Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Witaj Daysy. Łany krokusów piękne, zapisuję już na kartkę jesienną by sobie kupić w ilościach hurtowych. Mam tylko kilka botanicznych, a te w tym roku się raczej nie sprawdziły. Generalnie była lekka zima a strat dużo. Moje róże odkopuję z kopczyków i na płacz się zbiera. Niemal zupełnie wycięłam Indigoletty, Eden Rose i nawet Bouquet Parfait ;:223 Anges Schiliger wymarzła jednym boczkiem, będzie pokraczna...można długo tak wymieniać.
Pierwszy raz wymarzło mi kilka żurawek, do tej pory były pancerne.
Nie mam nawet chęci reaktywować swojego wątku, kwitną tylko hiacynty i ciemierniki...reszta to czarna rozpacz...
Tym optymistycznym akcentem ;:224 .....Pozdrawiam ciepło :wit
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie :wit

Postanowiłam iść na zakupowy odwyk ;:224 . Wczoraj pojechałam z mężem po karmę dla naszej Sary no i co.... mąż wrócił z karmą a ja z 3-ma rododendronami :oops: . A tak się wahałam, wystawiałam, przeglądałam, wybrzydzałam, już miałam zrezygnować i nagle usłyszałam -"jak Ci potrzebne to kup, idę po wózek, będziesz później żałowała, że nie kupiłaś" i co ? Od razu moje postanowienia obróciły się w niwecz ;:131 . Tak liczyłam na wsparcie w swoim postanowieniu ;:224 Nie na moje nerwy chodzenie po sklepach. Chałupa nie wykończona, podjazd nie zrobiony a ja, jak w jakimś amoku, nie mogę przejść obojętnie na widok roślin.
Dzisiaj znowu czeka mnie czas próby, może jednak nie będę wychodziła z samochodu? I wszystkie zakupy zostawię na głowie mojego wyrozumiałego męża?
To jest coś nienormalnego, obok ciuchów mogę przejść obojętnie, kosmetyki mnie nie kręcą a na widok roślin dostaje małpiego rozumu ;:219
Może taka samokrytyka przyniesie pożądany skutek, tylko mnie nie dobijajcie i nie mówcie, że to niemożliwe ;:224

Wiosna za oknem więc i tematy romantyczne ;:108

Dziewczyny Ci nasi faceci to jeszcze z innej epoki, teraz trudno na takich trafić. Łatwiej wygrać w totka ;:306 To takie rarytasy, które trzeba szanować i pielęgnować jak "białe kruki" ;:108
W sumie nie jest ważne kto jakie prace wykonuje, ważne, żeby się ze sobą dogadywać, rozumieć siebie i szanować nawzajem.

Jagna każde uczucie trzeba pielęgnować, inaczej marnieje jak zaniedbany ogród. Fajnie jest, gdy robią to obie strony ;:333
W naszym związku mąż robi zakupy, bo nie lubię stać w kolejkach a ja kleję płytki :;230 .

Ewuniu w każdym związku jest dyrygent i orkiestra ;:306 . Ja też jestem bardziej dyrygentem, ale czasem robię za orkiestrę
:;230

Tolinko pazurki maluję również w wolnych chwilach, a że teraz gorący okres, to nieraz nie mam nawet wieczorem ochoty na manicure.
Rano ból pleców, praca, po południu ogród, wieczorem prysznic i łóżko, to ostatnio mój plan dnia. Nudny prawda? A i tak nie mogę ze wszystkim zdążyć.
Też nie wyobrażam sobie ogrodu bez iglaków ;:202
36 lat to po ślubie a przed - 5 lat w jednej szkole ;:306 .Jak on tyle ze mną wytrzymał - sama się dziwię ;:224

Aprilko we wszystkich wątkach czytamy o stratach, wydawałoby się nieadekwatnych do zimy, ale na tę sytuację na pewno wpłynął cały poprzedni bardzo suchy rok. Teraz wszyscy liczymy straty i mamy nadzieję, że ten rok będzie bardziej łaskawy.

