Mój ogród wśród łąk część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 4

Post »

Nie będę oryginalna chwaląc Twoje lilie ;:oj .
Cuda ;:333 .
Moje jeszcze w pąkach ;:131
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Witajcie :wit Jak miło się czyta Wasze wpisy. Dziękuję Wam bardzo. Ogród to mój sens życia, kocham go i robię wszystko, żeby było w nim kolorowo i soczyście. Doceniają to moi domownicy, chociaż nie raz cmokali pod nosem i coś tam niewyraźnie szemrali na moje hobby. Takie małe przeciwności bywają motywujące....dla mnie. I z każdym sezonem robię się coraz bardziej wybredna, jak to stwierdził mój M. Polatał ze mną ochoczo wczoraj po sklepach ogrodniczych, a ja zakupiłam zaledwie facelię do posiania w warzywniku i ....nic więcej. No, bo nic ciekawego nie było :wink:
A lilie rosną u mnie jak szalone, podoba im się mój kompost i ręczne ściąganie tych czerwonych robali :evil: Ale ja czekam jeszcze na pachnące, ogromne lilie, które swoim zapachem, zwłaszcza wieczorem oszałamiały wszystkich. Na razie są zapączkowane. Azjatki nie pachną, ale są urocze.

Mati - Dawno Cię nie było. Witaj i strasznie mi miło, że zajrzałeś. Lilie azjatyckie słabo pachną, albo wcale. Jedynie te żółte mają fajny zapach.Przypomina mi pewien perfum. :uszy

Dorotko 350 - Dziękuję za wyjaśnienia koloru GT.Nazwy ciemnych nie znam. Ja żadnej lilii nie znam z nazwy w moim ogrodzie. :oops: Powsadzałam cebule i już. :D

Paulinko - Zajrzę koniecznie, jeszcze dzisiaj ;:196

Aniu Wsiania - Bo ja tylko tak potrafię zrobić...że jest kolorowo, i to bardzo. Inaczej nie potrafię ;:224

Dorotko Dorkowo - Lilie nie wszystkie pachną, ale te co nie pachną też są fajne. Mam je już kilka sezonów i uważam, że są mało wymagające. Jedyne, co lubią i za co się odwdzięczą to nawóz. Ja im daję kompost. Posadź sobie, ale posadź w pobliżu czosnek bo nornice lubią cebule lilii. Ja powkładałam cebule lilii w plastikowe, mocno podziurawione donice i tak zakopałam. Jak widać, nornice je omijają. A jak posadziłam Zuzi piękną lilię w zeszłym roku, bez zabezpieczenia, to już jej w tym sezonie nie podziwialiśmy. :(

Marysiu - Dziękuję ;:196

Manuela - Daj chłopakom odetchnąć, ale od jutra przyślij ich do mnie, bo mi M zastrajkował :wink:

Tulapku - Ależ ja mam mnóstwo zapachu w ogrodzie. :lol:

Soniu - U mnie zestawienia są jak najbardziej przypadkowe, ale fakt te złocienie ( u nas mówią margaretki) dobrze się prezentują obok ciemnego klonika. ;:108

Martuś - Jak we dworze powiadasz? Jednak dworskie Pany miały parobków czy służbę do orki ogrodowej....czasy się zmieniły i Jaśnie Pany tyrają same. Ale ja to lubię ;:196

Aniu 11 - Jeżówka mnie zaskoczyła, bo posadziłam ją na jesieni, a ona szaleje. Jej koleżanki dopiero co pączkują i są malutkie, a ona jak widać bardziej rozgarnięta. Jedną, czerwoną pomponiastą wczoraj urwałam z ziemi ;:145 .

Krysiu - Ale za chwilę będziemy biegać bo idzie znów lato ;:196

Justynko - Bo może masz inne odmiany? Za chwilę będą kwitły, a moje przekwitną. :D

Moja córka twierdzi, że na końcu tęczy jest ogromny garnek złota....podobno ta tęcza kończyła się za naszym ogrodem. A ja nie poszłam, nie chciało mi się. I znów nie mam złota ;:185

Obrazek

Obrazek

I zaczyna się wspaniały czas dalii ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chantal Thomas

Obrazek

I mój nowy nabytek...czyli Iceberg. Pięknie pachnie, na razie czeka na tarasie, jesienią pójdzie do gruntu.

