Kawon ( arbuz ) - część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 4

Post »

Widzisz bo zdziwiło mnie to iż wsadziłam nasiona do gleby i po 2-3 dniach już pojawiły mi się rośliny. Tutaj przykryłam nasiona tylko pokrywką od weka i nic się nie dzieje.

Tak trochę żałuję że kupiłam mieszankę 4-rech gatunków. Jak wyjdzie mi tylko jakiś z żółtym miąższem :roll:
Fajna sprawa z tą agrotkaniną. Mam straszną glebę w miejscu pod kawony. Wyciągnęłam ile się dało barwinka ale odbija z malusich korzeni. Może agrotkanina powstrzyma te intruzy
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja już się wyleczyłem z kupowania mieszanek odmian. Teraz wiem dokładnie jaka to odmiana, czego potrzebuje, jak mi smakuje itp. Nie dotyczy to tylko arbuzów ale i innych warzyw. Często się zdarzało że nie mogłem potem uzyskać informacji jakich odmian producent użył do skomponowania mieszanki a nie zawsze odpowiadały mi wszystkie odmiany użyte w mieszance. Jestem amatorem i zamiast kupić 2 paczek mieszanki odmian np rzodkiewki za 4 zł wole kupić 4 paczki różnych odmian za 6-8zł i wiedzieć co konkretnie kiełkuje, jak to rośnie, czego potrzebuje, czy mi odpowiada...
Pozdrawiam Mateusz
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

shhake pisze:Co się może stać arbuzom, jeśli w jeden dołek wsadzi się np. 4 krzaczki?
Jeśli zrobisz dołek wielkości wanny - powinno być o.k.
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55

Post »

Moje Rosario F1 mam 5 sztuk.
Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Nie chcę nic mówić, ale piękne. Moje dopiero kiełkują.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

W zeszłym roku coś mi nie szło - z 2 paczek arbuzów zostały mi 4 sadzonki. Średnio miały po 2-3 arbuzy, największe do 7 kg :D
Większość sadzonek wtedy niestety padła. Więc teraz posiałem po 2 szt. w doniczkę. Ile ich przeżyje, tyle posadzę. Ale jak będą po 2 - to posadzę po 2. Też myślę, że powinno być OK.

Tak teraz wyglądają:
Obrazek
Zelazo26
50p
50p
Od: 4 kwie 2014, o 15:34

Post »

Jest oke z arbuzami, wydaje mi się że jakoś w tym roku wszystko lepiej i szybciej rośnie,wcześniej, przesadziłem tam gdzie były dwa, a nawet dosypałem na dnie piasku by miały miejsce na korzenie i teraz 0.5 l kubeczki są pełne piasku, zamierzam trzymać ile będzie można zanim zostaną przesadzone do gruntu. Może trafią na balkon tylko w dzień za tydzień lub dwa, za trzy na dzień i na noc, jak się rozrosną to zabraknie mi miejsca na nasłonecznionych parapetach. Wczoraj to były babki z piasku hahaha, albo arbuzy z pasiku. Dostają nawozu od koni.
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

Moje codziennie na balkonie. Niestety okna mam od wschodniej strony i w domu mi się wszystkie sadzonki strasznie wyciągają...
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Dosiałam jeszcze parę nasion arbuza tak wyglądają
wysiane 11 kwietnia , wczoraj przepikowane do osobnych kubeczków :)
Obrazek

;:3

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Czy koniecznie trzeba zostawić w doniczce tylko jedną sadzonkę a resztę wyrzucić??!!
Posiałam po trzy ziarenka do doniczki ... i wszystkie pięknie wzeszły, szkoda wyrzucać, ale jeśli to jest konieczne to zrobię to.
Tylko muszę się upewnić. Proszę o radę doświadczonych kawoniarzy :D
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

romaszka pisze:Czy koniecznie trzeba zostawić w doniczce tylko jedną sadzonkę a resztę wyrzucić??!!
Posiałam po trzy ziarenka do doniczki ... i wszystkie pięknie wzeszły, szkoda wyrzucać, ale jeśli to jest konieczne to zrobię to.
Tylko muszę się upewnić. Proszę o radę doświadczonych kawoniarzy :D
A nie możesz ich przenieść do kolejnych doniczek ? Ja sieje w pudełku a potem przepikowuję do osobnych . :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47

Post »

Pikowania to arbuzy bardzo nie lubią, to nie pomidory. Pikujemy w ostateczności. Mocno spowalnia ich wzrost i za nim nabiorą sił to niestety trochę schodzi a czasami to nawet nie przetrwają takiego zabiegu
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Viola Chm... z tego co czytałam, to arbuzy nie lubią pikowania, ale masz racje, jak i tak muszę wyrzucić to można spróbować przepikować :D

Pytanie brzmi: Czy na pewno muszę zostawić tylko jedną sadzonkę, czy może być trzy?
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

offca11 pisze:Pikowania to arbuzy bardzo nie lubią, to nie pomidory. Pikujemy w ostateczności. Mocno spowalnia ich wzrost i za nim nabiorą sił to niestety trochę schodzi a czasami to nawet nie przetrwają takiego zabiegu
Ja nawet nie naruszam korzonków , tak to umiem sprtynie robić :)

-- 27 kwi 2014, o 21:56 --
romaszka pisze:Viola Chm... z tego co czytałam, to arbuzy nie lubią pikowania, ale masz racje, jak i tak muszę wyrzucić to można spróbować przepikować :D

Pytanie brzmi: Czy na pewno muszę zostawić tylko jedną sadzonkę, czy może być trzy?
Pikowanie to właściwie , to nie jest tylko przesadzanie właściwie ponieważ nie uszkadzam w ogóle korzenia :)
Naprawdę do nie jest tak trudne i trzeci rok super mi to wychodzi nic nie pada ,zresztą można sobie cofnąć i poczytać moje wątki o arbuzach ... nie mam z tym żadnego problemu :)
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak wygląda moje "pikowanie "arbuzów

krok 1 . mocno podlewam
Obrazek

2.mały widelczyk wbijam w ziemie delikatnie
Obrazek

3 ;:219
Obrazek
4 wyciągam sadzoneczkę nie naruszając korzonka ;:215
Obrazek
5 sadzonkę mogę śmiało przłożyć do doniczki lub kubeczka ...
Obrazek

Obrazek

:wit
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”