Moje oczko w głowie cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje oczko w głowie cz. 8

Post »

vimen pisze:A to jest leycesteria? I można z nasion? I jak długo się czeka na kwitnienie? To ja też chcę ;:65
Tak nieśmiało, też bym się na te nasionka pisała. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie kochane dziewczyny ;:4
Tak to Leycesteria ;:108 powiem Wam że nigdy nie zbierałam nasion ani nie pomyślałam że są - ale sprawdzę jak tylko będą to zbiorę i Was podzielę ;:108
Ona kwitnie praktycznie całe lato tylko że zimą lubi przemarzać i moja właśnie tej zimy nie zimy przemarzła i odbijała od korzenia ale cieszę się że żyje i kwitnie :D
Lucynko , Kasiu , Dorotko jutro sprawdzę czy te pierwsze kwiatki zawiązały jakieś nasiona :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Tereniu to co mam zrobić z moją Leycesterią wykopać czy okryć, bo ślicznie się rozrosła i kwitnie. Nie chciałabym jej stracić ;:131
Czy niebieska o pstrych liściach to barbula? bo właśnie barbulę zobaczyłam u Małgosi Pepsi i tak mnie zauroczyła że zamówiłam sobie u Joli ;:215
Zaczynam przesadzać rośliny i od jutra będę wnosić do domu, bo nie mam zaufania :wink:
Zdrówka i podlewania z nieba ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Leycesterie okryj potrójną włókniną i zrób jej kopczyk jak róży , moja też się teraz zebrała :D
Niebieska o pstrych liściach to barbula - jest śliczna ;:167 śliczne też są o żółtych lisicach ;:108
Ja też już przesadzam i przesadzam ale jako nic mi nie ubywa :roll:
Ja boję się dzisiejszej nocy bo jeszcze roślinki zostały na dworze a tu zapowiadają trzy stopnie a przy ziemi może być zero albo niżej :(
Bardzo dziękuję za życzenia i wzajemnie ;:196 ;:196
mam jeszcze taką barbulę
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Tereniu,Barbula jest śliczna ,ja mam tylko o zielonych liściach ,ale o dwubarwnych też cudna,może jak będzie większa u Ciebie to oddzielimy kawałeczek :uszy a co Wy dziewczynki wsadzacie do doniczek i do domu nosicie ,ja nie mam takich roślin,mam tylko takie do piwnicy,ale one luzem w kartonach siedzą ,pozdrawiam i zdrówka życzę ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu dzięki tak zrobię ;:196
Tą szałwię to siałaś? śliczna jest! Barbulę będę miała pierwszą ta pstrą ale jak mi się spodoba to pewnie nie ostatnią ;:306
Miałam białą trawę w polu a w ogrodzie na szczęście +7 więc mam nadzieję że dalie nie ucierpiały :wink:
Ładnego i spokojnego dnia ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Tereniu ;:196
Sliczności masz w ogrodzie ;:333
Barbule pięknie się prezentuję ;:333
Pracy ze znoszeniem roślin to nie zazdroszczę ,oby wszystko udało Ci sie w porę poznosić .
Mam nadzieje ,że wszystkie roslinki dobrze zniosą chłodne noce .
Zdróweczka ;:167 ;:167 ;:168
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wieczorową porą przemiłych gości ;:4
Najpierw przeproszę Lucynkę , Kasię , Dorotkę - miałam sprawdzić nasionka na Leycesteri i zapomniałam :oops: szykowaliśmy z M. miejsce pod nóżki do pergoli - jutro zalejemy betonem i będzie można postawić pergolę wyżej żeby drewno nie podmakało od dołu .
Martusiu barbula jest śliczna ;:333 teraz już za późno ale na wiosnę spróbuję ukorzenić ją dla Ciebie ;:108 bo oddzielić to chyba się nie da bo to krzaczek .
Ja mam mnóstwo doniczek z domowymi kwiatkami na działce : Palma , psianka koralowa , psianka fioletowa burza , datury , Ołowniki , żyworódka ,
Irezyna , pelargonie różne , agapanty , Kalia biała , koleusy różne , zielistka , Złocień żółty , Oleandra , Hebe i jeszcze wiele innych :D
Takie rośliny do piwnicy też mam i to sporo ale je zbieram z doniczkami a reszta do skrzynek i pudeł idzie .
Bardzo dziękuję i Tobie też dużo zdrówka życzę ;:196
Marysiu szałwię siałam ale tylko mi dwie sadzonki zostały po tym jak wiosną szklarenkę wiatr rozwalił .
U nas też był przymrozek tam dalej na działce a tu na początku tylko co niektóre roślinki przymroziło :( moje dalie jeszcze kwitną :D ale galtonie i już wykopałam .
Dzień był dość ładny , momentami trochę chłodno ale dało się pracować .
Dziękuję Ci bardzo ;:196
Witaj Alu ;:196
dziękuję w imieniu moich roślinek ;:168
Nie wszystko udało mi się schować bo np. heliotrop już przyłapał mróz w nocy a ja zawsze zimowałam jeden dwa krzaczki i wiosną robiłam sobie sadzonki ;:223
Zdróweczko się przyda , więc bardzo dziękuję z wzajemnością ;:167 ;:196

