Marpy kwiatki i rabatki..CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Marpy kwiatki i rabatki..CD

Post »

Gdzie nie spojrzą jeżówki ;:224 :;230
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No cóż taka moda w tym roku. Ja zresztą też jestem modna. A swoją drogą jeżówki należą do baardzo długo kwitnących, a więc nie ma się co dziwić, że tak nam się podobają.
Piękne odsłony zrobiłaś Maryniu. Bardzo zachęcające dla tych, którzy jeszcze jeżówek nie znają.
I perovskię też muszę pochwalić. Strasznie u mnie kaprysi, a ponać taka łatwa w uprawie :wink:
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Różne oblicza jeżówki purpurowej ... CD :D

w moim ogródku

Obrazek

Obrazek

Jadziu - cała radość po mojej stronie :heja ! Cieszę się,że sprawiłam Ci chwilę przyjemności ;:168
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
sweety pisze:Gdzie nie spojrzą jeżówki ;:224 :;230
:?: :?: ;:131
Obrazek

Wandziu - moda ;:131 :?: tej już przestałam ulegać w każdej dziedzinie... ;:306 jeżeli o mnie chodzi , u mnie jeżówki od dawna ! :) Kiedyś nie było tylu odmian oczywiście ale urok wielu roślin i ;:167 do nich odkryłam lat temu...dzieści :) Teraz tylko poszerzam swoje zasoby o nowości ...ale bez szaleństw . Rozsądek bierze u mnie górę nad ewentualnymi moimi chciejstwami ale chwile przyjemności od czasu do czasu sobie funduję !
Perovskia moja jest po przejściach ... przesadzona w nowe miejsce po zimie niewiele z niej zostało ale małą gałązkę udało się uratować i od 2 sezonów zbiera się . :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jeżówki uwielbiam..... marzę o nich od dawna i zawsze się opieram , właśnie ze względu na tę ich delikatność i kłopoty z zimowaniem..... W zeszłym sezonie posadziłam kilka odmian....... ryzyk fizyk co będzie..... jeśli przezimują dosadzę jeszcze kilka..... Naprawdę oczarowały mnie te kwiaty..... Twoje Maryniu cudne ;:167
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam takie odmiany jak pokazywane przez Ciebie, tylko o wiele mniejsze kępy :D Bardzo je lubię i według mnie pasują do wszystkiego :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko w uprawie tej jeżówki naprawdę nie ma problemu , koszt niewielki , wystarczy posiać jakby co i po kłopocie.. z tymi odmianowymi nowościami to już inna sprawa !Bardzo dziękuję za odwiedziny! ;:180
Ewciu -
ewamaj66 pisze:Bardzo je lubię i według mnie pasują do wszystkiego :D
ja jestem "stara szkoła " i mnie rośliny nigdzie nie wadzą ...to chyba od niedawna takie trendy wymyślone i sztuczne moim zdaniem ;:131

