Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Jeanne fajnie szaleją Twoje storczyki ;:333 u mnie jeden pączek wystawił jęzorek ;:183 nie pamiętam, u której z nas był taki przypadek, ale wiem, że był ;:225 i fajne są takie dziwadełka ;:191
A jak tam zdjęcia na czarnym tle :?:
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu, dobrze zrobiłaś, bo lepiej powstrzymać te zapędy, chociaż czasem bardzo korci :twisted: Niech same zdecudują czego chcą :P
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zjawisko skręcania sie kwiatów podczas kształtowania sie pąka w fazie końcowej jego rozwoju jest charakterystyczne i....widowiskowe!!! :P .
Mozna zauważyć !

Zjawisko ma swoją nazwę to jest resupinacja = skręcenie kwiatów wokół własnej osi.
Dzięki temu warżka zajmuje typową pozycją, czyli znajduje skierowana w dół.Zwykle jednak obrócenie kwiatów wokół własnej osi wynosi 180°.

Bywają przypadki * kwiatów nieskręconych */storczyki naturalne/, np. u storzana, warżka skierowana jest ku górze, w kwiatach skręconych o 90°, jak u lipiennika, warżka może być skierowana w bok.

Nasze storczyki *udomowione* posiadaja taką cechę .

Patrząc na ten okaz gdzie pęd ma :lol: * pęd ku dołowi* będzie ciekawie wyglądać skręcanie, bo musi nastąpić.Ale czy będzie wiedział :P jak kierunki wyglądają.Wątpię
po tym jak rośnie obecnie.

Ale prostować nic ma sensu. ,moim zdaniem.

Myślę,ze rozwiałam wątpliwości skrętów :P

PS
..w Vandach widać dokładnie jak zmieniają położenie/duży kwiat !/ oczywiśie przyglądać się trzeba troszkę :lol:aby odebrać ten ruch.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Jovanko, Ty jak zawsze potrafisz wszystko wyjaśnić :wink: mam kilka takich pączków rosnących hmm bokiem, może nie całkiem do góry nogami, i oczywiście obserwuję czy się obracają :lol:
Zobaczymy jak to będzie w przypadku tego pędu z błonką :roll:

Soniu, przypadek pączka z jęzorkiem :lol: był chyba u Asi - Orion, swoją drogą coś dawno jej nie było na Forum :roll:
A zdjęcia na czarnym tle... :oops: prawdę mówiąc nie bardzo mam czas ostatnio, a i troszkę boję się ruszać tego mojego "pierworodnego" żeby nie zrzucił pączków...obchodzę się z nim jak z jajkiem :lol: ale jak rozwinie wszystkie kwiaty to pewnie coś popróbuję :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Jeanne pisze:Agnieszko, z "mućką" mam od czasu do czasu ten sam problem, tzn najstarsze liście są cały czas oklapnięte :twisted: , te tochę młodsze zaczynają klapnąć jak zbliża się pora podlania :lol: a najmłodsze są cały czas jędrne i sztywne :roll: dziwny egzemplarz :wink: na początku, jak wszystkie były oklapnięte, to codziennie zraszałam od spodu, to akurat było latem więc zdarzało się że i parę razy dziennie musiałam to robić :? troszkę im się polepszyło ale tak jak napisałam, te najstarsze cały czas są oklapnięte i im już chyba nic nie pomoże :twisted:
Jeanne, czy przesadzałaś swoją "mućkę"?
Znalazłam taki zapis ...
Zbyt mocno rozłożone podłoże powodujące utratę korzeni i częściowe więdnięcie liści.
Zachodzi konieczność pilnego przesadzenia.

http://www.storczyki.org.pl/uprawa/az/a ... index.html

... może wymina podłoża :?: wpłynie na ustąpienie Twoich kłopotów z tą śliczną :) hybrydą ... trzymam kciuki :)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Basiu, przesadzałam ją :? też myślałam że to może w korzeniach coś niedobrego się dzieje, ale to nie to :roll: fakt że to podłoże w którym jest teraz bardzo szybko przesycha, ale boję się przelania :oops: miała bardzo dużo korzeni a chciałam ją "upchnąć" do tej samej doniczki i w efekcie ma bardzo luźne podłoże teraz bo i niewiele się go zmieściło :roll: moze na wiosnę, ajk przekwitnie - czekam teraz na rozwój 3 pączków na nowym pędzie 8) - przesadzę do większej doniczki...
Ale dziękuję za zainteresowanie :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

Jeanne pisze:... fakt że to podłoże w którym jest teraz bardzo szybko przesycha, ale boję się przelania ... Ale dziękuję za zainteresowanie :lol:
:)

To może postaw "mućkę" na podstawce o średnicy dużo większej od średnicy doniczki i niech keramzyt będzie stale wilgotny. Przekonałam się, że korzenie ładnie przyrastają, kiedy roślina ma możliwość czerpania wilgoci z powietrza.
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Wszystkie moje storczyki stoją na tackach z mokrym keramzytem :roll:
Te liście nie są na szczęście pomarszczone ( a były takie wcześniej :twisted: ) tylko po prostu zwisające :roll: choć pamiętam że jak ją kupiłam to listki rosły ładnie poziomo, nie zwisały w dół...staram się zraszać jak najczęściej, i przyzwyczajam się do mysli ze "ten typ tak ma" i te liście już zostaną takie jak u osiołka kłapouszka :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Ja swoje takie lekko oklapnięte, szczególnie te w okresie reanimacji, w okresach między podlewaniami, co dzień przecieram wacikiem zmoczonym w wodzie demineralizowanej od wierzchniej i spodniej strony, raz lub dwa razy dziennie, ale do południa. na razie pomaga.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

u mnie niektóre Phalaenopsisy też mają listki w dół, ale są sztywne. kiedyś niektóre miały bardzo wiotkie listki, ale teraz prawie wszystkie mają ładne i sztywne. zwykle wiotczeją im gdy coś nie tak jest z korzeniami lub są za mało/za dużo podlewane.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Otworzył się pierwszy pączek dendrobium :!: :lol:
ma prześliczny kolor, choć kwiatuszki malutkie (ale może taki jego urok, nie wiem bo to jego pierwsze kwitnienie u mnie a dostałam bez kwiatów).
Niestety na fotki musicie poczekać, nie wiem czy jutro uda mi się zrobić w dziennym świetle bo wracam późno do domu :roll: a z lampą prześwietlony wychodzi :twisted:
Ale się cieszę :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

Jeanne pisze:Ale się cieszę :lol:
;:114 to ja razem z Tobą ;:114
G R A T U L U J Ę :)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

bobi pisze:
Jeanne pisze:Ale się cieszę :lol:
;:114 to ja razem z Tobą ;:114
G R A T U L U J Ę :)

Przyłączam się do gratulacji i mam nadzieję, że w końcu uda Ci się zrobić dobre zdjęcia 8)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

:oops: :lol: cierpliwości Dziewczyny, postaram się jutro przed południem cyknąć to wieczorem wstawię :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Asiu wstawiaj wstawiaj, bo umieram z ciekawości ;:80 ;:79
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków