Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27
Marysiu, zdjęcie nieba jak zwykle przepiękne. Oglądałam właśnie prognozę długoterminową dla zachodniopomorskiego. Zapowiadają deszcze aż do kwietnia. Śnieg i słonko tylko na lekarstwo
.za to wiatrów pod dostatkiem. Parzydło wypuszcza kły, maliny po przycięciu zaczynają rosnąć, innych nie podglądałam żeby sobie ciśnienia niepotrzebnie nie podnosić. Ściółka do okrywania leży na pryzmie, chyba nie będę w tym roku okrywała roślin. Tylko figa dostanie ocieplacz.

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chryznatemy śliczne , warto je mieć bo teraz tylko one zostały
Ta ostatnia już , już ...Ja mam taką co przezimowała w piwnicy, to też ma jeszcze mocne pąki, nie wiem czy zdąży zakwitnąć ? No a kotek ma rację że śpi na zimę jak jeż 

- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Marysiu ja z tym stroiszem poczekam aż mróz zetnie powierzchnię ziemi. Na razie niczego nie okrywam.Maska pisze: Haluniu jakoś wydaje mi się, że do stroisza to jeszcze daleko![]()
Nie zazdrość nie ma czego dzisiaj ja mam siłę do pracy jutro Ty tzn ja miałam wczoraj![]()
Zdrówka życzę i słoneczka w sercu

Pozdrawiam Hala
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Witaj Marysiu wieczorowa porą. Przybiegłam żeby pochwalić się, że chryzantemy od Ciebie właśnie zakwitły i cieszę się, że i u Ciebie na takie piękne kwiaty mogłam popatrzeć.
Ja wczoraj mimo wiatru wypracowałam 100% normy i jestem pełna nadziei, że przed mrozami uporam się ze wszystkimi zaplanowanymi pracami.
Niebo jak zwykle fantastyczne

Miłego tygodnia

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Dario te dwie chryzantemy na zdjęciu biała i czerwona z żółtym środkiem są z serii wysokich, biała niższa. Bardzo ładnie się rozrastają i te będą na pewno przenoszone, bo różom zagrażają. Skandynawska jak przetrwa zimę, bo to młoda wiosenna sadzonka. Sadzonki zielne z chryzantem robi się bardzo łatwo. Doniczka z ziemią i słoiczek wystarczy nie musisz mieć domku ogrodnika.
Wiało i siąpiło, ale to pewnie przejściowe i mam nadzieję na słońce za parę dni.
Danusiu do kwietnia opady
to ziemia nawodni się pod dostatkiem
O ciepłej zimie już słyszałam i to cieplejszej niż poprzednia. Zobaczymy
Nie zaglądałam do roślin, bo na wielu są liście, to mój sposób na ich okrywanie.
Karolinko chryzantemy już zagoszczą u mnie na zawsze. Jak już raz się przekonałam, a jesień długa czyli warunki sprzyjające to niech nam umilają czas dokąd się da
Koty na zimę więcej jedzą i więcej śpią
Halinko dziękuję za przemiłe życzenia
Nie okrywaj, bo z tego co czytam to może w ogóle zrobisz z niego świąteczne drzewko
zima ma być łagodna.
Witaj Małgosiu !
Podziwiam Twoje zaparcie! ja od dwóch dni grzecznie siedzę w domu jedynie na koniec ogrodu i z powrotem parę razy dziennie. Znając Twoją determinację ogród na wiosnę będzie na błysk gotowy!
Dziękuję i Tobie miłego tygodnia!
Wiało i siąpiło, ale to pewnie przejściowe i mam nadzieję na słońce za parę dni.
Danusiu do kwietnia opady

Karolinko chryzantemy już zagoszczą u mnie na zawsze. Jak już raz się przekonałam, a jesień długa czyli warunki sprzyjające to niech nam umilają czas dokąd się da

Halinko dziękuję za przemiłe życzenia

Nie okrywaj, bo z tego co czytam to może w ogóle zrobisz z niego świąteczne drzewko

Witaj Małgosiu !
Podziwiam Twoje zaparcie! ja od dwóch dni grzecznie siedzę w domu jedynie na koniec ogrodu i z powrotem parę razy dziennie. Znając Twoją determinację ogród na wiosnę będzie na błysk gotowy!
Dziękuję i Tobie miłego tygodnia!

- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Marysiu
Ja tylko na chwilę , póżno co prawda , ale dopiero teraz chwila wolnego czasu przed snem .
Ja w przeciwieńtwie do Małosi nie wykonałam 100% zaplanowanych prac bo deszcz przeszkodził . Warzywnik jest przygotowny do zimy , nawet posypany dolomitem . Zostały tylko krzaki do prześwietlena .
Życzę pogodnego tygodnia
Ja tylko na chwilę , póżno co prawda , ale dopiero teraz chwila wolnego czasu przed snem .
Ja w przeciwieńtwie do Małosi nie wykonałam 100% zaplanowanych prac bo deszcz przeszkodził . Warzywnik jest przygotowny do zimy , nawet posypany dolomitem . Zostały tylko krzaki do prześwietlena .
Życzę pogodnego tygodnia

Pozdrawiam, Beata.
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witaj Marysiu w nowym tygodniu
Jak tam zdrówko - lepiej ??
Ja za chwile wybieram się na działeczkę , może uda mi się coś jeszcze zrobić
Pozdrawiam i
życzę 

