Zawsze za krótkie lato cz. 26

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zawsze za krótkie lato cz. 26

Post »

Alu u mnie też parę roślin zginęło, widać tak już musi być żeby przemysł ogrodniczy się kręcił....no i PP czyli nasze FO :;230 Wypoczywaj bo jutro nowy tydzień i wakacje się kończą ;:168
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marysiu! :wit

Nie często spotykam tak wspaniałe zdjęcia nadchodzącej burzy. Kontrast z pożółkłymi polami jest fantastyczny! Masz wybitny talent do fotografowania zjawisk atmosferycznych.
A na Kaszubach dzisiaj było tak:

Obrazek

Spokojnie, lekko pochmurno, ciepło, bez kropli deszczu.

A teraz obiecany zagajnik floksów. Są piękne, ale pokryte mączniakiem (czego na szczęście na zdjęciu nie widać).

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Obrazek

Wreszcie mam chwilę żeby napisać dwa słowa u Ciebie.
Te chmury deszczowe widziałam, miałam tuż nad głową i zapychałam samochodem żeby im uciec. Wpadłam do domu w ostatniej chwili.
Błyskawice, grzmoty i ulewny deszcz nad moim osiedlem siedziały chyba ze dwie godziny. Takiego nieboskłonu czarnego nie widziałam w ostatnim roku i nawet kilka razy ciarki mi przeszły po grzbiecie ;:oj
Ale na Twojej fotografii wyglądają przepięknie ;:215
Cieszę się, że begonia tak ładnie kwitnie a z tymi kropelkami wygląda przepięknie.
Pomidor gigant- będziesz zbierała nasionka? Jaki w smaku?

No i nie mogę napatrzeć się na Twoją Edenkę. Pomponiki cud- miód ;:167

Marysiu? Czy Twoje pogodynki także pokazują na jutro 30*??? Moja się chyba zacięła na tej skali :roll:
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Lisico ;:168
Dziękuję, ze dostrzegasz we mnie jakieś talenta ;:173 Niestety drżę, bo zajeździłam już kompakt a teraz moja lustrzanka coś się zacina, ale chyba jeść przestanę co będzie radością dla moje kardiologa a aparat kupię ;:223
Bez szpadla (mój dzwonek w telefonie) i bez aparatu nie wyobrażam sobie życia ;:oj
Pogoda na Kaszubach chyba zmartwi Jagodę, bo u niej pewnie tak samo :wink:
Za to floksy ślicznie się prezentują i dalibóg nie wiem skąd ten mączniak na floksach u niektórych ;:131 u mnie te ż się pojawia ale na dąbrówkach i to tych nie odmianowych i jeszcze na czymś ale zapomniałam :oops: Takie koralowe jak ja też masz, śliczne są ale nie masz białych z oczkiem :?:
Pozdrawiam :wit

Małgosiu ja widziałam już tego roku nad ranem ciemniejsze niebo i z taką paskudną chmurą, która jak nadeszła nad mój ogród to orzech przygięła do połowy...oj strach był ;:202
Edenka chyba więcej się nie rozwinie ;:204 nie jestem nią zachwycona, może jak się zestarzeje to pokaże co potrafi?
Pomidora jeszcze nie zjadłam, bo chyba może jeszcze dojrzeć. Miałam go w latach ubiegłych i dla mnie jest pyszny, delikatny ;:333 Muszę poszukać torebki po nasionach. Nasiona chyba z drugiego powinnam zebrać?
Moje prognozy jeszcze tylko jutro pokazują 30 st. a potem już 26, 24....
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Hej :D
Widzę aronię?
U nas też jest tylko jakaś taka podsuszona :wink:
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,u mnie też pół godziny delikatnie padało,a burze gdzieś były dookoła,bardzo się po tym ochłodziło i jest fajnie ,siedzę przy laptopie w kuchni na drugim krześle leży kotek i mruczy,drzwi mam otwarte na pole ,a tu jakieś psisko wpadło do domu i wypiło kotu mleczko,juz drugi raz tak się zdarzyło,nie wiem czyj to pies i dlaczego wchodzi do domu i wszystko zjada i wypija,może właściciel nie daje mu jedzenia ,ludzie są okropni ,ile ja razy przypomnę sobie o kwiatkach jak widzę u kogoś ,teraz przypomniałaś mi o żółwiku,zupełnie o nim zapomniałam i nawet nie wiem jak sobie radzi ,bo go nigdy nie podlałam ,bo nie chce mi się iść tak daleko z wężem ,ale dzisiaj podlał go deszczyk ,ale mało było tego deszczu,pod roślinami sucho ,są takie placki mokre w miejscach gdzie nie ma roślin,reszta wody zatrzymała się na liściach,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aguś witaj podróżniczko!
Aronia moja opita do granic możliwości ;:306