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu jeżówkę purpurową , tą klasyczną mam już od kilku lat. W czasie tej paskudnej zimy przed 3 laty zginęła mi, a była już naprawdę duża rozrośnięta kępa, na szczęście nasionka, które wytrzęsłam z nasienników przetrwały i ładnie wykiełkowały i kępa się odrodziła . W zeszłym roku dosadziłam jeszcze białą popularną i kilka delikatesików odmianowych....zobaczymy co z nich będzie.....
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Maryniu wspaniałe zakątki pokazujesz, miłe dla oka klimaty.
Duże kępy jeżówek to coś dla mnie, u mnie jesienią prawie 1/3 poszła pod szpadel bo rosły juz trzeci sezon i ich korzenie nadawały się na miksturę leczniczą. Wspaniały smak i cudowne działanie- obdzieliłam cała rodzinę. Efekty chyba są bo każdy z nas jest po 2 kuracjach i nikt jeszcze nie zachorował... ale do wiosny daleko.
AGNESS jeżówka purpurowa to bylina krótkowieczna i trzeba by ją odmładzać po 3 - 4 latach uprawy. Do tego dość żarłoczna ale przy takiej masie to nic dziwnego.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Jeżówki na topie ;:138 a to ciepło, którym teraz emanują jest bezcenne, dlatego tak miło się je u wszystkich ogląda. ;:7
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Maryniu,rozbawiłaś mnie jak nazwałaś mnie potentatem roślinnym ,gdzie mi tam do potentata,piszecie o jeżówkach ,u mnie rewelacyjnie się rozmnażają same przez wysiew i moja łączka jeżówkowa to samosiejki ,były wsadzone może 3 jeżówki i liatra a za 2 lata pełna łączka,nie ingeruję w nią bo pewnie im tak jest dobrze,Twoje jeżówki są powalające,i różowe i białe,,pozdrawiam :wit ;:168
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Maryniu piękną wiosnę pokazałaś :heja portrety jeżówek są powalające ;:173 moje jeżówki rosną tylko w jednym miejscu w ogrodzie i o dziwo tam się rozsiewają ;:oj w innym posadzę po miesiącu kaput ;:202
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Są rośliny, które do siebie nie pasują i pewnie nigdy nie przyszłoby Ci po prostu do głowy, żeby je razem sadzić. Wyobraź sobie juki i róże blisko siebie albo hosty i alstremerie czy piwonie z gloriozą. No nie pasują i już.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu- miksturkę zrobiłaś z echinacei :shock: ;:63 wiem,znam ale robić to już nie ja :oops: Choć po prawdzie nie mam takiej potrzeby na chwilę obecną zarówno ja jak i eM /odpukać!/ od kilku lat nie dajemy się infekcjom a wnuczki też już czas częstego chorowania mają na szczęście za sobą .Jak były małe to echinacea była w użyciu owszem ale ...z apteki. ;:173
Dziękuje za wizytę! ;:196

Obrazek

, , , , , , , , , , Obrazek

Obrazek

Stasiu ;:196 ciepełko jeżówkowe Ci posyłam , jeżówki pewno jeszcze wrzucę bo coś tam jeszcze w zanadrzu mam :)
Obrazek

Obrazek

Marysiu- dzięki za wizytę i miłe słowa! ;:168 Muszę w tym sezonie przypilnować swoje jeżówki ,żeby się rozsiały i nie dokończyły żywota ! ;:173

Obrazek

Martuś- u mnie rośliny rzadko się rozsiewają bo ziemia u mnie bardzo przepuszczalna i wierzchnia warstwa jest stale sucha więc nasiona słabo kiełkują jak są nie dopilnowane ..a ja podlewam tylko to co muszę i rośliny same sobie radzą..Gdyby tak chwasty się zachowywały ;:173 ...Ale co prawda mam zwyczaj wycinania przekwitłych kwiatostanów więc niby jak się mają wysiać??? ;:131

Obrazek

Obrazek

Ewciu - przekonywać Ciebie nie zamierzam w tym względzie ;:oj ale mnie by taki widok mógł spasować ...spokojnie ale musiałabym rzucić okiem na całokształt ! Nie takie zestawienia widziałam ! ;:oj I chyba takie zestawienie róż i jukki nie jest mi obce !Ale nie u mnie i nie dlatego go bronię! Wszystko zależy moim skromnym zdaniem od ogólnego widoku.A podobno mam "oko" ogrodnicze ;:306 Tak oceniają mnie znajome ogrodomaniaczki!

Obrazek

CDN...

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

christinkrysia pisze: AGNESS jeżówka purpurowa to bylina krótkowieczna i trzeba by ją odmładzać po 3 - 4 latach uprawy. Do tego dość żarłoczna ale przy takiej masie to nic dziwnego.
Pozdrawiam
Krysiu bardzo dziękuję za podpowiedź ;:196 nie miałam o tym pojęcia.... w takim razie każdego roku postaram się powysiewać trochę nasionek, może uda się utrzymać ciągłość kępy. Ja mam taki nawyk, że zawsze wycinam przekwitające kwiaty i na własne siewki nie bardzo mogę liczyć 8-)

Maryniu jaki piękny biało-bordowy goździczek...... to wieloletni???
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie, że masz oko, na zdjęciach to doskonale widać :D U Ciebie wszystko ze wszystkim pasuje :D
Zestawienia mogą być różne-u siebie nie posadziłabym róż z trawami, ale to czasem naprawdę bardzo ładnie wygląda :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”