Danusia Mój ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Danusia Mój ogród cz.4

Post »

Danusiu zdróweczka ;:196 , bo czytam ,ze będziesz uziemiona .Masz superowy staw ;:180 .Robisz mnóstwo różnych specyfików gdybym coś takiego zrobiła nawet nie miałabym gdzie tego przechować .Czy z kwiatami róż postępowałabyś tak samo jak kwiatami jabłoni , truskawek czy innymi najpierw skropisz je alkoholem i cytryną ????
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Danusiu rozpoznałaś te kwiatki co im zdjęcie pstrykałaś u mnie?, a burza jak?, była, bo nad Odrą to tylko pogrzmiało troszkę, ale podlało nie źle :wit
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dausia piękny ogródeczek masz , jak z bajki tuje super przystrzyżone w półkola .......to mi się podoba.

Życzę aby wszystko przebiegło dobrze bez problemów . ;:168
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu pisałam też u Iwonki uważajcie na poligonie bo Was "ustrzelą" Jak jeszcze pracowałam to mój szef często jeździł na jagody albo grzyby na poligon między Kaliszem Pom a Drawskiem Pom. aż trafiło mu się "shaltowanie i wojskowa całodzienna paka" ;:306 ale było śmiechu ;:108
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Tereniu. Liście i kwiaty ciasno układam w słoiku, tak żeby jak najmniej powietrza zostało, pakuję po samą nakrętkę, że ledwo da się dokręcić. Liście brzozy właśnie wyjęłam ze słoika, mają delikatny zapach, trudny do określenia, przyjemny.Poszarpałam, rozczochrałam i suszą się w piekarniku. Jutro napiszę jak smakują. Ze świeżych liści herbata, jak dla mnie jest tak jak by trawiasta. Dla tego szukam innych sposobów.
Mysiu, o roślinki już dawno przestałam dbać i zauważyłam że są z tego bardzo zadowolone. Na trzecim zdjęciu to berberys miniaturowy, niestety nie pamiętam odmiany. Syrop z sosny jest pyszny, w tym roku robię pół na pół z miodem. Nalewka z sosny jest zbyt ostra w smaku, żywiczna. lubię ten smak ale z umiarem, za to do octu jabłkowego ubiegłorocznego włożyłam kilka pędów. rewelacja ( jak dla mnie). Z klonów jestem wreszcie zadowolona, latały bidoki po ogrodzie aż wreszcie znalazły stałe miejsce.
Jadziu, czekam na telefon ze szpitala i już nie wiem czy się cieszyć czy martwić. Kwiaty jabłoni, malin , poziomek razem z liśćmi fermentuję.
Kwiaty róży robię inaczej. Wkładam do słoika, zalewam sokiem z cytryny i miodem. Zostawiam na dwa, trzy dni na słońcu a potem chowam w szafce. Kwiaty bzu wkładam do miski, skrapiam wódką 40% ,przekładam do słoika i po 2 godzinach zasypuję cukrem, albo zalewam miodem. Już na drugi dzień można nad sitem wycisnąć kwiaty.
Iwonko, burza była aż miło. Z identyfikacja musisz poczekać.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może trzeba by spróbować oberwać parę kwiatów i liście truskawek i skosztować takiego smakołyku .Czy Danusiu masz na myśli lilaki pisząc bzy czy to samo robisz z baldachami dzikiego bzu ;:180 ;:196 Też nie wiedziałabym czy się cieszyć czy bać czekając na telefon ze szpitala ;:174
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Helenko ;:196
Ela, jak by się człowiek wszystkiego bał to by z domu nie wychodził. Ja na tym poligonie w niedzielę widziałam mnóstwo wczasowiczów, rozłożone kocyki, rozstawione grille, dla tego się odważyłam mimo tabliczek z zakazem.
Jadziu, mam na myśli lilaki. Bzu czarnego niestety nie lubię. Zrywam kwiatostany, jak się trafi listek to też nie przeszkadza.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu bukietówki to jeszcze trochę jak są starsze to dadzą swój popis kwitnienia zobaczysz ;:180 Z liśćmi robisz cudeńka ale może dojdziesz do perfekcji ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Danusiu bardzo Ci dziękuję i dużo zdrówka życzę ;:196
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ela , bukietówki chyba przesadzę. Mam w planie, na północno zachodniej ścianie posadzić miks rabatowe z bukietowymi. Od wiosny będzie dużo zieleni, a potem to już dużo kwiatów. Na zimę wszystkie witaminy się przydadzą.
Tereniu, dziękuję, ze zdrówkiem to jest zawsze loteria. Wczoraj Pan doktor zadzwonił z wiadomością że operacja będzie 22 lipca. Musiał mieć dziwną minę, bo ślicznie podziękowałam i mówię że się bardzo cieszę. Chyba spodziewał się ze będę cisnęła na szybszy termin, wstępne ustalenia były na maj. Mam pół lata przed sobą. Zdążę nacieszyć się ogrodem, gdzieś wyjechać, nasuszyć ziół, narobić syropów, dużo pracy przede mną .
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Danusiu, przynajmniej termin wiadomy ;:108 , znalazłam czosnaczek i nasiekałam sporo ;:138

-- 18 maja 2015, o 09:42 --

Danusiu, przynajmniej termin wiadomy ;:108 , znalazłam czosnaczek i nasiekałam sporo ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko, no właśnie wreszcie wiadomo, trzy miesiące to i tak przyzwoity termin. Ja suszę teraz przytulię.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu fajnie to pobędziesz jeszcze z nami calutkie lato.Jeśli ból mocno nie doskwiera to jeszcze zdążą Cie pokroić ;:196
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jadziu, w tym wypadku akurat ból bardzo nie dokucza, ale z krojeniem nie można czekać za długo. Z drugiej strony żal by było siedzieć bez ruchu pół lata. Mam jeszcze parę rzeczy pilnych do zrobienia, a najważniejsze to nazbierać kwiatów na syropy. Niestety nie jestem zdyscyplinowana i nie umiem czekać do zimy. Część syropów już wypita, na zimę zostawiłam po kilka słoików z każdego gatunku, na szczęście zacznie już kwitnąć akacja i jaśmin.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Nie mogę doczytać co masz z tą stopą.Twarda sztuka z Ciebie :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”