Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8
- Annes 77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8
Moni super widoczki
Może i mój ma pąki?

-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Jak pojadę do siebie o też muszę zerknąć , czy mój ma pąki .
Miłego dnia
Miłego dnia

-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Ty masz już pąki ciemiernika a ja wczoraj znalazłam nasiona zawilców których zapomniałam posadzić
ciekawe czy nie jest za późno

ciekawe czy nie jest za późno

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Aniu, Jadziu, sprawdźcie. Mnie mój ciemierniczek pozytywnie zaskoczył
April - spróbuj
Ja dopiero co posadziłam tulipany, które nie zdążyłam posadzić jesienią 

April - spróbuj

-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
No ładnie
ale z nas ogrodniczki
Będę sadzić

Będę sadzić

- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie tez ciemiernik ma pąki, ale u niektórych (np. u Kasi-Robaczka
) kwitnie na całego
.
P.s. w ofercie Szczytnicy jest mnóstwo jeżówek
.

P.s. w ofercie Szczytnicy jest mnóstwo jeżówek

Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- Rozeta
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czy Szczytnica wysyła zamówione rośliny? Pamiętam, że rok temu wycofał się ze sprzedaży internetowej.
- Alania
Aprilku, grunt żeby chciało rosnąć
Edytko, Kasia ma inny klimat i co najmniej kilka stopni cieplej niż u mnie, zawsze ma lżejsze zimy i to pozwala na inne zimowanie oraz wcześniejsze wybudzenie roślin. Szkoda, że tak nie mam
Niestety każdego roku muszę się liczyć ze stratami
Nie wiedziałam, że Szczynica ma już otwartą sprzedaż.
Moniko, jeśli tak będzie, że można będzie robić zakupy wysyłkowe, to ja jestem chętna - byłam zadowolona z zakupów.

Edytko, Kasia ma inny klimat i co najmniej kilka stopni cieplej niż u mnie, zawsze ma lżejsze zimy i to pozwala na inne zimowanie oraz wcześniejsze wybudzenie roślin. Szkoda, że tak nie mam

Moniko, jeśli tak będzie, że można będzie robić zakupy wysyłkowe, to ja jestem chętna - byłam zadowolona z zakupów.
- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Moni, poszperałam w necie i okazuje się, że według prawa budowlanego:
Trochę mi zamieszało pozwolenie na budowę ogrodzenia, które jest wymagane prawem. Już się przestraszyłam, że każda budowla ogrodowa będzie tak samo traktowana. Na szczęście tak nie jest.
Mówicie, że wiosna idzie? W górach ciągle biało, pod górami na plusie, ale za bardzo wieje by robić coś w ogrodzie. Brrr
nie wymagają zezwolenia na budowę. I dobrze4) obiekty małej architektury ? należy przez to rozumieć niewielkie obiekty, a w szczególności:
a) kultu religijnego, jak: kapliczki, krzyże przydrożne, figury,
b) posągi, wodotryski i inne obiekty architektury ogrodowej,
c) użytkowe służące rekreacji codziennej i utrzymaniu porządku, jak: piaskownice,huśtawki, drabinki, śmietniki;

Trochę mi zamieszało pozwolenie na budowę ogrodzenia, które jest wymagane prawem. Już się przestraszyłam, że każda budowla ogrodowa będzie tak samo traktowana. Na szczęście tak nie jest.
Mówicie, że wiosna idzie? W górach ciągle biało, pod górami na plusie, ale za bardzo wieje by robić coś w ogrodzie. Brrr

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
vertigo pisze: One są szczepione jak wszelkie inne formy na pniu i rosną jak drzewko, nie dając odrośli na dole. To bardzo wygodne - mogą rosnąć na tyłach rabaty z różami ;)
Moje 3 lilaki rosną na rabatach właśnie.
Moniczko, dziękuję za te informacje....

Bałam się tych szerokich krzewów, z którymi za kilka lat miałabym problem. Co innego kwitnące drzewko

Poszukam w necie i kupię

- Alania
Majeczko, śmiało możesz kupić i sadzić między roślinami rabat - polecam! Gorzej mam z kalinami posadzonymi na rabatach - widać, że straszliwe z nih pijawki - nawet rozplenica słabo przy niej rośnie. Lilaki są wdzięcznie, bo dość długo kwitną, a później liście też są ładne i dają ciut cienia.
-- Śr 14 sty 2015 06:42 --
Dzisiaj, jeśli będzie równie przyjemnie w ogrodzie, to dalszy ciąg przesadzania. Trzeba też posprzątać i przygotować teren pod murek - tam póki co pełno desek i stempli pozostałych z budowy
.
-- Śr 14 sty 2015 06:42 --
Ja myślę, że już wielkich mrozów nie będzie - wczoraj przesadziliśmy 3 tuje, więc nowy sezon uważam za otwartyElwi pisze:Moni, poszperałam w necie i okazuje się, że według prawa budowlanego:nie wymagają zezwolenia na budowę. I dobrze4) obiekty małej architektury ? należy przez to rozumieć niewielkie obiekty, a w szczególności:
a) kultu religijnego, jak: kapliczki, krzyże przydrożne, figury,
b) posągi, wodotryski i inne obiekty architektury ogrodowej,
c) użytkowe służące rekreacji codziennej i utrzymaniu porządku, jak: piaskownice,huśtawki, drabinki, śmietniki;![]()

Dzisiaj, jeśli będzie równie przyjemnie w ogrodzie, to dalszy ciąg przesadzania. Trzeba też posprzątać i przygotować teren pod murek - tam póki co pełno desek i stempli pozostałych z budowy

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Moniczko, to jeszcze dopytam..... kupię szczepionego lilaka na pniu, mam jeszcze pytanie
jak długo muszę czekac żeby mi takie drzewko ładnie zagęściło koronę i zasłoniło mi to co za nim będzie rosło?
Może polecisz mi jakąś odmianę?
jak długo muszę czekac żeby mi takie drzewko ładnie zagęściło koronę i zasłoniło mi to co za nim będzie rosło?
- Alania
Polecam Ci Katherine Havemeyer - ma chyba największe kwiatostany wśród lilaków, ładny kolor, ładnie się krzewi. Moja ulubiona odmiana lilaka to z kolei Krasavitza Moskwy, ale ta ma mniejsze wiechy. Nie umiem powiedzieć jak szybko Ci urośnie. U mnie takie jak widać urosły po 3 sezonach od zakupu, ale ja mam kiepską ziemię. W lepszej ziemi na pewno urosną szybciej.majka411 pisze:Moniczko, to jeszcze dopytam..... kupię szczepionego lilaka na pniu, mam jeszcze pytanie
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
MONIKO a ja z ciekowości pytam, czy tuje przesadzaliście wczoraj i jak duże, pytam bo mam tez spore i boję się za nie zabrać aby ich nie uśmiercić. Masz może jakieś sposoby i tajniki na przesadzenie większych iglaków 

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Alania
Tak, wczoraj przesadzane były tuje, a dzisiaj dwie kolejneleszczyna pisze:MONIKO a ja z ciekowości pytam, czy tuje przesadzaliście wczoraj i jak duże, pytam bo mam tez spore i boję się za nie zabrać aby ich nie uśmiercić. Masz może jakieś sposoby i tajniki na przesadzenie większych iglaków