Obrazek

Obrazek

Marysiu, dla Ciebie widok na mój wrzód wiadomo na czym. Muszę nad nim popracować, mam plan.

Obrazek

Miłej niedzieli.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudownie! Dalie kwitną! :heja Ja wiem, że nie tylko one, ale one już będą królpwać do póżnej jesieni. Długość ich kwitnienia i niezwykły urok rekompensują trudy sadzenia :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Ta malutka dalijka przeurocza ;:167 . Takie kocham. Szkoda tylko, że tyle z nimi zachodu, a jako jednoroczne jakoś mi żal ;:131 .
Chantal Thomas w moim typie. Musze o nim poczytać.
Znasz baśń o dobrej pasierbicy i złej córce...A mógł być deszcz złota :twisted: .
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Do Iceberga kup dziecko,Burgundy Iceberg,taki piękny kolor ma i zapach ;:224
A lilie to pewnie OT takie pachnące,orinetalno-trąbkowe ;:108
U mnie już jedna jest...Zapach wiciokrzewu z trzech kwiatów rozwala zmysł powonienia ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ależ piękne ujęcie tęczy ;:oj
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Małgosiu, na kopcu chyba rzeczywiście najlepiej byłoby posiać trawę - skosisz i będziesz miała spokój.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu popracujesz ;:215 , bo obecny wygląd nie pasuje do całości :D Pierwsza dalia śliczniutka....no i tęcza czyli podlało? a u mnie sucho ;:222
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Zdjęcia tęczy cudne ;:63 . Dali już nieźle Ci się rozwinęły :heja . Ciekawie będzie, bo to kolorowe rośliny. Nawet ja mam kilka :;230 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leje i leje. U Was też? Ktoś ukradł lato ;:145

Miłka - No ja się nie dziwię, że mówisz o trudach sadzenia dalii :D . Ja aż tak ciężko nie miałam przy moich kilku ( dosłownie 10 ) sztukach. Gorsza robota jesienią, przy wykopkach. Ale czegóż nie zrobi się dla swoich ulubienic prawda?

Justynko - Nie znam chyba tej baśni ;:185 Ale garnkiem złota nie pogardziłabym, oj nie. Na wszystkie róże świata by starczyło i jeszcze na ogrodnika, który by to posadził i pielęgnował :D
A dalie nie są trudne w uprawie, naprawdę. Wykopać jesienią, przechować i ponownie wkopać wiosną. Żadna sztuka, a ile radości.
Chantal Thomas ładniutka, tylko pędy się za mocno przewieszają, potrzebuje koniecznie podpórki.

Becia - Na samym wstępie utulam, bo coś ostatnio Ci ciężko na serduchu. Nie martw się, co nas nie zabije, to wiesz. Cyc do przodu i dumna i blada. ;:196
Jak ja bym szczura spotkała oko w oko....uwierz mi, że w TVN - ie by o tym było. Nie wyobrażam sobie. Mam taką okropną fobię na te stworki, że nie masz pojęcia. Zastygam, drę się i cała się trzęsę z wynikiem ciśnienia około 200. Pająki, robale, węże i inne gadziny żyjące na tym świecie mnie nie przerażają, nie boję się niczego,,,,a sama wiesz komu stawiam czoło od prawie ćwierć wieku :wink: .....ale mysz, szczur, chomik, nawet świnka morska wzbudzają we mnie taki wstręt i strach, że nawet pisząc o tym mam gęsią skórę.
Kopiec jest paskudnie zarośnięty, wiem wiem :oops: nie patrzę na niego, nie widać go za bardzo. Muszę posiać trawę, bo zanim coś urośnie fajnego, to zielsko przerośnie. ;:222

Tulapku - Oj kusisz ....ale ten Burgundy fajniutki, już go sobie poczytałam i podoba mi się, ze on lubi się rozrosnąć. ;:63

Monia - Aparat na szczęście leżał w pobliżu. Uwielbiam takie widoki.