Jak tam zdrówko - lepiej ??
Ja za chwile wybieram się na działeczkę , może uda mi się coś jeszcze zrobić

Pozdrawiam i

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Marysiu,piękne masz chryzantemy ,ta czerwona margaretkowa piękna nie mam takiej ,ale u siebie znalazłam dużo różnych chryzantem ,jak wycinam stare rośliny ,były zasłonięte ,muszę im koniecznie dać lepsze miejsce,na wiosnę sadziłam gdzie popadnie ,bo nie było innego miejsca i o nich zapomniałam ,teraz sie wyłaniają ,biedy takie małe ,ale nie zginęły,a teraz im dogodzę
,pozdrawiam i miłego dnia życzę , u mnie ponuractwo ,ale zawsze coś popchnę do przodu 

- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Maryś, Tyś jest źródło wiedzy. I moje guru, jeśli o ogród chodzi.
Powiedz mi co ja mam robić z chryzantemami. Kiedy ciąć, jak ciąć i jak robić sadzonki, bo sporo potrzebuję.

- Maska
- Kontakt:
Przyszłam wieczorkiem zobaczyć co słychać w wiejskim
Beatko mnie deszcz pokrzyżował plany, a nie mam takiego ubranka sprytnego jak nasza Gosia i boję się zmoknąć. Potem wpadam w kłopoty zdrowotne i nie dzień dwa przerwy w pracach, a tydzień i więcej. Taka jesień ma jeszcze jakiś czas trwać to zdążysz dokończyć prace. I ja Ci życzę dobrego tygodnia
Tereniu witaj ! i jak porobiłaś coś, bo u mnie siąpiło większą część dnia i nie próbowałam szarżować
Może jutro? Już nawet nie musi świecić
ale niech pada nocami, żeby w dzień coś zrobić. Ściskam
Dorotko tu Terenia pisze o cięciu chryzantem http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&hilit=ci ęcie#p5360496 a ja jej wierzę bo zobacz co ma ślicznego i ile!
Sadzonki robię z czubków )ok 10 -15 cm) obrywam listki dołem i do doniczki z ziemią kwiatową z worka. Nakrywam to słoikiem i od czasu do czasu podlewam.
Dobrej nocy!

Beatko mnie deszcz pokrzyżował plany, a nie mam takiego ubranka sprytnego jak nasza Gosia i boję się zmoknąć. Potem wpadam w kłopoty zdrowotne i nie dzień dwa przerwy w pracach, a tydzień i więcej. Taka jesień ma jeszcze jakiś czas trwać to zdążysz dokończyć prace. I ja Ci życzę dobrego tygodnia

Tereniu witaj ! i jak porobiłaś coś, bo u mnie siąpiło większą część dnia i nie próbowałam szarżować

Dorotko tu Terenia pisze o cięciu chryzantem http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&hilit=ci ęcie#p5360496 a ja jej wierzę bo zobacz co ma ślicznego i ile!
Sadzonki robię z czubków )ok 10 -15 cm) obrywam listki dołem i do doniczki z ziemią kwiatową z worka. Nakrywam to słoikiem i od czasu do czasu podlewam.
Dobrej nocy!
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Dziękuję. Już sobie zapisuję. 

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Marysiu a kiedy te sadzonki robisz? teraz, czy wiosną ?
- Maska
- Kontakt:
Karolino w wypowiedzi Tereni (otwórz link) znajdziesz odpowiedź i na to pytanie 

- Maska
- Kontakt:
Kto mnie pytał o cebule lilii, bo mam atrakcyjną wiadomość!
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Dobry wieczór, Marysiu!
Widzę, że już niemoc Cię opuściła. Bardzo mnie to cieszy!
Zmęczyłam się okrutnie, bo myłam okno podczas padającego deszczu i dość bezczelnie wiejącego mi w twarz wiatru. Zrobiłam wobec tego przerwę na odpoczynek. A co? Zasłużyłam.
Dokumentnie wysprzątałam pierwszy z trzech pokoi - w dwa dni!
Zostały mi jeszcze dwa i kuchnia Jeśli będę działała w takim tempie, to do Bożego Narodzenia może się wyrobię ...
Cóż to za wiadomość taką atrakcyjną posiadłaś w sprawie cebul lilii? Bardzo zaintrygowała mnie taka informacja, tym bardziej, że wytłuszczona i z wykrzyknikiem.
Dla Ciebie

Widzę, że już niemoc Cię opuściła. Bardzo mnie to cieszy!

Zmęczyłam się okrutnie, bo myłam okno podczas padającego deszczu i dość bezczelnie wiejącego mi w twarz wiatru. Zrobiłam wobec tego przerwę na odpoczynek. A co? Zasłużyłam.

Dokumentnie wysprzątałam pierwszy z trzech pokoi - w dwa dni!

Zostały mi jeszcze dwa i kuchnia Jeśli będę działała w takim tempie, to do Bożego Narodzenia może się wyrobię ...

Cóż to za wiadomość taką atrakcyjną posiadłaś w sprawie cebul lilii? Bardzo zaintrygowała mnie taka informacja, tym bardziej, że wytłuszczona i z wykrzyknikiem.

Dla Ciebie