Modro u Maadro

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Modro u Maadro

Post »

maadro pisze:
W ub roku kupiłam biało kwitnące dwie sadzonki pod nazwą 'śnieżnik',
ale wciąz nie jestem pewna że nazwa jest prawidłowa.
Wg mnie równie dobrze może to być zefirant bialy.

Obrazek
- to jest Śniedek baldaszkowaty łac. Ornithogalum umbellatum - roślina bardzo ekspansywna, bardzo szybko namnaża cebulki przybyszowe u mnie na działce jest rośliną niepożądaną, bardzo trudno ją wyeliminować z działki :( .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No Kochana, zaszalałaś z tym zdjęciami. Po prostu raj na balkonie. Jestem pod ogromnym wrażeniem, zwłaszcza, że sama wyznaję zasadę, im większa różnorodność roślin, tym ciekawiej. Powiedz, co tam masz w wiszącej doniczce na kratce po prawej stronie? Czy to goździk? Czy ta kiełkująca trawka to nie zefirant? To niebieskie, o co pytasz to może być dąbrówka, choć niebieskiej nigdy nie widziałam. Podobne astry miałam w zeszłym sezonie - ciekawe, że udało Ci się je teraz kupić kwitnące. Zawsze myślałam, że to jesienne kwiaty. Wiesz, że one zimują? Widzę, że moje krzaczki wypuszczają dużo zielonego. Tak się cieszę, że z lenistwa ich nie wyrzuciłam. Jak to czasem warto dać roślinom trochę czasu. Czy ta przepiękna gardenia jeszcze kwitnie i zniewala zapachem?
Miłej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ale masz nieprawdopodobny balkon ;:oj niejeden nie ma tyle w ogrodzie co Ty na balkonie ;:138 jak ktoś kocha kwiaty to i na blakonie zrobi cudny ogród--jak u Ciebie ;:138 brak mi słów uznania ;:108 ;:65 pięknie, kolorowo ;:138 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No patrz, jak dobrze, że tu weszłam! Właśnie ostatnio siedząc sobie na trawie w ogrodzie u mojego tak się dopatrzyłam, że w wielu miejscach wśród trawy wychodzą takie dziwne pączki dotąd mi nieznane. A to musi być ten śniedek! Tylko u mnie jeszcze nie kwitną :)
Mnie to akurat cieszy, że sam się namnaża, to błogosławieństwo dla miejsc o które nikt nie dba ;:3
I jakiego masz genialnego lilaka pod oknem!
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Jak u ciebie wspaniale kolorowo na balkonie już, moje jeszcze słabo kwiaty rozkwitnięte :wit
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

W poprzednim moim wpisie, zająłem się podpowiedzią odnośnie Twojego zapytania i nie wspomniałem nic a nic o Twoim wypielęgnowanym balkonie. Zachodzę w głowę, ;:oj jak Ty te wszystkie rośliny w takiej ilości "ogarniasz" na balkonie. Masz po prostu pięknie rosnący, kwitnący busz ;:138 w obecności którego można mile spędzić czas - odpocząć. Nie wiem czy dobrze rozpoznaję, ale na kilku fotkach widzę kwitnącą żurawkę - piękne rośliny o wspaniałych różnokolorowych liściach. Twoja, szybko zagospodaruje gęstwiną liści donicę w której rośnie, będzie ładna kępa gęstych zielonych liści.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Aleś nawaliła ;:oj
Niebieskie dąbrówka,białe to śniedek.
Nie mam czasu ani chęci ani siły na wychwalanie :lol:
Ale też tak chcę ;:108
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

WOW toż ty masz już wsio gotowe na tip top ;:oj o ja, ale mam tyły z moim balkonem, wstyd :;230
Ślicznie masz, wspaniała zielona oaza ;:167
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21

Post »

Witam Wszystkich z podziękowaniem za wpisy i za nazwanie moich zagadkowych roślinek.:heja

Akwelan_2009 :wit
Dziękuję za identyfikację Śniedka baldaszkowatego i miły komentarz. ;:180
Żurawki rosną w bardzo szybkim tempie. Mam dwie, które rosły w jednej donicy, a wczesną wiosną każda dostała swój oddzielny domek.
Kwitnącej wkrótce zabraknie miejsca na szerokość, ale zaczęła rosnąć piętrowo.
Zastanawiam się czy nie wygodniej byłoby żurawkom rosnąć na wolnej przestrzeni, na rabatach ogrodowych.
Balkon wygląda jak busz, bo jest niewielki, zaledwie 2,3 m 2, ale zapchany jest różnej wielkości donicami, ktore staram się zapełniać w granicach rozsądku. Słońce i dokarmianie działają na rośliny magicznie i jednak za szybko zarastają swoje domki.
W wielu przypadkach ratunkiem jest trawnik przeksztalcający się powoli w miniogródek.

