Marpy kwiatki i rabatki cz.3
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Marpy kwiatki i rabatki cz.3
Maryniu,ile lat ma twój klon i jaka to odmiana?Ja kupiłam w ubiegłym roku jako drummondi,okazał sie zupełnie innym jesionolistnym i przez ten rok prawie wcale nie urósł.Nie przycinałam go wcale ,bo bałam się,że zepsuję taką mizerotę,ale może popełniłam bląd?
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystko u Ciebie ślicznie kwitnie i jest tak kolorów, że nie ma co już mówić o jesieni... W ogóle lubię do Ciebie zajrzeć z rana, by nacieszyć oczy. Szczególnie teraz, jak wróciłam do pracy po urlopie 

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Obok żółtego dzielżanu to miskant? Strasznie wysoki. Wiosną kupiłam małą sadzonkę Punktchen, straciłam wręcz nadzieję, że coś z niej będzie.Potem przyglądałam się i pieliłam chwasty. do momentu, kiedy spostrzegłam, że "chwast" ma żółte kropki, więc z całą pewnością nie jest zwykły
Zostało na szcczęście wystarczająco dużo, żeby nacieszyć się źdźbłami w żółte kropki, a za gapiostwo się płaci 

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Małgosiu
- klon jesionolistny Auratum jest u mnie 3 rok.Nie chcę,żeby urósł za bardzo więc za długie gałązki przycinam najpierw ostrożnie a teraz już wiem, że można bez szkody .Byłam wczesnym latem w odwiedzinach u znajomej i ona w swoim przepięknym ogrodzie tnie wszystko..liściaste,iglaste,klony,buki,wiązy,bzy itd...itp...Mówi, trzeba ciąć,żeby mi na głowę nie wlazły efekty ma rewelacja ...ogród ma ciekawy,urozmaicony , budzący podziw ale nie widziałam tam wcale kamieni : żadnych..żwirów..kamulców..piękny , zadbany trawnik ale nie boisko sportowe, poprzetykany nasadzeniami pięknie wyeksponowanych , równie zadbanych różnobarwnych krzewów , drzew i iglaków..cudnie.Jeszcze powiem,że z bylinami tylko niewielka rabata a ogród duży z przestrzenią. A odwiedzając moją skromną działeczkę stwierdziła na wstępie ..." tutaj jest wiele więcej pracy niż u mnie.."
Aniu- sweety -
miło mi bardzo,że znajdujesz czas i chęci na odwiedziny w moim ogrodzie przyzwyczajona do Twojej bytności jak Ciebie nie ma to czuję się zawiedziona
dziękuję,za miłe słowa!
Ewciu-
To zebrinus .Ten wysoki... są i niskie i też takiego mam ale zapomniałam jak się nazywa
przy zmianie kompa straciłam część moich zapisków
a pamięć już nie ta.../ Punktchena nie znam...i nic o nim nie wiem.
Mój CD...

CDN...

Aniu- sweety -

Ewciu-

Mój CD...
CDN...

- ewamaj66
To miskant podobny do Zebrinusa, ale chętnie kwitnie
Może dorosnąć do 2 m, ale ja pewnie poczekam, skoro tak chętnie wypieliłam, co wypuścił. Zebrinusa też mam, ale w tym roku jest niższy niż zwykle, więc i słabo widoczny. Twój okazały jak należy 

- marpa
Ewuś
-" zebrinus" to moja ulubiona "trawka"ogólnie dla mnie to zebrinus odmiany nie znam bo kupowałam go nn na targu ważne ,że się nie pokłada i " nie rozłazi"
CD mojego CD...
Pogoda dopisuje , można coś jeszcze porobić ale najpierw trzeba obficie z węża korzystać bo susza niemożebna...
trudno motyczkę wbić albo rydelek no bo przesadzeń czas nastał...
ale udało mi się wykopać spory krzak hortensji ogrodowej"niebieskiej"bo się za bardzo rozrosła przy pomocy młodego działkowicza , któremu ją ofiarowałam
/ chytre no nie.../ Długo się zastanawiałam jak się zabrać za nią aż wpadłam na genialny pomysł , zaproponowałam i obydwie strony zadowolone! Jeszcze czekają na wycięcie 30 letnie zwykłe świerki ...ale jest Pan,który w zamian za drzewo je załatwi ...
Jeden rośnie w pobliżu domku i boję się ,żeby jakaś wichura go nie przewróciła. Otrzymaliśmy już odpowiednie zezwolenia.. no i będzie miejsce z odzysku... 
zimowitów czas nastał ...

ten rok jest wyjątkowo łaskawy dla host bo nie ma ślimaków

cdn...

CD mojego CD...

Pogoda dopisuje , można coś jeszcze porobić ale najpierw trzeba obficie z węża korzystać bo susza niemożebna...
trudno motyczkę wbić albo rydelek no bo przesadzeń czas nastał...

zimowitów czas nastał ...
ten rok jest wyjątkowo łaskawy dla host bo nie ma ślimaków
cdn...

Nacieszyłam oczy pięknymi widokami z Twojego ogrodu, Maryniu
Jak zwykle warto być u Ciebie rano - niemal gwarancja świeżych zdjęć jest 
Trawy masz zachwycające!

