Mój ogród przy lesie cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród przy lesie cz.10

Post »

Witajcie o poranku. :wit

Pogoda zapowiada się piękna, więc jadę na kilka dni ogarnąć ogród przed zimą, podobno prawie wszystkie liście spadły po ostatnich przymrozkach.
Wczoraj miałam u siebie wnuczka, jeszcze niby dzielnie się trzyma, ale katar nic dobrego nie wróży, chyba jakaś infekcja się wykluje, więc tym bardziej muszę się spieszyć . :)

Jagodo witam serdecznie miłego, nowego Gościa w moich skromnych progach. :wit
Cieszę się z Twojej Wizyty.
Miło mi, że byłaś w moim mieście. Powiem nieskromnie, że lubelska starówka jest bardzo piękna, kamieniczki po renowacji wspaniale się prezentują.
Prawdziwi Żydzi z Izraela do Lublina przyjeżdżają bardzo często, jest to miasto ich przodków.
Mają tutaj swój cmentarz z czynną bożnicą, oraz niedawno otwarty hotel. Noszą mycki, a ci starsi brody i pejsy. ;:108
Żydowskie piosenki są smutne, gdyż historia Żydów taka jest właśnie.
Pozdrawiam serdecznie. :)

Aniu witaj. :wit
Trawy bardzo zdobią jesienny ogród. Niestety nie mam ich zbyt wiele. Te piękniejsze wymarzają, a już i miejsce w ogrodzie się kończy. Ciekawa jestem, czy zdecydowałaś posadzić spartinę. Tak sobie pomyślałam, że zupełnie się jej nie pozbędę, jakąś cząstkę posadzę w ograniczniku, żeby tak nie pełzała.
Pozdrawiam serdecznie i miłego dnia. ;:196

Sławku co się nie robi dla forumowych przyjaciół. :D :wit

Małgosiu dobrze zrobiłaś nie wyrzucając dziewanny, jest przecież piękna, w dodatku tolerancyjna na suszę i nie chimeryczna. A niebieska nie zakwitła u mnie niestety, może na drugi rok.
Miłego dnia. :wit

Mateusz jak będziesz w moim wieku, to gusta Ci się zmienią. ;:306
Jeśli piwko, to tylko z sokiem, nie ważne jakie. :D

Marysiu jesteś bardzo miła, jeśli chodzi o moją skromną osobę, dziękuję. ;:196
Wyspę śledzę od samego powstania i uważam, że miałaś genialny pomysł z utworzeniem takiego wątku, chociaż wiele pracy Cię to przecież kosztuje. Dziękujemy. ;:180
Miłego dnia. :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tajka zdradź co to za roślinki na dwóch ostatnich zdjęciach.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Tereniu dziękuję ;:180 po zakończeniu pracy zawodowej wymyśliłam taki sposób na codzienne obowiązki :;230
W tej serii pochwale zawilce i zapytam jakie imię tej ślicznotki różowej? piękna różyczka i do tej pory tak ślicznie kwitnie ;:63
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Tajeczko coraz bardziej się do niej przekonuje, doskonale radziłam sobie z mozgą i nawet wydmuchrzyca jest u mnie grzeczna więc myślę, że i ze sprtiną sobie poradzę. Lubię wszystkie rośliny i nawet tym niegrzecznym daje szansę bytu. Tym bardziej że ta trawa niebywale mi się podoba za fontannowy pokrój. Wiosną przypomnę, dobrze?
Powiedz jeszcze proszę co to za śliczna różyczka o różowych kwiatach :?:
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Tereniu,piękne tajemnicze zdjęcie.Jesień u ciebie niezwykle malownicza,a dziewanny takiej jeszcze nie widziałam,mam taka zwykłą z pola.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jeszcze raz powtórzę, że piękna jesień u Ciebie. I miłorząb się ozłocił. Piękna i złota. Fajna knajpka, ja też lubię klimatyczne knajpki, ale u nas na Pomorzu to chyba nie ma. Góralskich pełno jest, ale...żydowskich ;:185 . A muzyka rzewna, smutna, i piękna. Miło spędziłaś imieniny, a ja też mam coś z oczami, bo jesteś Tereniu jakaś niewyraźna ;:196
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Świerzbnica na jednym zdjęciu? Cudo! I kokorycz, że jeszcze kwitnie ;:63 U mnie tylko złote.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A u mnie kokorycze sa bardzo wybredne
Dostawałam co roku od zaprzyjaźnionej forumki i co roku mi ginęły.
Kiedy już z nich zrezygnowałam pojawiły się i to w miejscach, w których ich na pewno nie sadziłam i w odmianach, których nie miałam.
Jak to wytłumaczyć?
Awatar użytkownika
Mrau
50p
50p
Od: 6 lip 2013, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudowny ogród!
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Tajka jesień coraz śmielej wkracza do ogrodów , a u Ciebie ciągle jest jeszcze kolorowo i oby tak było jak najdłużej.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Rajuniu jaka The Fairy cudna ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Kochani. :wit

