Róże 2013/2014 - Gosia
- daysy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże 2013/2014 - Gosia
Mnie urzekła Rosario - ogrom delikatnego kwiatu w kolorze landrynkowego różu.Cudna. Piękne zdjęcia.
witaj , ktoś mi łaskawie doniósł że posiadasz różę Agnes , mogłabyś napisać kilka zdań na jej temat, posadziłam- ale b. małe krzaczki , czy ona szybko rośnie , ładnie pachnie , choruje , potrzebuje dużo wody , itp ???? dziękuję za zainteresowanie Magda
duduś
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 maja 2014, o 12:28
Uwielbiam oglądać twoje róże, są cudowne!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&t=78750" onclick="window.open(this.href);return false;
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
duduś - ktoś doniósł? No dobrze, bez żartów - tak mam Agnes - róże pomarszczoną czyli rugose - czy o tą róże chodzi? Jeśli tak to mało choruje, nie wymaga specjalnej opieki - to dzika róża, moja rozrasta się rozłogami - więc wymaga dużo miejsca. Na pewno ładnie pachnie, początkowo kwiaty są bardzo pełne, piękne, następne są już półpełne i jest och mało. Co do wody, jak będzie duża susza to wystarczy podlać - my zwykle nie podlewamy jej zbyt dużo - ona sama sobie radzi.
Witaj Eureka - w moim wątku.
Witaj Eureka - w moim wątku.
dziękuję , a jak szybko rośnie ? - mój krzaczek ma 20-30 cm , czy mam ją teraz jeszcze skrócić po posadzeniu ?
duduś
- Deirde
Proszę bardzo - w ciągu 5 lat osiągnął wysokość około 220 cm - nie był przycinany. Najpierw wypuszczał długie pędy potem je zagęszczał. Przy takiej niewielkiej wysokości nie warto teraz przycinać. Jak wypuści dłuższe pędy to możesz je do połowy ściąć. Dziś zakwitło 6 nowych kwiatów - im jest starsza tym więcej kwiatów wypuszcza. Moim zdaniem ładniej kwitnie - Yellow Dagmar Hastrup - ale ona ma pojedyncze kwiaty.
Przepraszam , jeszcze -czy ma tendencję do przemarzania - czy lepiej okrywać na zimę ?
duduś
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 maja 2014, o 12:28
Zauroczyła mnie ROSARIO... już wiem, czego będę na jesieni w szkółkach szukać 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&t=78750" onclick="window.open(this.href);return false;
- Deirde
duduś - to dzika - botaniczna róża, można jej zrobić mały kopczyk i w naszych warunkach nie przemarza. Ma niestety tendencje do zamierania pędów - nie wiem czym jest to spowodowane. Po prostu w czasie sezonu jeden lub dwa pędy w połowie zamierają ale nie jest to nic dużego. Wystarczy wyciąć gałąź i róża dobrze ją odbuduje. To chyba wszystko co mogę powiedzieć - na pewno musisz uważać na kolce - można dobrze się podrapać. W razie pytań chętnie coś podpowiem.
Eureka - róża Rosario to róża z firmy Rosen Tantau - parzyłam na helpie i nie ma zbyt ładnych zdjęć tej róży. Nawet niektóre są pokazane jako prowadzone w formie dużego krzewu. Moim zdaniem krzew ze zdjęć z Europa Rosarium jest najładniejszy.
Eureka - róża Rosario to róża z firmy Rosen Tantau - parzyłam na helpie i nie ma zbyt ładnych zdjęć tej róży. Nawet niektóre są pokazane jako prowadzone w formie dużego krzewu. Moim zdaniem krzew ze zdjęć z Europa Rosarium jest najładniejszy.
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu, Panstwo Hodunowie maja Rosario prowadzona jako pnaca? Ja za ich namowa, kupilam jak bylam u nich dwa lata temu ta rozyce i jak kwiaty ma piekne, tak pokroj krzaka jest zalamujacy. U mnie doslownie lezy na ziemi i robi za okrywowa - do tego na poczatku sezonu zlapala plamistosc - gdzie inne roze mam zdrowe i nie moge tego opanowac na niej - no i jest prawie kompletnie gola
Tak mnie wkurzyla w tym sezonie, ze chyba ja wyautuje tzn dam jej jeszcze jeden sezon ale jak bedzie mi tak chorowac, to precz.
Czytalam u Ani ze zamierzasz Happy Piano sobie zapodac, ja osobiscie polecam - to jest jak dla mnie oczywiscie najladniejsze Piano. Kolor ma tak inny od wszystkich roz, ze az trudno ja sobie wyobrazic. Charming Piano jakos mnie nie zachwyca, do tego brzydko przekwita ... kurna wiedzialam, wiedzialam, bo przeciez w sklepie juz ja widzialam a jednak sie na nia skusilam
Na Wedding Piano sie nie zalapalam w tym roku niestety, chociaz byly ale mam Royal Piano - intensywnie malinowa. Kolor jasniejszy niz Baronesse - chyba, bo musiala bym postawic jedna obok drugiej i wpadajacy bardziiej w czerwien. Tzn pak jest ciemno czerwony - ciemniejszy niz Piano ale w rozkwicie robi sie malinowa. Ale jest identycznie zarowiasta jak Baronesse czy Maritim. Foty wstawie jak wroce z urlopu.

