym i czarno-białym krajobrazom.
pozdrawiam
April
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jagi współczuję! Tak jakoś ciągle ciśnie mi się na klawiaturę .....kto ma dzieci, ten ma.... Kto nie ma dzieci, zwierząt to nie ma zmartwień, ale pewnie też ma tylko inne. Mam nadzieję, że chociaż z Twoim zdrowiem jest dobrze, bo co wchodzę w Twój wątek to chcę żeby ta zima minęła i wróciły wpisy o włoskim lazurze, choć u mnie leje już piąty dzień :D Trzymajcie się wszyscy zdrowo Ty i Koty ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Całe szczęście , że Zlatanek jest już cały i zdrowy ;:108 . Na pewno kosztowało to sporo stresu ale najważniejsze, że wszystko macie za sobą. Teraz pozostało odpoczywać i czekać na wiosnę. Wobec powyższego szybkiej i pięknej wiosny życzę :wit .
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Najważniejsze, że kotek zdrowy, a komputery mają to do siebie, że się psują. Przecież gdyby się nie psuły, technologia stałaby w miejscu ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”