Ogrodowe zacisze Mandragory
- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogrodowe zacisze Mandragory
To jest bodziszek ma taki pokrój zgrabnej półkuli i kwitnie na różowo ,bardzo się rozsiewa 

- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję Ewuś za potwierdzenie
Faktycznie, chyba jeszcze jesienią kwitł na różowo
Niestety nadal nie wiadomo, czy mój nn krzew to na pewno tawuła... Aktualnie wygląda tak: http://img705.imageshack.us/img705/7184/img3120hq.jpg

Niestety nadal nie wiadomo, czy mój nn krzew to na pewno tawuła... Aktualnie wygląda tak: http://img705.imageshack.us/img705/7184/img3120hq.jpg
- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Rozalka mnie ubiegła... Tak, to czeremcha. Uwielbiam je
Jeśli teraz kwitnie, to najprawdopodobniej jest to cz. pospolita. Będzie miała owoce zielone, później czarne, cierpkie w smaku. Jest jeszcze czeremcha późna, ta ma najpierw owoce czerwone, później czarne. I te są słodkie. Aha, na cz. pospolitą mówi się korcipka lub smrodynia

- Mandragora
Korcipka... ciekawa nazwa
Ale smrodynia - nie pojmuję, jak ktoś mógł porównać jej zapach do smrodu. Czego to ludzie nie wymyślą 

- iwwa
- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Milenko, cudowne zdjęcia wkleiłaś ! Mogłabym tak bez końca oglądać Twoją przyrodę. Palczaste drzewa w lesie, niesamowite ! To buki ? Jeżeli tak, to muszę Ci napisać, że mam jednego takiego malca
Nie doczekam takich jego rozmiarów, jak te niedaleko Ciebie, ale cieszę się, że go mam, jak dla mnie to piękne drzewo !
Twój krzew NN, to chyba jednak tawuła, ale zobaczymy ?
Rododendrony niesamowite, będą pięknie kwitły! Zresztą WSZYSTKIE roślinki masz cudne 

Twój krzew NN, to chyba jednak tawuła, ale zobaczymy ?

wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
- Pacynka
- 500p
- Kontakt:
No właśnie... Może jednak przez to, że zapach jest taki silny, wręcz odurzający (niektórzy twierdzą, że nieprzyjemny). Kwiaty czeremchy pospolitej zapylane są przez owady, ale rzadko przez pszczoły. Być może dlatego, że młode liście czeremchy wydzielają związki lotne toksyczne dla niektórych owadów i gryzoni. I to właśnie dlatego też wg tradycji ludowej kwitnące gałązki tego drzewa/krzewu chroniły m.in. przed robactwem. To tyle z ciekawostek 

- Mandragora
Asiu - tak, w tym lesie dominują buki
Uwielbiam ich "oczy" na starszych egzemplarzach rozglądające się dookoła, smukłą sylwetkę i wyjątkową zieleń - zwłaszcza o tej porze roku. Ponadto ich orzeszki są jadalne - wypróbuję pierwszy raz w tym roku 
Pacynko - dziękuję za tę ciekawostkę. Może powinnam nazrywać trochę gałązek i wyściółkować co nieco w ogrodzie? Zastanawiałaś się nad tym? Póki co szykuję się po weekendzie na pokrzywę - najwyższa pora, gnojówkę trza nastawiać

Pacynko - dziękuję za tę ciekawostkę. Może powinnam nazrywać trochę gałązek i wyściółkować co nieco w ogrodzie? Zastanawiałaś się nad tym? Póki co szykuję się po weekendzie na pokrzywę - najwyższa pora, gnojówkę trza nastawiać

- Pacynka
- 500p
- Kontakt:
Nad tym, żeby nią ściółkować przeciw robactwu, się nie zastanawiałam. Zastanawiałam się natomiast gdzie ją u siebie posadzić
Ja jesienią ściółkowałam ogródek liśćmi czarnego bzu, którego zapach ma odstraszać gryzonie. Wrotycz tez ponoć jest w tym świetny (i przeciw innym mszycom itd.).

