Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

No właśnie mi ostatnio też twarda kruszonka wychodzi ;:108 Czy już wyszłam z obiegu czy te tłuszcze teraz są takie ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marzenko rób, rób.... degustacja to sama przyjemność ;:224 :lol:

Teresko ciesze się bardzo, że rolada przypadła Twojej rodzince do gustu i dziękuję , że o niej przypomniałaś ;:167 Dawno nie robiłam. Staram sie nie kupować wędlin, tylko robić sama przeróżne.... więc teraz będzie kolej na roladkę :D

Asiu bardzo się cieszę, ze crumble Wam smakuje :D To zdrowy i pyszny deser i tak szybko się go robi :D Ciepłe najlepsze 8-)

Aniu witaj, miło mi bardzo, ze zajrzałaś :D

Grażynko bardzo się ciesze, ze zupka przypadła wam do gustu ;:167
Byłam u Ciebie i cały talerz wyczyściłam do dna ;:224 :lol:

Reniu taki zestaw z lodami to po prostu bajka 8-) Ja bardzo lubię też z łyżką jogurtu greckiego :D
Miło mi bardzo, że Wam smakowało ;:167
Kruszonka powinna być taka chrupiąca, nie za miękka, ale jeśli wolicie bardziej miękką to trzeba troszkę zmienić proporcje, moze dać mniej cukru.... Kiedyś spróbuj zamiast z orzechami zrobić z wiórkami kokosowymi...... też jest pyszna 8-)
Z owocami z puszki nie robiłam.... tylko z naszymi rodzimymi.... świeżymi i mrożonymi.... ale myślę, ze taka z egzotycznymi też na pewno będzie pyszna....

Asiu dla mnie właśnie zaletą kruszonki jest ta kruchość i chrupkość( ja nawet więcej daję orzechów, lub wiórek, żeby była jeszcze bardziej chrupiąca, ale to wszystko rzecz gustu ;:196 ).... świetnie się to komponuje z miękkimi, delikatnymi owocami.... ale jeśli wolicie miękką kruszonkę, to trzeba troszkę zmienić proporcje , mylę, że spróbować dać mniej cukru....
Asiu pisząc o bułce chyba miałaś na myśli mąkę ziemniaczaną??? W oryginalnym przepisie wydaje mi się, ze jej nawet nie ma., ale ja nie lubię tego nadmiaru soku, który powstaje przy pieczeniu owoców.... jak dla mnie masa robi sie taka zbyt brejowata....
Mąka świetnie wiąże nadmiar soku i scala ze sobą owoce.... a kisielu nie widać.... jest tylko w miarę stabilna. związana masa owocowa :D

Eluniu są różne przepisy na kruszonki, więc warto wypróbować różne i wybrać ten, który smakuje najbardziej :D Ja kruszonki lubię chrupiące i kruche, które są przeciwwagą dla miękkich owoców, czy delikatnego ciasta..... lubię takie kontrastowe połączenia, wtedy dla mnie ciasto jest bardziej ciekawe :D Ale wiadomo, każdy ma inny smak i powinien szukać swoich smaków ;:196
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Oczywiście,że chodziło o mąkę ziemn.,a nie o bułkę ;:131
Bułka mnie dręczy jak koszmar senny bo swojej nie mam ,a te sklepowe są do ...y-potrzeban mi do kotlecików z kalafiora...
Kruszonkę zrobiłam z płatkami owsianymi bo tylko te miałam -twardawa nie znaczy niedobra-pyszna ;:333
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu nie robiłam kruszonki z płatkami, ale bardzo jej jestem ciekawa, będę musiała spróbować :D
Z bułką kupną faktycznie różnie bywa..... ja staram się zawsze suszyć bułeczki i później przepuszczam je przez maszynkę, albo trę na tarce , ale faktycznie nie zawsze tyle jest, żeby do wszystkiego starczyło... Czasami trzeba kupić.....
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Witaj kochana, to ja Twój cichy poczytywacz :oops: Ale dzisiaj czuję się w obowiązku napisać choć słówko, bo zrobiony dla gości z Twojego przepisu serniko-brownies z malinami, zrobił prawdziwą furorę !
Dlatego Kochana wielkie dzięki i słowa najwyższego uznania ;:180 Nie ostał się ani jeden kawałeczek, a wszyscy prosili o przepis ;:108
Pyszny był bez dwóch zdań, więc wkrótce będzie powtórka. Masz ode mnie dużego buziaka ;:196
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu witaj ;:196 Bardzo się ciesze, że do mnie zaglądasz ;:167 i miło mi niezmiernie, że ciacho smakowało :D
Zapraszam Cię bardzo, również na pogaduchy, mam nadzieję, że szara i długa zima minie nam przyjemnie na miłych rozmowach ;:167 Buziaki ;:196
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02

Post »

