adavi, mam odpowiedź na twoje pytanie z zeszłego roku ..."jaka jest różnica między Grand Maitre a Rembrance." Kupiłam sobie jesienią Grand Maitre (Remembrance mam) i.....wyglądają dokładnie tak samo Kwitną w tym samym czasie. Na zdjęcie ma inny odcień, ale w rzeczywistości są dokładnie takie same.
Grand Maitre
Remembrance
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Moje też udały się w tym roku, ale kwitną o jakieś 2 tygodnie później niż w poprzednich latach. Może teraz wiosna zacznie nadrabiać opóźnienie - u mnie na jutro prognozują 25 stopni...
Ale niektóre już przekwitają... to jakaś starsza odmiana, ma takie szpiczasto zakończone płatki - może ktoś zna nazwę? - mam ją od mojej mamy i jest u mnie już co najmniej 10 lat...
Nie pochwalę się zdjęciami ... nie ma co za bardzo fotografować
U mnie próbowały odmiany botaniczne rozkwitać na początku marca.. wyszły na zmarnowanie przez mrozy i opady to śniegu, to zimnych deszczy. Mam sporo wczesnych żółtków w paski brązowe ( nazwa odmiany nie pewna- nabywałam różne, wszystkie wyglądają na takie same) - te ani razu nie rozchyliły się do słońca , a teraz już mocno przerośnięte listkami... ehhh