Pomidory w donicach cz.2
Re: Pomidory w donicach cz.2
Ja nie spieszyłam się specjalnie i moje dziś na parapecie w 2l donicach jeszcze. Tylko maskotka w 10l stoi na podłodze. Zaplanowałam wysadzić wszystkie ostatniego maja, chociaż ziemia już szybko wysycha.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W jak duże donice muszę wsadzić pomidory aby im było dobrze 

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
To zależy od odmiany pomidora.Najlepiej im jest w jak największym wiadrze.
Odmiany wielkoowocowe i wysokie koktailówki wsadzam w 20l pojemniki, średnie, typu Betalux Maskotka do 15l wiader, niziutkie koktailówki typu Mikro Tom, Venus, Tiny Tim do 5l, można je wsadzać po kilka szt, im większy pojemnik tym mniej trzeba kursować z konewką
Pozdrawiam
Odmiany wielkoowocowe i wysokie koktailówki wsadzam w 20l pojemniki, średnie, typu Betalux Maskotka do 15l wiader, niziutkie koktailówki typu Mikro Tom, Venus, Tiny Tim do 5l, można je wsadzać po kilka szt, im większy pojemnik tym mniej trzeba kursować z konewką

Pozdrawiam
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje pomidorki jak i papryka spokojnie przenocowały na balkonie.Jak na razie nie widzę,żadnych zmian na gorsze.Pomidorki zaczynają kwitnąć,na papryce tworzą się owocki.O godz.5 temperatura oscylowała w granicach +5*C.

- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe - 4 cz.
Donica jak największa i dobrze byłoby jakieś paliki mu dać. Ja tego pomidora będę miała już trzeci sezon (white i red).krynka pisze:Jaką doniczkę proponujecie dla White Currant?
I w tym roku dostanie miejsce przy płocie, żeby było go łatwiej opanować i poprzywiązywać.
Bardzo się krzewi, wypuszcza milion wilków. Rośnie jak chwast i nic mu nie jest groźne.
Pierwszy raz jak go miałam to posadziłam go na samym przodzie grządki pomidorowej i jak przerósł palik, to związałam wszystkie jego pędy w "kitkę" i puściłam dalej. A pod koniec sezonu oberwałam większość liści i zostawiłam same grona. Owocuje bardzo długo, tylko trzeba zbierać owoce niezbyt dojrzałe, bo inaczej pękają.
Pozdrawiam Kaśka
- zara
- 500p
- Od: 6 maja 2015, o 12:06
U mnie jest dokładnie tak samo.
Donica potężna ciężka i bez możliwości wnoszenia do domu ( jakieś 120-130 kg)
Zatem nocują na balkonie - dziś około godz. 5.30 temp. +5 C' ( okolice Olsztyna)
Pomidorki mają już dużo kwiatostanów i papryka też
Mam nadzieję że kondycja ich się nie pogorszy
pzdr
Donica potężna ciężka i bez możliwości wnoszenia do domu ( jakieś 120-130 kg)
Zatem nocują na balkonie - dziś około godz. 5.30 temp. +5 C' ( okolice Olsztyna)
Pomidorki mają już dużo kwiatostanów i papryka też

Mam nadzieję że kondycja ich się nie pogorszy

pzdr
Kochani,moje pomidory w donicach mimo codziennej fertygacji florowitem do pellargonii (3ml/1l) wykazują niedobory azotu.Co robić?
Skoro wiesz, że to niedobór azotu, to uzupełnić azot.
A poważnie, pokaż Ty cały krzak.
A poważnie, pokaż Ty cały krzak.
Zenku, dzięki za wskazówki, koniecznie zamieszczaj relacje z dalszego ciągu wegetacji tego pięknego przychówku. 

Widziałem dzisiaj nawóz "aromatyczne owoce" do pomidorów z mikroskładnikami firmy Target (zielona butelka 1 l.), skład NPK 6-4-6, dawkowanie 10 ml na 1 l. wody, stosować od maja do sierpnia raz na dwa tygodnie.
Nic już z tego nie rozumiem
Jak to się ma wymagań pokarmowych pomidorów?
Nic już z tego nie rozumiem

Jak to się ma wymagań pokarmowych pomidorów?
Pozdrawiam - Waldemar
" aromatyczne owoce " - powiadasz
A czego nie rozumiesz.?. 10 ml na litr wody to daje 600 mg/l azotu, 400 mg/l fosforu i 600 mg potasu. Dużo ?
Otóż wcale nie. Podlewając np pomidora w wiadrze 20 l nie lejesz przecież do niego 20 l wody z nawozem lecz jakieś 10 % w stosunku do objętości podłoża. Zatem wprowadzisz jednorazowo zaledwie 1/10 tych składników czyli 60 mg/l azotu 40 mg/l fosforu i 60 mg/l potasu. Oczywiście to jest liczone średnio na całą objętość podłoża, jednak koncentracja nawozu będzie największa w miejscu aplikacji.
Stosunek fosforu do potasu w tym nawozie odpowiada stosunkowi wartości granicznych, azotu do potasu- nie. Z prostego powodu. Producent przewiduje nawożenie okresowe co 2 tygodnie zatem musi istnieć nadmiar azotu ponieważ sporo go w okresie tych dwóch tygodni ulegnie wymyciu poza zasięg korzeni.
Myślę, że Ci przybliżyłem temat.

A czego nie rozumiesz.?. 10 ml na litr wody to daje 600 mg/l azotu, 400 mg/l fosforu i 600 mg potasu. Dużo ?
Otóż wcale nie. Podlewając np pomidora w wiadrze 20 l nie lejesz przecież do niego 20 l wody z nawozem lecz jakieś 10 % w stosunku do objętości podłoża. Zatem wprowadzisz jednorazowo zaledwie 1/10 tych składników czyli 60 mg/l azotu 40 mg/l fosforu i 60 mg/l potasu. Oczywiście to jest liczone średnio na całą objętość podłoża, jednak koncentracja nawozu będzie największa w miejscu aplikacji.
Stosunek fosforu do potasu w tym nawozie odpowiada stosunkowi wartości granicznych, azotu do potasu- nie. Z prostego powodu. Producent przewiduje nawożenie okresowe co 2 tygodnie zatem musi istnieć nadmiar azotu ponieważ sporo go w okresie tych dwóch tygodni ulegnie wymyciu poza zasięg korzeni.
Myślę, że Ci przybliżyłem temat.
forumowicz, te moje pomidory z niedoborem N wyglądają identycznie jak u Otojolki na ostatnim zdjęciu(złoty ożarowski)-stożek wzrostu jest jasno zielony.A może moja diagnoza jest błędna? 

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
OJJJJ to ja jutro pokażę swoje pomidory ktore chcę do wiadra wsadzić, ocenicie czego mają za mało - wydają mi się przyblaknięte 

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
lester
Jeśli pomidory były wsadzone w podłoże z nawozem startowym i fertygowane nie ma szans na niedobór azotu. Rozjaśnienie wierzchołków wzrostu spowodowane jest zakłóceniem w pobieraniu żelaza i manganu wskutek przechłodzenia lub nadmiernej wilgotności .
Jeśli pomidory były wsadzone w podłoże z nawozem startowym i fertygowane nie ma szans na niedobór azotu. Rozjaśnienie wierzchołków wzrostu spowodowane jest zakłóceniem w pobieraniu żelaza i manganu wskutek przechłodzenia lub nadmiernej wilgotności .