Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.
Masz tunel, to tam masz najlepsze warunki do produkcji rozsady, wynieś jak tylko zaczną kiełkować i już tam zostaw aż do sadzenia.
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tunel został zrobiony w ubiegłym sezonie, zresztą moja przygoda z warzywami też się zaczęła od zeszłego roku
tak jak pobyt na forum 

Pozdrawiam Krzysiek
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie szykuję się pomału do robienia rozsady ogórków i zastanawiam się nad De Bourbonne. Miał go ktoś?
Nie wiem czy wysiewać wszystkie 15 nasion, bo jak to jakiś niewypał to szkoda miejsca. Podobno już po 50 dniach są ogórki.
Nie wiem czy wysiewać wszystkie 15 nasion, bo jak to jakiś niewypał to szkoda miejsca. Podobno już po 50 dniach są ogórki.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miałam, praktycznie nic nie wzeszło z nasion zamowionych z p......doliny. 3 roslinki miałam i nic ciekawego. Szybciej byly Octopusy ;) Ale myślę, że możesz spróbować, każdy ma inne warunki. Może u Ciebie okażą się warte.
Pozdrawiam ;)
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Izyd wysiany na rozsadę właśnie skiełkował. Trochę źle trafił bo na dworze i w otwartym tunelu jest całkiem konkretny chłodek 9st, ale trudno, wyniosłam go pod folię.
Na przyszły tydzień w prognozie jest znów przymrozek, akurat na 8 maja, kiedy sporo ogrodników sieje do gruntu ogórki. Chyba sezon ogórków w gruncie będzie w tym roku opóźniony
myślę czy nie byloby dobrze w weekend jeszcze dosiać jakieś na rozsadę.
Na przyszły tydzień w prognozie jest znów przymrozek, akurat na 8 maja, kiedy sporo ogrodników sieje do gruntu ogórki. Chyba sezon ogórków w gruncie będzie w tym roku opóźniony

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
- 200p
- Od: 19 maja 2015, o 16:57
wojtek 1984 pisze:Oj z pracownikami ciężko dwa lata temu miałem 1,5 ha ogórów, zatrudniałem Ukraińców za 10zl/h + wyżywienie. Polak chciał 12 zl, piwko na start + jedzonko.W tamtym roku siałem na 30a ( czarna folia, ferdykacja, agrowłóknina ), zbierałem sam z rodziną, sprzedawałem w detalu średnio 2,2-2,5zl, zbyt miałem do końca sierpnia(kwasiarz w sierpniu brał odemnie każdą ilość). W tym roku sieje 10a bez foli i kropelki jedynie agrowłóknina. Moja rozsada zaczyna produkcje tradycyjnie 1 maja do wysadzenia ok 20 maja. Jakie nawozy dolistne w sezonie stosujesz?poprostumateo pisze:Około 0,7ha. Rok temu miałem ponad 1ha, ale ciężko znaleźć pracowników więc z roku na rok plantacja będzie malała. W uprawie ogórków pogoda zawsze ma wpływ. Rok temu nieustanne deszcze sprzyjały chorobom i wykonczyly plantacje, dwa lata temu susza wykonczyla amatorskie plantacje bez nawadniania, a co ten rok pokaze to zobaczymy... na razie rozsada zaczyna puszczac pierwsza pare lisci wlasciwych, jest opozniona przez kiepska pogode, ale tego juz sie nie przyspieszy. Poczatkiem maja odrobine wsieje w grunt. Za dużo nie moge bo u mnie w zasadzie co roku sa przymrozki na zimnych ogrodnikow... a ten Potomac to chyba ciemny jest, a takiego w moich stronach nikt nie chce
Kolego, zerknij na prywatną wiadomość

