Popiolek69 kilka moich maluchów
- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Popiolek69 kilka moich maluchów
maluchy a wyglądają solidnie ;)
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może i maluchy ,ale jakie piękne i dorodne 

Zmotywowałeś mnie do zamówienia nasion z rodzaju Echinomastus
Powiedz jak z kiełkowaniem u nich ?

Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
no troszkę musiałem przy nich pokombinować żeby je podgonićbanditoo pisze:toż to już koniuchy, chyba żeś je szczepił albo dobrze poił

Piotrek w tej kuwecie to tylko jakaś 1/3 to echinomastusy a reszta to ancistrokaktusy, jak będę miał chwilę to wrzucę inną kuwetę z echinomastusamikospe pisze:Zmotywowałeś mnie do zamówienia nasion z rodzaju Echinomastus

Z kiełkowaniem u mnie różnie, czasem prawie wszystko czasem bieda, nie wiem od czego zależy.
Pozdrawiam Konrad
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
Konradzie z ogromną ciekawością przejrzałam wszystkie strony Twojego wątku i jestem pod olbrzymim wrażeniem różnorodności i ilości "maluchów"
o ile o niektórych okazach można jeszcze tak pisać...
Nie dopatrzyłam się i nie doczytałam nigdzie informacji gdzie Ty je trzymasz? Czy to jest foliak, czy szklarnia, a może parzeniszcze, bo parapet to wykluczam... żaden dom nie ma tak pojemnych parapetów
I jak je zimujesz? bo z pewnością to jest również klucz, że tak pięknie rosną i kwitną
A może masz zdjęcia poglądowe całości kolekcji?
Dodam, że bardzo czekam na odpowiedź, bo w przyszłym roku będę się przeprowadzać i już się zastanawiam jakie lokum zorganizować dla swoich podopiecznych... A nie ma to jak wzorować się na najlepszych

Nie dopatrzyłam się i nie doczytałam nigdzie informacji gdzie Ty je trzymasz? Czy to jest foliak, czy szklarnia, a może parzeniszcze, bo parapet to wykluczam... żaden dom nie ma tak pojemnych parapetów

I jak je zimujesz? bo z pewnością to jest również klucz, że tak pięknie rosną i kwitną

A może masz zdjęcia poglądowe całości kolekcji?
Dodam, że bardzo czekam na odpowiedź, bo w przyszłym roku będę się przeprowadzać i już się zastanawiam jakie lokum zorganizować dla swoich podopiecznych... A nie ma to jak wzorować się na najlepszych

- popiolek69
- 500p
Dziękuję za odkopanie wątku
a tak serio to rośliny trzymam w dwóch małych foliakach które po cichu planuję na wiosnę jakoś wydłużyć bo coś się skurczyły od słońca
Ogólnie moim zdaniem szklarnia ma jedynie wtedy sens jeśli jest ogrzewana.
Do tego też część roślin trzymam w czymś w rodzaju inspektu z kątowników i szyb.
Co do zimowania to mam w domu dwa nie wykorzystane pomieszczenia, w jednym jest ogrzewanie (oczywiście podkręcane tylko przy dużych spadkach temperatur) i tam trzymam rośliny które wymagają standardowego zimowania ok. 10 stopni a w drugim nieogrzewanym trzymam górale, echinocereusy itp. które znoszą niższe temperatury.
Dzięki za miłe słowa aczkolwiek z tymi najlepszymi to trochę przesada
Fotek całości raczej nie wygrzebię ale część inspektu wygląda mniej więcej tak:

skoro już jest jedna fotka to jeszcze kilka innych dla odkopania wątku

Mam nadzieję że za dużo razy nie przysnęło Ci się podczas przeglądania wątkugracesz pisze:Konradzie z ogromną ciekawością przejrzałam wszystkie strony Twojego wątku i jestem pod olbrzymim wrażeniem różnorodności i ilości "maluchów" o ile o niektórych okazach można jeszcze tak pisać...