Aż się boję pisać, żeby wszystko w eter nie poszło, gdyż co chwilę komputer się wyłącza (nowy). ;:223
Część liści w ogrodzie wygrabione i zebrane kosiarką, ale to syzyfowa praca, gdyż na drugi dzień na nowo zaścielone.
Susza okrutna, musiałam podlewać, w lesie ściółka trzeszczy pod nogami, o grzybach nie może być mowy. :D

Małgosiu-Margaret rośliny o które pytasz, to fuksja zimująca Magellana i smotrawa.
Wysiałam ją w tym roku z nasion podarowanych z akcji. Na drugi rok powinna zakwitnąć, zupełnie liście ma podobne do omanu. :)

Marysiu -Maska ja także już na emeryturze jestem i gdyby nie opieka nad wnuczkiem i ogród, to nie wiem, co bym ze sobą zrobiła. :;230 Róża to The Fairy. Moja najzdrowsza i najdłużej kwitnąca róża. :D

Aniu- anym spartinę będę wiosną wykopywała i sadziła w jakimś ograniczniku, bo co ta trawa wyprawia, to pojęcie ludzkie przechodzi. Najgorsze, że ma grube podziemne kłącza. Więc proszę wiosną się przypomnij. Wydmuchrzyca rośnie u mnie w wiadrze bez dna i się nie rozłazi. Róża to płożąca The Fairy. :)

Małgosiu- malgocha. Dziękuję, że Ci się zdjęcie podobało. ;:196 Ja mam kilka odmianowych dziewann, ale nie wszystkie kwitły, a część po prostu nie zdążyłam obfocić. Uważam, że są piękne, nie ekspansywne i nie rosną takie ogromne, jak te zwykłe . :)

Małgosiu- PEPSI na fotce zamglonej się schowałam, bo wiesz, fotogeniczna nie jestem . ;:306
Twój wzrok jak najbardziej w porządku. ;:306 Ja po prostu nie lubię w restauracji głośnej muzyki, nie można odpocząć, ani porozmawiać spokojnie, a tamte klimaty bardzo mi odpowiadają. :)

Jacku u mnie straszna susza, a mimo to świerzbnica i kokorycz kwitną nieustanie, świerzbnica, to chyba od czerwca, wspaniałe rośliny, to tegoroczne nabytki, ciekawe, jak przezimują.
Żółto kwitnącą kokorycz mam lakolistną, ale nie powtórzyła kwitnienia. :)

Małgosiu-Margo nie wiem także, jak u mnie się zaklimatyzują i czy nie zmarzną, gdyż w tym roku kilka kupiłam kokoryczy.
Z ubiegłego roku mam tylko lakolistną, którą otrzymałam od miłej Forumki i ta właśnie lakolistna bardzo dobrze zimuje.
Myślę, że pojawienie się kokoryczy w innym miejscu i w dodatku innym kolorze, to można wytłumaczyć samosiewem, które się skrzyżowały odmianowo. Tak mi się wydaje . ;:108

Mrau witaj po raz pierwszy w moim wątku. :wit Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. :)

Zenku witaj. :wit
Dawno nie było Cię na forum, tym bardziej dziękuję za odwiedziny.
Myślę, że właśnie teraz jest najpiękniejszy fragment jesieni. Jest pięknie, kolorowo, w dodatku temperatury wysokie, babie lato się snuje i poranne nostalgiczne mgły , jest cudnie. :)

Mateuszku dzięki za odwiedziny. The Fairy to taka pancerna róża, która nie boi się mojego piaseczku i suszy, bardzo Ci ją polecam. ;:108
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tajeczko i u mnie susza niesamowita, aż boję się o krzaczki , bo mogą kiepsko przezimować. Oby wreszcie zaczęły się deszcze, żeby roślinki dobrze się zdążyły nawodnić.
Cudne zawilce, bardzo lubię te kwiatuszki, niestety nie mam na nie miejsca..... mam mały krzaczek, ale nie ma gdzie się rozrastać....
W Twoim ogrodzie jak zawsze przepięknie..... każda pora roku jest inna i każda bajeczna ;:167
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agniesiu witaj Kochana. ;:196
Strasznie sucha jesień w tym roku. Czytałam, że u Ciebie jeszcze gorzej, gdyż pisałaś, że ponad miesiąc nie padało, coś okropnego.
U mnie dwa tygodnie temu był deszcz nawet dwa dni po kolei, ale wiesz jak to na piaskach, przy ciepłej temperaturze i słońcu- już śladu po nim nie ma. Może w końcu popada, bo czarno to widzę, cyprysikom igły żółkną i opadają, a podlewam tylko byliny i różaneczniki. :)
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Tereniu u mnie też miejscami piasek, tam gdzie nie ma kamienia.
Jakie rośliny polecasz jeszcze na takie podłoże?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”