Ogród Madzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Madzi

Post »

Krysiu,

ogród rzeczywiście daje mi wiele radości.

Asiu,

podzielam Twoje zdanie - zimą kwiatów nie będzie. Może gdyby były cały rok, nie cieszyłyby aż tak bardzo.

Magdo,

witam :wit i zapraszam jak najczęściej.

Ewo,

aktualnie na łące kwitną rudbekie. Są też, ale już przekwitły, liliowce rdzawe i goździki brodate.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Madziu ;:7
świetne zdjęcia , łączka prześliczna , powiedz prosze jak długo masz Anabelle i na jakim stanowisku ?
Ja posadziłam swoją rok temu , w tym roku zakwitla czterema kwiatkami , kiedy będę mogła , i czy w ogó takiej piękności jak Twoja ;:63
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

U mnie Anabelki rosną w pełnym słońcu, na bardzo żyznej ziemi. Przy obecnej suszy trzeba je podlewać dużą ilością wody, raz na 2-3 dni - inaczej kwiaty by uschły. Niestety, wszystkie hortensje kochają wodę, jak sama nazwa wskazuje - wodny krzew.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Zdjęcia z bukszpanami dla Agnieszki - Atshe:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Bukszpany na pierwszym zdjęciu mają około 8 lat. Na zdjęciu 2 i 3 są krzaczki, które wyprodukowałam z sadzonek pędowych 3 lata temu (obecnie mają około 40 cm.). Z kolei na zdjęciu 4 zeszłoroczna produkcja - ukorzenione sadzonki w czerwcu tego roku przesadziłam na miejsce stałe (krzaczek rośnie pomiędzy cyprysikami, jest jeszcze malutki, ale chciałam pokazać, jakie odległości zachowałam między nasadzeniami, większy cyprysik ma 2,5 metra, mniejszy około 80 cm.). Na ostatnim zdjęciu bukszpan, który rósł u mojej Mamy nadziałce. Wykopałam jesienią 2012, następnie z pomocą dwóch pań zaniosłam do samochodu i umieściłam w bagażniku. Był taki ciężki, że aż tył samochodu usiadł, z bagażnika wyciągałam go razem z kuzynem i mieliśmy co robić. Ale nic to. Ładnie rośnie.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42

Post »

Madziu jak u Ciebie pięknie, powojniaki , hortensje, winogrona, pomidory, jestem pod wielkim wrażeniem. Pergola, pięknie się prezentuje ;:63 ;:180
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziu-jaki system korzeniowy i preferencje ma bukszpan?.Pytam bo próbuję dociec przyczyny posuchy w okół sporego okazu-różne roślinki próbowałam sadzić w jego bliskim sąsiedztwie i nic nie daje rady.Wolny pas szer ok 30cm aż się prosi o jakąś roślinkę :wit
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Madziu - pięknie dziękuję. Zwłaszcza, za te trzyletnie - moje mają juz drugi rok, więc widzę, że potencjał jest. I faktycznie jak tak pokazałaś takie nieformowane, to nawet wsadzone po łuku tak jak pokazałaś wyglądają fajnie, naturalnie i da się to zrobic. Wielkie dzięki raz jeszcze - to trzymam moje maluchy do jesieni, a potem już na rabatę :)
PS - właśnie dziś zaczęłam przekopywac trawnik pod powiększoną białą. Wiem, że niedziela, ale jakaś taka nudna była bez męża i córki, przeciekała przez palce, to troszkę popracowałam...

Możesz mi napisac, jakie odległości zachowałaś miedzy tymi bukszpanami w rządku? I czy to są odległości, by się zlały kiedyś, czy przy tej odległości pozostaną rozdzielone?
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Madzia, ja też sadzę bukszpany gdzie tylko mogę, to znaczy żeby fajnie się komponowało. I przycinam w kulki. To fajna zabawa. I jak przycinam, to wtykam do ziemi i....zapominam. To niesamowite roślinki.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Asia - Asma,

bukszpan ma bardzo zwarty, gęsty system korzeniowy składający się z wielkiego mnóstwa dość cienkich korzeni. Dlatego bardzo dobrze znosi przesadzanie, ale także dokładnie wysusza glebę w obrębie korony + jakieś co najmniej 20 - 50 centymetrów, w zależności od wielkości rośliny. Dlatego zaraz pod bukszpanem nic nie chce rosnąć. Bukszpan lubi żyzną, co najmniej obojętną ziemię. Jednak część moich rośnie na lekko kwaśnej i też jest O.K. W czasie wielkiej suszy krzewy należy raz na tydzień obficie podlać.

Asia - Atshe,

sadziłam bukszpany co metr. przy takiej odległości za jakieś 5 lat dojdzie do zwarcia koron. Aby bukszpany były rozdzielone, należy je sadzić co około 2 metry.

Małgosiu,

ja nie przycinam, coś mi się widzi, że chyba nie mam na to po prostu czasu.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Zapomniałabym napisać. Małe, świeżo ukorzenione sadzonki, rosnące w słonecznym miejscu, mogą mocno obmarznąć w zimie. Dlatego dobrze jest przez pierwsze 2 sezony okręcić je warstwą cieniówki na zimę (koniec listopada - koniec marca). Warto także porządnie podlać późną jesienią (w razie suszy) oraz w okresach zimowych odwilży (naturalnie wtedy kiedy nie ma śniegu, a zdarzają się kolejne okresy mroźne, wietrzne i słoneczne, zwłaszcza w lutym - marcu, czasem w pierwszej połowie kwietnia).
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję,to wszystko wyjaśnia ;:196 :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Madziu,

Przepiękne widoki i zdjęcia. Powojniki oszałamiające - kocham je. Sezon na hortensje się rozpoczyna. Tupię z niecierpliwością aż mój M zawiezie mnie do Franka (tam jest taki ogród do zwiedzania i szkółka) można się obkupić za dobre pieniądzę.
Masz przepięknie i kolorowo ;:173
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Zdjęcia imponujące, tzn myślę o roślinach.
Zaciekawiła mnie ta roślinka na i...a z poprzedniej strony.
To tegoroczna sadzonka? Wygląda ciekawie
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Itea została posadzona w zeszłym roku, rośnie bezproblemowo, wciąż kwitnie. Potrzebuje jednak żyznej, kwaśnej i wilgotnej ziemi. Dobrze, jeżeli po południu jest osłonięta od słońca. U mnie rośnie z azaliami. Jesienią pięknie się przebarwia.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu-w jakiej cenie kupiłaś?Chętnie bym nabyła :wit
Zablokowany