Magdallena, ;:196 po prawej stronie, podobnie jak z lewej w wiszących doniczkach rosną lobelie i służą jako zasłonka przed palącymi promieniami słońca, roślinom potrzebującm nieco cienia.
Goździki gościły u mnie w ub. sezonie, ale dobrze sprawiały się tylko do początku upałów lipcowych. Później zaczęły marnieć i zdecydowałam się poeksperymentowac z nimi , podobnie jak wcześniej z bratkami, stokrotkami, aksamitkami, chabrami, a później z heliotropem, tawułką, wysadzając je na zawnątrz, na rabatkę przy wejściu do klatki schodowej.
Trawka kiełkująca to Hiacynt Kalifornijski Brodiea Laxa. Ciekawam czy dorosnie u mnie i czy zakwitnie.
Tegoroczne moje Astry (nazwy nie pamietam) to odmiana kwitnąca podobno aż do jesieni, ale pożyjemy, zobaczymy.
Madziu, gardenia wciąż kwitnie, chociaz zasuszyła też kilka pąków. Do jej zapachu chyba przywykłam, bo jest teraz jakoś mało wyczuwalny, chyba że wsadzi sie nos w kwiatka. ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

karolacha ;:196 dziękuję, szkoda tylko ze trafił mi się balkon tak niewielki, bo roślin o jakich wciąż marzę jest ogrom.

Malachitek pisze:A to musi być ten śniedek! Tylko u mnie jeszcze nie kwitną :)
Mnie to akurat cieszy, że sam się namnaża, to błogosławieństwo dla miejsc o które nikt nie dba ;:3
I jakiego masz genialnego lilaka pod oknem!
Dorotko ;:196 śniedki rosną też dziko przy moim bloku na trawnikach przyblokowych, koszonych, a właściwie golonych bardzo dokladnie kilka razy w sezonie. Pod balkonami znikają z tym goleniem wczesnowiosenne znane powszechnie a dziko rosnące rośliny cebulowe i bylinowe: szafirki, krokusy, tulipany, niezapominajki, konwalie, różne rodzaje przetaczników, czosnki, w tym czosnek niedźwiedzi, chroniona żółć złota, gwiazdnica, przeróżne niebieskie i fioletowe zadarniacze, a także mnóstwo ziół i oczywiscie chwastów.
Lilak rosnący pod balkonem pachnie tak mocno, że zapach mam w całym mieszkaniu.
Do tego zapachu dochodzi wspaniały zapach Oliwnika srebrzystego, rosnącego za niedaleką ścieżką.
Każdemu mającemu dość duży ogród polecam to wpaniale pachnące w maju i w czerwcu drzewo.

Saeyl0 :wit Piotrze, dziękuję. Staram się, żeby na balkonie były rośliny na różne pory roku, ale faktycznie tych letnich jest już sporo, tylko czekam na ich kwitnienia.

Filigranowa27 ;:196 Pati, ani się obejrzysz jak u Ciebie będzie kolorowy gąszcz.

Tulap :wit Bardzo lubię taką gęstwinę, żeby trudno było dostrzec niezarośniętą ziemię. ;:306
Sprzedawczyni potwierdziła że niebieska zagadka to Dąbrówka rozłogowa Atropurpurea, a kiedy kupowałam jakaś amnezja sprzedawczynię dopadła.
Nazwę Śniedka podpowiedzial ciut wcześniej Akwelan_2009, ale i Tobie dziękuję za te nazwy.
Podoba mi się co napisałeś o niechęci do pisania pochwał. :;230
A co do gąszczu jaki Ci się podoba, doczekasz się własnego i to na o wiele większą skalę. ;:108

Niunia1981 ;:196
Ta gotowość, to tylko pozory. ;:306 Czekam że przekwitną roślinki wiosenne a wtedy ich miejsce zajmą kolejne.
Staram się by rosły w oddzielnych pojemnikach, by łatwo było je podmieniać.
Przy okazji każdą roślinę oglądam. Lubię takie zmiany dekoracji, chociaż roślinom może to się nie za bardzo podobać. ;:303
;:7
;:197
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Ale masz piękny balkon ;:3 Pozostaje mi tylko pozazdrościć i często zaglądać aby dalej podziwiać. Wszystkie rośliny piękne i całość fajnie prezentuje się w tych doniczkach.
Pozdrawiam.
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Piękna gardenia. No i słowa uznania i podziwu - chorowałam kiedyś na gardenię i wreszcie ją kupiłam, ale pożyła u mnie bardzo krótko. Potem doczytałam, ze ona dosyć kapryśna jest. Fakt, że miałam ją dawno temu, kiedy zaczynałam dopiero moją przygodę z roślinami.
Skoro masz sporo słońca na barierkach to być może dalie jednak nie są najlepszym pomysłem - doradzałam Ci je w swoim wątku. U mnie najładniej kwitną w miejscach umiarkowanie oświetlonych. W najbardziej słonecznej miejscówce (słońce od 13 do 15) nie kwitły zbyt obficie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

nieulozona-tak, witam Kasiu ;:196
Miło mi, że podoba Ci się u mnie i zapraszam częściej.

Madziu, dziękuję. ;:196
Długo marzyłam o gardenii, znałam wcześniej jej zapach, ale jakoś się bliżej nie spotkałyśmy.
Późnym latem spotkałam ją i zaryzykowałam kupno i zimowanie.
Może nie jest kaprysna, ale trzeba po prostu zapewnić jej warunki jakie lubi.
Zimowałam ją na parapecie bardzo widnego, ale północnego kuchennego okna, przy rozszczelnieniu, gdzie temperatura nie była większa niż + 15-18 o C.
Zaraz po zakończeniu jesiennego kwitnienia przesadziłam ją do dużej doniczki storczykowej i włożyłam od pasującej przeźroczystej osłonki. Podlewana była jeśli tylko wierzchnia warstwa ziemi przesychała.
Nigdy nie miała za mokro. Może właśnie te warunki jej odpowiadały, bo wciąż tworzyła nowe pąki.
Teraz też nie stoi w pełnym słońcu, ale w miejscu chłodniejszym, widnym i zacisznym.
Jeśli chodzi o dalie i o słońce docierające latem na barierki, to mam je od wschodu słońca do godz ok. 16-17.
Najlepiej wytrzymują tu pelargonie.
;:7
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Ewuś - będę kibicować Twojej pięknej gardenii bardzo, bardzo ;:138
No ja niestety jestem po 'przejściach' z nią :(
Podoba mi się, ale kolejnego podejścia nie zrobię, będę u Ciebie ją oglądać ;:3
A Twój balkon, to mam wrażenie, że jeszcze chwila, a nie uniesie tej ilości zieleninek :lol:
Pięknie zaszalałaś ;:167
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Ewuś, ;:180 dziękuję pięknie w jej imieniu. ;:196
Nie można mieć wszystkich roślin, choćby nie wiem jak się podobały.
Zamiast Gardenii masz całą armię innych piękności, a o niektórych z nich mogę sobie tylko pomarzyć... ;:224

Obrazek

Obrazek

Znalazłam na F.O. wątek poświęcony Gardenii, może kiedyś okaże się potrzebny. ;:108

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... t=gardenia

A balkon ... stwierdzam kolejny raz, że jest za mały. ;:306
Trzeba tylko jakoś pogodzić kolejność kwitnień.
Kiedy przekwitną kwiaty wiosenne pojawią się następne. (mam nadzieję) ;:303

Dziś zauważyłam pąki na drugiej żurawce:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:197
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

maadro pisze: ... Znalazłam na F.O. wątek poświęcony Gardenii, może kiedyś okaże się potrzebny. ;:108
To jest normalnie czysta i jawna prowokacja z Twojej strony ;:306
Ale bardzo dziękuję za info !!
Może w takim razie kiedyś tam się skuszę, bo jej zapach jest jedyny ;:3
Śliczny pączek żurawkowy ;:167
Moje jeszcze nie kwitną.
Czym nawozisz balkonowce ?
Bo zastanawiam się jak to rozwiązujesz przy takim pięknym mixie roślinnym.
Jedna uniwersalna odżywka dla wszystkich ?
Pozdrawiam i zapraszam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”