
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Suzana, dynia Hokkaido nie wymaga obierania. Najlepiej smakuje pieczona, lub duszona na petelni, na masełku klarowanym. Pychotka. Może być na słodko z imbirem i cukrem brązowym, lub słono z czosnkiem i przyprawami jakie lubisz.
Z Buternuta gotowałam zupy z curry.

Kasia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2121
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Hokkaido jest twarda ale skórka nawet milimetra i jest tak miękka, że można tę dynię piec ze skórką i ze skórką jeść. Jeśli skóra jest twarda, to nie jest hokkaido, masz jakiś mix.
Przy sporej ilości dyń które dojrzały jeszcze ogonek zmienia kolor - zółknie, czasem przysycha od strony dyni albo widać że zaczyna się psuć warstwa wierzchnia [dynie z rodzaju maxima]. Te w innych kolorach w miejscu zetknięcia z ziemia też najczęściej są żółte lub pomarańczowe. Spora część z nich wraz ze zmianą koloru robi się matowa zamiast błyszczących. Pędy niektórych obumierają stopniowo same - żółkną, więdną. Generalnie dynie z rodzaju maxima dobrze jest przetrzymać w polu tak długo jak się da, żeby optymalnie dojrzały. A spożywać dopiero w miesiąc minimum od zerwania - w miarę leżakowania robią się lepsze. Natomiast te z rodzaju pepo [acorny, delikaty, makaronowa, patisony itp] od zerwania tydzień-dwa i można jeść, najlepsze są w pierwszym miesiącu od zbioru tak się doczytałam.
Przy sporej ilości dyń które dojrzały jeszcze ogonek zmienia kolor - zółknie, czasem przysycha od strony dyni albo widać że zaczyna się psuć warstwa wierzchnia [dynie z rodzaju maxima]. Te w innych kolorach w miejscu zetknięcia z ziemia też najczęściej są żółte lub pomarańczowe. Spora część z nich wraz ze zmianą koloru robi się matowa zamiast błyszczących. Pędy niektórych obumierają stopniowo same - żółkną, więdną. Generalnie dynie z rodzaju maxima dobrze jest przetrzymać w polu tak długo jak się da, żeby optymalnie dojrzały. A spożywać dopiero w miesiąc minimum od zerwania - w miarę leżakowania robią się lepsze. Natomiast te z rodzaju pepo [acorny, delikaty, makaronowa, patisony itp] od zerwania tydzień-dwa i można jeść, najlepsze są w pierwszym miesiącu od zbioru tak się doczytałam.
- bartii9512
- 500p
- Posty: 857
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Krotoszyn
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Moje dwie największe dynie taki ogonek właśnie mają, poczekam jeszcze tydzień i je zerwę.Przy sporej ilości dyń które dojrzały jeszcze ogonek zmienia kolor - zółknie
Jakie dynie polecacie na kompot, jakie do zjedzenia na surowo?
No i może ktoś podrzuci jakiś pomysł co dobrego z dyni można zrobić?

Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2121
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Cały wątek o potrawach z dyni jest:)
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7280
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
A ja już zebrałam wszystkie ozdobne dyńki
Na noc zapowiadali 4 stopnie, więc przygruntowo
sami wiecie
O tu kilka




O tu kilka

-
- 200p
- Posty: 233
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
AniaD, bardzo Ci dziękuję za fotki
niestety nadal mam galimatias :/ moje wyglądają inaczej, mają gęstsze żebrowania i są generalnie bardzo zmarszczone :/ Nie zmienia to faktu, że jestem zachwycona nimi i innymi japońskimi odmianami, tak mnie urzekły, że chyba ich nie zjem :P
Czy ktoś podpowie o co chodzi z wstawianiem zdjęć przez fotosik? Wcześniej wstawiałam bez logowania i było ok, a teraz nie da rady :/

Czy ktoś podpowie o co chodzi z wstawianiem zdjęć przez fotosik? Wcześniej wstawiałam bez logowania i było ok, a teraz nie da rady :/
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2347
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Bytków k. Katowic
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
U mnie da się wrzucić zdjęcia bez logowania. O wiele lepszy jest imageshack.us i ten serwis polecam.
- Mlody_Ogrodnik
- 100p
- Posty: 127
- Od: 17 wrz 2011, o 19:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Ja za rok przymierzam się do uprawy dyni
Wcześniej ją wysiewałem dla królików ale teraz zasieję z przeznaczeniem na konsumpcję przeze mnie i resztę rodzinki
I mam takie 2 pytanka :
Który gatunek dyni jest "najsmaczniejszy" ?
Jak przyrządzona dynia smakuje najlepiej ?

Wcześniej ją wysiewałem dla królików ale teraz zasieję z przeznaczeniem na konsumpcję przeze mnie i resztę rodzinki

I mam takie 2 pytanka :
Który gatunek dyni jest "najsmaczniejszy" ?
Jak przyrządzona dynia smakuje najlepiej ?
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
- Rusalka
- 1000p
- Posty: 1653
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Siedlce
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

