Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. II.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 mar 2014, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. II.
Podaj trochę szczegółów o tym nowym żyznym podłożu, bo moje roczne jakoś są leniwe po za jedna,chyba jakiś ewenement .Chyba najadła się sterydów. 

Grzegorz
- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na zbiorowej fotce tam za oknem to ty masz las? park?
- takie widoki za oknem to jak z bajki.

- yaten
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 lut 2014, o 14:33
- Kontakt:
Ale grube kaudeksiska!
Ja nie mam takiego szczęścia do Adenium. Wszystkie mi zawsze marniały po roku od wysiania. Teraz walczę o zeszłoroczne siewki Arabicum i Socotranum. Jest szansa, że się utrzymają.

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- skąd .... , "walczę" z Administracją Spółdzielni żeby powycinali, bo to "chwasty" nie drzewa. Najwięcej jest sumaku, rośnie toto jak perz, dodatkowo rosną czeremchy - masakra, szczególnie jesienią gdy obsiądą je szpaki i delektują się ich jagodami. Trzeba bardzo uważać, żeby "coś" z góry nie spadło na ubranie, plama o kolorze soku z jagód nie do zmycia - usunięcia. Jakby to były jakieś "szlachetne" niskie drzewa, krzewy niech sobie rosną, ale takie "chwasty" powinni zlikwidować. Wiosną, zimą i jesienią mam w pokoju bardzo wcześnie ciemno. Latem bardzo cieniują moje AdeniumNa zbiorowej fotce tam za oknem to ty masz las? park?- takie widoki za oknem to jak z bajki.

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Akwelan_2009
Najstarsza moja roślina, która nie jest z mojego wysiewu. Kupiłem ją jako małą sadzonkę, jeżeli dobrze pamiętam - miała cztery listki, mierzyła około 3,5 cm razem z korzonkami. Sprawia dużo kłopotu, dopiero zaczęła pobierać wodę z podłoża po przesadzeniu w nowe podłoże. Trzymam ją z sentymentu, bo ładnie formuje korzenie:

Gdyby nie te drzewa, Adenium przynajmniej 2 godziny dłużej mogłyby się opalać, a to miałoby duży wpływ na rozwój roślin.
- a to jej kaudex:

- to mój nietypowy "pupilek", również już pobiera wodę z podłoża po przesadzeniu. Ta roślina bardzo mocno krzewiła się po przycięciu, dlatego zdecydowałem się na poodginanie jej gałązek do poziomu. Gdy zaczną wyrastać nowe gałązki na starszych, starsze będą odciągnięte na boki, tak żeby roślina "stała się szerszą":

- tak wygląda ta niby "palma":/ ... / a ta w tyle to taka palma.

- na fotkach wyżej widać, jak drzewa "chwasty" - czeremchy, zasłaniają dostęp promieni słonecznych do moich roślin- takie widoki za oknem to jak z bajki.

- a to jej kaudex:

- to mój nietypowy "pupilek", również już pobiera wodę z podłoża po przesadzeniu. Ta roślina bardzo mocno krzewiła się po przycięciu, dlatego zdecydowałem się na poodginanie jej gałązek do poziomu. Gdy zaczną wyrastać nowe gałązki na starszych, starsze będą odciągnięte na boki, tak żeby roślina "stała się szerszą":

Mieczysław
Mieczysław
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Śliczne te Twoje adenia. Wszystkie. Mnie jednak podoba się najbardziej to szerokie, takie troszkę inne... Piękności! 

- Akwelan_2009
- Henryku - z kaktusami nie zastanawiasz się: przycinać, nie przycinać, jak przycinać to kiedy i jak ? Swoim roślinomMnie jednak podoba się najbardziej to szerokie, takie troszkę inne... Piękności!

Mieczysław
Mieczysław
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 mar 2014, o 15:36
Ale się spóźniłem ,atu taka wystawka ,dla mnie bomba a ta palma marzenie.Ciekawe kompozycje .
Grzegorz
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
I właśnie o takie wyciągnięte korzenie mi chodzi! Razem z resztą "nadziemia" tworzą wręcz bajkowy/czy raczej fantasy widok!
Mam nadzieję, że i mi w końcu powiedzie się z Adenium...martwi mnie, że mój 3 latek dopiero teraz wypuszcza listki - z tego co widzę, trochę późno - ale też dopiero co "napełnił brzuszek"...
Mam nadzieję, że i mi w końcu powiedzie się z Adenium...martwi mnie, że mój 3 latek dopiero teraz wypuszcza listki - z tego co widzę, trochę późno - ale też dopiero co "napełnił brzuszek"...
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Naprawdę widać twoją pasję do tych roślin. Tak pięknie o nich piszesz i są takie zadbane.
Adenium nigdy nie będę miała (brak warunków), to budziły moje zainteresowanie, ale nigdy nie widziałam w nich aż takiej urody, dopiero u ciebie dojrzałam ich piękno. Dziękuję ci za to.
A te chwaściory za oknem to wyglądają na fotce całkiem miło. Jak to pozory mylą. U mnie też duże drzewa sporo podrosły i teraz jest coraz ciemniej w mieszkaniu, ale są nie tak blisko okna, więc nie mam co narzekać.
Adenium nigdy nie będę miała (brak warunków), to budziły moje zainteresowanie, ale nigdy nie widziałam w nich aż takiej urody, dopiero u ciebie dojrzałam ich piękno. Dziękuję ci za to.
A te chwaściory za oknem to wyglądają na fotce całkiem miło. Jak to pozory mylą. U mnie też duże drzewa sporo podrosły i teraz jest coraz ciemniej w mieszkaniu, ale są nie tak blisko okna, więc nie mam co narzekać.
- Akwelan_2009
Dziękuję wszystkim Odwiedzającym mój wątek, za tak miłe wpisy
.

- nie masz się co martwić, jeżeli roślina pobrała wodę, tz. musiała po zimie odbudować bryłę korzeniową. Jeżeli już napiła się i wypuszcza listki, wszystko powinno już iść w dobrym kierunku, tylko nie "przesadzaj" z podlewaniem, lepiej mniej niż nawet odrobinę więcej. Adenium, które pokazałem na fotkach, również bardzo długo nie pobierały wody, ale z tym trzeba się liczyć, jak przesadza się rośliny. Zaczęły pobierać w ciągu ostatnich słonecznych, bardzo ciepłych dni, bardzo szybko uzupełniały jej zapas....martwi mnie, że mój 3 latek dopiero teraz wypuszcza listki - z tego co widzę, trochę późno - ale też dopiero co "napełnił brzuszek"...
- jestem na pierwszym etapie "podciągania" i eksponowania korzeni na powierzchni podłoża. Liczę, że te rośliny pogrubią widoczne na podłożu korzenie i wytworzą nowe, które przerosną podłoże, co ponownie umożliwi "podciągnięcie" roślinę w górę.I właśnie o takie wyciągnięte korzenie mi chodzi!
Mieczysław
Mieczysław
- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
Prześliczne masz Adenia. Wszystkie bez wyjątku są urzekające.
- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Piękne adenia
Wiem, powtarzam się
ale jak można ich nie pochwalić, zwłaszcza że one są w Pełni TWOJE, od ziarenka
Ja moją różyczkę też tak wyciągnęłam na jesień, tzn odsłoniłam korzenie, niestety mój synek niechcący ją wywrócił niedawno i wypadła całkiem z doniczki
Kilka świarzych bielutkich korzonków sie urwało
Mam nadzieję że będzie z nią dobrze i odbuduje straty...

Wiem, powtarzam się

Ja moją różyczkę też tak wyciągnęłam na jesień, tzn odsłoniłam korzenie, niestety mój synek niechcący ją wywrócił niedawno i wypadła całkiem z doniczki

- Akwelan_2009
- wszystko będzie dobrze. Twoje Adenium, nawet nie odczuje ubytku tych kilku korzonków, a może nawet wręcz przeciwnie, zostanie "pobudzone" do tworzenia nowych w większej ilości./ ... / niestety mój synek niechcący ją wywrócił niedawno i wypadła całkiem z doniczkiKilka świarzych bielutkich korzonków sie urwało
Mam nadzieję że będzie z nią dobrze i odbuduje straty...
U mnie kończy się wiosenny sezon kwitnienia Adenium, które wyrosły z nasion, wysianych 30.03.2010 roku - czas na podsumowanie:
- kwiaty pierwszego kwitnącego Adenium obesum:

- kwiaty drugiego kwitnącego Adenium obesum:

- kwiaty trzeciego kwitnącego Adenium obesum:

- trudno zdecydować (jako opiekunowi), które kwiaty są najładniejsze. Moim "faworytem" za całokształt (kwiaty, wielkość kaudexu, pokrój rośliny), jest Adenium na fotkach 3 i 4. Pod względem średnicy i kształtu płatków, na pierwszym miejscu, plasuje się kwiaty na fotce 1 i 2. Pierwsze miejsce należy się również tej roślinie za ilość pąków kwiatowych, które wyprodukowała (8 - na fotce widoczne 7, jeden kwiat już opadł):

Biorąc pod uwagę długość kwiatu, to pierwsze miejsce muszę przyznać roślinie, której kwiaty pokazane są na fotce 5 - 6 fotce.
Mieczysław
Mieczysław
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ślicznie wyglądają rośliny i ślicznie kwitną Twoje adenia. Jestem pod dużym wrażeniem ich piękna.