Madzia - Otóż to, będę miała święty spokój...o który coraz częściej zabiegam. :uszy

Marysiu - Na szczęście kopiec nie leży w zasięgu mojego wzroku ;:224 Za rok będzie cacy....po prostu zleje się z otoczeniem i już. Mam go dość.
U mnie leje z przerwami już kilka dni. I zaczynam się fochać....bo ogórki i pomidorki mi marnieją, bo nie dość ze zimno, to jeszcze wilgotno na maksa. ;:145

Aniu - Dalie potrafią zauroczyć, wiem coś o tym, bo nie wyobrażam sobie bez nich mojego ogrodowania. :D

:wit
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Piękna ta tęcza ! U mnie nigdy nie była nade mną , zawsze za lasem albo nad pagórkami ;:145 chciałbym tego złota na róże ;:183 ;:183
Wiem dawno ,ale to z powodu braaku czasu ;:185
;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiesz,może i lubi się rozrosnąć..
Na pewno nie u mnie,oj,nie ;:124
Stoi w miejscu i kwitnie...Zaczął pierwszy i skończy ostatni :shock:
Ale ja chcę,żeby on rosnął!
No chyba że mi odwinie taki kawał,puści gałązki 5 cm i kwieciem się obsypie :;230

A u mnie tak nie pada,znaczy rano padało ale i tak sucho na rabatach i teraz sięzbiera powoli.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Małgosiu, u mnie też chłodno i deszczowo. Ogórki zaczynają żółknąć, a pryskac nie chcę, bo tej chemii wokół już mam dość. Ale deszcz był potrzebny, choć nie napadało go zbyt dużo.
Ciekawa jestem, co zrobisz na kopcu?
A ogród piękny, oczywiście i ta tęcza. ;:333
Dalie też mam, choć w tym roku tylko kilka i tak pozostanie. Za dużo kolorów w moim ogrodzie powoduje, że nie czuję się w nim dobrze. :roll:
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć :wit
Popadało jeszcze nieźle w nocy, dzięki czemu mogłam bezboleśnie powyciągać chwasty. Ale ubolewam nad ogórkami. Słabiutkie, niemrawe...Co z nich będzie? Chyba będę musiała poszukać dobrego źródła i zakupić. Czuję się źle z tą myślą :evil:

Mati - No to ja mam fuksa, bo "moja" tęcza zawsze się ustawia przodkiem :lol:

Tulap - Daj róży czas. Ona tego potrzebuje. Ogarnie się i za rok będziesz już miał niezłe widowisko.

Dorotko - Twój ogród nie potrzebuje wiele koloru, bo jest piękny bez niego. Jak właścicielka ułożona, to i ogród poukładany, wyciszony. Ładnie. A u mnie, kolorowo musi być i już, bo ja lubię po całych dniach spędzonych w pracy, gdzie nie jest wesoło i kolorowo :( zanurzyć się w łanach kwiecia. I to mój prozac jest ;:cm
Kopiec obsieję po prostu trawą, u podnóża posadzę chyba tawułki, no w każdym razie jakieś niskie krzewinki...marzę o rzędzie Anabelek. Zobaczymy. Moje ogórki też bida z nędzą ;:145 .

Były żniwa lawendowe u mnie w ogrodzie. Obdzieliłam wszystkich znajomych, w domu w każdym możliwym miejscu wisi bukiet...a do obgolenia zostały jeszcze dwa krzaczki. Czuję się jak prowansalski rolnik ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I bardziej swojski widoczek, bo mieszkanie prawie w Borach Tucholskich zobowiązuje, chociaż niekoniecznie w moim guście, ale mam, dostałam taki gadżecik ogrodowy i postawiłam w leśnym zakamarku ogrodu.

Obrazek

Taki strach na szpaki straszy u mojego sąsiada w ogrodzie na drzewie wiśni....bardzo trendy :;230

Obrazek

Kwiatki w ogródeczku mojej Zuzi. Posiała chaber cesarski i ostróżeczkę jednoroczną. Bardzo przypadkowe zestawienie dziecko sobie wybrało, ale cudnie to wygląda w realu.

Obrazek

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

No to też sobie walnę wianek z lawendy! Tylko kiedy to wszystko robić? Może jutro nie zrobię obiadu? ;:173
Ale fajne te chabry!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”