Mały sucholubny zbiorek
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mały sucholubny zbiorek
M wie co ładne
, niestety zimy na zewnątrz nie przetrwa , chyba że bardzo łagodną.

- NINa
- 200p
- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Kontakt:
Piękna A. stricta i dobry aparat, bo ładnie oddaje zielony kolor. Jaka to marka aparatu, jeśli mogę zapytać?
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A.stricta jest cudna, mam taką ale jeszcze malutką. Nawet nie próbuj jest zostawiać na zimę, przemarznie całkiem. Widziałam takie w Hiszpanii, już wiekowe, to dopiero widok
z roku na rok będzie coraz piękniejsza
Myslę, że dasz radę ją gdzieś w piwnicy, garażu, strychu przechować, bo warto 

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To chyba A. stricta nana. Też mam taką i ma bardzo kompaktowy pokrój.
Twoja - piękna.
Twoja - piękna.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- eikoden
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
no, no :d tu też się dzieję 
Bardzo fajne zdjęcia!!

Bardzo fajne zdjęcia!!
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Dziękuję za pochwały.
Iwonko tak, to nana. Przynajmniej tak było napisane na etykiecie. I chyba ją na Twoich zdjęciach widziałam. Czy ona szybko rośnie?
I czy się sama rozkrzewia? Ponieważ przesadzając, widziałam po bokach jakby maleńkie agawki i nie powiem, jestem w strachu
Aga a jeśli nie obniżę jej temp na zimę?
Niestety mogę zapewnić jej albo 0*C albo powyżej 20*C To kolejny powód, by mieć tych sukulentów jak najmniej. Po prostu szkoda roślinek, które przez zimę muszą się męczyć w nieodpowiednich warunkach.
Jacku niestety M woli sukulenty i to On głównie znosi do domu różne różności. Potem ja mam kłopot, gdzie to upchnąć i jak zadbać zimą, żeby szlag ich nie trafił
NINo Canon, ale taki zwykły kompakt. Lustro jest dla mnie nieporęczne, za ciężkie i zbyt skomplikowane technicznie
Staram się we wszystkim upraszczać sobie życie, włącznie z robieniem zdjęć. A to że czasem coś wyjdzie lepiej, to wyłącznie zasługa "wbicia się" w odpowiednie światło.

Iwonko tak, to nana. Przynajmniej tak było napisane na etykiecie. I chyba ją na Twoich zdjęciach widziałam. Czy ona szybko rośnie?

Aga a jeśli nie obniżę jej temp na zimę?

Jacku niestety M woli sukulenty i to On głównie znosi do domu różne różności. Potem ja mam kłopot, gdzie to upchnąć i jak zadbać zimą, żeby szlag ich nie trafił

NINo Canon, ale taki zwykły kompakt. Lustro jest dla mnie nieporęczne, za ciężkie i zbyt skomplikowane technicznie

No właśniehen_s pisze:Naprawdę doskonały prezent na zatłoczony parapet.

- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
Magdo, ja myślę, żeby daj jej kilka dni na zagojenie ran i można śmiało podlewać (wyciągnięta z doniczki była jeden dzień więc dodatkowo jeszcze parę dni i będzie ok) niech zdrowo rosną nowe roślinki
- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
Magdo, bo chłopy tak mają, albo nic, albo wielkie WOW
Wszystko prześliczne. Mamy te same scille, z tym, że moja jest bardziej fioletowa, ciekawe od czego to zależy.

Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.

- chaveiro
Kasiu pozwolę sobie odpowiedzieć na twoje pytanie. Z tym kolorem Scillia może być zależne od ilości słońca u mnie ona nie stoi/stała w bezpośrednim słońcu
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Magdo ja tylko chciałbym się doczekać aż zaczniesz wysiewać i bardzo ci tego życzę, chociaż gymno rosną znacznie wolniej niż feraki, bo tych chwastów to nic nie pobije 

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Kasiu dzięki
Mariusz za wskazówki dziękuję. U mnie też nie będzie miała pełnego słońca, choć na zachodnim powinno jej być w miarę dobrze. Nawet jeśli się nie wybarwi to i tak jest urocza.
Jacku toś mnie pocieszył
Niemniej mój plan na przyszły sezon zakłada coś tam wysiać. Na początek z 5 gatunków. Góra pięć
I zobaczę, jak sobie z tym poradzę. No chyba, że do przyszłego sezonu nie zostanie mi miejsca nawet na małą kuwetkę/pojemniczek
Doczekałam się w końcu
Rozwijał się w iście ślimaczym tempie, chyba zajęło mu to z półtora miesiąca
Gymnocalycium pungens

Niezmordowanie kwitnie również G. doppianum i czekam jeszcze na inne, choć niestety też białe kwiatki.

Mariusz za wskazówki dziękuję. U mnie też nie będzie miała pełnego słońca, choć na zachodnim powinno jej być w miarę dobrze. Nawet jeśli się nie wybarwi to i tak jest urocza.
Jacku toś mnie pocieszył

Doczekałam się w końcu

Gymnocalycium pungens

Niezmordowanie kwitnie również G. doppianum i czekam jeszcze na inne, choć niestety też białe kwiatki.

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Gymnocalycium pungens cudo, biało-zielony kwiatuszek z żółtym środkiem 

- chaveiro
Gymocalycium mimo, że u mnie kilka ich jest to nie moja bajka, ale zaglądam i podziwiam zawsze w twoim wątku i nie tylko, chociaż nie zawsze zostawiam ślad swojej bytności. Twoje gymnokalicja są super wszystkie nawet jeżeli nie kwitną (ale swojego ukierunkowania pomimo zachwytu nie zmienię
)
Edit: Magdo dodatkowo wszystkie twoje kaktusy wyglądają jakby były dziennie kąpane takie czyściutkie bez odrobiny kurzu. Może to też tak się wydawać z powodu sprzętu (aparatu), którym robisz zdjęcia, że są takie super te portrety twoich kaktusów

Edit: Magdo dodatkowo wszystkie twoje kaktusy wyglądają jakby były dziennie kąpane takie czyściutkie bez odrobiny kurzu. Może to też tak się wydawać z powodu sprzętu (aparatu), którym robisz zdjęcia, że są takie super te portrety twoich kaktusów
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47

Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne rośliny, zadbane, kwitnące - czegóż chcieć więcej wydawało by się...czekam jeszcze na inne, choć niestety też białe kwiatki
No ale teraz właścicielce kolorów potrzeba...

Białe się nie podobają? Toż to taki ładny kolorek...

Ciągle coś nie tak...

Poważnie pisząc to masz ich już tyle i to różnych ciekawych osobników, że niebawem będą kwitły w różnych kolorach. Jeszcze może nie w tym sezonie ale w następnym to się tu będzie działo!