Na razie tyle później wstawię kilka wiosennych fotek :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daysy, nie przejmuj się tym odwykiem... :;230 My wszystkie powinnyśmy iść, a jakoś żadna nie potrafi przejść obojętnie obok wystawionych roślin. Nie dalej jak dwa dni temu zajrzałam do OBI...Tak na chwilkę. A wróciłam z dwoma hortensjami :D No nie mogłam się oprzeć. Przyznam się, że i rododendrony mocno kusiły, bo na dwa to miejsce jeszcze znajdę - tym bardziej, że one cieniolubne. I tak macałam ten stół i macałam, ale ostatecznie wygrały hortensje...Na razie ;:306 Jedyne co nie przyprawia mnie o żywsze bicie serca, to iglaki. Z musu dokupiłam cztery szmaragdy, bo tyle mi uschło, ale żeby się podniecać ich zakupem. Co to to nie ;:224
Koniec przerwy śniadaniowej. Biegnę na rabaty, ciąć te swoje ukochane kolczatki Obrazek
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

daysy pisze:Jagna każde uczucie trzeba pielęgnować, inaczej marnieje jak zaniedbany ogród. Fajnie jest, gdy robią to obie strony ;:333
Daysy..zgadzam się z tobą w całej rozciągłości, to tak jak ja. ;:oj . W ramach dbałości o uczucia pozwoliłam mojemu ślubnemu na leżaczku poleżeć, sama mu go nawet podsunęłam bo chwilowo chory. Ja ciężko pracowałam. :;230. Co do odwyku kupowania roślinek, u mnie bez szaleństw. ;:224 . Tylko czasem gdy się zapomnę że mam ważniejsze działkowe wydatki.. ;:306
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Daysy czyli znów zakupy :;230 to jednak ja jestem stanowcza :wink: lecz gdyby nie brak miejsca ojjj to bym poszalała :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
x-ja-a

Post »

Tolinka pisze:Hi ,hi ,hi Jagna, nie było jeszcze o podrapanych łapkach ;:306 Często pukam się w głowę i mówię no tak ta siedzi i paznokcie maluję tamta siedzi i książkę czyta ,po czym łapę sekator i idę w krzaki....ale paznokcie też maluję tylko wieczorem :D
Dlatego dla mnie zbawieniem okazał się manicure hybrydowy. Lubię mieć pomalowane pazury i od dwóch lat wystarczy godzinka raz na dwa tygodnie i paznokcie zawsze nadają się "do ludzi". Jedyną bolączką bywa ciemna kreseczka na boku paznokcia, widoczna przy jasnym lakierze a powstała od rycia w ziemi (jeszcze nie miałam super szczelnych rękawiczek) Obrazek Żadna szczoteczka, przepierka i moczenie tego nie rusza. Też tak macie, czy tylko ja mam jakieś dziwne przypadłości?

Tolinka pisze:W kwestii jałowców i iglaków muszę się wypowiedzieć ,bo moje coś tej wiosny też jakieś takie słabowite ,nawet im zapodałam szybciutko nawozu ,chyba z tym klimatem to prawda ,ale obyśmy się wszyscy mylili ,bo większość zieleni dookoła to właśnie tuje ,jałowce ,chojaki szkoda by było aby znikneły z naszych ogrodów ;:108
U mnie głównie świerki i sosny. Bardzo bym nie chciała, żeby mi zniknęły. Bez nich nie wyobrażam sobie ogrodu Obrazek

Daysy, pięknie porównałaś uczucie do ogrodu. To święta prawda. Tylko dbanie, podlewanie, nawożenie daje efekty. No i nie mogłam się opanować: czasami trzeba wyrwać też jakiegoś chwasta! Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie

Wczoraj nie zdążyłam wkleić obiecanych fotek, więc dzisiaj od rana troszkę przynudzę.

