Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.
Podobno gnojówka z żywokostu to nawóz potasowy. Zamierzam zrobić dla kukurydzy. Z jakiegoś powodu podobał mi się i nawet zanim się zaczęłam interesować gnojówkami itp. omijałam go przy koszeniu sadku.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gdy kiedyś porządkowałam stary ogród, to w niektórych porach dnia musiałam uciekać przed gryzącymi muszkami, komarami. Wtedy chroniłam się w zakątku silnie opanowanym przez czarny bez. Tam nic nie gryzło i mogłam spokojnie pracować. Są lata, gdy czarny bez jest bardzo opanowany przez mszyce. Do sadzenia obok kompostownika polecana jest też leszczyna.
- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Czyli swoje dobrze usytuowałam
akurat obok leszczyn jeden a drugi pod leszczynami.

-
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 09:31
Nastawiłam pierwszą gnojówkę z mlecza, po zeszłorocznym intensywnym wyrywaniu jest tylko na jeden kubełek, z powodu pszczółek część zostawiłam dla kwiatków.
-
- 500p
Dziś w kiosku zauważyłam nową gazetkę, wygląda ciekawie
. Ekologia w ogrodzie.
Ofertę usunięto, pomid.

Ofertę usunięto, pomid.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Przypadkowo zupełnie (bo nie wiedziałam) moje kompostowniki stoją między ogromnym krzewem leszczyny sąsiada i czarnym bzem. Bez ścięłam bo był wielkim drzewem, zacieniającym duży (jak na moje warunki obszarowe) kawał ziemi. Pożytku z niego nie miałam - baldachy za wysoko
.
Mój młodziutki to chyba odmiana pierzastolistna 'Laciniata'. Ale pewności nie mam
Iwonko czy znalazłaś już info o korzystnym działaniu czarnego bzu na kompost ?
Ja coś takiego znalazłam
"Bez czarny przy kompostowniku
Bez czarny warto też posadzić w pobliżu pryzmy kompostowej, bo wydzielane przez jego korzenie substancje doskonale wpływają na procesy zachodzące w kompoście. Liście bzu wydzielają olejki eteryczne, które odstraszają owady, także liczne szkodniki."
Dzięki za link gazety - kupię sobie
Jutro leję gnojówką z mniszka i nastawiam następną - z trawy. Korci mnie też pokrzywa - sprawdzę czy wyrosła już dostatecznie aby nastawić z niej.

Mój młodziutki to chyba odmiana pierzastolistna 'Laciniata'. Ale pewności nie mam

Iwonko czy znalazłaś już info o korzystnym działaniu czarnego bzu na kompost ?
Ja coś takiego znalazłam
"Bez czarny przy kompostowniku
Bez czarny warto też posadzić w pobliżu pryzmy kompostowej, bo wydzielane przez jego korzenie substancje doskonale wpływają na procesy zachodzące w kompoście. Liście bzu wydzielają olejki eteryczne, które odstraszają owady, także liczne szkodniki."
Dzięki za link gazety - kupię sobie

Jutro leję gnojówką z mniszka i nastawiam następną - z trawy. Korci mnie też pokrzywa - sprawdzę czy wyrosła już dostatecznie aby nastawić z niej.
-
- 500p
Dobrze, że zdążyłaś ;)... Co do pokrzyw tą co obserwuje jest jeszcze bardzo młoda - lepiej do zupy ;)...
Niby maj za parę dni, ale jakoś nie zanosi się na kwitnienie.
O bzie przyznaje jeszcze nie szukałam.
Niby maj za parę dni, ale jakoś nie zanosi się na kwitnienie.
O bzie przyznaje jeszcze nie szukałam.
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Mariola- u mnie pokrzywa już dorodna więc czas na napoje energetyzujące dla naszych ulubienic 

-
- 500p
- Ruda2011
Strasznie skomplikowane to jest Iwonko. Ja po prostu wrzucam, wrzucam jak leci, z grubsza trzymając się tylko zasad. Nie mam bladego pojęcia ile procent w moim kompoście stanowią odpadki kuchenne. Tak sobie myślę, że można doktorat napisać na temat pryzmy kompostowej a życie - życiem. Kompostownia w Warszawie wygląda jak jedna ogromna góra śmieci organicznych, koparki przewracają to i jakoś kompost z tego wychodzi. Ja nie mam siły tak ciągle. Dwa razy w roku to i tak ogromna dla mnie praca. I też kompost mi wychodzi 