Czytalam u Ani ze zamierzasz Happy Piano sobie zapodac, ja osobiscie polecam - to jest jak dla mnie oczywiscie najladniejsze Piano. Kolor ma tak inny od wszystkich roz, ze az trudno ja sobie wyobrazic. Charming Piano jakos mnie nie zachwyca, do tego brzydko przekwita ... kurna wiedzialam, wiedzialam, bo przeciez w sklepie juz ja widzialam a jednak sie na nia skusilam

- Deirde
Dzięki Jule za odpowiedź - o Royal Piano to nawet w RT nie było - myślałam że będzie żółta Piano. Dziękuje za zdjęcia.
Co do Rosario - oni te róże pryskają od rana tak więc nie są one chore - choć chore też widziałam. Mają gęsto nasadzone więc pewnie nie mogą wszędzie wjechać z opryskiwaczem.
Co do Rosario - oni te róże pryskają od rana tak więc nie są one chore - choć chore też widziałam. Mają gęsto nasadzone więc pewnie nie mogą wszędzie wjechać z opryskiwaczem.
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bedzie ala zolta - Lemon Piano - jasna limonka. Cos jak jasny Pilgrim z domieszka zieleni. Mnie znowu nowa seria "Rokoko" interesuje - w sklepie juz byly Hot Rokoko (czerwona) ale niestety kwiatow nie mialy na krzakach. Kolory sa - Hot Rokoko czerwona, Lovely Rokoko rozowa, Magic Rokoko ciemno rozowa i Playful Rokoko - kolor chyba jak Happy. Maja to byc dosc wdzieczne, dlugo kwitnace rozyce z takich nizszych - kwiat w rozmiarach Pastelli. Ale chcialam zobaczyc jak kwiat wyglada, no i nic z tego nie wyszlo.
- Deirde
Widziałam w katalogu róże z tej serii - chyba Lovely Rokoko - wygląda bardzo ciekawie ale lepiej oglądać kwiat w donicy.
Ciekawa jestem jak bardzo będą chcieli powiększyć serie Piano - oby nie zabrakło mi ogrodu.
Mam kilka strzałów z ich nowych róż ale oprócz Wedding Piano nic nie kupię więcej.
Ciekawa jestem jak bardzo będą chcieli powiększyć serie Piano - oby nie zabrakło mi ogrodu.
Mam kilka strzałów z ich nowych róż ale oprócz Wedding Piano nic nie kupię więcej.
- Marzena2007
- 50p
- Od: 22 sty 2012, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Deirde pisze:
bardzo ładny krzaczek i to na samym wejściu - żałuje że nie zrobiłam zdjęć z wejścia, kwitły wyjątkowo pięknie Igły Kleopatry - jak ktoś wie jak dokładnie nazywa się ten kwiat bo to nasza nazwa potoczna na niego.
Igła Kleopatry to potoczna nazwa pustynnika wąskolistnego (Eremurus stenophyllus). Podczutuję po cichutku wątek bo się dopiero uczę

Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni