Seler-odmiany,uprawa, brak bulwy i inne problemy Cz.1
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Seler - brak bulwy- odmiany- uprawa
Witam.Ja miałem taki problem z selerwm ,że po raz pierwszy mi wyrósł.To samo tyczy sie pora.Co zrobilem nie tak.Były posadzone w jednej grządce.Opkopałem je wcześniej,bulwy jakie takie były tylko,że wyrośly na szczycie kwiatki.Jako nawóz posłużył popiół drzewny i gnojówka z pokrzywy.Gleba czwartej klasy.Proszę o porade zarówno dla selera jak i pora.pzdr
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
kupiłeś sadzonki czy sam siałeś?
Rozsada w zbyt zimnym miejscu lub za szybko wysadzone. W chłodzie nastąpiła jarowizacja roślin i wytworzenie pośpiechów (pędów kwiatostanowych).
Rozsada w zbyt zimnym miejscu lub za szybko wysadzone. W chłodzie nastąpiła jarowizacja roślin i wytworzenie pośpiechów (pędów kwiatostanowych).
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- 200p
Sadzonki pora i selera kupiłem.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ano właśnie kupowanie sadzonek to ruletka. Zazwyczaj kupowałam gotowe na rynku i było raczej OK, w tym roku nie chciało mi się iść na rynek i kupiłam selery i kapusty u sprzedawcy pod sklepem ogrodniczym no i lipa... Z 6 kapust jedna padła, jedna nie raczyła zawiązać główki, a pozostałe wolno rosły i miały bardzo twarde liście (o odmianie sprzedawca wiedział tylko, że późna), selerów miałam 10 z czego jeden poszedł w kwiaty (czyli zero bulwy, z kwiatów zadowolona była za to papuga córki), a pozostałe miały taką wielką nać, że spodziewałam się równie wielkich korzeni. Po wykopaniu wielkich brył zobaczyłam kule co najwyżej średnie, z wielką "brodą", odrosty od kuli miały grubość kciuka i długość 20-30 cm... W przyszłym roku muszę spróbować z Zagłobą, mam nadzieję, że uda mi się dostać nasiona.
Dorota
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Od kilku lat już nie bawię się w sianie selerów. Kupuję gotową rozsadę na targu. Wybieram sprzedawców, którzy mają duże ilości rozsady. I jak do tej pory jeszcze nie było zonka. Zawsze mam duże, ładne bulwy.
-
- 200p
No ale mi w porażającej ilości wyrosły. Z 40 selerów może z 5 nie wyrosło,a z 50 porów z 10 zostało niewyrośniętych.Kupiłem od tego samego sprzedawcy co zawsze co roku.Kapustę wysiałem swoją i dość jej było jak rozsadziłem tylko że niektóre wyrosły z małymi główkami.No i właśnie co zrobić żeby głowy urosły wielkie.Bo z tego samego siewu niektóre kapusty wyrosły tak wielkie że nie mieściły się średnicą we wiadrze a drugie miały głowy wielkości pięści.poradźcie coś.
reglas23 - A kiedy wysadzałeś? W tym roku była zimna wiosna i Twoje selery zapewne przeszły jarowizację .Ja w tym roku selery i pory przeznaczone na zbiór jesienny wysadzałam dopiero pod koniec maja. Urosły mi bardzo ładne i duże , mimo suszy .Selery wyrwałam dopiero dwa dni temu ,a pory jeszcze siedzą w polu.
-
- 200p
Telimenko chyba strzał w dziesiątke.posadziłem w końcu kwietnia.A kiedy siać ogórki i dlaczego mi często zaraza zżera a sąsiadka ma niedaleko i cieszy się ogórkami półtora miesiąca dłużej a nie stosuje oprysków?
Tutaj jest spis wątków poszczególnych warzyw :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... s#p4428181
W razie wątpliwości pytaj w wątku ,dotyczącym odpowiedniej rośliny.
np. o kapuście dyskutujemy w wątku o kapuście ,o ogórkach w wątku o ogórkach ,o porach też osobno ,i selerach... itp
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... s#p4428181
W razie wątpliwości pytaj w wątku ,dotyczącym odpowiedniej rośliny.
np. o kapuście dyskutujemy w wątku o kapuście ,o ogórkach w wątku o ogórkach ,o porach też osobno ,i selerach... itp
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Wczoraj posiałem selery
Zobaczymy co z tego będzie 

- cyganka77
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mówicie, że już czas na selery ?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja mówię, że na selery jeszcze za wcześnie. 

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Seba, tez wczoraj wrzucilam z 10 nasionek selera do doniczki, a tylko dlatego, ze jutro wracam do Branchburga, zostawiam je pod opieka synowej (
). Nasiona zeszloroczne - wzejda to dobrze, nie wzejda strata niewielka.

Pozdrawiam! Gienia.
Selery dlugo kielkuja ale ja jeszcze z tydzien poczekam. W zeszlym roku sialam początek lutego i były duże do wydarzenia w maju. To ten rok zrobie tak samo.
Jaką odmianę selera mi polecicie? Chciałbym, żeby był duży, dobrze się przechowywał, ale przede wszystkim miał dużą bulwę.
(może 'Denar', 'Zagłoba', 'Talar' -nie wiem który).

Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren