Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Post »

Cały czas jestem pod wrażeniem twoje strumyka. Kompozycje roślin perfekcyjne. Oglądam i wzdycham.
Przeczytałam o planach ogrodowych i widzę, że na leniuchowanie to nie będziesz miała czasu. A ja myślałam, że to ja mam dużo do zrobienia w tym sezonie.

Bardzo mi się podobają czosnki posadzone pomiędzy hostami. Sprytnie pomyślane by ukryć usychające i mało dekoracyjne liście tych roślin.
Pomysł do zagapienia.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Izo, przepiękne zdjęcia ;:108 jestem pod ogromnym wrażeniem ;:108 Te roślinki wyrastające z murka i te cudowne przestrzenie ;:oj to jest to co porusza mnie najbardziej!
Pozdrawiam i zazdroszczę domowego warzywnika ;:173
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy z murka wyrastają lewizje???
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Izo jestem wielką miłośniczką twojego ogrodu .Jest piękny. Fajnie ,że są wąteczki ,takie jak Twój . ;:oj
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

;:196
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Po chwilowej wiośnie znów mamy zimę, prawda? Powiedz, proszę jak sprawdza się tektura u Ciebie w roli eliminatora rozwoju chwastów? Chcę tej metody spróbowac przy zdobywaniu nowych miejsc na rabaty, żeby udusić chwasty i mieć lżej przekopywać potem ziemię.
nie wiem co nie pokusiło i chcę mieć rabatę kannowo-daliową, na wzór ogrodu Szmidta. Wszak wszystko potem wykopię i spokój. A dalie sa tak piękne, że nie umiałam się im oprzeć, choć jest kłopot z wsadzaniem, potem wykopywaniem i przechowywaniem.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Hej Izo co U Ciebie?Wpadłam z zapytaniem co tam w rowie masz,bodziszki,hosty, irysy i co jeszcze?
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam moich gości!
Chciałoby się powiedzieć ? wiosennie, ale cały ogród w śniegu i to całe szczęście w nieszczęściu, bo może nie zmarzną krokusy i przebiśniegi. I tulipany botaniczne też powyłaziły... co to będzie, co to będzie...
Z drugiej strony to przecież normalne,że w marcu może być śnieg...
Za to kwitnie oczar , cały jest w czerwonych kwiatkach, co teraz na tle bieli fajnie wygląda. Ale zdjęcie zrobione parę dni temu ? teraz wygląda fajniej...

Obrazek

ISIA ? różaneczniki w angielskich ogrodach robią wrażenie, Isiu. Skupiska kilkumetrowych krzewów, obsypanych kwiatami... W tej chwili moje (duuużo skromniejsze...) mają sporo pąków ? liczę na ładne kwitnienie.
Przykro mi, ale nie wiem, co to za róża pnąca. Mimo,że nie jestem ?różana? , muszę przyznać,że ceglane mury obrośnięte różami wzbudziły mój absolutny zachwyt. Także takim pergolom trudno było się oprzeć...

Obrazek

Co do piwonii i maków ? jeszcze nie ma decyzji. Czekam, jak pokaże się moja nowo posadzona i na razie jedyna piwonia . Na ten moment bardziej podobają mi się bardziej te o pojedynczych kwiatach. Coś mi się wydaje,że to miejsce na rabacie zostanie przez jakiś czas puste...

PIOTR ? cieszę się,że Ci się podoba, Piotrze

KDANUTA - ...a co sądzisz o takim ogrodzie, Danusiu..?