Ja jesienią ściółkowałam ogródek liśćmi czarnego bzu, którego zapach ma odstraszać gryzonie. Wrotycz tez ponoć jest w tym świetny (i przeciw innym mszycom itd.).
- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Pytanie nie było do mnie(do Ewy) ale pozwolę sobie odpowiedziec...ta roślinka to Geranium sanguineum czyli bodziszek krwisty lub czerwony........
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Milenko, wrażeń ze spacerów można pozazdrościć, piękne są te drzewa i okolica w której masz trasy spacerowe.
Na swoje rododendrony nie narzekaj, gdybyś zobaczyła mojego
, sierpówki załatwiły go odgórnie, wszystko popalone musiałam powycinać i przesadziłam go, mam nadzieję że przeżyje.
I przypomniałaś mi o pokrzywowych perfumach, faktycznie można już działać w tym temacie.
Miłej i słonecznej niedzieli
Na swoje rododendrony nie narzekaj, gdybyś zobaczyła mojego

I przypomniałaś mi o pokrzywowych perfumach, faktycznie można już działać w tym temacie.
Miłej i słonecznej niedzieli

-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Spacetek naprawde udany,a rodek mój też kiepski.Miłej niedzielki 

- Sylwia85
- 1000p
- Od: 24 lut 2013, o 16:57
Witaj Milenko
Po ciężkim dniu dzień odpoczynku:)
Piękne zdjęcia kochana. Kiedy mamy grilować jak nie teraz cieszę się że sezon rozpoczęty. Jak mi się uda to dzisiaj i ja rozpalę grila i zjem kiełbaskę mniam .
Miłej niedzieli życzę
i buziaczki 
Po ciężkim dniu dzień odpoczynku:)
Piękne zdjęcia kochana. Kiedy mamy grilować jak nie teraz cieszę się że sezon rozpoczęty. Jak mi się uda to dzisiaj i ja rozpalę grila i zjem kiełbaskę mniam .
Miłej niedzieli życzę

Ogród początki - zapraszam serdecznie
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
- Mandragora
Pacynko - o właściwościach wrotyczy słyszałam, u mnie niestety raczej jej nie ma (nie te gleby), za to całe jej łany rosły w moim wcześniejszym miejscu zamieszkania na Kujawach. Czytałam też na forum o ściółkowaniu pokrzywą - może warto spróbować..
Graziu - z Ewą na ten temat pisałam wcześniej
Dziękuję za identyfikację
Faktycznie chyba jest ekspansywny, mam go w kilku grupach niedaleko siebie.
Iwonko - ale po takim bombardowaniu powinien odbić, więc to jeszcze nie najgorszy kataklizm
Gorzej, jak nie wiadomo, co roślinie dolega.. Dziękuję, Tobie też dużo słońca i udanej niedzieli 
Jadziu - czekam, aż M. wyłoni się z czeluści pościelowych, dziś chcielibyśmy zapuścić się trochę głębiej w las. Tobie też dużo słoneczka!
Sylwuś - należy Ci się odpoczynek, bo się napracowałaś
Wypoczywaj więc, a może wreszcie dziś uda się pogrillować? Całusy 
Graziu - z Ewą na ten temat pisałam wcześniej

Iwonko - ale po takim bombardowaniu powinien odbić, więc to jeszcze nie najgorszy kataklizm

Jadziu - czekam, aż M. wyłoni się z czeluści pościelowych, dziś chcielibyśmy zapuścić się trochę głębiej w las. Tobie też dużo słoneczka!

Sylwuś - należy Ci się odpoczynek, bo się napracowałaś

- Renata1962
- 1000p
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
Milenko ogród piękny ,a strażnicy rewelacja 

-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
Ale smrodynia - nie pojmuję, jak ktoś mógł porównać jej zapach do smrodu
U mnie w domu jest taka opowieść o czeremsze: Tata przyniósł Mamaie całe naręcze czeremchy, zadowolny, że tak ładnie będzie pachniąło. Mam zamknęła bukiet w kuchni. Kiedy ranio tata sie obudził, jego pierwsze pytanie było: "Co tak od kuchni śmierdzi ?"
Zdjęcia Gościnnej piękne. wczoraj wybraliśmy się tam na rower. Lubię tam pogapić się z drogi na Dolinę.
aha, ta "araukaria", to: stroigła chińska, kuningamia lancetowata, kuningamia chińska (Cunninghamia lanceolata)
U mnie w domu jest taka opowieść o czeremsze: Tata przyniósł Mamaie całe naręcze czeremchy, zadowolny, że tak ładnie będzie pachniąło. Mam zamknęła bukiet w kuchni. Kiedy ranio tata sie obudził, jego pierwsze pytanie było: "Co tak od kuchni śmierdzi ?"
Zdjęcia Gościnnej piękne. wczoraj wybraliśmy się tam na rower. Lubię tam pogapić się z drogi na Dolinę.
aha, ta "araukaria", to: stroigła chińska, kuningamia lancetowata, kuningamia chińska (Cunninghamia lanceolata)