-
- 500p
Ale jak ktoś chce szybciej ;)...Ja mieszam wielokrotnie w sezonie (raz w miesiącu), ale jeszcze w tym nie ruszaliśmy.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ja zakładam górę kompostową wiosną, dając na spód trochę ubiegłorocznego kompostu z góry i rzucając stopniowo resztki z ogrodu i kuchni z kawałkami tektury, paskami papieru z niszczarki. Jesienią trafiają na górę rośliny usunięte przy czyszczeniu pola pod orkę.
Następnej wiosny zdejmuję nieprzerobioną górę z tego kompostu dając na spód tworzonego w kolejnym roku nowego kompostu, a niższą część mieszam przerzucając na nowe miejsce. - kompost jest do użycia jesienią lub wiosną.
Przez 2 lata przy jednokrotnym mieszaniu (ach ten kręgosłup) otrzymuję kompost. Tego jednego mieszania nie da się niestety uniknąć
, w tym roku udało mi się namówić syna (akurat przyjechał).
Żeby było na temat
górę kompostu który dojrzewa, mulczuję świeżo koszoną trawą aby nie rosły na nim chwasty.
Następnej wiosny zdejmuję nieprzerobioną górę z tego kompostu dając na spód tworzonego w kolejnym roku nowego kompostu, a niższą część mieszam przerzucając na nowe miejsce. - kompost jest do użycia jesienią lub wiosną.
Przez 2 lata przy jednokrotnym mieszaniu (ach ten kręgosłup) otrzymuję kompost. Tego jednego mieszania nie da się niestety uniknąć

Żeby było na temat

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Pokrzyw mam w zasięgu wzroku niewiele,ale juz mniszka ogrom.
Nie chciałabym go jednak wyrywać bo kwiatki zbieram na syrop.
Czy gnojówka bez korzeni ma sens?Jakie ma właściwości i komu polewać

Witam serdecznie .Cieszę się ,że trafiłam na ten wątek . jokaer - jeszcze raz dziękuję za naprowadzenie . Ależ się zaczytałam ,nockę zarwałam,a tu zaledwie półmetek,również po drodze wstępowałam, na polecane inne fascynujące wątki .Jak pozwolicie to się już od Was nie odczepię
(moje klimaty
)
Pozdrawiam Terenia .

Pozdrawiam Terenia .
- Ruda2011
Szanso robię d o k ł a d n i e tak samo. Przez cały sezon wrzucam, wrzucam, wrzucam. Wiercę kilkakrotnie dziury w nim aby napowietrzać. Robię to starym ciężkim łomem. (Łom to żelazny drąg - dla tych co nie wiedzą) Jest tak ciężki, że pod własnym ciężarem wchodzi w pryzmę jak w masło. Kilka pokręceń i jest fajniasto. A jesienią - to co na górze idzie na dół i tak aż do dna. Tylko ja mam 3 kompostowniki - w ten sposób wędruje to wszystko od 1 przez 2 do 3 a wiosną na rabaty. I abarot.
asmo moim zdaniem ma sens. Ale, ale - dlaczego bez korzeni ? Usuwam mlecze podważając wielkim śrubokrętem (bo to moje narzędzie ogrodowe jest
) korzeń mniszka i staram się wyciągnąć wraz z korzeniem. Inaczej odrośnie z prędkością światła
. Jeżeli chodzi o gnojówki jest tylu zwolenników co przeciwników. Ja robię, leję i w 5 roku użytkowania gleby mam cudeńko. A była glina - klepisko.
Gnojówkę do podlewania stosuję 1 : 10 z wodą
do pryskania 1 : 20 z wodą
Ale do oprysku będzie pokrzywa, wrotycz,czosnek i raczej nie gnojówka tylko tak 12 godzin moczone.
Telimenko ładuj się i czuj jak u siebie
. Nie zapomnij eksperymentować, obserwować i opisywać - wszystkie posty na wagę złota 
asmo moim zdaniem ma sens. Ale, ale - dlaczego bez korzeni ? Usuwam mlecze podważając wielkim śrubokrętem (bo to moje narzędzie ogrodowe jest

Gnojówkę do podlewania stosuję 1 : 10 z wodą
do pryskania 1 : 20 z wodą
Ale do oprysku będzie pokrzywa, wrotycz,czosnek i raczej nie gnojówka tylko tak 12 godzin moczone.
Telimenko ładuj się i czuj jak u siebie