-
- 50p
- Od: 3 cze 2014, o 19:19
Witam. Na chwasty pryskam Commandem, jestem z niego zadowolony. Z nawozami dolistnymi to u mnie jest tak; od 3-4 liści raz w tygodniu Kristalon Zielony idzie, przy obfitym plonowaniu zamieniam Kristalon na Pomarańczowy naprzemiennie z nawozem Agroleaf (jak dla mnie wybitnie skuteczny przy odbudowie roślin). Jak zaczyna sie kropienie ŚOR na mączniaka itp. nawozy dolistne mieszam ze środkami grzybobójczymi i tak kropie. Nie wiem dlaczego ale nie mogę odpisywać Ci na priv??? Pozdrawiam.poprostumateo pisze:wojtek 1984 pisze:Oj z pracownikami ciężko dwa lata temu miałem 1,5 ha ogórów, zatrudniałem Ukraińców za 10zl/h + wyżywienie. Polak chciał 12 zl, piwko na start + jedzonko.W tamtym roku siałem na 30a ( czarna folia, ferdykacja, agrowłóknina ), zbierałem sam z rodziną, sprzedawałem w detalu średnio 2,2-2,5zl, zbyt miałem do końca sierpnia(kwasiarz w sierpniu brał odemnie każdą ilość). W tym roku sieje 10a bez foli i kropelki jedynie agrowłóknina. Moja rozsada zaczyna produkcje tradycyjnie 1 maja do wysadzenia ok 20 maja. Jakie nawozy dolistne w sezonie stosujesz?poprostumateo pisze:Około 0,7ha. Rok temu miałem ponad 1ha, ale ciężko znaleźć pracowników więc z roku na rok plantacja będzie malała. W uprawie ogórków pogoda zawsze ma wpływ. Rok temu nieustanne deszcze sprzyjały chorobom i wykonczyly plantacje, dwa lata temu susza wykonczyla amatorskie plantacje bez nawadniania, a co ten rok pokaze to zobaczymy... na razie rozsada zaczyna puszczac pierwsza pare lisci wlasciwych, jest opozniona przez kiepska pogode, ale tego juz sie nie przyspieszy. Poczatkiem maja odrobine wsieje w grunt. Za dużo nie moge bo u mnie w zasadzie co roku sa przymrozki na zimnych ogrodnikow... a ten Potomac to chyba ciemny jest, a takiego w moich stronach nikt nie chce
Kolego, zerknij na prywatną wiadomość
Jak będziesz miał 22 posty, to Ci włączy się automatycznie dostęp do odpisywania. ekopom
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Lubię czytać o uprawach profesjonalnych, można się dowiedzieć bardzo interesujących rzeczy. Człowiek pozbywa się złudzeń, że kupując ogórki na targu, dostanie wartościowy towar. Ostatnio zdarzyło mi się jednak kupić ogórki tunelowe. Człowiek twierdził, że ogórki siane w lutym nie potrzebują, jak to eufemistycznie nazwaliście, "kropienia". Faktem jest, że nie zatruliśmy się, a i smak był dobry. A mam w domu dwóch świetnych testerów nowalijek
Jak są "kropione", od razu mają zrzut 
To jak to jest z tymi opryskami przy wczesnych ogórkach?

To jak to jest z tymi opryskami przy wczesnych ogórkach?
Iza
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
U mnie jest tak, że były opryskane dwa razy wyciągiem z tymianku, bo było nieco latających muszek (obornik), ostatnio Polyversum, żeby nie wystąpiła w dużym nasileniu zgnilizna twardzikowa, bądź szara pleśń, można?. Można.
Ps. Moi klienci mówią, nareszcie sobie pojemy...

Dla usprawiedliwienia wstawienia zdjęć, jest to uprawa gruntowa na oborniku, choć pod osłoną.
Ps. Moi klienci mówią, nareszcie sobie pojemy...

Dla usprawiedliwienia wstawienia zdjęć, jest to uprawa gruntowa na oborniku, choć pod osłoną.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- jeszcze
- 1000p
Ludwiku,
takich ogóreczków to bym zjadła od Ciebie. A że można nawet na dużą skalę, to widać po Twoich plonach. Szkoda, że większość idzie na łatwiznę i chemią pryska
takich ogóreczków to bym zjadła od Ciebie. A że można nawet na dużą skalę, to widać po Twoich plonach. Szkoda, że większość idzie na łatwiznę i chemią pryska

Iza
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Dzięki za wiadomość. Skoro mało co wzeszło to w takim razie daję wszystkie do wysiewu. Z Octopusa też byłam zadowolona, ale za to Krak bardzo ciężko mi kiełkował, zobaczymy jak będzie w tym roku. Oprócz wymienionych mam jeszcze Cornichon de Paris - pierwszy raz.justa_be pisze:Miałam, praktycznie nic nie wzeszło z nasion zamowionych z p......doliny. 3 roslinki miałam i nic ciekawego. Szybciej byly Octopusy ;) Ale myślę, że możesz spróbować, każdy ma inne warunki. Może u Ciebie okażą się warte.
Pozdrawiam-Ela
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Ja w roku pierwszy raz sieję tylko holenderskie odmiany i kilka szt kraka (na spróbowanie bo ponoć dobry)
-
- 50p
Ekopom piękne ogóry, gratulacje.
Iza to nie jest tak że ludzie w uprawach większych idą na łatwiznę, mając areały po ha czy więcej nie da się utrzymać takiej plantacji pryskając BIO. Ci którzy sieją duże areały ponoszą ogromne koszty uprawy i nie mogą sobie pozwolić na kropienie tymiankiem, mlekiem czy pokrzywą( osobiście popieram jak najbardziej metody BIO, sam stosuję na moje przydomowe pomidorki patenty opracowane przez forumowicz, z rewelacyjnym skutkiem).Na bazarach czy giełdach kupujemy przeważnie ogóry z takich właśnie plantacji,i masz rację że takie ogórki będą słabszej jakości przez opryski niż te bio. Jednakże uważam że włączenie do uprawy chemii to nie jest pójście na łatwiznę, lecz konieczność ostateczna. Każdy plantator wolałby nie pryskać i mieć zdrowe ogóry bo ŚOR to ogromne koszty. Pozdrawiam.
-- 3 maja 2017, o 13:15 --
Iza to nie jest tak że ludzie w uprawach większych idą na łatwiznę, mając areały po ha czy więcej nie da się utrzymać takiej plantacji pryskając BIO. Ci którzy sieją duże areały ponoszą ogromne koszty uprawy i nie mogą sobie pozwolić na kropienie tymiankiem, mlekiem czy pokrzywą( osobiście popieram jak najbardziej metody BIO, sam stosuję na moje przydomowe pomidorki patenty opracowane przez forumowicz, z rewelacyjnym skutkiem).Na bazarach czy giełdach kupujemy przeważnie ogóry z takich właśnie plantacji,i masz rację że takie ogórki będą słabszej jakości przez opryski niż te bio. Jednakże uważam że włączenie do uprawy chemii to nie jest pójście na łatwiznę, lecz konieczność ostateczna. Każdy plantator wolałby nie pryskać i mieć zdrowe ogóry bo ŚOR to ogromne koszty. Pozdrawiam.
-- 3 maja 2017, o 13:15 --
Jakie odmiany holendrów siejesz? Kraki super na kiszenie twarde bez pustych komór.logitech55 pisze:Ja w roku pierwszy raz sieję tylko holenderskie odmiany i kilka szt kraka (na spróbowanie bo ponoć dobry)
- jeszcze
- 1000p
Wojtek1984,
z postów (Twojego i Poprostumateo) wynikało jak dla mnie, że środki grzybobójcze i chwastobójcze to standard a nie ostateczność. Trudno mi oceniać takie postępowanie, bo sama nie żyję z upraw, ale to po prostu smutne, że dla siebie uprawiasz ekologicznie a na sprzedaż... Przecież to do Ciebie wróci, bo nie produkujesz wszystkiego, co jesz sam. Zawsze coś musisz kupić,a skoro wszyscy towarowcy to robią...
Na szczęście nie wszyscy, bo Ekopom nie i też mu się udaje. No chyba, że ściemnia
z postów (Twojego i Poprostumateo) wynikało jak dla mnie, że środki grzybobójcze i chwastobójcze to standard a nie ostateczność. Trudno mi oceniać takie postępowanie, bo sama nie żyję z upraw, ale to po prostu smutne, że dla siebie uprawiasz ekologicznie a na sprzedaż... Przecież to do Ciebie wróci, bo nie produkujesz wszystkiego, co jesz sam. Zawsze coś musisz kupić,a skoro wszyscy towarowcy to robią...
Na szczęście nie wszyscy, bo Ekopom nie i też mu się udaje. No chyba, że ściemnia

Iza
-
- 50p
Iza dla mnie priorytetem jest utrzymanie plantacji jak najdłużej bez oprysków chemicznych. Co roku prowadzę zapiski i powiem Ci tak: w tamtym roku przeprowadziłem dwa opryski, pierwszy 12.08( mączniak mi zawitał), drugi 20.08. Dla mnie oprysk to nie standard lecz konieczność i wykonuję go wtedy jeżeli jest taka potrzeba( bywały lata kiedy ani razu nie pryskałem i do końca sierpnia miałem ogóreczki). Pisałem o innych opryskach Kristalonem i Agroleaf to nie są opryski grzybobójcze lecz dokarmiające rośliny podstawowymi składnikami odżywczymi(być może pomyślałaś że od malutkiej roślinki wale najgorszą chemię-NIE). Ekopom na pewno nie ściemnia bo mam znajomych którzy prowadzą plantacje całkowicie BIO(zbiory krótsze ) i dają radę, lecz prócz plantacji BIO prowadzą równolegle po 2-3 ha uprawy "standardowej" pryskanej, więc jeśli Ecoplantacja padnie zyski i tak będą ze standardowej uprawy.