Powiedzcie mi kiedy pierwszy raz pikować petunie i jak to robicie z takimi maleństwami a może ktoś pamięta na której stronie jest jakiś opis bo tego jest ogrom.
Petunie zasiałam 26 stycznia wzeszły po trzech dniach mnóstwo nasion teraz coraz więcej ma już liść właściwy oczywiście doświetlam bo słonka to tak marnie na razie.
Duuuuuużo czytałam ale to ciażka sprawa najlepsze są podobno kolorowe diody led czerwone i niebieskie ale czytałam tez ze pomaga światło białe zimne takie od 6500K do 10000K i na razie doświetlam taką właśnie świetlówką dostepną w marketach 6500K to jest taka zwykła wkręcana świetlówka ale w poniedziałek jadę po zamówiona świetlówkę T8 10000K taka do akwarium.
Drugie przycięcie w zależności od pogody opóźni kwitnienie ok 2 tygodnie, ale warto
Ale kiedy należy wykonać to drugie przycięcie?
Hello :]
Kiedy boczne pędy mają z 5 liści. Dotyczy to petunii o pokroju przewieszającym. Ja generalnie jestem zwolennikiem krótkiego cięcia wszystkiego co się da
Krzysztofie, ziemia uniwersalna Natura , na wierzch nasiona, zroszenie spryskiwaczem, na wierzch folia , na kaloryfer , dziś po 5 dniach 3 wschody, nasiona Legutko Petunia o kwiatach dwubarwnych - mieszanka. Wszelkie sugestie mile widziane, bo czekam na listonosza z nasionami pełnych z zamówienia u Dziunia. Nie chce ich zmarnować.
Idealne warunki dla kiełkowania petuni więc powinny szybko wzejść. Ja dopiero dzisiaj wysiałem pierwsze. Może nasiona przeterminowane są sprawdzałaś przydatność do siewu?
A mnie zainspirowała marmar i jeszcze dzisiaj bardzo "dyplomatycznie" zagadnęłam mojego M i mam konstrukcję naświetlającą moje siewki . Mam nadzieję, że jak nie pomoże to nie zaszkodzi
Nastrój w sypialni ... bezceny