Na starym po nowemu.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na starym po nowemu.

Post »

Beaby - za Twoją radę (którą zresztą znalazłam u Patrycji) dotyczącą ciemnej łazienki, należy Ci się kwiatowy nobel ;:433
To się mój m. zdziwi ;:306
A jak tu do Ciebie z ciekawości zajrzałam, to obawiam się, że utknęłam na obre, cudnie ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewa :wit - ależ mi miło, dziękuję! ;:196
Niech ten sposób służy a kwiaty w łazienkach bez okien też niech cieszą :D
Uwielbiam jak odbijają się w lustrze, nawet w małej łazieneczce...

Ostatni z tegorocznych maków:
Obrazek

Zawilec japoński, niedawno przytaszczony a już kwitnie ;:138 :
Obrazek

Gożdzik przygarnięty z przydrożnego rowu - bardzo mu się spodobało na bylinowej rabacie:
Obrazek

Łososiowy krwawnik od Reni - jeszcze w pąkach:
Obrazek

Krwawnik od Pauli - będzie różowy:
Obrazek

Gaura biała, biało-różowa i różowa:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A na skalniaczku kwitnąco:
Obrazek

Kwiat dynii ( i 7 pszczółek na raz w środku...):
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kabaczek:
Obrazek

Czarnuszka w "torebkach":
Obrazek

Hortensja ogrodowa zaczyna się przebarwiać na różowo a jej szmaragdowe liście są po prostu fantastyczne:
Obrazek Obrazek

Groszek pachnie cudnie i fajnie, że lubi często zmieniać kolorki kwiatów:
Obrazek

Onętek i jego gość:
Obrazek
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dlaczego puszczasz czarnuszkę z torbami !!!??? ;:124 Oj, Ty, Ty niedobra :;230 ;:196 Skalniaczek szaleje ;:138
Goździk nie może się nacieszyć swoim nowym miejscem i wybawicielką Obrazek Coś tam polałaś pszczołom? Piją ja szalone Obrazek ;:306 Fajna ta kulka dyńkowa :tan
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja czarnuszę, której zapach i smak uwielbiam ;:167 do tej pory widziałam tylko na pieczywie. Dlatego tak się na nią gapię i gapię ;:154
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42

Post »

No Kochana nacieszylam u Ciebie oczy, czarnuszka zaskakujaca, a hortensja ehh ;:170
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu - czarnuszki same sobie wybrały taki tułaczy los....
Ważne, że są niezastąpione i pięknie trwają w suchych bukietach ;:3
A goździka zauważyłam wiosną - przyłapałam w rowie dosłownie trzy piórka z marnymi listeczkami. Dałam mu 5%, że da radę.
I proszę jaka niespodzianka! Rozrósł się i kwitnie i kwitnie.
No a te pszczółki to mnie przegoniły dzisiaj jak im robiłam fotki. Mogłam zbliżyć się do dyni na odległość trzech metrów, tylko wtedy mnie zostawiały w spokoju. Ale i tak udało mi się je raz podejść. Dziwiłam się, że "atakowały" nie te, które buszowały w kwiatach... Czyżby myślały, że zrobię tak jak one i wejdę bez kolejki? :;230
Mnie się też te kulki dyniowe podobają.

Ewciu - zaprzyjaźnić się z czarnuszką to nic prostszego. Siejesz raz i potem dba o to sama lub zbierasz nasiona każdego roku. Do tej pory miewałam wyłącznie szafirowe. Teraz mam kolorowe - takie kupne nasionka wymixowane były.

Pati - Twoje kwiaty też są ech i ach - nie mówiąc już o pomidorkach i angielskiej pelargonii!
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mówisz, że koniec zakupów-ale przecież właśnie jesienią kupuje się róże z gołym korzeniem ;:306 Nie wierzę, że nie posadzisz ani jednej :D
Gaurę bardzo lubię, ale tradycyjnie-u mnie nie zimuje :evil: U Ciebie jest duża szansa, że nie tylko gaura, ale i zawilce jesienne będą pojawiać się każdej wiosny bez przeszkód :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu, Ewciu - wszak piękne duże róże to krzewy ........ :;230 - więc nic nie pisałam, że takowych nie kupię.
Pisałam tylko o kwiatkach, ziołach, itp.... ;:oj Bo mam tego już sporo a kupię kolejne jak miejsce mi się zwolni....
Na pewno i róże u mnie zagoszczą - a skoro piszesz, że jesienią je kupować, to czemu nie.
Zawilce japońskie zimują u nas bezproblemowo, a z gaurą też nie miewałam kłopotu. Jedynie ta różowa może potrzebować własnego okrycia, potnę więc jej gałązki i ją obłożę. Sama wiesz, że to kwestia jaka jest zima...
Elfe podrosła metr od kupna, teraz czekam na kolejne jej kwitnienie, ale i tak prezentuje się doskonale jako "krzew"...
Cieszę się, bo czerwona już ma kolejne pąki - czyli kolejna tura jej kwitnienia tuż tuż...
Udało mi się zmobilizować i drugi krzaczek - podrosła i ładnie kwitnie. Musiałam poświęcić jej sporo czasu, ale się powiodło
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15