A u mnie wreszcie rośnie Atlanti Gigant..
Tyle że chyba za późno

Jest już wielkości piłki ręcznej.. i o dziwo nie zgniła jeszcze.. ta w kolorze żółtym..
i rosną w kolorze zielonym jeszcze..
Wie może czemu tak się dzieje ze gniły wszystkie a teraz nagle zaprzestały..??
Jak wasze giganty?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Młody Ogrodniku, nie da się jednoznacznie powiedzieć ,że tylko ta jedna jedyna jest najlepsza. Każdy z nas ma swoje preferencje i czym innym się kieruje. Na początek spróbuj może hokkaido, nasiona można już dostać w ogrodniczych.
Forumowiczka Kasia...;)
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Najlepiej razem z dynią zasadź jeszcze cukinię a najsmaczniejszą potrawą z dyni i cukinii jest oczywiście leczo, które jest bardzo łatwo zrobić i praktycznie się nie nudzi. Właściwie to radził bym wsadzić dwie odmiany dyni. Wszyscy właśnie bardzo zachwalają hokkaido i może melonową lub bambino. hokkaido jest mała, więc przyjemnie dla odmiany wyhodować jakiegoś olbrzyma.
Cóż. Choć na to nie wygląda mamy wrześniową suszę ;)Rusalka pisze: Wie może czemu tak się dzieje ze gniły wszystkie a teraz nagle zaprzestały..??
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3376
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
2zdj to może odmiana melonowa a przedostatnie to może bambino
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Młody Ogrodniku, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytania. Odmian dyni jest więcej niż kilkaset, jest w czym wybierać. A trudno dać odpowiedź, bo to tak, jakbyś pytał, jakie jabłka są najsmaczniejsze. I możesz uzyskać od każdej osoby inną odpowiedź - bo jeden lubi słodkie, inny kwaskowate, jeszcze inny miękkie i delikatne.
Dynie można przygotowywać na różne sposoby: gotować na parze, piec z dowolnymi przyprawami (z curry, z czosnkiem, z sosem sojowym, z ulubionymi ziołami, słodką i ostrą papryką etc), zrobić zupę na słodko czy słono, zrobić gulasz, placki, gnocci, nadzienie do pierożków, pastę, surówki, sałatki, ciasto, dżem, desery... Dynia jest bardzo wszechstronnym warzywem, można z niej robić wiele potraw. Trzeba po prostu czytać i samemu próbować różnych odmian. Dynie różnią się między sobą jak różnią się między sobą odmiany jabłek czy ziemniaków. Nie do wszystkich dań nadaje się każda odmiana dyni. Jedne są wspaniałe na surowo, inne najlepsze do pieczenia, inne do zup...
Ja nie jestem zwolenniczką wielkich dyń jak melonowa i bambino. Rosną duże, owszem, ale potem trzeba po rozkrojeniu szybko je zużyć, bo zaczynają się psuć. Poczekaj, aż zaczniemy pisać o dyniach, które uprawiamy, możesz potem wybrać którąś z tych odmian lub poszukać sobie jeszcze czegoś innego. W sumie na początek najlepsza jest Hokkaido, to jedna z tych odmian, które są wszechstronne - doskonałe do pieczenia, do gotowania na parze, do zup. Do tego jest wg mnie jedną z najsmaczniejszych odmian i jej wielkość jest idealna do kucharzenia (osiąga do ok. 3 kg). Ma suchy, zwarty miąższ, jest bardzo wydajna w zupach krem.
Dynie można przygotowywać na różne sposoby: gotować na parze, piec z dowolnymi przyprawami (z curry, z czosnkiem, z sosem sojowym, z ulubionymi ziołami, słodką i ostrą papryką etc), zrobić zupę na słodko czy słono, zrobić gulasz, placki, gnocci, nadzienie do pierożków, pastę, surówki, sałatki, ciasto, dżem, desery... Dynia jest bardzo wszechstronnym warzywem, można z niej robić wiele potraw. Trzeba po prostu czytać i samemu próbować różnych odmian. Dynie różnią się między sobą jak różnią się między sobą odmiany jabłek czy ziemniaków. Nie do wszystkich dań nadaje się każda odmiana dyni. Jedne są wspaniałe na surowo, inne najlepsze do pieczenia, inne do zup...
Ja nie jestem zwolenniczką wielkich dyń jak melonowa i bambino. Rosną duże, owszem, ale potem trzeba po rozkrojeniu szybko je zużyć, bo zaczynają się psuć. Poczekaj, aż zaczniemy pisać o dyniach, które uprawiamy, możesz potem wybrać którąś z tych odmian lub poszukać sobie jeszcze czegoś innego. W sumie na początek najlepsza jest Hokkaido, to jedna z tych odmian, które są wszechstronne - doskonałe do pieczenia, do gotowania na parze, do zup. Do tego jest wg mnie jedną z najsmaczniejszych odmian i jej wielkość jest idealna do kucharzenia (osiąga do ok. 3 kg). Ma suchy, zwarty miąższ, jest bardzo wydajna w zupach krem.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Suzana, Hokkaido ma raczej takich orzechowy posmak, nie wiem dlaczego ktoś napisał, że ma korzenny smak. W sumie nie spotkałam dyni o korzennym smaku. Hokkaido ma twardą skórę, ale one mięknie podczas obróki termicznej i można ją zjeść. Najlepiej kroić dynię na paski, potem - jeśli ktoś chce obierać - jest łatwo usuwać skórę bez obawy o całość palców.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Młody Ogrodniku jak wiele jest sposobów spożytkowania dyni możesz się przekonać tutaj:
http://www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/festi ... dania.html
dodatkowo dynię można wykorzystać jako ozdobę lub jako podarunek dla kogoś
http://www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/festi ... dania.html
dodatkowo dynię można wykorzystać jako ozdobę lub jako podarunek dla kogoś