Agnieszko ja też jestem ci bardzo wdzięczna i pragnę ci podziękować. Wczoraj robiłam pierwszy raz tort Pavlowej dla mojej córki na urodziny. Przed ubijaniem śmietany radziłam się jeszcze Joli1 i dodałam łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny. Na wierzch położyłam, tak jak polecałaś, mrożone owoce w galaretce. Wyszło pyszne i efektowne. Bardzo ci dziękuję, bo wykonanie jest bardzo proste, a deser wyśmienity.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu bardzo się cieszę...... wiele osób boi się pieczenia bezy, a w rzeczywistości jest to niesamowicie proste i bardzo szybkie :D A ten torcik to dla mnie najpyszniejsze ,,ciasto,, pod słońcem ;:167 Bardzo się cieszę, że i Twojej rodzince przypadł do gustu ;:196
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Dziewczyny ratujcie dostałam przepiękny kawał sarniny ,nie mam bladego pojęcia co z niej przyrządzić :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja młodą koźlinę i królika ;:202
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, Marysiu niestety z sarniną i koźliną nie pomogę.... nigdy nie miałam do czynienia z takimi gatunkami mięska...nawet nie jadłam.
Marysiu z króliczkiem postępuję podobnie jak z kurczakiem - piekę w przyprawach( na początku pod przykryciem, później bez przykrycia do zrumienienia...., bardzo też lubię pieczony w cebuli.... przepis podobny jak ten, który podawałam na szynkę i często też dodaję pieczarki
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2663540
...przepyszny też jest w śmietanie. Normalnie przyprawić ziołami i upiec w brytfance, pod koniec pieczenia, tak z 10 min przed końcem dodać rozbełtaną z mąkę śmietanę i tak dopiec. Powstaje pyszny sosik :D
.....albo też dodaję do pasztetu.... często robię pasztety, bardzo je lubimy, a staram się jak najmniej kupować wędliny w sklepach...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Królika można jeszcze oprócz normalnych przypraw posmarować musztardą ,albo udusić z dodatkiem warzyw,trochę marchwi,selera i dużo pora i cebuli
Rogate nie mój temat niestety.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, bardzo dziękuję ;:196
Powiedziano mi, że taka koźlina jest nieco podobna w smaku do cielęciny...Poszukam jutro w internecie, może coś znajdę :wink:

Kasiu, dla Ciebie też buziaki ;:196

Albo może coś dokupię i też zrobię pasztet ! ;:173
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p
Od: 18 kwie 2011, o 22:02

Post »

Witajcie, co do sarniny to nie dawno słyszałam pewną anegdotę z cyklu Polak potrafi... Jakiś czas temu pewni dwaj panowie z moich okolic którzy podjeżdżali samochodem marki Maluch do głównej lubelskiej trasy, a tam zostawiali samochód na stacji paliw i wsiadali w autobus i jechali do pracy do Lublina...któregoś bardzo wczesnego ranka właśnie podczas jazdy potrącili sarnę..... po wstępnych oględzinach i stwierdzeniu że ich nikt nie widzi postanowili sobie tę sarnę wziąźć, ale że jak to w maluchu nie ma gdzie więc wrzucili ją na tylne siedzenie, podjechali na cpn, zostawili samochód a sami udali się na busa i do pracy.... Jednak po jakimś czasie okazało się że ta sarna wcale nie była zabita tylko zamroczona i się ocknęła.... możecie sobie wyobrazić co to zwierzę mogło wyprawiać w tym maluchu, na szczęście ktoś zauważył to zdarzenie i zawiadomił Policję i jakimś cudem udało się otworzyć samochód i uratować ją..... a nie doszłym amatorom sarniny dostało się nieźle po kieszeni.....

Agniesiu robiłam ostatnio lazanie wg Twojego przepisu, w smaku była bardzo dobra tylko napisz mi proszę co mogłam zrobić nie tak bo wszystko mi się rozciapało tzn. taka była rozlazła nie wyglądała jak Twoja i tego tłuszczu( ten z sosu mięsnego) tak było sporo w naczyniu, gdzieś mi nie odparował podczas pieczenia a wręcz przeciwnie zrobiło się go więcej..

Robiłam też roladki duszone ze schabu ze szpinakiem i serem fetą.... w smaku super tylko ten sos...po wyjęciu roladek wzięłam całość czyli resztki szpinaku ,fete i co tam jeszcze podczas duszenia się wytworzyło i zmiksowałam blenderem..... w smaku dobre, no ale kolor.......nie bardzo apetycznie to wyglądało....
Czy mogłabyś mi podpowiedzieć jaki sos zrobić do tego aby nie wyglądał jak.... ;:202
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu witaj ;:196

Marysiu tak dużo jest rzeczy, których jeszcze nigdy nie jedliśmy .... ale wszytko przed nami.... 8-) :D

Sylwio niezła anegdotka ;:oj :;230 mieli się z pyszna panowie :roll:
A co do lazanii..... to dziwne, że wytworzyło się tak dużo sosu..... on powinien odparować przy smażeniu na patelni..... a mięsko powinno być takie ....dosyć suche i sypkie...bo tego tłuszczu z patelni to nie wlewamy.... A ty Promyczku obsmażałaś mięsko ???

A co do sosu do roladek.... to ja nigdy nie podawałam z sosem..... zawsze tak na sucho. Ale jeśli chcesz z sosem, to można zrobić dowolny .... W zależności co jest w środku..... jeśli z pieczarkami, to można polać odrobiną sosu pieczarkowego ze śmietaną, jeśli z grzybami suszonymi, to zrobić sosik z grzybów suszonych.... do innych to jakoś lepiej mi się widzi bez sosu..... Ja ogólnie wolę je bez sosu....
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”