Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

wanda7 pisze:Krysiu, dziękuję, obejrzałam ten powojnik. Piękny!
Liliowcami raczej nie chcę się wymieniać. Nie zamierzam mieć już więcej odmian, bo miejsce u mnie się skurczyło. Doszłam poza tym do wniosku, że lepiej wygląda plama z takich samych liliowcow niż z pojedynczych, ale różnych. Ostatnio mam właśnie taką fazę ujednolicania rabat. Koncepcja mi się po prostu zmieniła. :) POzdrawiam cię serdecznie. :D
Wandziu często uzgodnienia z poprzedniego sezonu stają się nieaktualne bo koncepcja ulga zmianie...
Ujednolicanie rabat pod względem wysokości, wymagań, kolorystyki i odmian robię od 2 lat ale to praca na wiele lat i zawsze trafi się wpadka.
Większość z nas po pewnym czasie zaczyna narzekać na brak metrażu a Ty o ile pamiętam już nawet porzeczki pożegnałaś u siebie ... :;230 a u mnie cały rząd rośnie i plony obfite.

maniusika Janeczko u nas od ponad 3 tygodni pada każdego dnia i ostatnio niczego na działce nie można zrobić bo jest za mokro.
Zaczynaja mi chorować róże a oprysku nie ma kiedy zrobić, juz myslałam o rozstawieniu duzych parasoli i stopniowym przestawianiu ... tylko co na to sąsiedzi by powiedzieli :;230

malgocha1960 faktycznie gapa ze mnie i w wątku Apteka .... nie
pisałam nic o niej a planuje opisać nasze kwiaty które uprawiamy dla ozdoby nie wiedząc,że maja w sobie dar leczenia.
Poprawię sie choć czasu brak ale warta jest tego aby dokładnie ja opisać
Kilka słów o Pysznogłówce jest tutaj http://www.faceci.com.pl/monarda.html

Gosia123A liście Pysznogłówki zrywam na bieżące potrzeby a z myślą o zapasach mrożę , sporadycznie suszę bo nie mam ich aż tak dużo.
Informacje o niej w linku ciut wyżej

JAKUCH Jadziu czasami trzeba połączyć ze 3 sposoby.
Swoje skorupki dość mocno zmiażdżyłam i porządnie podsypałam, potem posadziłąm ze 3 "szkodniki z domkami" i siedząc obserwowałam czy ruszą z miejsca ... niechętnie bo im się poprzyklejało do nogi więc schowały się z trudnością do muszli i tak zostały.
Kocimiętkę już rozmnażam na ten cel ale jeszcze poszukam nasion z kwiatami w intensywniejszym kolorze tylko czy warto - moja odmiana prawie kusi kotów ... :;230

marzena06 Marzenko do usług ;:180
Widziałam Twoją olbrzymkę, moje niskie bo niedawno przesadzane.

JacekP kompozycja ze Skalnicy wyszła tak z przymusu bo rosną tam 2 Brzozy a one korzenią sie dość płytko więc w takim miejscu nasadzenia musza być przemyślane.
Łatwiej było mi nasypać warstwę ziemi, obłożyć kamieniami i posadzić coś niewysokiego niż drążyć dziury w korzeniach. Przy takich wiatrach jakie ostatnio mamy lepiej ich nie uszkadzać.
Ta żółta Lilia to L A CITRONELLA a moje tygrysie jeszcze w pąkach.
Dalie zakwitły ode mnie - to super , wpadnę zobaczyć.

maniusika Janeczko nigdy nie widziałam,żeby żaby jadły ślimaki, u nas najwięcej jest winniczków. Ostatnie 2 lata chyba był zakaz zbierania i jest tego całe mnóstwo, poza tym pogoda im sprzyja i bliskość wody.
Żab u nas mnóstwo - do wyboru, do koloru ... więc wg Twej informacji slimaków nie powinno być.
Przy okazji pokażę kilka z mojej żabiej menażerii
Ta poniżej wyjątkowo lubi miejsce przy Żurawkach

Obrazek

Obrazek

Ta to akrobatka i lubi być na piętrze ale jak ona tam wchodzi to pojęcia nie mam - wys ok 60cm
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do kompletu jaszczurka w altanie
Obrazek

Obrazek
Zielonych żab w stawie i jego okolicach jest chyba więcej niż kwiatów na działce

Mamy jeszcze zaskrońca i to dużego ale za nim nie biegałam z aparatem... :;230

Bożi Bożenko mam nadzieję,że w następnym sezonie doczekasz sie obfitszego kwitnienia swych Lilii.
Co do robactwa to masz rację i trudno mi znaleźć odpowiednie słowo na tą plagę ssąco-gryzących.