Trawy masz zachwycające!
- sweety
Ależ w żadnym wypadku nie mogę dopuscić, byś czuła się zawiedziona... Będąc u Ciebie nigdy się nie zawiodłam.
A dziś ponownie podziwiam połączenie różowych ziemowitów z czyścem i białych z ...??? Nie jestem pewna, co to jest, ale ślicznie to wygląda. Połączenie po prostu perfekcyjne
A dziś ponownie podziwiam połączenie różowych ziemowitów z czyścem i białych z ...??? Nie jestem pewna, co to jest, ale ślicznie to wygląda. Połączenie po prostu perfekcyjne

- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Maryniu, jestem zauroczona Twoim cudownym ogrodem
Bogactwo kolorystyczne i gatunkowe , istna dżungla - jak ja to kocham
Te olbrzymie hosty i szeleszczące na wietrze trawy, dodają uroku a fantazyjne duety;różowego zimowita z czyśćcem wełnistym i białego z miodunką plamistą są dopełnieniem dobrze przemyślanej koncepcji nasadzeń.
Pozdrawiam jesiennie Stasia

Bogactwo kolorystyczne i gatunkowe , istna dżungla - jak ja to kocham

Te olbrzymie hosty i szeleszczące na wietrze trawy, dodają uroku a fantazyjne duety;różowego zimowita z czyśćcem wełnistym i białego z miodunką plamistą są dopełnieniem dobrze przemyślanej koncepcji nasadzeń.
Pozdrawiam jesiennie Stasia

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Na drugim zdjęciu to chyba miodunka z zimowitami.
Mnie najbardziej zaskoczyło i największe wrażenie na mnie zrobiło jak pięknie i kolorowo może być nawet we wrześniu.
Mnie najbardziej zaskoczyło i największe wrażenie na mnie zrobiło jak pięknie i kolorowo może być nawet we wrześniu.

- marpa
Aguniu ,Aniu, Mariolko - Wasze odwiedziny i miłe słowa to dla mnie wielka przyjemność
.
Szczególnie ciepło witam Ciebie Stasiu bo Ciebie nie widuję w moim ogródku
zapraszam częściej i bardzo dziękuję za miły komentarz .
mój CD...

w tym roku hosty o tej porze wyjątkowo piękne

cdn..

Szczególnie ciepło witam Ciebie Stasiu bo Ciebie nie widuję w moim ogródku

mój CD...
w tym roku hosty o tej porze wyjątkowo piękne
cdn..

- ewamaj66
Co to na przedostatnim zdjęciu? Trochę jak lilia, trochę jak dalia, liście od runianki
A kolor zabójczy 

- sweety
Po prosty u Ciebie jest prześlicznie - kolorowo i wszystko tak pięknie rośnie
Widoki w sam raz, jak na dziesiejszy deszczowy i ponury dzień 

- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Też zapytam.Jeszcze raz o czwarty obrazek.Wyjaśniło się co to jest czy przeoczyłem ?.To jest bylina czy jednoroczne?.
Spotkałem coś podobnego jako "polygonatum"/tylko tyle/ ale toto było jako jednoroczne.
Spotkałem coś podobnego jako "polygonatum"/tylko tyle/ ale toto było jako jednoroczne.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- marpa
Janku - nie wiem co to zn.polygonatum / czy to coś z ziołami ma wspólnego?/ A roślina z 4 fotki to chyba jakiś szarłat ...jednoroczny chyba...,nie pamiętam
czy go usuwałam jesienią czy tylko przycięłam ale pokazał się w tym samym chyba miejscu no i było latem jeszcze ze 3 siewki,daleko od niego, które rozeszły się wśród odwiedzających mój ogródek na pniu...Dojrzałych nasion nie zauważyłam muszę się mu przyjrzeć jesienią dokładnie .U mnie był dawno temu później go długo nie było aż pojawił się sam 2 lata temu
i w tym roku się sam pojawił. Ja jakoś nie poświęcam zbyt wiele czasu na przyglądanie się moim roślinom po sezonie...jak kwitną to tak
...Jeszcze powrócę do Twojego pytania o żółtą roślinkę /podobną do rumianu żółtego/otóż nazwy nie odkryłam ale miałam okazję zapytać o jej rozmnażanie więc wiem,że należy z nią postępować jak z pelargonią tj .ukorzeniać sadzonki.
Ewciu - to dalia pink giraffe , jeden pęd wydostał się z uwiązania i wsparł się na rosnącym w sąsiedztwie iglaczku a runianka to też sąsiadka ..posłużyła jako tło na fotce
Aniu - Ty jesteś niezawodna
u mnie dzisiaj też chłodno i troszkę zaczęło padać a ja mam robotę rozpoczętą na działce / takie małe przemeblowanie/. No ale mogłoby popadać solidnie bo jest u nas bardzo sucho.No i M posiał poplon to się zazieleni szybciutko...podlewanie nawet z węża to nie to...to tylko namiastka nie ma to jak solidnie deszcz popada.
Pozdrawiam Was serdecznie Moi Mili

Ewciu - to dalia pink giraffe , jeden pęd wydostał się z uwiązania i wsparł się na rosnącym w sąsiedztwie iglaczku a runianka to też sąsiadka ..posłużyła jako tło na fotce

Aniu - Ty jesteś niezawodna

Pozdrawiam Was serdecznie Moi Mili