Obrazek

JUSTI177 - mnie też zachwyciła ta duża grupa czosnków i funkii pod drzewem, Justyno. Zwykłe rośliny, a jaki oszałamiający efekt.
Co wnętrz ogrodowych, to - jak zwał, tak zwał - ale bardzo mi się podoba samo rozwiązanie. Ogród jest ciekawszy...intryguje...stwarza tyle możliwości...Nie można ocenić od razu jego wielkości. Tworzy się zaciszne kąciki dla bardziej wrażliwych roślin.
Naturalnie, najpełniej można to zastosować w dużych ogrodach. Ale i w tych mniejszych ? choćby kulisowanie ? pozwala stworzyć odmienne w nastroju zakątki.
Wiesz, Justyno, myślę,że naszym ogrodom brakuje czasu...Te wspaniałe ogrody, którymi się zachwycamy, mają wiele lat..! Na pewno nie były tak efektowne po założeniu. Taki żywopłot, żeby spełniał swoją rolę - potrzebuje wielu lat. Takie piętrowe zestawienie roślin ? tak samo.
Na pewno stoi za tym także wiedza o roślinach i ich zestawianiu.
Na tym zdjęciu np. obsadzony murek był zrobiony w tydzień, bo to ogród wystawowy...

Obrazek

A tak wyglądał młody ogródek w Hampton Court...Zupełnie jak nasze, tyle ,że ten jest formalny w układzie...

Obrazek

JLG- ponieważ wokół nadal biało, dla poprawy nastroju, Asiu, takie zdjęcie - zwykłe rośliny, ciekawe połączenie...

Obrazek

APRIL ? podobnie jak Ty April, próbuję stworzyć odrębne wnętrza w swoim ogrodzie. Poza intymnością, mam nadzieję,że stworzy to też kiedyś nastrój romantyczny i nieco tajemniczy.
Jeszcze w tej chwili poszczególne części ogrodu nie są wyraźnie oddzielone (czas..!), również Biały Ogród ma dopiero ?rosnące ściany?. Po raz kolejny trzeba powtórzyć,że ogrodnik musi być cierpliwy...

VARIEGATA ? bardzo się cieszę,że pokazane zdjęcia na coś się przydają..! A to Ci się podoba..?
Według mnie bardzo ładne połączenie kolorów

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Zgodnie z deklaracją, wykorzystałam już po raz pierwszy w sezonie pomoc ogrodnika ? pracował jakąś godzinę i wykopał wszystkie krzewy do usunięcia..! 7 sztuk z dużymi karpami..! Miejsca czekają teraz na ciepło ? i obsadzenie.
Z innych planowanych rzeczy ? przyjechało 500 sztuk rozbiórkowych cegieł. Może po świętach uda się zacząć budowę Kącika pod Lipą..?
I dotarła paczka z cebulami lilii ? muszę przesypać je piaskiem, bo nie wiadomo kiedy da się je posadzić, a mają już spore kiełki.

ZBYSZEK50 - ...miałam nadzieję,że te lewizje, rosnące na ścianie się spodobają, Zbyszku..!

EWA_ROZALKA ? dziękuję za uznanie i zapraszam ponownie, Ewo!

DOSIA ? cieszę się,że zaglądasz, Dosiu!

SOSENKI4 ? pytałaś o tekturę ? sprawdza się doskonale! Ma wiele zalet :
-chwasty się przez nią nie przebiją ? przez cały sezon, lub dłużej ? zależy od grubości
-tania, a bywa,że darmowa
-ekologiczna ? rozkłada się i użyźnia
-nawet najbardziej eteryczna dziewczyna da sobie z nią radę
-łatwo ją usunąć w razie sadzenia nowych roślin. Z czasem sama znika.
-jeśli chcemy ją przysłonić korą ? wystarczy ?prześwitująca warstwa?, żeby dobrze wyglądało
-jak inne ściółki chroni przed utratą wilgoci, a deszcz przepuszcza
Reasumując ? jako rozwiązanie tymczasowe w oczekiwaniu na rozrost roślin ? według mnie idealna.
Jeśli planujesz zabić nią chwasty ? myślę,że też da radę ? chociaż ja nie próbowałam. Położona na większej niż trzeba powierzchni (będą próbowały wyjść bokiem ) grubą warstwą ? powinna zniszczyć większość. Decydujący tu będzie brak światła.
Trzymam kciuki za Twoją rabatę kannowo-daliową !
Ja też próbowałam kiedyś z daliami i kannami. Nawet rosły nieźle. Ale stwierdziłam,że nie bardzo pasują do stylu ogrodu i sobie odpuściłam.
Teraz zachwycam się takimi kompozycjami ? bardzo bym chciała mieć coś takiego...