Niestety szklarnia na obecną chwilę to tylko po nocach mi się śnigracesz pisze:Nie dopatrzyłam się i nie doczytałam nigdzie informacji gdzie Ty je trzymasz? Czy to jest foliak, czy szklarnia, a może parzeniszcze, bo parapet to wykluczam... żaden dom nie ma tak pojemnych parapetów

Ogólnie moim zdaniem szklarnia ma jedynie wtedy sens jeśli jest ogrzewana.
Do tego też część roślin trzymam w czymś w rodzaju inspektu z kątowników i szyb.
Co do zimowania to mam w domu dwa nie wykorzystane pomieszczenia, w jednym jest ogrzewanie (oczywiście podkręcane tylko przy dużych spadkach temperatur) i tam trzymam rośliny które wymagają standardowego zimowania ok. 10 stopni a w drugim nieogrzewanym trzymam górale, echinocereusy itp. które znoszą niższe temperatury.
Dzięki za miłe słowa aczkolwiek z tymi najlepszymi to trochę przesada

Fotek całości raczej nie wygrzebię ale część inspektu wygląda mniej więcej tak:

skoro już jest jedna fotka to jeszcze kilka innych dla odkopania wątku

Pozdrawiam Konrad
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne rośliny!!
Jak widzę doskonale służą im warunki jakie im zapewniłeś. A wydłużeniu/powiększeniu/przebudowaniu tunelu foliowego szczerze kibicuję. Może uda mi się w przyszłym sezonie zobaczyć jak to wyszło?

Jak widzę doskonale służą im warunki jakie im zapewniłeś. A wydłużeniu/powiększeniu/przebudowaniu tunelu foliowego szczerze kibicuję. Może uda mi się w przyszłym sezonie zobaczyć jak to wyszło?

- nolina
Ech same piękne kwiatki
pokazuj ,pokazuj jak najwięcej
Musimy jakoś przetrwać tą zimę.
Czy na drugim zdjęciu to Mammillaria perezdelarosae?

Czy na drugim zdjęciu to Mammillaria perezdelarosae?
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ale miłe widoki!!! Jak cudownie tu zajrzeć!
Równiez rozbudowie wszelakiej kibicuję...
Równiez rozbudowie wszelakiej kibicuję...

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Rozbudowy wszelakie=powiększenie kolekcji roślin=więcej nowości, więcej zdjęć, więcej oglądania i podziwiania... tak, tak, tak 

Wszystkie prześliczne, zwłaszcza kaktus z ostatniej fotki

- popiolek69
- 500p
Cieszę się że się podobają i dziękuję za wpisy
M. perezdelarosae też gdzieś wcześniej pokazywałem jak u mnie kwitły
a jak dojdą jeszcze kolejne wysiewy to już nawet nie chcę myśleć
Dziękuję wszystkim jeszcze raz

Jak najbardziej zapraszam Henrykuhen_s pisze:Może uda mi się w przyszłym sezonie zobaczyć jak to wyszło?
Piękne rośliny!!![]()

Na tej fotce jest M. mercadensisnolina pisze:Czy na drugim zdjęciu to Mammillaria perezdelarosae?

mam nadzieję że plan wypali bo będzie bidapiasek pustyni pisze:Równiez rozbudowie wszelakiej kibicuję...

wystarczy że rozsadzę siewki z tego roku i poprzesadzam podrośnięte to już będzie masakrabrombiel pisze:Rozbudowy wszelakie=powiększenie kolekcji roślin=więcej nowości, więcej zdjęć, więcej oglądania i podziwiania... tak, tak, tak

Nasiona kupiłem jako Neochilenia huascensis ale sam już nie wiem czy to to choć przyznać trzeba że fajnie kwitnieemerald pisze:Wszystkie prześliczne, zwłaszcza kaktus z ostatniej fotki

Dziękuję wszystkim jeszcze raz

Pozdrawiam Konrad
Mamilarki bardzo ładnepopiolek69 pisze:Na tej fotce jest M. mercadensisnolina pisze:Czy na drugim zdjęciu to Mammillaria perezdelarosae?....

Ciekawy jestem co jest na fotce pod M. carmenae?
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- popiolek69
- 500p
kospe pisze:Mamilarki bardzo ładne , mercadensis najładniejsza bo jakimś trafem zimuje już u mnie ...

Piotrek ta na dole to M. louisae SB1899kospe pisze:Ciekawy jestem co jest na fotce pod M. carmenae?

Pozdrawiam Konrad
- nolina
No popatrzcie a taka podobna do mojej M. perezdelarosae
,ale moja jeszcze nie kwitła...i nie wiem jakie ma kwiatki