Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
sto-krotka
100p
100p
Od: 19 lut 2015, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

:wit Na mojej działce rabarbar został wykopany i przesadzony w inne miejsce, możecie sobie wyobrazić moje zdziwienie, kiedy zobaczyłam jak odbił z korzenia i ponownie wyrósł ;:oj nie jest to dobre miejsce dla niego, bo posadziłam tam maliny ;:108 teraz nie wiem co z nim zrobić, bo może go nie wykopywać skoro tak dobrze się tam czuje ;:167 czy nie będzie im za ciasno?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przylaszczki - ja nawet nie wiedziałam, że występują też białe i różowe. Znam wyłącznie te niebieściutkie jak niebo.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Wandziu! Przylaszczek jest wiele odmian, Majka ma niezłą kolekcję zapierającą dech w piersiach! Kwiaty mają cudowne wzorki, pręciki w różnych kształtach, cuda dosłownie! One jeszcze tworzą siewki, które też są cudne! No ale to trzeba mieć pasję. Nowe odmiany są mało dostępne i drogie, trzeba szperać! Moje to skromniutkie podstawowe odmiany :wink:

Sto-krotko! Nie mam pojęcia, czy rabarbar z malinami czują się razem dobrze :roll: Ale skoro odbił, to twardziel z niego! :heja Wierzę, że i z mojego coś będzie. Nie mam doświadczenia więc nie wiem, czy się uda...

Krysiu! Dalie mają to do siebie, że możesz je łączyć ze wszystkim, tylko musisz dobrać odmianę i odpowiedni kolor, żeby to tych róż pasowały i się komponowały. Aż się prosi o niziutkie, jako obwódkę, albo wyższe jako tło! Albo i to, i to!

Zuza! Ja też zawsze mam to samo. Muszę znaleźć jakąś radykalną metodę, żeby wykorzystać ją na maksa! Robiłam nawet pesto, jadłam ją jak królik, a i tak nie nadążałam! ;:223

Ewka! Pojęcia nie mam! Graca? Motyka? Coś w tym stylu!

Marta! Ja w sumie z premedytacją tu na forum piszę, żeby potem traktować to jako pamiętnik prac ogrodowych! ;:306 I przy okazji przypomnę sobie u kogoś, co trzeba zrobić! Musimy jakoś się wspierać ;:333

Karola! Jak Ty już napiszesz!!! :D Nie spiesz się tak, bo łykasz , dodajesz! ;:306 Ale zrozumiałam! ;:333 Rukolę szybko poskubiesz! Ja całe pęczki chłopakom między kanapki kładę!
A te pierwsze roślinki, to dla mnie też nieznane. Dostałam od koleżanki, bo jej się rozsiało ;:173

Dziś posadziłam kolejną bylinę z Biedry: mikołajaka kupiłam. Tylko na opakowaniu prosili o półcień, a w necie pisze, że słońce, sama nie wiem... :roll: Nawet nie wiem, co to za mikołajek, bo opakowanie zostawiłam w altanie ;:223

I kilka migawek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

To wszystko z tego pośpiechu, bo wszędzie chcę zaglądnąć....ale już poprawiłam ;:306
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I już wiem że mam śnieżnik i kokorycz. Dzięki ;:196
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Czy znasz imię tego różowo-fioletowego krokusa? Cudny jest, takiego jeszcze nie widziałam :)
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Tulipan i krokusik piękne zdjęcia, a przylaszczki też podziwiam, marzy mi się taki las ze zwykłymi przylaszczkami. Także jak Ci się rozrosną daj znać, ja jestem chętna. :wink:
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Miłeczko, piękna wiosna u Ciebie, jejku ale Ty masz śliczne kokoryczki, ta czerwona jest bombowa, nawet nie wiedziałam, że taka też istnieje, czytałam, że już siałaś, ja nawet nie miałam jeszcze czasu pomyśleć o sianiu, na szczęście udało mi się chociaż popikować pomidory
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko! Może ja już posiałam, ale Ty na pewno ze spokojem mnie przegonisz w wiosennych pracach. Została mi jeszcze jedna doniczuszka pomidorów do popikowania, ale od razu pójdą w duże kubki, bo tak wyrosły.

