Wszystko o pomidorach cz. 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ElfyTrzy
50p
50p
Od: 24 lut 2014, o 08:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

Ooo, a u mnie tylko w tunelu takie mutanty rosną, myślałam, że może zbyt duża wilgotność powietrza jest przyczyną.
Na balkonie pomidory wielkie i zielone, na razie bez żadnych objawów niedoborów. Donica choć wielka, już wygląda śmiesznie mało przy tych olbrzymach.

A liście obrywałam jak za bardzo grona zacieniały, albo jak zahaczałam o nie żeby przypadkiem nie połamać Nawet nie wiedziałam, że są jakieś limity w tym względzie... :oops: Chętnie poczytam co napiszą weterani pomidorowi. Natomiast mój kolega, który jest samozwańczym "specem" i zawsze wszystko wie najlepiej też ma pomidory w tunelu i jak je zobaczyłam to zdębiałam: jeden gąszcz, normalnie dżungla zarosła tunel doookładnie. Nie wiem jak gęsto sadził ale liści u niego dostatek. Ciekawa jestem, jak będą u niego plonowały i czy nie dorwie ich jakaś zaraza...
Pozdrawiam,Elżbieta
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

ElfyTrzy pisze: Beata, witam Cię choć ja sama ciągle nowicjuszka :wit
Dzięki :D
Nowicjuszką jestem tylko na tym forum. Ogrodem zajmuję się od dziecka. Ale do tej pory korzystałam tylko z doświadczeń rodziców i z czasopism ogrodniczych. Natomiast na tym forum znalazłam mnóstwo nietypowych porad, które świetnie się u mnie sprawdzają (np rozsada ogórków w skorupkach jajek).
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie zielonych i dużych pomidorów są niezliczone ilości, ale... dlaczego one tak długo są zielone ?? ;:65
Tylko kilka krzaków mam zielonych docelowo.. ;:306
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie mam nadzieję, że jak w końcu pojadę na wieś to zjem jakiegoś pomidora, jeśli nie to kalarepka zostanie :D.
Długo zielone są i rosną i rosną a ja nóżkami przebieram, coś duże wyjdą, a co konkretnie nie wiem bo to mama siała nasiona z pomidora ze sklepu.
novito
100p
100p
Od: 24 wrz 2012, o 22:29

Post »

Nie zaglądałem do tunelu przez 6 dni, a tu niezły busz już się zrobił ;:oj

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

U mnie taki sam gąszcz, tylko tunel mniejszy ! I zielooonooo na całego.
Trixi11
100p
100p
Od: 27 lut 2015, o 17:55

Post »

Renata1962 moje Reisetomate tez takie tylko trochę mniejsze :) Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Taki gąszcz jak piszecie to idealna pożywka dla szarej pleśni. ;:185 Więc do pracy żeby później nie było płaczu i zgrzytania zębów. ;:145
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Dzięki za informację no to jestem spokoja takie mają być ;:173 to dla mnie nowość więc teraz tylko czekać aż dojrzeje ;:100
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Podpowiedzcie mi jak wyglądają Wasze san marzano. U mnie rośliny masywne, oblepione liśćmi. Te, które rosną z brzegu jeszcze jakieś owoce mają zawiązane. Natomiast rosnące w środkowym rzędzie mają same liście i na wysokości ponad metra dopiero mają pierwsze kwiaty.
Obrazek Obrazek
Może powinnam je zasilić dolistnie na kwitnienie?

Tu mam chyba kapturka. Roślina już zakończyła wzrost. Co powinnam z nim zrobić? Liści za dużo nie posiada. Wygląda zdrowo.

Obrazek
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

To zależy Kama co od Kapturka oczekujesz.Jeśli chcesz żeby rósł dalej zostaw mu najmocniejszego wilka,chociaż ja takowych nie widzę.A jeżeli nie ma to zostaw go w tej w spokoju,niech dorastają i dojrzewają owoce.Co do SanMarzano to ziemię na której rosną mają bogatą i to bardzo.Łodyga gruba,liście masywne to na pierwszy rzut oka objawy przeazotowania.Cała siła poszła w roślinę kosztem gron owocowych. Żadnego nawożenia w tej chwili.Woda tylko i jak widzę pierwsze grono masz wyrośnięte.Trzy liście pod pierwsze grono jednorazowo-usuń.Odżywienie rozłoży się inaczej w roślinie i wentylacja dołem będzie zdecydowanie lepsza.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ładne pomidory ;:215 . A i odmiany widzę nie spotykane ;:173
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
statoka
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 08:26

Post »

Nowości mam ponad 30 odmian.Większość rośnie w gruncie.Postaram się namówić wnuczka do pomocy w w przekazywaniu zdjęć na nasze forum.

Pozdrawiam. Stanisław.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Kapturek mi wygląda na samokończącego. Zero wilków. Liści nie obrywać od dołu?
Ze wszystkich pomidorów tylko marzano jest taki gruby. O sporą część krzaków drżę bo wieje nimi na każdą stronę i tylko sznurki je trzymają w pionie. Jak go sadziłam to chwiał się i jakoś wyobrazić sobie nie mogłam tych marzanowych owoców uwieszonych na takim patyku. Ogólnie w polu były podlewane raz florowitem (zanim poszła kwestia o jego nieprzydatności) a potem dostały nawóz do pomidorów z lidla, który zawiera oprócz zwykłych granulek nawozowych coś ala kakao 8-) Potem ze 3 tyg lało non stop i ziomb. Teraz marzano wygląda tak. Na tych kilku zawiązanych gronach trafiły się 2 pomidorki z nadgnitymi plamami. Dzisiaj padało tylko 2 razy. Nawet nie mam jak wejść z jakimiś opryskami bo te nadgnicia kompletnie mi się nie podobają. Kurcze, nawet by oberwać liście się skradam bo przydałoby się żeby rośliny trochę obeschły.
Pozdrawiam Jola
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”