Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki

Post »

A ja chyba po raz pierwszy od lat kilku mam swoich ogórków więcej niż do pojedzenia. Niczym nie pryskałam, pod nogi dałam granulowany obornik.
Posadziłam Kraka, Cezara i Marcela. Wcześniej siałam Soplice, Izyda i Octopusa. One mi bardzo szybko chorowały.
Dziś pół popołudnia walczyłam z sałatką z ogórków :D
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Gieniu ja w tym roku mam właśnie tak "opakowane" włókniną ogórki. Rosną ładnie, bez oprysków, do teraz jeszcze zbieram ogórki.

Obrazek

Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, dokładnie tak mam zamiar postąpić. Już napisałam do siostry, że będę potrzebować ogórki partenokarpiczne i najcieńszą włókninę o szerokości 3.20 metra (szerszej chyba nie ma), ciętą z rolki, o długości chyba 6 m. Może zbyt długa ale biorę poprawkę na to, że ogórki się rozrosną, no i nie chcę by były ściśnięte.. Kasiu, jakiej wys. i szerokości masz tę konstrukcję i ile tej włókniny Ci wyszło?
Kalo, jeżeli chodzi o tego szkodnika, to nie powiedziały nic czego bym już nie wiedziała. Wzięłam ze sobą całą zwiędniętą łodygę ogórka z korzeniami, z ziemią i z wiszącym na niej zniekształconym ogóreczkiem w przeźroczystym woreczku. Znalazły w korzeniach i reszcie ziemi jakieś owady, podobne do mrówki ale fruwające, jeden nawet im uciekł. Panie doradczynie szybko złapały do pudełka drugiego, zaczęły nad nim wydziwiać i gdzieś go zaniosły. Nowej rzeczy za to dowiedziałam się o gąsienicy zawisaka, i o jego naturalnym wrogu. Na szczęście w Polsce nie macie takich problemów. Odradzały też stosowanie żółtych lepów, ściągają tych szkodników tym smrodkiem z całej okolicy. Jeśli już je wieszać to z dala od dyniowatych. No i bądź tu człowieku mądry!!!
Pozdrawiam! Gienia.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Żółte tablice służą raczej do sygnalizacji pojawienia się szkodnika,niż do jego utylizacji,chociaż takie zadanie w ograniczonym zakresie też spełniają.Nie jestem do końca przekonany o stosowaniu włókniny w Twojej lokalizacji.Tkanina ta ma za zadanie stworzyć mikroklimat w czasie chłodów wiosennych.U ciebie jest ciepło i wilgotno .Podniesienie tego jeszcze bardziej może być szkodliwe.Raczej rozejrzyj się za czymś,co jest b.przewiewne,jakaś moskitiera czy siatka przeciw owadom do montowania w oknach.Problem jest taki,że najczęściej są w kolorze czarnym.Może też być cienka firanka o małych oczkach.
Usuwam/KaRo
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Są specjalne siatki przeciw owadom do ogrodów, nazywają się np. "insect netting".
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Ullak, muszę poszukać takiej moskitiery. Świetny pomysł Kalo!! Poleżeć przy ogórkach, hmm, w moim wieku ! ;:306 Tak, jak na załączonej fotce - to nawet moskitiery nie trzeba, wszystkie owady pouciekają, te pożyteczne, niestety też :;230
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

gienia1230 pisze:Kasiu, dokładnie tak mam zamiar postąpić. Już napisałam do siostry, że będę potrzebować ogórki partenokarpiczne i najcieńszą włókninę o szerokości 3.20 metra (szerszej chyba nie ma), ciętą z rolki, o długości chyba 6 m. Może zbyt długa ale biorę poprawkę na to, że ogórki się rozrosną, no i nie chcę by były ściśnięte.. Kasiu, jakiej wys. i szerokości masz tę konstrukcję i ile tej włókniny Ci wyszło?
Wysokość to około 2,5 m (wkopałam stemple budowlane, które mi zostały po budowie). Szerokość chyba ok. 1,5m. Na długość wyszło coś ok. 6 m agrowłókniny, bo trzeba doliczyć zapas, by dokładnie zamocować/obciążyć materiał przy podłożu. Ja poprzyciskałam kamieniami, by wiatr tego nie podwiał. Dzisiaj byłam w kilku ogrodniczych i poszłam specjalnie sprawdzić jakie są dostępne i chyba masz rację, że 3,20 to najszerszy dostępny wymiar ;:108.
U mnie agrowłóknina jest cały czas od samego początku, czyli wsadzenia w maju rozsady. Nawet podczas upałów jej nie ściągałam. Wręcz wydawało mi się, że dobrze się tam czują osłonięte od prażącego słońca :wink:. U sąsiada po ogórkach już nie ma śladu, u mnie nadal owocują. W przyszłym roku mam zamiar zbudować więcej takich stelaży i wszystkie uprawiać pod taka osłoną.
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

A czy ktoś może polecić jakąś odmianę partenokarpnicza typowo do kiszenia?
Pozdrawiam ;)
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Polecam Gniewko.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

A u mnie co raz więcej gorzkich :? Ale nie likwiduję, zawsze coś tam odzyskam jadalnego :wink:
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
jeny30
50p
50p
Od: 24 sie 2014, o 12:40

Post »

W tym roku miałam ogórki w pionie na sznurkach. Ustawienie całej konstrukcji i sznurki to niezła "zabawa" była. I tak się zastanawiam, (bo nie bardzo mam też gdzie w przyszłym roku zmienić im miejsce) czy nie mogę zostawić tej konstrukcji tam gdzie jest, a na przykład wykopać rowek i dać ziemię z worka. Może macie jakieś pomysły. Od razu uprzedzę, że nie mam jeszcze swojego kompostu.
Pozdrawiam, Ania

"Najcenniejsze rzeczy w życiu nie nabywa się za pieniądze." Albert Einstein
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Ja w tym celu trawę z koszenia kompostuję.Przesypałam trochę aktywatorem do kompostu.No zobaczymy co z tego wyjdzie ?
kot1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 maja 2014, o 07:57

Post »

Jak przycinac ogorki gruntowe prowadzone po sznurkach?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
kot1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 maja 2014, o 07:57

Post »

Jak bede prowadzil po sznurkach i przytne tak jak na trzecim linku, to beda rosly dlugie jak szklarniowe czy krotkie? Chce by mialy 6-9 cm.

Używamy polskich znaków diakrytycznych, piszemy poprawną polszczyzną. Mod./jokaer.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”