Obrazek

Co do połączenia piwonii i maków ? zastanawiam się nad tym pomysłem ? wyszło mi,że kwitłyby razem, a co potem..? Próbuję znaleźć jakieś połączenie, żeby kwitnienie następowało po sobie. Jeszcze nie podjęłam decyzji. Przecież wspólne kwitnienie podbija efekt...
Jak tam Twój remont kuchni ? już po czy trwa?

AMBA19 ? mam nadzieję,że ?Elizabeth i jej ogród? nie zawiódł Twoich oczekiwań, Marysiu. W mojej książce są zdjęcia dworu, szkoda,że nie ma pamiątkowych fotografii z ogrodu.

AAGE ? może znajdziesz jakiś pomysł także na tym zdjęciu, Agnieszko!

Obrazek

ALINAK ? masz rację,że hakonechloa często jest teraz widywana, Alino. Ja widziałam ją w cienistej, leśnej części ogrodu Szmita, bardzo mi się spodobała. Postanowiłam spróbować u siebie i posadziłam w zeszłym sezonie kilka. Zmartwiły mnie Twoje doświadczenia...Dobrze,że zwróciłaś mi uwagę na podlewanie. Wygląda na to,że w jednym miejscu nie przetrwa, bo posadziłam ją na skarpie ? bez linii kroplującej ? ma ciężkie warunki...
A ta trawa nad strumykiem, o którą pytałaś, to turzyca muskegońska Aureovariegata, o ile moje notatki nie kłamią.

ELSI - w ogrodach, które widziałam, te krawędzie trawnika są jak od linijki, Elu! Na pewno idealny trawnik z prawdziwego zdarzenia do tego pasuje. Ale wiesz, zastanawiałam się, czy do każdego ogrodu to dobre rozwiązanie...W każdym razie według mnie ? niekonieczne. Jeśli chcę ogród bardziej naturalny...o płynnych konturach...gdzie rośliny przerastają granice... - myślę,że równie dobrze będą wyglądały inne rozwiązania.
A może znalazłam sobie uzasadnienie do wygodniejszego rozwiązania, które sama wybrałam...
Mnie też zachwyciło połączenie host i czosnków ? i zamierzam dosadzić ich sporo w tym roku!
Pytasz , dlaczego przeglądam zdjęcia... Na pewno dla przyjemności. Ale poszukiwanie inspiracji jest równie ważne. To tak jak z dobrą książką już czytaną kiedyś ? po pewnym czasie znajdzie się w niej coś innego. Jestem teraz na innym etapie ogrodniczej edukacji - mimo,że trwa dopiero kilka lat ? widzę,że zwracam uwagę na inne rzeczy...co innego mi się podoba...dlatego wracam do starych zdjęć. A może i moim gościom coś się spodoba..!
Znalazłam np. zdjęcie, na które kiedyś w ogóle nie zwróciłabym uwagi - dziś - ideał!

Obrazek

SELLI7 ? kocham zawilce, Selli! Warto zdobyć się na cierpliwość dla ich subtelnej urody .
Zawilce japońskie Andrea Atkinson i Honorine Jobert kupiłam zeszłej wiosny na all, u polecanego przez forumki sprzedawcy, Marka Podstolca. A część w małej szkółce na Lubelszczyźnie. Nadesłane sadzonki były małe, ale ładnie wyrosły w jeden sezon. Zastanawiam się, dlaczego czekałaś kilka lat na ich ładne kwitnienie..? Moja pierwsza kępa (ta, która wymarzła) ? 5 sztuk razem posadzonych , kwitła już w pierwszym sezonie, rosła w głębokim cieniu. Te nowe mają półcień lub świetlisty cień. Także sadziłam min. 5 sztuk razem.
Jedynym ich minusem u mnie jest to,że tak późno zakwitają ? chyba w 2 połowie VIII. Jeśli zdarzy się jakiś wczesny przymrozek ? nie za długo można cieszyć się ich kwiatami.
Takie zdjęcie zrobiłam w Windsorze ? to zawilce, prawda? Czy ktoś rozpoznaje odmianę?