Martuś u mnie padało 3 godziny i ziemia ładnie wyglądała, myślę że na parę dni wystarczy a podobno ma jeszcze podlać? Żółwik nie był specjalnie podlewany i widzę przetrwał, a czekałam na niego bo nie miałam do tej pory :lol: Biedne psisko pokonało strach z głodu ;:oj a może zakochany i uciekł ze swojego domu? Nie zostawiaj drzwi otwartych bo jakiś inny gość jeszcze zawita ;:202 Będzie jeszcze podlewało, a poza tym będzie chłodniej to już tak nie wyschnie. Dobrej nocy i śpij dobrze ;:196
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Marysiu :wit
Dziś znów pięknie podlewa ;:138
Nasionka z pomidorów chyba faktycznie zbiera się z tych kolejnych- z resztą te pierwsze (przynajmniej u mnie) nie smakują tak dobrze, jak następne.
Edenki (tak czytałam) potrzebują czasu na rozkręcenie się a tegoroczne lato też jej nie pomaga.
Ja z bólem serca zauważyłam, że część patyczków od Ciebie zrobiła się czarna ;:145
Miały zrobione "fosy" aby nie zabrakło wilgoci i jako nieliczne podlewałam przy każdym pobycie na wsi. Oj :(
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć Marysiu :wit
Jak dawno u Ciebie nie byłem ;:oj
Za to dzisiaj się naoglądałem za wszystkie czasy.
Widzę, że rudbekia jakaś taka znajoma.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ciekawa jestem jak po nocce Marysiu, podlewanie było jeszcze? serki już prawie zjedzone, pycha :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w kolejnym mokrym dniu!
W nocy była cisza ale od 9-10 pada, pada tak jak powinno równomiernie i woda wsiąka w ziemię co odkryłam z radością. Przed deszczem jeszcze przejechałam glebogryzarką grządkę pod nowe rośliny i ziemia jest wilgotna nie błoto ale sypka nasączona wodą :D Niestety grządka została tylko przegryziona, bo zaczął padać deszcz i musiałam przerwać pracę. Przejechałam też glebogryzarką wybieg kur więc miały chwilę radochy, ale teraz okupują kurnik :lol:

Małgosiu patyczki zostawione w suchej krainie nie miały w ogóle szans. Trzeba było zabrać do domu na balkon i podlewać pod szklarenką. Niestety w tym roku kiepsko się ukorzeniają ;:222
Ogród się cieszy i ja też :tan

Jureczku rzeczywiście dawno Cię nie było i dobrze że dajesz znak życia ;:108
Nie wiem o której rudbekii myślisz, bo skoro wiele stron oglądałeś to jest ich chyba parę. Ta pełna ostatnia ruda to z nasion jednoroczna. Ta pełna żółta to bylinowa ;:219

Iwonko pięknie pada i podlewa aż słychać jak rośliny rosną ;:63 Sery to ja robię i jem przez dwa tygodnie bo za często to by się znudziły. Oczywiście nie jem tylko serów ;:306 Teraz z pomidorami pójdą szybciej ;:219

A to dzisiejszy zbiór pomidorów

Obrazek Obrazek

To zwycięzca wagowy, ale wcale nie smaczny. Może jakby dojrzewał na słońcu?

Obrazek

Pamiętacie jak mówiłam, że floks został wysiany z nasion? dzięki temu, że pada odszukałam torebkę i oto ona!

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Marysiu jednak pojemy swoich pomidorków :). Dobre i to. na przetwory zawsze kupuję od znajomej pani. Czyli floksy można siać :). Trzeba się rozejrzeć za nasionkami. Tylko, że w tym roku wszystko marnie rośnie. Patyczki też nie chcą się ukorzenić.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu Tobie też patyczki stają oporem? to chyba zależy nie tylko od roku (pogody) ale i siły materiału :D
Pomidorki też będą kupowane, szczególnie do suszenia, bo moich nie ma dużo ;:185 Muszę zrobić słoiczki na zimę przynajmniej z 5 kg. Nasiona floksów przetrzymałam i mało wykiełkowało, ale dla tego koralowego warto było :D
U mnie cały czas ciurczy :D
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Marysiu ;:196 jak różnorodność pomidorków i jakie dojrzałe ;:138
U mnie jeszcze sporo odmian zielonych :(
Marysiu przepchnij parę chmurek do mnie, coby w ogródku popadało
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ale wyhodowałaś piękne pomidory, a te na wadze, to już naprawdę okazy ;:138
No i widzę torebkę z floksami, to super sprawa, kupię i posieję , tam na pewno multum kolorów jest :heja
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”