Hippeastrum cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: "Amarylis" - Hypeastrum cz.3

Post »

Georginio, żaden nie jest zwykly.Wszystkie są wspaniałe i cieszą nasze oczy.

Obrazek
Moja radość nr 3 zakwitła.Czekam na pozostałe 7 :D
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To i ja się pochwalę kilkoma :wink:

Obrazek Obrazek
Obrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p
Od: 14 mar 2012, o 22:41

Post »

Przecież tu oszaleć można! ;:oj przepiękne! A Exotic Star wygląda jak motyl :) U mnie jeden się zbiera, jutro zrobię mu zdjęcie :wink:
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wymiękam przy Tobie Bożenko...Czy te Twoje wspaniałości mają jakieś dzieci które chcą poznać swiat i np mnie ;:224
Fajna foto-tapeta ;:215
bozunia
1000p
1000p

Post »

MORANGO Ja czekam na zdjęcie Twojego różowego w rozkwicie :wink: Obstawiałam na Sweet Nymph i jestem ciekawa odmiany. Może wiesz jak się nazywa?

monstera123 Santos wymiata ;:333 Można wiedzieć gdzie go zdobyłaś? Tres Chic jest taki wdzięczny ... Małe kwiatki, ale są urocze i w dużej ilości :wink: Sweet suprise rzeczywiście wieeelka :shock: Lubię takie konkrety!

Dora1964 czy ten pierwszy to Lagoon? Piękny kolorek ;:333

falkenburg piękna seryjka ;:215 Ten cybister to Rose, przynajmniej u mnie jest taki sam oznaczony jako Rose :wink: A jak nowe nabytki? Zaglądałeś co tam "pod ziemią" się dzieje?

georginja każdy jest piękny ;:333 a ten Twój ma piękny kolorek!

mamafrania ja po prostu wpadłam w szał zakupów ostatnio, normalnie zwariowałam... Stąd taka różnorodność. Kilka starych , kilka nowych i uzbierało się :wink: Jeśli chodzi o cebulki przybyszowe, to kilka z nich wytworzyło, ale jeszcze za małe na samodzielność... Dzięki za docenienie mojego tła-lasu :wink: To taki wieeelki obraz, nadruk fotografii.

Marantha Exotic Star rzeczywiście jest wyjątkowy ;:167 Czekam na zdjęcia Twojego :wink: U mnie są dwa pędy, ale mają tylko po 2 kwiaty...
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Bozunia Twoje hipeastry powalają na kolana ;:180 ;:215

Te które mi kupiłaś powoli rosną.Dwa już mają pęknięte ''pochewki'' kwiatowe.Już się nie mogę doczekać ;:65 .A Sweet Lilian-okazało się ,że ma 3 pędy kwiatowe ;:oj ;:138
Awatar użytkownika
monstera123
50p
50p
Od: 26 lut 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bozunia Exotic star jest niesamowita! Też pragnę ją mieć w swojej kolekcji.

A Santos..przypadkiem dosłownie na niego trafiłam. Pojechałam do takiego wielkiego sklepu ogrodniczego na naszej wiosce, mają i doniczkowe i do ogrodu rośliny. Poszłam w regał z donicami i kontem oka zobaczyłam te paski! Aż się kurzyło tak zapierdzielałam wózkiem! :lol: He he he. Stały razem z Pecotte w przecenie, bo już przekwitały. Ja lubię tam do nich jeździć. Bezczelnie żeruję na niewiedzy ;:204 i wyciągam rabaty. W zeszłym roku zakupiłam u nich Ambiance, Celicię i Double pecotte z błędnymi nazwami(kwitnące) jak sypnęłam co jest co, i że to niezgodne odmianowo to wysępiłam je koniec końców za parę złoty sztuka. :tan ;:108 No ale co z tego jak wszystko poszło..... :cry:
Awatar użytkownika
falkenburg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2009, o 23:38