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Tereniu, już przymrozki? ;:oj
U mnie noce jeszcze w miarę , nad ranem +4, więc nie jest źle, tylko jak długo.... :roll:
Mimo tych niskich temperatur jeszcze kolorowo na Twojej działeczce. ;:63
Żal roślinek, którym przymrozek zaszkodził, ale cóż, jesień już i musimy się z tym pogodzić. ;:108
Dobrej nocy bez przymrozku. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Hej Tereniu!
Czytam o tych doniczkach i przypominam sobie to co widziałam w mieszkaniu i w nowym ogrodzie, a przecież jak Cię znam to przybywa anie ubywa ;:224 W starym domu uda się coś przechować? bo tam co prawda nie grzejecie, ale mury grube.
Ja też już wykopuje to co do piwniczki i na razie układam w altanie do przeschnięcia ;:215
U mnie mocno wieje to może jutro nie będzie biała trawa. Dobrej nocy i ciepłego tygodnia jak zapowiadali ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko do tej pory tak było +4, +3 a w ostatnią noc przymroziło ;:223 a na dzisiejszą noc już zapowiadają + 10
Nie wszystkie roślinki przymroziło , tak tylko liznęło co niektóre w zależności gdzie rosły .
Dzięki Lucynko i wzajemnie ;:196
Marysiu tak sobie obiecałam i się zarzekałam że w tym roku będzie już mniej doniczkowych ale jakoś tak mi trudno dotrzymać słowa :oops:
W starym domu nie da się zostawić na zimę nic ( mogę jedynie schować na chwile zanim przewiozę do domu) w ubiegłą zimę trochę fajnych roślinek tam straciłam a przecież zimy nie było zimy . Musze wszystko przewozić ;:108
Dzisiaj ma być już 10 stopni .
Dzięki wielkie ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Tereniu, Ty nie strasz przymrozkami. U mnie jeszcze wszystkie asparagusy domowe w ogrodzie są. ;:223
A ja dopiero w niedzielę będę w domu.
Nasionkami się nie martw. Do zimy zdążysz sprawdzić czy są. ;:333
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Tereniu kochana :wit , no to jestem, ale większość wątków moich ulubionych mam do nadrobienia, często przeglądałam ale tylko zdjęcia, no będę nadrabniać pomału ;:196
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow, pięknie kwitną marcinki ;:138 duża tunbergia , kolorowo ;:138 a co to za roślina takie ciemne szyszki ? oryginalna ;:63 Pięknie u Ciebie wygląda jesień :) clematisy, chryzantemy, pięknie ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Tereniu wielkie brawa za piękną kolekcję astrów jesiennych ;:138
Ja powoli zaczynam je sadzić bo wcześniej miały u nas za mokro i mączniak je niszczył.
Barbula o liściach variegata jakoś do mnie nie przemówiła w szkółce bo delikatność niebieskiego koloru bardziej kontrastuje z zielenią.
Podagrycznik variegata rośnie u mnie od kilku lat w doniczkach 3- 4 litrowych. Pięknie wygląda przez cały sezon ale nie pozwalam kwitnąć i od czasu do czasu podlewam. Co 2 lata wyjmuję z doniczki - połowę wyrzucam lub idzie w dobre ręce a reszta znów na 2 sezony. Nie zauważyłam odrostów poza doniczką więc nie musisz się bać. Sporo roślin jest ekspansywnych i jakoś dajemy radę :D
Dotrzymanie słowa dla samej siebie jest chyba trudniejsze stąd masz kolejny sezon z masą doniczek a ... miało być mniej :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”