Obrazek

SOCZEWKA ? cieszę się,że znalazłaś coś ciekawego na moich zdjęciach, Moniko! Dziś znalazłam takie zdjęcie znad wody ( nie u mnie ? to Wisley) ? zwykłe rośliny ? a efekt świetny, prawda?

Obrazek

MAGENTA ? dziś ostatnie wspomnieniowe zdjęcia z Anglii, Kasiu. Może takie Ci się spodoba...

Obrazek

Obrazek

DREWUTNIA ? Ewo, nad wodą mam cała masę bylin . Nad samą wodą kaczeńce, irysy psedacorus Variegata, przeróżne hosty, turzyce muskegońskie, liliowce, epimedia, języczki, trzykrotki, bodziszki...A wyżej płożące jałowce, bukszpany, cisy repandens, tawulce, suchodrzewy...
Tawułki, rosnące wyżej, wypadły - miały za sucho.
Skoro temat znad wody ? takie mini oczko znalazłam...

Obrazek

A na koniec ? tak wygląda dziś mój strumyk...

Obrazek

Jakoś mi dziś wyszło za dużo pasteli i bieli ? pewnie będziecie niezadowoleni ? obiecuję następnym razem więcej żywych barw!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Izo,
;:180 bardzo lubię twoje komentarze - odpowiedzi, zawsze czekam, kiedy się pojawią.
Ogrodnik juź pracował, to jest całkiem nieźle, czyli sezon 2013 rozpoczęty.
Cegła rozbiórkowa - marzenie ;:173
Pozdrawiam
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Tamaryszek pisze: Takie zdjęcie zrobiłam w Windsorze ? to zawilce, prawda? Czy ktoś rozpoznaje odmianę?

Obrazek
Tamaryszku, mam spore wątpliwości, czy to zawilce. Liście i kształt kwiatów kojarzą mi się z zaślazem-klonikiem, ale to tylko takie luźne skojarzenie.
Pąki kwiatowe wyglądają podobnie do spotykanych u zawilców japońskich, ale te kwiaty? zupełnie odmienne. Jeśli ja takich nie widziałam to nie oznacza, że ich nie ma, prawda? :roll:
Nie martw się, że pokazane widoki zbyt pastelowe ;:oj , u mnie świeże zaspy śnieżne do połowy płotu, więc cieszy każdy kolor.
Po raz kolejny pokazałaś na zdjęciach, że pięknie wyglądają rośliny sadzone w jednorodnych grupach.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj Tamaryszku dawno nie widziany :wit
Obrazy przepiękne, uwagi celne.
Ale na tym ostatnim zdjęciu to zapewne kloniki ( Elsi ;:138 ), notabene piękne bardzo.

Pozdrowienia - Jagoda
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Witaj Izo, tamaryszkowa panienko :D Tak bardzo się cieszę, że już jesteś :tan Niecierpliwie czekałam na Twój powrót i nowe zaczarowane wnętrza.

Pokazane przez Ciebie kompozycje pastelowe i delikatne, pełne czaru i zadumania, są jakby wyjęte z mojego snu... Kocham białe pnie brzóz, dlatego posadziłam je blisko altany, kocham jarzmianki i zawilce, chociaż nie mogą u mnie rosnąc, bo wymarzają. Ale na szczęście mogę się cieszyć smukłymi girlandami kwiatów naparstnic, bodziszkami, trawami, paprociami, kosaćcami, dzwonkami czy orlikami. Całym tym bogactwem kształtów, zieleni i barw tak różnorodnych, a jednak stonowanych i pełnych harmonii...

Czasem przychodzą mi do głowy grzeszne myśli, że jeżeli w niebie nie ma ogrodów, to nie wiem czy mogłabym tam być szczęśliwa...
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Izuniu!Tamaryszku!
...to co pokazujesz jest cudowne. Piękne kompozycje, zestawienia kolorystyczne są urzekające.
Pozdrawiam...zahipnotyzowana urokiem Twoich obrazów... ;:180 ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Fajne kompozycje,zdjęcia,ale najbardziej podoba mi się wodospad z paprociami ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”