Post »

bozunia pisze:....
falkenburg piękna seryjka ;:215 Ten cybister to Rose, przynajmniej u mnie jest taki sam oznaczony jako Rose :wink: A jak nowe nabytki? Zaglądałeś co tam "pod ziemią" się dzieje?...
Tak, ten cybister mamy już kilka lat i niezawodnie kwitnie. Ten okaz miał być innym (chyba etykiety się pomieszały).
Nowe nabytki idą jak burza. Oczywiście wszystkie przesadzone (praktycznie nie miały nowych korzeni, tylko 'Picotee' był ładne ukorzeniony) i już za niedługo rozwiną się.
Małgorzata i Krzysztof
Ankos7
200p
200p
Od: 2 lut 2013, o 18:47

Post »

Cudne! ;:167
A przy okazji chciałam zadać dwa pytania:
1. to GDZIE Wy kupujecie takie piękności???????? u mnie w ogrodniczym udało mi się kupić 1 cebule kwitnącą na czerwono z tym, że nie uzyskałam informacji jaka to odmiana - były do wyboru biale albo czerwone i pani sprzedająca była zdziwiona że coś więcej chcę wiedzieć... A drugą moją cebulę kupiłam przez przypadek w merkecie (jak się nauczę to wstawię zdjęcia i poproszę o identyfikację). W każdym razie moje 2 pytanie jest odnośnie tej 2 cebulki ... kupiłąm posadzoną w doniczce pięknie kwitła ale mniej więcej tak w połowie kwitnienia cebula zaczęła się robić miękka. I teraz po kwitnieniu zastanawiam się co z nią zrobić??? obciąć liście? czy zostawić? przysypać więcej ziemią??? nie podlewać??? proszę doradźcie coś ... z góry dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek
Niezawodne "babcine" odmiany ,tylko szkoda że bezimienne :?
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p
Od: 14 mar 2012, o 22:41

Post »

bozunia, jakby tych dzieci było troszkę więcej, to też się z chęcią za coś wymienię :lol: Jutro wstawię zdjęcia mojego, już dzisiaj jeden kwiat otworzył! Chyba się przejadę po ogrodniczych, bo tu przy Was szału dostaję :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
monstera123
50p
50p

Post »

Dla porównania wielkości
Obrazek
bozunia
1000p
1000p

Post »

Ankos7 ja kupuję w różnych miejscach :wink: Ostatnio udało mi się zdobyć kilka fajnych na giełdzie kwiatowej. Jeśli chodzi o "wymiękanie" :wink: cebuli w czasie kwitnienia, to jest to zupełnie normalne. Cebula bardzo się wysila w tym czasie. Ja to kiedyś porównałam do chudnięcia, wtedy ubrania robią się za duże :;230 Tak jest z naszymi cebulami. Liści po kwitnieniu w żadnym wypadku nie obcinamy! Tutaj poczytaj http://naradka.wordpress.com/2011/01/04 ... zwartnica/

mamafrania piękna czerwień, taką lubię ;:333

Marantha na razie mam kilka tycich cebulek, muszę je podhodować :wink:
monsteraSweet surprise robi wrażenie :shock: U mnie ma takie wielkie kwiaty Monaco, więc mogę sobie wyobrazić efekt :wink:

A mi udało się "zaciążyć" Charismę i najwidoczniej będzie z tego potomstwo ;:333

Obrazek
Awatar użytkownika
monstera123
50p
50p

Post »

Obrazek

Obrazek

Mnoooogość pąków! :tan
Obrazek

Tłum straszliwy! :heja
Obrazek

Ja nasion już nie tworzę, za dużo tego w domu mam ;:219 . Jedyne na które bym się jeszcze pokusiła, to próba stworzenia pełnej czarnej odmiany ;:108 . Z dostępnych kwiatów to chyba Benfica, Black pearl albo Queen of the night mogłyby być mamami a ojcem chyba Cherry nymph, to najciemniejsza pełna odmiana z tego co się orientuję.
Normalnie ślinię się ;:oj ;:173 ;:173 na samą myśl możliwości posiadania takiej np Pełnej Benfici! ;:173 ;:173 ;:173
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Piękne wszystkie ;:oj ;:167

Monstera123,czy ten o drobnych kwiatach,to Baby Star?
Ile on ma tych kwiatuszków ,na łodydze?Cudny ;:152

Bozunia-gratuluję ;:303 udanego zapylania
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”