Dorota! Ponoć się rozsiewają ;:173 Jak najbardziej się podzielę, jak już będą słuszne. Nie mam wprawy, bedzie to pierwszy raz. Ja też dostałam od bliźnich :D Ale Ty musisz o tym pamietać. Bardziej te niebieskie się rozrastaja, ale takie to Ty chyba masz?

Aniu! Nie wiem o którego Ci chodzi. Te ostatnie nowości to Spring Beauty (chyba tego masz na myśli) i Prins Claus. Kupiłam w Leroy-u jesienią. Faktycznie są ciekawe i z tych późnych.

Małgosia! To ta też już wiem, że masz! :tan

Karola! ;:215

Przesadzam już intensywnie popikowane pomidory, muszę zabrać się też za papryczki. W przyszłym tygodniu już chce mieć z nimi spokój. Pozamawiane porozdaję, swoje wsadzę do szklarni. Powinnam tez przejrzeć kanny. Ktoś chciał ode mnie na wiosnę, dojdę do tego, kto! Gdzieś mam zapisane ;:306

No i czas wypróbować nowy opryskiwacz, bo jest termin pierwszego pryskania na grzyba. Muszę siknąć śliwy, wiśnię i gruszę. Oj napracuje się nowy sprzęt! Spróbuję w tym roku bez spalinowego opryskiwacza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No ładne są te hiacynty, a i zdjęcie wielce udane. Ja jednak z nich zrezygnowałam, bo już na drugi rok stają się u mnie takie chudziutkie, że do niczego niepodobne :(
Opryski Miłeczko robisz? Zapóźniona jestem w tym temacie.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

No właśnie kątem hiacyntów- zastanawiam się dlaczego te swieżo posadzone są takie "puchate" a z każdym rokiem coraz słabiej kwitną... Czy to kwestia nawożenia, czy przesadzania?
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
sto-krotka
100p
100p
Od: 19 lut 2015, o 17:28

Post »

:wit Ostatnio czytałam, że hiacynty powinny być każdego roku wykopywane po kwitnieniu i jesienią wsadzone na nowo ;:oj tylko ja nie mam co wykopać, bo przez zimę wszystkie zniknęły ;:14
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

To mnie oświeciłaś z międzywęźlami na rurkach :idea:
Dalie sadzisz? ;:304
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku! Na razie przygotowuję się mentalnie... ;:306 No i teren przygotowujemy z synem. Dziś ostatni etap wyrywania darni. Jeszcze musze miejscami wyrównać, ale tam gdzie wolne miejsce - będą latem dalie :heja

Obrazek

Sto-krotko! Nie miałabym czasu ani siły tego robić. Po kilku latach kwiaty przerzedzone i chyba... też mi kilka znikło. Ale w grupie wyglądaja nieźle:

Obrazek

Mariola! Nie wiem, co powiedzieć, ale taka chyba ich natura! Może rzeczywiście trzeba je czymś faszerować ;:306

Wandziu! Ja mam co chwilę inne zdanie: raz chcę z nich zrezygnować, raz chcę dosadzać... :roll: Ładne są i szkoda się ich pozbywać ;:145
Opryski, to ja powinnam zrobić, ale przez to zimno, zmienną pogodę tego jeszcze nie zrobiłam. No i muszę kupić topsin. Drzewa musze na brunatną zgniliznę, rdzę gruszy i gorzką zgniliznę na wiśniach.

Kilka zdziśków:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ależ areał pod dalie ;:oj Ja dzisiaj posadziłam zeszłoroczne karpy. Pomimo zimna. Wykopałam hosty, bo miejsce półcieniste zamieniło się w słoneczne. Naniosłam ziemi kompostowej i ziemniaczki posadzone. Zostały jeszcze do posadzenia nowe nabytki. Ale muszę sobie miejsce przygotować .Mam czas, bo mam urlop :tan :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”