Na początek drobniutkie listeczki Nevady :D

Obrazek

Pięknie pachnące hiacynty, coś mało ich powschodziło ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cieszyłam się z dużej ilości tulipanów, a tu klapa mimo, że w koszykach to nie wszystkie wzeszły

Obrazek

Za to ciemiernik nadal kwitnie pięknie

Obrazek

Tych dzwoneczków nie znam ;:224

Obrazek

Zawilce zaczęły pokaz

Obrazek

Wszędobylskie fiołki kąciku tworzą coraz większe poletka

Obrazek

Bracia więksi, czyli bratki w doniczkach też coraz ładniejsze

Obrazek

Obrazek

Hortensje lekko podmrożone przez przymrozek

Obrazek

Towarzyszące im ciemierniki, na razie jeszcze w doniczkach, ale już jestem w trakcie przygotowywania rabatki

Obrazek

Obrazek

Ciepłolubna lawenda nadal w domu

Obrazek

Ostanie zakupy, czyli rododendrony 2 białe i jeden ciemny

Obrazek

Różyczki w donicach pokażę jutro. Pięknie rosną, jestem z nich bardzo zadowolona. To będą pierwsze kwitnące róże w moim ogrodzie. Muszę je wystawiać na dzień na dwór, bo inaczej będą kwitły wcześniej niż Nevada i M.Hilling
Za radą Dorotki odważyłam się i oskubałam gałązki z wosku. ;:333 Dzięki Dorotko ;:196 , Sama bałam się dotykać, żeby nie uszkodzić gałązek. Na szczęście wosk pod wpływem ciepła w folii zmiękł i łatwo odchodził.Uff odetchnęłam.

Troszkę się rozpisałam

Dorotko
, ja wszystko rozumiem, ale są rzeczy pilne i pilniejsze ja mam jeszcze rzeczy pilniejsze od pilnych ;:306 . I nie przestrzegam tej zasady ;:131 . tym cały problem. Wczoraj okazałam silną wolę i za karę nie zajrzałam na stoiska ogrodnicze w żadnym z 3-ch sklepów, które musiałam odwiedzić. Można :?: Można ;:224 Oczy zamykałam, głowę odwracałam, byłam ślepa i głucha :;230

Zeniu a w ramach rekompensaty za 1 dzień odpoczynku, pognałaś go do roboty przez cały następny tydzień :?: :;230

Jadziu no właśnie tak jak pisałam Dorotce, wszystko trzeba sobie dozować i segregować, co bardziej potrzebne co może poczekać. Trudne to zadanie, ale kiedyś trzeba zacząć ;:224 i w końcu dorosnąć :wink: Ale ja jeszcze poszaleję, mimo swoich lat, wciąż czuję się młodo :;230

Jagna chwasty w ogrodzie zbyteczne to pewne ;:333 :D A pazurki trzeba pomalować na kolor ziemi :;230 , nic nie będzie widać :;230
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Daysy, różyczki z kopców poodkrywałam, ale jeszcze nie przycięłam. Nie starczyło mi na wszystko czasu. Może jutro uda mi się skoczyć na działkę, to wtedy to zrobię. To mój pierwszy rok z różami, więc moje doświadczenie jest właściwie równe zeru. Jednak wydaje mi się, że róże przetrwały w całkiem dobrej formie. Trzy wyglądają, że nic z nich nie będzie, ale to różyczki marketowe. Wszystkie pozostałe pokazują nosy i listeczki, jedne mniej inne więcej. mam nadzieję, że teraz to już będzie tylko lepiej

Piękne ciemierniki ;:215 W tym roku to jakiś prawdziwy szał na te pełne. Do niedawna w ogóle nie wiedziałam,że takie istnieją, a teraz sama już taki posiadam. Co prawda tylko jeden, ale przecież od czegoś trzeba zacząć ;:108
A dzwoneczki, których nie znasz, to chyba cebulica. U Ciebie wiosna dużo wcześniejsza, ale i ja już się jej wreszcie doczekałam

Powojnik Casandra startuje później, ma jeszcze czas. Wyrośnie na pewno ;:108
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko zdążysz przyciąć, nie martw się, sama piszesz, że u Ciebie wiosna troszkę późniejsza. Możesz zacząć stopniowo, od tych wcześniejszych, te śpiochy poczekają na swoją kolej. Nie wiem ile masz krzaczków, ale na pewno dasz sobie radę ze wszystkimi.
Ja ze względu na notoryczny brak czasu też tak robię, bo już się ich troszkę uzbierało, właśnie przeglądałam notatki i naliczyłam 151 sztuk ;:oj sama nie wiem kiedy tak się namnożyło. Nie liczę oczywiście "przedszkolaków" i może coś dojdzie ze "żłobka". Właśnie nie doliczyłam jeszcze kupionych marketówek i zamówionych u Wioli, ale to w sumie chyba 12 szt.
Moje marketówki wszystkie w doniczkach i rosną na potęgę, bo stoją pod folią. Tylko patrzeć jak zaczną wiązać pąki ;:224