Sosenki4 Marzenko faktycznie jest kilka owalnych rabat i falistych wykończeń np przy trawniku bo generalnie lubię prostych linii i ostrych zakończeń ale nie zawsze się udaje.
Marzenko chodzi Ci o Skalnicę Arendsa czy cienista bo obie tam rosną ?
Skalnice Arendsa " Weisser zwerg" (białe kwiatuszki) mam jeszcze w 2 miejscach nad stawem i jedno to najstarsze muszę zlikwidować więc chętnie Ci podeślę.
Wyślij mi na Pw swój adres
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Krysiu, dziś wyczytałam, że na poskrzypkę dobra jest mięta, bo te robale nie znoszą jej zapachu. Wypróbuję, bo małpy zeżarły mi kilka lilii. Och, jak ja Ci zazdroszczę tych żab. Moją ropuszkę pożarł w tamtym roku zaskroniec i od kiedy grasują na działkach, żab nie ma . Ani jednej!!!! Żal, bo wesoło było z nimi.Liście pysznogłówki wrzucam sobie do herbatki.Pyszna :;230 Pozdrawiam. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu jesteś naprawdę skarbnicą wiedzy ;:196
właśnie poczytałam sobie o pysznogłówce :D
a jak rośnie ci powojnik biały :D ruszył się , czy chcesz jeszcze jedną :D :wit
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Krystynko witaj :wit aż wstyd się przyznać ale ...dawno mnie u Ciebie nie było :oops: zeszło mi troszkę nadrobienie zaległości ale lekcje odrobiłam i się wpisuję :D Podobało mi się dzieło ze skalnicy Andersa i wiesz wykorzystam Twój pomysł ;:333 Piękne widoczki i fajne zdjęcia brzydkich stworzonek :lol: zaskrońce i ja mam i ponoć spore , na szczęście jeszcze nie widziałam i niech tak pozostanie :;230 przeurocze lilie ,Citronella na liście zakupowej taki żółtek ładnie rozświetla rabatkę .Wyczytałam też coś o kocimiętce , gdyby to się sprawdziło u mnie w ogrodzie była bym przeszczęśliwa ;:oj mam kilka kęp i masę mrowisk , na próbę zaraz zetnę kilka gałązek i położę koło jednego , relację zdam ...
Krystynko skarbnico wiedzy ;:196 jak na dworze podeschnie nazrywam liści pysznogłówki do suszenia a przy okazji ogołocę swojego cytryńca :lol:
Wczoraj przeszła u nas nawałnica , jako że kilka metrów od domu mam kolosa ponad stuletnią brzozę staliśmy z M w oknie i patrzeliśmy w którą stronę poleci by zdążyć uciec :;230 na szczęście dzielnie to zniosła mniemam że jeszcze nie jedną wichurę wytrwa .
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Bardzo Cię przepraszam za zwłokę :oops: Wynika z nadmiaru zajęć, ale pamiętam o obietnicy. Co wysłać zamiast sadzonek powojnika? W nadmiarze mam siewki żółtego Bill MacKenzie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No to będę musiała sie przypatrzyć bo mam takie zmielone skorupki .Teraz jest ich zatrzęsienie i dobierają mi sie do ogórków .Chrzanowe liście to już całkiem przez nie skonsumowane ;:174 .Sałatę załatwiły nawet na liściach róż mi siedzą .Moja kotka nie lubi kocimiętki ,bo chyba są różne gatunki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosia1 Tosiu Poskrzypka liliowa faktycznie potrafi zniszczyć lilie ale sadzenie Mięty to kłopot bo ona dość ekspansywna, rozchodzi sie rozłogami i trudno ja potem zlikwidować.
Jakiś żarłoczny był ten Wasz zaskroniec a tak poważnie to szkoda bo ja nie wyobrażam sobie stawu bez mojej zielonej rechoczącej menażerii.

Bożena Śmigielska Bożenko Powojnik SUMMER SNOW od Ciebie rośnie ładnie i już zaczyna się piąć w górę.
Kobietko napisz mi na PW kiedy masz planowany dłuższy wyjazd z domu ( coby się nie powtórzyła sytuacja z ub roku ... :;230 ) bo obserwuję sadzonki truskawek i myślę, że w najbliższym czasie mogłabym Ci wysłać.
Będziesz już mieć miejsce na nie ?

tija Elżbietko nie ma sprawy, powielaj koło ze Skalnicy, nie mam nic przeciwko temu. Faktycznie ładnie to wygląda niż typowe nasadzenie w kępie bo mam takie 2 nad stawem. Moje Citronelle w tym roku niezbyt wysokie bo jesienią przesadzałam i kolejna przeprowadzka ich czeka bo namieszałam w cebulkach i zrobił sie taki ... misz-masz.
Na mrówki sprawdzałam Kocimietkę i Złocien maruna - przy tej drugiej szybciej się pakują :;230 Są rożne odmiany Kocimiętki i tylko niektóre wabią koty więc i tu może być różnie.
Cytryńca mam niedużego więc w ten rok jeszcze mu daruję .

ewamaj66 Ewciu z nadmiarem obowiązków to chyba każdy z nas ma problem w sezonie , ja też.
Z Powojnikami na razie się wstrzymuję bo bylinowych i botanicznych wiosną ciut zdobyłam i muszę sie rozpatrzeć .
Inne roślinki już uzgadniałam z Tobą ale jeszcze wyślę PW.