Post »

Tak się wtrącę odnośnie zimowania zawilców japońskich i gaury. Mieszka w woj. Lubuskim, czyli też w tym cieplejszym rejonie kraju, i wiesz co, tak 3 lata temu (nie pamiętam już dokładnie) była tka zima że wymarzło nam w ogrodzie 100% zawilców.... a były chyba od zawsze... gaury wtedy nie mieliśmy jeszcze. Także niestety i u nas może się zdarzyć taka zima, że wymrozi je ... ;<
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p

Post »

Na naturę nie ma rady, u mnie zawilec też dzielnie zimuje, a teraz cieszy oczy , mnóstwem kwiatków ;:333
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Magdo, zgadzam się z Tobą co do zimowania niektórych roślin, w tym zawilca i gaury - dlatego napisałam ciut wcześniej tak jak cytat podaje...
Beaby pisze:.... Sama wiesz, że to kwestia jaka jest zima...

Coś tam wychodzi meduzie - ale za mało jeszcze widoczne by obfocić i nie wiem czy to maleństwo czy kolejna odnóżka.
Czekamy, Madziu, czekamy ;:65

Pati - masz mnóstwo tego zawilca, ślicznie to wygląda i Twój ma zieleńsze listki - a mój bardziej brązowe.

Wiecie co ;:88
Cieszę się, że świerszcze koncertują - jakoś tak od razu milej się robi na duszyczce wiedząc i słysząc, że są tak blisko.... Żaby też już się pojawiły, mam nadzieję, że pozostaną nawet jeśli usunę poletko truskawek, gdzie najbardziej lubią przesiadywać.
Dzisiaj to był chyba jak dotąd najbardziej u mnie upalny dzień tego lata.... Ale lato trwa na dobre, więc może będzie jeszcze upalniej.

Dzisiaj także dostałam żądłem w nogę od osy, ależ to zabolało. Na szczęście bardzo szybko udało mi się usunąć ten "oszczep" i wystarczyło potrzymać nogę ok 10 min w zimnej wodzie. Teraz jest jeszcze tylko lekko zaczerwieniona, mam nadzieję, że jest wszystko ok....

Kolejny letni tydzień przed nami. Wczasowiczom - miłego urlopu życzę, a pozostałjącym w domach (jak i ja ;:oj ) życzę radości z pozytywnego ogrodomaniactwa.
Nie pamiętam kiedy aż tyle musiałam przelać wody w rośliny jak dzisiaj....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p

Post »

U mnie to samo doslownie nie bylo czym oddychac, ja dzisiaj jakis obiad w innym wojewodztwie, ale wieczorem obowiazkowo bylismy dzialke podlac ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie, i w takie dni jak dzisiaj - a może przede wszystkim właśnie w takie - musimy się mobilizować i podlewać, podlewać, podlewać. Nie ukrywam, że woda ze studni łagodziła obyczaje, tzn koiła także mnie..... :roll:
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

Wredna osa! Jak mnie odwiedzają, dostają packą na muchy ;:125 Co innego pszczoły, albo trzmiele Obrazek Te z domu ekspediuję, nakrywając delikatnie szklanką, potem podkładka, balkon i wolność ;:108
A świeszcze uwielbiam ;:167 Jak sobie potem w porze roku, której nazwy nie wypowiem, przypomne te koncerty to aż łezka w oku sie zakręci :roll:
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ty masz studnię ;:154 To tylko pozazdrościć ...
Co do podlewania masz absolutną rację. Moje 4 niewielkie balkonowe oleandry wypijają dziennie 2,5 litra ;:306 ;:306
Pozdrawiam i zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”