Tak myślałam, że to cebulica, bo kupiłam je w takiej mieszance cebulowej. Jako niezidentyfikowana była tylko ona. Dziękuję Iwonko ;:196

Casandra okazuje się śpioszką :wink: Zresztą u mnie powojniki wszystkie późno się budzą, ziemia ciężka, więc zanim nóżki się zagrzeją troszkę czasu mija ;:224 Czekam więc cierpliwie ;:108

Iwonko nie masz jeszcze swojego wątku? Jeśli nie ta zachęcam, załóż go szybciutko, czekam niecierpliwie ;:196
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Na moje oko te dzwoneczki to Puszkinia.
Ciemierniki masz cudne jak wszystko zresztą u Ciebie.
U mnie też wiosna na całego, a na mojej Canary Birde są już całkiem spore pączki.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko ta błękitna piękność to Puszkinia cebulicowata .No wiesz tez jeszcze jestem młoda :wink: i gdyby mnie nie powstrzymywały--- brak miejsca to też bym poszalała a co :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-ja-a

Post »

Od dwóch lat bronię się przed zakupem ciemierników. Dlaczego? Nie mam pojęcia. Ale czuję, że zaczynam przegrywać tę walkę po tym co tu pokazujesz. Są przepiękne! ;:167
I jakoś nie mam szczęścia do fiołków pachnących. Posadzone pod drzewami rozrastały się, ale nie kwitły. Więc przesadziłam na lekko bardziej słoneczne stanowisko i... ślad w tym roku po nich zaginął Obrazek Jakie one u Ciebie mają stanowisko? A bratki (też tak naprawdę przecież fiołki) czują się dobrze i pięknie rozsiewają, już widzę sporo kępek ;:167
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Chylę czoła ;:180 Lucyna i Jadzia raczej mają rację.
O wątku ciągle myślę, ale podchodzę do niego jak do jeża ;:209 Jakoś ten fotosik mnie przeraża ;:202 Muszę to jakoś ogarnąć
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko nie czaj się tylko otwieraj zawsze ktoś Tobą pokieruje ,więc spoko .Przecież każda z nas kiedyś zaczynała
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich bardzo cieplutko, bo na dworze niestety zimno i mokro. Miałam nadzieję na działkowe co nieco ale okazało się, że nie można nic zrobić, bo całą sobotę padało raz słabiej raz mocniej, ale z roboty nici.
Nie narzekam, bo deszcz potrzebny a z pracami jakoś się zdąży.

Lucynko poszperałam trochę w necie i faktycznie może to być Puszkinie, chociaż w zestawie takiej nie było ;:131
Canary Birde to chyba jedna z najwcześniejszych róż, więc nic dziwnego, że się spieszy ;:333 Widzę, że wątek już jest ;:138 ;:138 ;:138

Jadziu metryka nie świadczy o wieku ;:224 , to rzecz raczej umowna ;:306 ;:306 . My ciągle jesteśmy młode, tylko czasem sił brakuje :;230 , ale czy to nasza wina :?: Jadziu zmobilizowałaś Iwonkę skutecznie, wątek już istnieje ;:333 i nawet lepsze ode mnie wkleja zdjęcia ;:63 ;:63

Jagna ciemierniki to śliczne rośliny, zwłaszcza, że porę kwitnienia mają bardzo wczesną, ja je bardzo lubię. One są mało popularne u nas. Pierwszego ciemiernika kupiłam na jakiejś wystawie jako ciekawostkę kilkanaście lat temu. Potem szukając o niej informacji przekonałam się,że jest wiele odmian. Niestety długo nie były dostępne na rynku, teraz jest o wiele łatwiej, z czego się bardzo cieszę i na pewno będę szukała nowych odmian do swojego ogrodu, Tobie też polecam, na pewno się w nich zakochasz.

Chwilka wspomnień Etiude

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”