JAKUCH Jadziu Kocimiętka faktycznie występuje w wielu odmianach. Kilka lat temu miałom inna i musiałam wyrzucić bo tarzanie się w niej i legowiska kotów niszczyły mi ja niesamowicie. Nawet jak wykopałam to jeszcze w tej ziemi się tarzały, ponoć od korzeni zostaje jeszcze zapach w ziemi i stąd takie zachowanie.

Z braku czasu nie wgrałam dzisiejszych zdjęć i ogólnie nie nadążam z pokazaniem tego co u mnie kwitnie ale na zakończenie dnia pokażę moją ulubioną Lilię trąbkową FRICAN QUEEN .
Zauważyłam pękające pąki kwiatowe ale zanim sobie przypomniałam to zdążyłam uchwycić późniejszą fazę rozkwitania.
Piękny i dość intensywny zapach .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do towarzystwa Lilia tygrysia Yellow Tiger której robienie zdjęcia graniczy z cudem bo nijak drabiny tam nie postawię a zajrzeć do kwiatów tej gigantki trudno.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam chwilkę czasu więc wstawię fotki kolejnych Lilii.
Część z nich nie ma imienia bo pomieszały się w czasie jesiennego przesadzania a i nowo zakupione też nie zgadzaja się z etykietą.

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie odnośnie nazwy - będę wdzięczna za pomoc.

Lilia NN ??? wysoka, kwiaty duże i pachnące, w trakcie kwitnienia płatki zmieniają kolor na intensywniejszy taki odcień malinowo-czerwony.
Obrazek

Obrazek

Moje stare kochane pieguski ...
Obrazek

Lilia NN
Obrazek

O tej marzyłam dość dawno ale nie trafiałam na nią.
Lilia "Lady Alice" choć używana jest też nazwa "Bright Star"
To mieszaniec lilii henryi?ego i lilii trąbkowych. Pachnie, idealna na moja cieżką ziemię, wysoka bo dochodzi do 180 cm i więcej .
Lilia "Lady Alice"
Obrazek

LILIA Longi Star
Obrazek

Lilia NN ??? cieniowane płatki, pachnąca, kwiaty duże w kształcie trąbki
Obrazek

Obrazek

Lilia LO CONDOR - cudny zapach eleganckich perfum...
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dziękuję wszystkim za wizyty i serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jakie Ty masz cudne lilie!
Moje przede wszystkim pojadły robale, choć pracowicie je tłukłam!
Połowa nie zakwitła, może dlatego, ze młode, ale ja w ogóle chyba nie mam zbyt dobrej ziemi dla lilii :(
Na szczęście trąbkowe dopisały i 5 mi kwitło :tan
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

To w takim razie, ja też mam lilię 'Citronella', którą niesłusznie pomawiałem o 'Yellow Tiger'. Ta druga jest dwukrotnie wyższa.
Moje stare kochane pieguski ...
- mam sugestię; czy to nie jest 'Italia' :?:
Kolekcja żab - imponująca :lol:
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

U mnie lilie w tym roku nie popisały się :( Pewnie to po części moja wina, bo nie popryskałam ich na grzyba, a widziałam pierwsze objawy :oops: a resztę wykończył chrząszcz w czerwonym płaszczyku :evil:
Co prawda coś tam kwitnie, ale tak chciałoby się więcej...tak, jak u Ciebie ;:333
Krysiu masz tyle wspaniałych odmian i gatunków... ;:167 a Longi Star zaskoczył mnie niesztandarowym kształtem kwiatu.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu czy masz lilię Henryi ,bo jeśli byś chciała o służę cebulką .Mam ich chyba z 5 a i Lady Alice też mam tylko ona sie tak nie mnoży .Może chcesz dzieci Flore Pleno ,bo szkoda ich zniszczyć .To najpiękniejszy i pachnący czas na ogródku .Niedługo trzeba bedzie sie zająć burakami ;:224
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Krysiu a czym pryskasz na czerwone robaczki co zjadają lilie... :?:
..nie wiedząc jakie to są żarłoki ja zachwycałam się ich wyglądem, czerwone takie ładne...chyba ta czerwień jest zawsze wredna :;230
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Krysieńko, w dniu swoich imienin przyjmij ode mnie te skromne życzenia: dużo pogody ducha każdego dnia, niezawodnego zdrowia, spełniających się marzeń i wszystkiego co w życiu najlepsze ;:196

Obrazek
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Krysiu kochana, nie wiem czy masz dzisiaj imieninki, ale świadczy o tym wpis Halinki (ale mi się zrymowało :;230 ) więc i ja życzę Tobie wszystkiego najlepszego, przede wszystkim zdrowia, szczęścia i spełnienia najskrytszych marzeń, a ta lilia z mojego ogrodu dla Ciebie, jeśli to jest ta sama, co Twoja, o która pytałaś, a tak mi wygląda to On Stage.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”